Pozdrav forume.
Kupio sam u Kanadu dron Dji Mini 2.
Ocu li imat problem sa unosenjem drona u drzavu, tj. na aerodrom?
Izvadicu ga iz kutije, planiram da kazem da ga uveliko koristim, da sam ga i iznio iz drzave, tj. da nije kupljen preko.
Prodavac mi je rekao da mi ne treba licenca niti dozvola za koristenje jer je 249g tezine. Da li je to istina, tj. da li kod nas vazi takav neki zakon?
Život je prekratak da bi pili loše pivo
Al sto onda, prijavim se i sve i onda mi naplate carinu?
Zar nije bolje cutat i proc granicnu policiju na aerodrom nekako i pravit se lud?
Samo ti znas oces li po zakonu ili neces
Tesko da ce ti ovdje neko savjetovat' da ga uvezes na crno iako je 99% ljudi to tako i uradilo pa ga naknadno prijavilo ako je smatralo za potrebnim.
U CG trenutno imas blizu 800 registrovanih "pilota dronova". Iako ih ima jos vise neregistrovanih. Obicno se registruju oni koji komercijalno rade.
Inace to "ispod 250gr" vazi za Kanadu dje si ga i uzeo i u jos neke zemlje, ta gramaza nema apsolutno nikakve veze sa nasim zakonom, makar da ja znam, makar za sad.
Last edited by Fidel Castro; 20-05-21 at 01:40.
--------------------------
Do Not Disturb.
Mislim da taj zakon o težini ne važi kod nas. Nezavisno od toga, ukoliko želiš da izbjegneš carinu, unesi ga kao da je kupljen kod nas, a onda ga naknadno prijavi kod ACV.
Kod nas isto ima nekih kategorija ali "najlaksa" kategorija je do 5kg tako da ne apsolutno nebitno da li dron ima 100gr ili 4900gr.
Makar iz mojih saznanja a vidim da to i dalje pise na sajtu koji je jedini relevantan za te informacije a to je caa.me
Lackie ti je sve rekao, mislim da nema tu nikakve filozofije.
Do Not Disturb.
Pa da, tako cu i uradit.
Rec da je kupljen u CG, da sam ga nosio sa sobom, pa cu ga registrovat kako budem i cim budem mogao, lagano
Pozdrav forumaši,
Nje mi se davalo dosta novca za Dji dron koji će možda da posluži kao razonoda par dana, nedjelju ili dvije pa sam se bacio na pretragu Dji-like dronova na aliexpressu, i odredim se za S97 za 35€ sa poštarinom + 10 taxa.
Razlog zašto baš ovaj je jer ima tilt prednje kamere koja je 1080P HD (čuš 100%) i ima još jednu kameru sa donje strane mislim da je 720p ali više o njima kasnije, daljinski na 2.4 Ghz koji je došao sa natpisima na kineskom ima intengrisanu antenu unutra i dvije lažne plastike na gornjem djelu daljinskog koje izgledaju kao antene.Dron takođe ima i aplikaciju sa koje se može upraviljati, pored toga ima izbjegavanje prepreka na 4 strane, 8520 brushed motore sa redukcijom stepena prenosa sa odnosom 6,33:1., altirude hold i 6 inch propelere.
E sad nakon što sam poručio moj dron našao sam ovaj git hub repo https://github.com/flaminggoat/Eachine-E58-CFW/ dakle sličan dron sa RE firmwareom za E58 dronove ukoliko nisu odradili reviziju elektronike da dronu jer je firmware star 3 god. Što se tiče kamera kad sam prvi put upalio dron i povezao ga sa aplikacojom sve je bilo super sve u realnom vremenu i ok slika na telefonu, ali sutra dan se pokazalo nakon što se dron udaljio par metara od telefona latenicija je bila tolika je FPV bio beskoristan na telefonu koliko je slika sjeckala i kasnila ni domete nije bio neki pa je došlo vrijeme za modovanje
Prvo antene na daljincu i dronu integrisane izgledaju ovako
dakle žica dužine ~35mm i to je, pošto protokol radi na 2.4 Ghz skninem sa neispravnog rutera neku vrstu dipol antana koju sam na daljincu uspio ovako da uklopim
E sad što se tiče antena za WiFi ona je sasvim OK nisu uštedjeli par evro centi i zalemili su piggy tail antenu, ali antena unutar drona za daljinac je ista onakva kao od daljinca samo žica od ~35mm, na slici ispod gornja antena je za daljinac a donja je za WiFi,
ali šta ću latencija čini svoje i riješim da kupim analognu kamereu sa integrisanim odašiljačem na 5,8Ghz i FPV naočale i umjesto beskorinog senzora koji detektuje prepreke koji radi tako što detektuje infra crvenu svijetlost i dok je senzor izložen infra-crvenim zracima koje emituje sunce praktično je beskoristan kad se leti napolju i skinem senzor i reko taman ću na njegovo mjesto montirati analognu FPV kameru jer na njegovom mjestim imam 3,7v sa baterije. I stigine gamera sa odašiljačem uplaim moj CoreXY štampač i posle par iteracija dođem do prihvatljivog rešenja
Zaboravio sam da napišem da je upgrade antena na daljincu i dronu uvećalo domet za nekih ~40-tak % otprilike i takođe sam poručio konetor kakav je na originalnoj bateriji sa kablom sa kojim ću probati da povežem jendu ćeliju iz laptop baterije oznake 18650 koja radi na 3,7v i ima kapacitet od 2000mAh, čisto sumnjam da će raditi jer ne vjerujem da baterija ima veliki discharge rate ali ćemo viđeti, poželite mi sreću
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks