Posto nas ima od svukud, racunam da cu mozda dobiti neku ideju od vas nego istrazujuci (oskudne) mape
Zelio bih posjedovati komad sume nedje u ~centralnoj regiji (u sustini da nije krajnji sjever ili jug), a koji zadovoljava sljedece kriterijume
- da je daleko od civilizacije
- da je u pitanju stara/velika suma (listopadna, cetinarska, mjesovita, sto god dok je dok god je visoka suma)
- da razumno blizu ima puta
- da u blizini ima stalne vode (rijeka, potok, jaci izvor)
akcenat je u ovome dijelu da je daleko od civilizacije - znam da 1-2h od PG ima sela koja sve ovo gore zadovoljavaju, osim sto su sela, ima kuca, ljudi itd... a meni je cilj da jedini izvor buke budem ja sam sebi
Druga tema (a vezano za prvo) - znate li ima li dje ova nesrecna drzava mapu voda sa ucrtanim potocima i izvorima... sve sto ja imam su mape od prije 3-4 drzave, starije od mene, i na zalost znam da neki od tih voda su nestale (izvori narocito)
Ja ti preporučujem bukovu šumu, za početak
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Pratim ovoImam neku šumu (dostaaa šume) u Lutovo a čini mi se puta do tamo nema, sem vozom...
Sent from my Magic 7 Pro using Tapatalk
Takodje pratim, mada ispod 1000 metara nadmorske visine ne bih trazio.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
@LuTheDuck,a zašto bi je posjedovao i kako bi ti to neko isparcelisao ako već bi da kupiš da bi neku kolibu,npr,pravio?Pretpostavljam da ne bi imao da kupiš par hektara šume?
Po opisu kakvu šumu tražiš(da nema blizu civilizacije),možda ti je najbolje šator neki dobar uzet i pribor za preživljavanje,pa "kad ti dođe" odeš u takvu šumu,iskuliraš a vlasnik neće ni znat da si tamo.
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Pazi se medjeda baaate mooojopisao si njihovh dnevnu sobu...
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
ja sam stolar, u podznaku shkorpioooni
Krajem šezdesetih, početkom sedamdesetih mapiranje su sve vode (uključujući i ponornice) na CG primorju + Cetinje. Jednim dijelom je moj pokojni otac učestvovao u tome i kada je on radio u vodovodu oni su imali te mape (ne smijem garantovati da ih imaju danas).
Što se tiče kuće u šumi evo jedne (možda) zanimljive priče. Kada je kralj Nikola poslije 1878 god. počeo da naseljava Bar crnogorcima mnogi nisu htjeli ići, između ostalih i moj čukunđed (Niko) te je ,,ušao u investicije", odnosno pravio kuću u Njegalicu te se tako spasio preseljenja. Ta kuća tada (a ni sada) nije imala puno smisla jer je u sred šume, van svih puteva, ali je služila da se neko smejati kada se ,,živo" izvede na planinu. U toku rata (balkanskog i dva svjetska) je dobro došla jer su tu seljani nekoliko sela sakrivali hranu pa kako je bila van puteva ta hrana je bila sigurna od bilo koje vojske. Poslije drugog svjetskog rata prošao je put u blizini iste (a koji je prije 15-ak godina i asfaltiran), ali upravo zbog puta i lakše dostupnog terena kuća postaje nepotrebna i propada. U zemljotresu 1979 god. se urušio jedan dio i tako stoji dan danas. Lokacija kuće je nekih 12 km uskog puta od Obzovica (put Budva - Cetinje) i bukvalno, ako bi neko nekada zamišljao izolaciju (blizu civilizacije) nekako mi je Njegalica bilo idealno mjesto. U međuvremenu je opustelo i selo gdje mi je kuća (u kući je sprovedena voda sa obližnjeg izvora) pa se i tu sada, nažalost, može osamiti (ali za razliku od Njegalice ima i punog signala mobilnih operatera). Selo je Podgor (Optočići). Ne prodajem ništa zemlje tamo, ali, čisto da usmjerim i na taj kraj razmišljanja
Sent from my Motorola 8400
Evo i fotografije od izvora Smokovjenac sa kojeg se kuća snadbjeva vodom
prilaz izvoru
ispod kuce, a pored puta česma da može putnik namjernik da se okrepi
fotke sam napravio u proljeću ove godine.
Sent from my Motorola 8400
Last edited by wulfy; 17-06-25 at 15:05.
Ih koliko odje ima posla ....
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
realisticno, mogu ja da "zauzmem" i u drzavno... niti bih bio prvi, niti vjerujem da bi me neko jurio![]()
racunam kad nadjem to sto ocu, isparcelisace neko komadic sa coska - narocito ako je nepristupacno da je ne moze prodati za sjecu
sto se mene tice mozemo potpisat i ugovor o zakupu na 50-100 godina![]()
u susitni mi ne treba mnogo, i ideja jeste da se napravi minijaturna koliba koliko da ceok moze nekolika dana opstat u nju
ja imam od nekud 1:25000 topografsku kartu cg, moze biti vojnoga porijekla, imaju na nju ucrtane rijeke, potoci, izvori pijace vode... vrlo lako moguce da je iz toga perioda
inace Njegusi, a i cijelo zaledje primorsko ima toliko zaseoka koji su opustjeli da je greota ne vidjeti ih barem u zivotu... a meni je prelijepo kad ih posjetim (rijetko), da razmisljam kako li se nekad tu zivjelo i opstajalo
medjed na medjeda
dok ja stignem to nabaviti, napraviti i sve ostalo, vjerujem da ce medo da kuca na vrata da ga sakrijem od lovaca jer ih sve istrijebismo
ovo su planovi za dalju buducnost
ja sam moju prepisao drzavi kad je bilo razlaganje...
ja je nikad posjec necu (komsije vec su druga prica), bilo mi glupo placat porez na nju - ako cu da setam, to mogu i sad kad je drzavna
mada, vjerujem da komsije ne znaju da je drzavna, no misle da je porodicna i dalje
Ne treba se čuvat samo međeda, nego i Zdravka Čolića.
Teodor Kačinski lajf stajl. On je dvades godina živio bez struje i vode u šumu.
If there's two things that I hate-
It's havin' to cook, and tryin' to date...
znam znam, trazio sam po karti jer me google kulirao interesovalo me dje jejedva potrefio, no je ova informacija za selidbu za bar bila od znacaja
gugle mi daje malu trojicu - mozda je to nedje blizu (taj je kraj)
no pomenuh njeguse jer sam 2023/2024 obilazio redovno cijeli kraj i sve zaseoke ili bar ono sto je ostalo od njih pa sam se nagledao ljepote, no i u pricu s ljudima saznao koliko je sve pusto
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks