Čupatelj
Preuzeto od Uroš Krčadinac.
"Mozaik na podu Hišamove palate (قصر هشام). 8. vek nove ere, sto i neka hidžretska godina. Jerihon, Palestina.
Geometrijski cvet sa Hišamovog mozaika danas je poznat kao Fibonačijeva spirala. Sam Fibonači oduševljavao se arapskom algebrom i aritmetikom, moguće i sufijskom mističkom filozofijom, bez koje ne bi bilo ni visoke islamske kulture a samim tim ni visoke zapadne kulture.
Sufije nisu crtale arabeske kao puku dekoraciju nego kao vizuelne metafore o jedinstvu čoveka i sveta, duha i materije, onome što je pesnik Ibn Arabi nazivao waḥdat al-wujūd, the unity of being. Središte fibonačijeve spirale – tučak geometrijskog cveta – to je beskonačnost koja se ne može imenovati, beskonačnost iz koje se izliva svet i njegovi fizički zakoni. U jevrejskoj tradiciji, koja se razvijala uporedo sa islamskom, koju u tom periodu nije ni moguće strogo razdvojiti od islamske, ova beskonačnost zove se Ein Sof (אֵין סוֹף). Za savremenu naučnu kosmologiju to je prosto – Veliki prasak.
Mit o zapadnoj racionalnosti potisnuo je orijentalne korene modernih naučnih ideja. Spinozin prirodni monizam, Lobačevskijeva zakrivljena geometrija, Ajnštajnovo prostor-vreme, Lemetrov Svemir koji se širi – sve su to deca ne samo Evrope nego i Azije i Afrike.
Zapadna rimska imperija verovatno bi ostala sirovo i tupo prikovana za Dekartovu pravouglu rešetku, za tvrd grid doktrine i mača, da nije bilo sufija i rabina, jeretika, beduina, isihasta, rišija i drugih ludaka sa istoka."
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
No pasaran!
E8 jedna od najljepsih geometrijskih struktura. Prekompleksna i veoma znacajna
![]()
Da to je to. 8d kristal projektovan na 2d, i ovo je banalizovanje. Ali jbg ja ni 4d ne mogu da zamislim. Ima mnogo vrsta galaksija, ne prate sve ovu formu
Pade mi na pamet, da su ravnozemljasi rekli da je univerzum ravan, a ne zemlja, bili bi u pravuMakar po zadnjim dokazima
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks