Ovo se jasno odnosi na mene, pa je red da odgovorim. Mene jedino interesuje da Crna Gora bude normalna drzava u kojoj se covjek moze komotno osjecati i ne strijepiti da kaze sto misli. Zemlja u kojoj nece biti diskriminacije po bilo kojem osnovu. Ja jesam posao iz Crne Gore prije skoro 30 godina. Ne samo zbog DPS-a, vec zbog ukupne atmosfere linča koja je postojala prema onim koji drugačije misle, ili su bili protiv ratova. Što je sa mnom bio slučaj. Ili, što je bilo daleko gore, da nastradaš zbog pogrešnog imena koje ukazuje na "pogrešnu naciju i vjeru". Protiv toga se bilo tesko boriti upravo zbog malignog nacionalizma koji se sada ponovo pojavljuje. I zato sam na to posebno osjetljiv. Jer znam koje su bile posledice i kakvu opasnost nosi za društvo. Ne radi se samo o burlikanju, već o vrlo konkretnim potezima nove vlasti koja brutalno diskriminiše po partijskom i nacionalnom osnovu. Dovoljno je procitati blog Omara Šarkića, da se ne ide u druge argumente
https://www.vijesti.me/kolumne/571083/kristalni-dan
I kažeš treba ćutati i ignorisati? Ćutanje na ovakve stvari lici na ono čuveno cutanje o fašistima. Koji na kraju zakucaju na tvoja vrata.
Mnogo više od identitetskih pitanja, za koje me, da izviniš na izrazu, zabolje murica, meni smeta uplitanje crkve u svetovnu vlast. I to poprima karakter epidemije klerikalizma. Onaj prilog na RTCG, koji je, jelte, javni servis, da sam gledao prilog ne znajuci koja je TV, stvarno bih mislio da je Svetigora, a ne javni servis. Vidjoh da je Branko Vojicic dobio otkaz godinu dana pred penziju. Da je Vladan Micunovic smijenjen. Čistke ka u vrijeme Staljina. Samo se ljudi ne salju u Sibir.
Klerikalizam i nacionalizam su ozbiljan problem. Ne može se očekivati boljitak i napredak Crne Gore uz vlast kojoj je crkva sprešnija od građana. Kojoj je bio važnije donijeti zakon o vjeroispovesti, nego zakone koji su mnogi bitniji za građane. Evropa se trgla i krenula u napredak tek kad se oslobodila tereta crkve i klerikalizma. Zato je 1789. godina bitna. A mi idemo u obrnutom smjeru, ka 19. vijeku. Nego, to se i moglo očekivati od premijera i vlade koje su direktno birali crkveni poglavari. U 21. vijeku. "Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi".
Treba ćutati? Pa ćutite, kome se ćuti, ali pustite oni koji žele da nešto kažu. Zašto vam smeta ako neko slobodno iznese svoj stav odje? Treba li me ucutkati, zato sto imam svoj stav, drugaciji od drugih?
Ja jesam pošao iz Crne Gore, ali se imam tamo vratiti i kopati. I zato mi je veoma stalo u kakvu Crnu Goru ću se vratiti.
Ko još uvijek vjeruje da ova vlada i ova vlast mogu donijeti neku
bolju Crnu Goru, ZA SVE NJENE GRAĐANE, jednaku za sve, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, moj jedini komentar je
Bookmarks