Naplaćuje se od 20 centi po minutu do 50 centi po minutu.
Ne ki naplaćuje po punjenju 10e (svejedno je li baterija 10% ili 80%).
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Naplaćuje se od 20 centi po minutu do 50 centi po minutu.
Ne ki naplaćuje po punjenju 10e (svejedno je li baterija 10% ili 80%).
Tačno vidim da ćeš investirat u brzi punjač i postavit ga blizu kapije,pa izbolite narode NK.Kakve dozvole trebaju da bi postavio taj brzi punjač i naplaćivao 50c/min?
Dođe se od 96c/100km do 15€ za 1/2h punjenja...a što je ta muka?
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Last edited by joni; 19-09-23 at 12:41.
Bugi, reci mi ovo, punis bateriju kod kuce, 0-100%, 45 kw/h. Prelazis koliko km i koliko te kosta punjenje?
Razlog je zarada.
Ti recimo uzmeš 3 jaja po 20 centi,
jedan paradajz od 10c
Malo sira od 10c
Slanine ili kobaje ispržene za 30č
Malo kifle ili hleba za 30c
Nazoveš ga omlet i naplatiš 6e
E tako i ovi, žele x6 od cijene, da im se isplati.
Da bi postavio dobar punjač, treba ti vod od trafostanice samo za tebe.
Kućna ili instalacija u stanu ima snagu 16Kw i to ti piše na računu. To znači da kada bi ugasio sve potrošače u kući/stanu povukao bi maksimalno toliko.
A bojler i klima i šporet znaju sami da povuču zajedno 10Kw. Tako da je instalacija dobrog punjača u kućnim uslovima veoma teško ostvariva.
Zato tražiš punjače manje snage, ja recimo imam od 3Kw i on mi puni 6% baterije na sat. To znači da za vrijeme radnog vremena ili dok spavaš (zavisi đe ga puniš) u toku od 8ndo 10 sati može da se napuni između 50% i 60%. Sa tim mogu da pređem oko 170km.
Cilj mi je da nabavim punjač od 7 ili 11kw, čime ću vrijeme punjenje 2x ili 4x da smanjim a i dalje nisam na fast charge.
Sada sa punjačem od 3kw od 11 uveče do 7 ujutru napunim pola baterije i mogu da pređem 170km. Cijena me košta za 21kw uveče oko 1.2e sa svim troškovima.
Cilj
Preko noći sa punjačem od 7.4kw sa za 6 sati imam Full punu bateriju i da mi cijena bude oko 3e za 350km.
Last edited by Bugi; 19-09-23 at 22:42.
Ako je po bordu,nešto manje od 300km za nešto manje od 3€
Tako je, samo što recimo Tesla taksi puni kod kombinata, a njima je 30% još jeftinija struja jer se računa kao industrijska.
Tako da njima dođe 2e 100km.
moze li na stub od rasvjete taj punjac da se instalira pa da se puni od 7 uvece do 7 ujutru gratis
Evo ne znam, više nekako uvjek vjerujem sebi nego papirima.
Uspijem 3x da dođem NK PG NK . To je više od 250km.
Dobra stvar je što mi iz NK PG potroši manje od 10% baterijeNK DG se dopunim 1%-2% pa onda DG PG potrošim oko 11%.
Iduće nedelje ga probam na primorje, pretpostavljam da će rezultati biti drugačiji...
Last edited by Bugi; 20-09-23 at 06:44.
Obrni okreni ogromna usteda
Reci nam samo na koliko su ti servisi kod Osmanagica. Jel na godinu ili kao kod Tesle po potrebi? I reći ćeš nam koliko naplaćuju posto vidim ovamo po youtubu da se sprdaju sa nekim proizvođačima auta da moraju svake godine na servis provjere kočnice urade dijagnostiku i naplate kao da su ulje i sve filtere mijenjali 😂
Last edited by Bugi; 20-09-23 at 08:57.
Saveti za brigu o bateriji
Nekoliko jednostavnih, ali efikasnih saveta za odražvanja baterije:
# Umereno punjenje
Koliko god da je primamljivo napuniti bateriju do 100%, pokušajte da se oduprete tome. Većina stručnjaka preporučuje da je napunite između 20 i 80%, da biste produžili njen vek trajanja. Često dopunjavanje, umesto da se potpuno isprazni i da se potpuno napuni, takođe može pomoći u održavanju zdravlja baterije.
# Pametno upravljanje temperaturom
Ekstremne temperautre mogu uticati na bateriju vašeg EV. Pokušajte da parkirate u hladu, ili u natkrivenim prostorima tokom letnjih vrućina, a razmislite o grejanim garažama tokom hladnih, zimskih meseci. Mnoga EV imaju sisteme za upravljanje toplotom, koji pomažu u održavanju optimalne temperature baterije.
# Uravnotežena vožnja
Vaše vozačke navike direktno utiču na zdravlje baterije. Konstantno snažno ubrzanje i velike brzine mogu opteretiti bateriju. Pokušajte da usvojite uravnoteženiji stil vožnje.
# Rutinske provere
Redovno održavanje je od vitalnog značaja za svako vozilo, a električna vozila nisu izuzetak. Zato redovno proveravajte zdravlje baterije vašeg EV putem ugrađene dijagnostike, i zakazujte redovne servise na vreme.
# Koristite režime za uštedu energije
Mnoga električna vozila nude režime za uštedu energije koji ograničavaju snagu vozila radi uštede baterije. Iako ovo može učiniti vašu vožnju malo sporijom, može značajno da produži životni vek baterije, i razdaljinu koju možete da pređete sa jednim punjenjem. A prateći ove savete, možete osigurati da baterija vašeg EV ostane zdrava na duge staze, pružajući vam bolje iskustvo vožnje, za manje novca.
Izvor
Nije čudo što svi prelaze na Teslu
https://www.tesla.com/ownersmanual/m...9ED7B1D91.html
Mogao sam uzeti solidnu Teslu za ovu cijenu, ali nisam...
Kako je ono sterilno unutra šta je to
sto podrazumijeva servis na elektircno vozilo? i cijena?
f6
Kod Tesle imaš zamjenu kocione tečnosti i zamjena filtera klime na svake dvije godine kod ostalih dovodis auto svake godine ili na 12500km bulje u njega i uzmu ti pare garantujem ne manje od 60-70 eura.
Ovaj lik uzeo na lizing el. Porsche poveo ga na godisnji servis uzeli mu preko 600 funti. Zalio se i pitao pa sto ste mu radili? A oni mu rekli ovo, ono to ti je tako, uglanom nista 😀
Filter od ulja, ulje…
Evo ga isti
![]()
https://www.citroencg.me/vozila/citr...-100-electric/
e kakav autickoliko mi je ruzan toliko mi je i simpatican. Ima jedan stalno parkiran kod Unika i Chilema ... sad bas izgugah o njemu , domet 70km , puni se za 3h , moze da se vozi sa A2 dozvolom kao skuter od 50ccm
aliiiiii cijena je valjda 8000e
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
Je li ovo Bizbi za volanom?
Sent from my SM-S901E using Tapatalk
Those about to rock, we salute you!
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks