Rrrrrrrrr
Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
Vidim nema diskusije na forumu ( valjda) o tome da li je piraterija softvera, igrica, multimedije itd. moralno ispravna ili ne i o nekim ostalim aspektima?
P.S prvi thread na forumu...
Last edited by michigorou; 21-07-24 at 20:19.
Rrrrrrrrr
Sate sate sate
Sve nam dirajte, ali pirateriju nemojtee.
Sent from my SM-A525F using Tapatalk
Nije moralna ni eticka.
Sve mi je na kreku, kako na kompu tako i na telefonu.
--------------------------
Do Not Disturb.
I morala i etička kad su cijene kakve su.
Neka bude da piraterija nije bila etički prihvatljiva u vrijeme kad si za plaćenu punu cijenu postajao vlasnik onoga za šta si dao pare. Pošto se sad na svim nivoima stvari prodaju tako da ne postaješ njihov vlasnik nego moraš da plaćaš razne pretplate da bi funkcionisalo ono što je kupljeno, onda je piraterija potpuno ok. Čoek kupi igricu - mora da plaća mjesečnu pretplatu da bi funkcionisala; kupi kola sa grijačima sjedišta - plaćaj pretplatu da bi grijanje radilo; kupi štampač sa punim tonerom - plaćaj pretplatu da bi puni toner radio; kupi adobeov paket - plaćaj pretplatu i o jadu se zabavi kad pokušaš da je otkažeš.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Windows licenciran. Cijena 0e (došao sa laptopom)
Office licenciran. Cijena 10e godišnje za 5 računara.
Antivirus licenciran. Cijena 5e godišnje za 5 računara.
Ne vidim razlog da se patim sa krekovima ako sve licencirano imam za malo više od 1e mjesečno.
Ostale plaćene programe ne koristim jer ih imam freeware.
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Па јесте, доста је сад другачије. Ал ево нпр Adobe Acrobat Reader, не можеш да купиш програм, само претплату.
Зато сам га ја са торента. Ал фрка је што су их одрадили тако да га је врло врло тешко крекованог инсталирати. О јаду сам се забавио. А све због распалог Windowsa.
Sate sate sate
Adobe Acrobat Reader Pro je bukvalno preactivated, samo next,next,next i to je to
On topic, skoro sve mi je licencirano, što znam, igre se uzmu kad je neki deal ili preko cdkeys i sličnih, isto tako i software...
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
Last edited by BiTrAtE; 22-07-24 at 20:41.
Platim poneki program na ios (na android je to uvijek krekovani)
Al su precerali sa cijenama tipa ovog…
Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by miovrag; 22-07-24 at 21:01.
Pa same drzavne institucije imaju krekovane Windows-e, Office pakete i ostalo.. sto dalje da se prica.
Nego samo kazem da nije dozvoljeno kao sto si rekao vec izricito zabranjeno.
To sto je kod nas dostina zakona samo na papiru a niko nema snage/volje da ga primjenjuje je druga tema.
Do Not Disturb.
Uzeli smo na forumu za naš 5toro 60e.
Evi već tri godine tako koristimo.
Takođe office možeš da kupiš na ebay za 20ak eura.
Ne sjecam se kad sam zadnji put instalirao krekovani softver. Sve mi je alternativno ili ako treba trial verzija da zavrsi neki posao trenutno.
Jednom, ima 10 godina sa instalirao krekovanu verziju i sledece sto sam dobio na ekran je da moram da platim par stotina eura da bi mi vratili kompjuter u normalu. Ekstenzije nekoliko hiljada slika su se promjenile u druge. Preko CMD sam uspio da vratim ekstenziju na sve slike, ali i dalje nisam mogao nista da otvorim. Od tad nikad.
Windows licenciran na nekoliko kompjutera, Adobe pretplata 15 USD/mjesecno, wps office besplatan, autodesk godinu licenca tako sto izmislim da sam student u Englesku, ease us data recovery kupio dozivotnu pretplatu, itube go, spotify i netflix dijelim. Od android/ios aplikacija tapatalk, obdeleven..
Serije skidam preko torrenta jer ih samo gledam dok sam na brod.
Office moze za 10ak e mjesecno da se uzme i za 1 osobu (business essential ja mislim?) ja sam se jedno vrijeme cimao oko toga pa preprodavao ali mrka kapa jer je Microsoft mozda i najgora firma za saradnju (a mozda ih samo i ne zanima ako ne donosis milione). Za Adobe da ne pricam, to se vidjelo i na forum postu koji sam imao za to
Sto se tice drzave, drzava firmama placa full cijenu za licence (i jos preko :P ) a zauzvrat dobijaju krekovani softver, to je tako jer se moze al sto rece neko gore. Zakon je top samo ga niko ne sprovodi u djelo.
Sad vidim da je neko već otvorio ranije diskusiju, izvinjavam se
Pa znate kako skidanje piratskih verzija softera igrice je jedan vid ucenja informatickih vjestina za dijete , uci se dijete sto je registar baza, sta su dll fajlovi , dje da cuva, da procita uputsvo, da pronadje izgugla to sto ga zanima...
U drzavne a i privatne firme ima dosta open source programa i velika vecina to koristi e sad sto neke IT boli djoka pa daju administratorske privilegije korisnicima to je druga stvar...
I cak sto vise bas sam misljenja da ce cijena softera biti simbolicne ali da ce zavladati pretplata.... npr dzabe ti Counter Strike ako nemas pretplatu na Prime ili Fortnite ako nemas Pass... kao i office ako ne mozes online pristupiti , a vec posebno trziste a to je trziste podataka cloud storage tu je lova....
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Realno postoji toliko free stvari koje prosječnom korisniku završe posao da je plaćanje suludo.
Naravno za one koji su pro Iii im posao od toga zavisi pa naravno da treba da plate ono što im treba.
A ne ja sam pro, treba mi Photoshop da odradim resize ili crop slike. A makse
Kakva tema, za 2008 godinu
Zakon je jasan, piraterija je zabranjena. Nakon sto je to receno, neke stvari na Windowsu nemaju valjanu besplatnu alternativu.
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks