Moram otvoriti temu, pa administracija nek premjesti gdje god treba.
PAZITE SE,
ovih dana hakerska grupa, hara putem facebook/instagram messengera.
Doći će Vam poruka od strane vašeg poznatog kontakta "Piši mi na viber broj +381 xxxx xxx",
Kad udjete u Viber i pošaljete poruku, stići će Vam LINK S KODOM,
NE KLIKAJTE GA, jer ako ga kliknete - HAKOVANI STE.
-Ukoliko ste hakovani, u Vaše ime, neko će masovno slati ljudima na Messenger "piši mi na viber broj +381 xxxx xxx", a vi nećete vidjeti te poruke.
Zatim će, to lice, predstavljajući se kao vi, putem +381 viber-a ljudima tražiti novac, vršeći pritisak na njih da nikome ne govore za to, i da je situacija hitna.
Dat će podatke uplate nekog lica u Srbiji kome navodno dugujete novac.
-Ovo je gnusno, jer je sem materijalnog, pričinjava i ogromnu štetu ličnom ugledu žrtava.
Naravno da ne,
ali, mi državljani Crne Gore smo posebno osjetljivi NA OBRAZ.
I neko sem što Vaćari prijatelje nam za novac, ozbiljno remeti naš ugled.
A nije svako ni istog mentalnog sklopa, neko je možda spreman da izvrši suicid od neprijatnosti.
Nisam bio žrtva, ali jeste par ljudi koje znam, te osjećam gradjansku odgovornost da informišem veći broj ljudi, radi prevencije.
Last edited by cvxcomputers; 07-02-22 at 07:23.
Takodje bih napisao da sam CIRT-u Crne Gore prijavio 19.11.2021. incident gdje su sa Srpskih brojeva masovno harali auto dilerom i drugim oglasima,
i vršili PHISHING platnih kartica (VISA/MasterCard), varajući ljude da je to naknada za kurira, te da će im DHL uplatiti novac. (DHL uopšte nema servis slanja novca).
Medjutim, niko iz CIRT-a, nije našao za shodno da mi makar odgovori na poruku.
Ako ste se pitali zbog čega je AutoDiler stavio UPOZORENJE. Eto razloga.
Ni meni nije jasno kako preko jednog obicnog linka moze da se zaobidje iOS/Android/Win odbrambeni mehanizmi.
\\OFL•GIC
Mogu i ja dobiti link ako posaljes napalmu?
Nešto se mora potvrditi/unijeti kada se klikne na link.
Poslato sa kornjo komunikatora Z Fold 3
Jer tako funkcioniše Android i bilo koji moderni browser.
Ne postoji exploit koji se pokreće na klik na link i koji preuzima i radi određene radnje umjesto korisnika.
Exploit za praćenje i kontrolu telefona postoji na klik.
Mora postojati dodatna akcija korisnika, tipa dodatni klik/potvrda ili neki unos.
Poslato sa kornjo komunikatora Z Fold 3
Last edited by Bugi; 08-02-22 at 10:21.
U pravu je Bugi.
Malo sam još istražio, jer su prijatelji koji su bili žrtve pogrešno interpretirali informacije.
Ispostavlja se da su dobijali neki kod, koji su slali prevarantima.
Dakle, odrada na socijalni inžinjering.
Meni ovo ne djeluje kao da iko iole tehnicki pismen moze nastradati... Mada, znam ljude koji kupuju wallpapere,tako da
Sent from my M2011K2G using Tapatalk
Kako su uspjeli da executuju kod?
Android nema direktni code injection preko browsera ili downloada da ja znam.
Mozda viber ima, al nisam siguran. Bez ako nisu ovi skinuli pa pokrenuli .apk ili koji vec file. Znajuci nas narod vjerovatno jesu, pa se pravdaju da nijesu.
Ne znam.
Takodje sam primjetio kod par prijatelja koji koriste Android
da neka skripta šalje SMS platnim servisima, i nikako da utvrdim koja je to aplikacija.
A provajderi su nemoćni da sankcionišu naplatu.
Sto b se desilo ako bi instalirao jos neki apk za poruke a da ne odredis koji je podrazumijenvani za SMS, bi li onda ta skripta mogla slat poruke ili bi zakocila na upitu koji ce SMS program od ta dva da koristi?
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Evo i ovdje, čuvajte se lažnih mailova.
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
"Zelimo Vas obavijestiti" "Upute"... Ovo mora da su neki skameri iz okruzenja.
Poštovani klijet()
Google translate... Implicira da je "kuvar" prevare van našeg govornog područja.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks