Results 1 to 17 of 17

Thread: Pobjeci u sumu :)

Thanks Thanks Given 
    1,466
    Thanks Thanks Received 
    1,273
    Thanked in
    861 Posts

Default Pobjeci u sumu :)

Posto nas ima od svukud, racunam da cu mozda dobiti neku ideju od vas nego istrazujuci (oskudne) mape

Zelio bih posjedovati komad sume nedje u ~centralnoj regiji (u sustini da nije krajnji sjever ili jug), a koji zadovoljava sljedece kriterijume

- da je daleko od civilizacije
    - da je u pitanju stara/velika suma (listopadna, cetinarska, mjesovita, sto god dok je dok god je visoka suma )
    - da razumno blizu ima puta
    - da u blizini ima stalne vode (rijeka, potok, jaci izvor)

akcenat je u ovome dijelu da je daleko od civilizacije - znam da 1-2h od PG ima sela koja sve ovo gore zadovoljavaju, osim sto su sela, ima kuca, ljudi itd... a meni je cilj da jedini izvor buke budem ja sam sebi

Druga tema (a vezano za prvo) - znate li ima li dje ova nesrecna drzava mapu voda sa ucrtanim potocima i izvorima... sve sto ja imam su mape od prije 3-4 drzave, starije od mene, i na zalost znam da neki od tih voda su nestale (izvori narocito)
    I was born to be the best, number one and nothing less.

Studio INtarsia

2. The Following 2 Users Say Thank You to LuTheDuck For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    20,628
    Thanks Thanks Received 
    6,222
    Thanked in
    3,043 Posts

Ja ti preporučujem bukovu šumu, za početak

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

4. The Following 2 Users Say Thank You to extravaganca For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    5,714
    Thanks Thanks Received 
    12,206
    Thanked in
    4,613 Posts

Pratim ovo Imam neku šumu (dostaaa šume) u Lutovo a čini mi se puta do tamo nema, sem vozom...

Sent from my Magic 7 Pro using Tapatalk

6. The Following User Says Thank You to BiTrAtE For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,734
    Thanks Thanks Received 
    4,495
    Thanked in
    2,572 Posts

Takodje pratim, mada ispod 1000 metara nadmorske visine ne bih trazio.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

8. The Following User Says Thank You to NetworkMaster For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    15,511
    Thanks Thanks Received 
    7,026
    Thanked in
    3,350 Posts

@LuTheDuck,a zašto bi je posjedovao i kako bi ti to neko isparcelisao ako već bi da kupiš da bi neku kolibu,npr,pravio?Pretpostavljam da ne bi imao da kupiš par hektara šume?
    Po opisu kakvu šumu tražiš(da nema blizu civilizacije),možda ti je najbolje šator neki dobar uzet i pribor za preživljavanje,pa "kad ti dođe" odeš u takvu šumu,iskuliraš a vlasnik neće ni znat da si tamo.

Sent from my 24090RA29G using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    20,088
    Thanks Thanks Received 
    6,465
    Thanked in
    4,747 Posts

Quote Originally Posted by BiTrAtE View Post
    Pratim ovo Imam neku šumu (dostaaa šume) u Lutovo a čini mi se puta do tamo nema, sem vozom...

San snova. Da napraviš tamo kamp imao bi sigurno stranaca koji bi rado došli.
    No pasaran!

Thanks Thanks Given 
    240
    Thanks Thanks Received 
    201
    Thanked in
    120 Posts

Pazi se medjeda baaate moooj opisao si njihovh dnevnu sobu...

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
    ja sam stolar, u podznaku shkorpioooni

12. The Following 4 Users Say Thank You to mistery For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,902
    Thanks Thanks Received 
    5,990
    Thanked in
    2,780 Posts

Krajem šezdesetih, početkom sedamdesetih mapiranje su sve vode (uključujući i ponornice) na CG primorju + Cetinje. Jednim dijelom je moj pokojni otac učestvovao u tome i kada je on radio u vodovodu oni su imali te mape (ne smijem garantovati da ih imaju danas).

Što se tiče kuće u šumi evo jedne (možda) zanimljive priče. Kada je kralj Nikola poslije 1878 god. počeo da naseljava Bar crnogorcima mnogi nisu htjeli ići, između ostalih i moj čukunđed (Niko) te je ,,ušao u investicije", odnosno pravio kuću u Njegalicu te se tako spasio preseljenja. Ta kuća tada (a ni sada) nije imala puno smisla jer je u sred šume, van svih puteva, ali je služila da se neko smejati kada se ,,živo" izvede na planinu. U toku rata (balkanskog i dva svjetska) je dobro došla jer su tu seljani nekoliko sela sakrivali hranu pa kako je bila van puteva ta hrana je bila sigurna od bilo koje vojske. Poslije drugog svjetskog rata prošao je put u blizini iste (a koji je prije 15-ak godina i asfaltiran), ali upravo zbog puta i lakše dostupnog terena kuća postaje nepotrebna i propada. U zemljotresu 1979 god. se urušio jedan dio i tako stoji dan danas. Lokacija kuće je nekih 12 km uskog puta od Obzovica (put Budva - Cetinje) i bukvalno, ako bi neko nekada zamišljao izolaciju (blizu civilizacije) nekako mi je Njegalica bilo idealno mjesto. U međuvremenu je opustelo i selo gdje mi je kuća (u kući je sprovedena voda sa obližnjeg izvora) pa se i tu sada, nažalost, može osamiti (ali za razliku od Njegalice ima i punog signala mobilnih operatera). Selo je Podgor (Optočići). Ne prodajem ništa zemlje tamo, ali, čisto da usmjerim i na taj kraj razmišljanja

Sent from my Motorola 8400

Thanks Thanks Given 
    1,902
    Thanks Thanks Received 
    5,990
    Thanked in
    2,780 Posts

Evo i fotografije od izvora Smokovjenac sa kojeg se kuća snadbjeva vodom

prilaz izvoru

ispod kuce, a pored puta česma da može putnik namjernik da se okrepi

fotke sam napravio u proljeću ove godine.

Last edited by wulfy; 17-06-25 at 15:05.

15. The Following 8 Users Say Thank You to wulfy For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,734
    Thanks Thanks Received 
    4,495
    Thanked in
    2,572 Posts

Ih koliko odje ima posla ....

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    182
    Thanks Thanks Received 
    1,041
    Thanked in
    797 Posts

Thanks Thanks Given 
    1,466
    Thanks Thanks Received 
    1,273
    Thanked in
    861 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    @LuTheDuck,a zašto bi je posjedovao i kako bi ti to neko isparcelisao ako već bi da kupiš da bi neku kolibu,npr,pravio?Pretpostavljam da ne bi imao da kupiš par hektara šume?
    Po opisu kakvu šumu tražiš(da nema blizu civilizacije),možda ti je najbolje šator neki dobar uzet i pribor za preživljavanje,pa "kad ti dođe" odeš u takvu šumu,iskuliraš a vlasnik neće ni znat da si tamo.

Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
    realisticno, mogu ja da "zauzmem" i u drzavno... niti bih bio prvi, niti vjerujem da bi me neko jurio
    racunam kad nadjem to sto ocu, isparcelisace neko komadic sa coska - narocito ako je nepristupacno da je ne moze prodati za sjecu
    sto se mene tice mozemo potpisat i ugovor o zakupu na 50-100 godina

u susitni mi ne treba mnogo, i ideja jeste da se napravi minijaturna koliba koliko da ceok moze nekolika dana opstat u nju

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Krajem šezdesetih, početkom sedamdesetih mapiranje su sve vode (uključujući i ponornice) na CG primorju + Cetinje. Jednim dijelom je moj pokojni otac učestvovao u tome i kada je on radio u vodovodu oni su imali te mape (ne smijem garantovati da ih imaju danas).

Što se tiče kuće u šumi evo jedne (možda) zanimljive priče. Kada je kralj Nikola poslije 1878 god. počeo da naseljava Bar crnogorcima mnogi nisu htjeli ići, između ostalih i moj čukunđed (Niko) te je ,,ušao u investicije", odnosno pravio kuću u Njegalicu te se tako spasio preseljenja. Ta kuća tada (a ni sada) nije imala puno smisla jer je u sred šume, van svih puteva, ali je služila da se neko smejati kada se ,,živo" izvede na planinu. U toku rata (balkanskog i dva svjetska) je dobro došla jer su tu seljani nekoliko sela sakrivali hranu pa kako je bila van puteva ta hrana je bila sigurna od bilo koje vojske. Poslije drugog svjetskog rata prošao je put u blizini iste (a koji je prije 15-ak godina i asfaltiran), ali upravo zbog puta i lakše dostupnog terena kuća postaje nepotrebna i propada. U zemljotresu 1979 god. se urušio jedan dio i tako stoji dan danas. Lokacija kuće je nekih 12 km uskog puta od Obzovica (put Budva - Cetinje) i bukvalno, ako bi neko nekada zamišljao izolaciju (blizu civilizacije) nekako mi je Njegalica bilo idealno mjesto. U međuvremenu je opustelo i selo gdje mi je kuća (u kući je sprovedena voda sa obližnjeg izvora) pa se i tu sada, nažalost, može osamiti (ali za razliku od Njegalice ima i punog signala mobilnih operatera). Selo je Podgor (Optočići). Ne prodajem ništa zemlje tamo, ali, čisto da usmjerim i na taj kraj razmišljanja

ja imam od nekud 1:25000 topografsku kartu cg, moze biti vojnoga porijekla, imaju na nju ucrtane rijeke, potoci, izvori pijace vode... vrlo lako moguce da je iz toga perioda

inace Njegusi, a i cijelo zaledje primorsko ima toliko zaseoka koji su opustjeli da je greota ne vidjeti ih barem u zivotu... a meni je prelijepo kad ih posjetim (rijetko), da razmisljam kako li se nekad tu zivjelo i opstajalo

Quote Originally Posted by mistery View Post
    Pazi se medjeda baaate moooj opisao si njihovh dnevnu sobu...

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
    medjed na medjeda
    dok ja stignem to nabaviti, napraviti i sve ostalo, vjerujem da ce medo da kuca na vrata da ga sakrijem od lovaca jer ih sve istrijebismo

ovo su planovi za dalju buducnost

Studio INtarsia

19. The Following User Says Thank You to LuTheDuck For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,466
    Thanks Thanks Received 
    1,273
    Thanked in
    861 Posts

Quote Originally Posted by BiTrAtE View Post

ja sam moju prepisao drzavi kad je bilo razlaganje...
    ja je nikad posjec necu (komsije vec su druga prica), bilo mi glupo placat porez na nju - ako cu da setam, to mogu i sad kad je drzavna
    mada, vjerujem da komsije ne znaju da je drzavna, no misle da je porodicna i dalje

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    35
    Thanks Thanks Received 
    7,537
    Thanked in
    3,315 Posts

Ne treba se čuvat samo međeda, nego i Zdravka Čolića.

22. The Following 2 Users Say Thank You to NHM For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,902
    Thanks Thanks Received 
    5,990
    Thanked in
    2,780 Posts

Quote Originally Posted by LuTheDuck View Post
    inace Njegusi, a i cijelo zaledje primorsko ima toliko zaseoka koji su opustjeli da je greota ne vidjeti ih barem u zivotu... a meni je prelijepo kad ih posjetim (rijetko), da razmisljam kako li se nekad tu zivjelo i opstajalo
    Njegalica, ne Njeguši Njegalica je ovo zaokruženo (opština Bar).

Thanks Thanks Given 
    998
    Thanks Thanks Received 
    653
    Thanked in
    466 Posts

Teodor Kačinski lajf stajl. On je dvades godina živio bez struje i vode u šumu.
    If there's two things that I hate-
    It's havin' to cook, and tryin' to date...​

Thanks Thanks Given 
    1,466
    Thanks Thanks Received 
    1,273
    Thanked in
    861 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Njegalica, ne Njeguši Njegalica je ovo zaokruženo (opština Bar).

znam znam, trazio sam po karti jer me google kulirao interesovalo me dje je jedva potrefio, no je ova informacija za selidbu za bar bila od znacaja
    gugle mi daje malu trojicu - mozda je to nedje blizu (taj je kraj)

no pomenuh njeguse jer sam 2023/2024 obilazio redovno cijeli kraj i sve zaseoke ili bar ono sto je ostalo od njih pa sam se nagledao ljepote, no i u pricu s ljudima saznao koliko je sve pusto

Studio INtarsia

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)