Neka je.
https://www.portalanalitika.me/clana...ili-vise-djece
Poslano sa mog M2006C3MNG koristeći Tapatalk
No pasaran!
https://www.vijesti.me/vijesti/polit...otpisati-neces
Hoce li doci sa muzem i Lazovicima, da ih sunce vidi...
I Katnic sa onim novim X3 ili ga pazi da ga sunce ne spali unutra
Pa kad je to toliko važno, da podijelimo djeci prvog dana te škole Luče i onda neka relaksirano svi uče kome treba.
U to da ima sposobnih ljudi, ne sumnjam. Pitanje je koliko i da li je to dovoljno? Da bi drzava mogla da bude uspjesna u prihvatanju i primjeni novih tehnologija, uslov je visoki kvalitet obrazovanja. U cemu je tajna uspjeha Istocne Azije? Ovo je jedan od indikatora:
https://factsmaps.com/pisa-2018-worl...ience-reading/
Medju prvih 10 u svijetu, sedam drzava je iz Istocne Azije. Spajic je, u kontekstu projekta o kriptovalutama, pomenuo Estoniju, kao zemlju koja je bila uspjesna u prihvatanju novih tehnologija. Nije bilo slucajno. Estonija je na na ovoj listi na petom mjestu. Dje je Montenegro? U zadnjoj grupi, medju najgorim. I to je staitistika od prije cetiri godine. Ocigledno je da smo u medjuvremenu - nazadovali. Osvojiti samo 2 poena, ubjedljivo najgori, a pretposlednja je Albanija s 22 poena - deset puta vise?! Kako smo uspjeli da se do te mjere obrukamo?
Za apsorpciju novih tehnologija, kao sto je blockchain, potrebno je tehnicko obrazovanje. Ne moze se projekat graditi na "par sposobnih ljudi". Posebno kad se zna da najsposobniji idu van Crne Gore. Moze nesto na mikro nivou, ali se tako ne gradi uspjesna ekonomija.
Dizanje nivoa obrazovanje je uslov za ekonomski iskorak Crne Gore. A mi prdnjavimo o temeljnom ugovoru s crkvom, koja bi htjela da uvede vjeronauku u skole. Uzgred, Estonija se smatra najmanje religioznom drzavom u EU.
Pametnom, dosta.
Last edited by Ostoja; Today at 14:59.
Da postoji ovdje normalnih novinara pa da vidimo ko je predstavljao CG na takmičenju,ko su nastavnici koji su ih selektovali i pripremali,na osnovu kojih kriterijuma su otišli tamo da se takmiče,koliko je brojala naša delegacija takmičara koliko pratilaca koliko je to sve koštalo itd itd ali toga filma gledati nećemo a koliko sjutra ovoga se niko sjećati neće.
Послато са SM-A536E помоћу Тапатока
Сваки Црногорац и Брђанин једнак је пред судом.
ođe su novinari za onu prevaru o chelu pisali na osnovu komentara na ovom forumu. zar zaista očekuješ da istraže malo dublje razloge za ovo?
“My God, a moment of bliss. Why, isn’t that enough for a whole lifetime?”
Radio sam ja to PISA testiranje u prvi srednje, to je sprdacina. Pocev od profesora pa sve do NVO strucnjaka koji su nam za vratom visili tih sat vremena. Niko ozbiljno ne gleda na to, nisam ni ja jer kad su me izabrali rekli su mi "nasumicno si izabran za PISA testiranje, to rade iz svake skole na drzavnom nivou, slobodan si taj dan cim zavrsis". Za mene apsolutni win kad sam slobodan da idem kuci.
Ista stvar je i za matematicku olimpijadu, niko to NE shvata ozbiljno i to se sve zavrsava preko kurca.
Realno stanje u drzavi, po mojem iskustvu(a i vjv sam odje medju mladjima pa imam najsvjezije info) je da smo malo, ali veoma malo bolji nego sto je prikazano. Po mojem misljenju, najveci problem je katastrofalan kadar od ministra pa sve do profesora. Od 12 profesora koji su mi predavali mogu reci da je njih 2 normalno, ostali su bukvalno indijanci. Program koji djeca uce je raspad sistema, radjen prije 20 godina i samo prepisan(sa mijenjanjem godine i tjt).
Da bi se stanje poboljsalo trebaju jake reforme a bgm to je sa stanjem u drugim sferama poprilicno nemoguce uciniti bez da izgubis glavu uzalud.
Djeca ne mogu biti kriva to je jasno,nastavni kadar je blago rečeno užasan a i selekcija je znamo kakva od porodilišta.
Послато са SM-A536E помоћу Тапатока
Сваки Црногорац и Брђанин једнак је пред судом.
There are currently 5 users browsing this thread. (1 members and 4 guests)
Bookmarks