Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 51 to 75 of 103

Thread: [STANOVANJE] Izdavanje i agencije

 1. #51
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Ljubotinj - Rijechka nahija
  Posts
  6,079
  Rep Power
  199416

  Default

  Ja iskreno kad bih se odlucio da izdajem stan preko agencije, ako mi nebi garantovala kiriju svakog prvog ugovorom predvidjeno placanje, da se ona cima sa zakupcem i da ona vodi racuna o tome, onda je nebih ni angazovao.
  Pricam od momenta izdavanja, a ne od momenta kad se dogovorim sa njom. Moze stan par mjeseci da se izdaje i da se ne izda, ali od momenta kad ga izda recimo na godinu dana, necu da mislim o tome oce li zakupac kasnit ili nece, i sto ce se desit, to treba da bude obaveza agencije, a na njima je kako da se zastiti.
  Jer ja ocekujem ako je dam agenciji koja ce da ostvaruje proviziju preko moje imovine, da tu proviziju i zaradi na taj nacin sto ce bit odgovorna za tog nekog zakupca kojeg mi je dovela u stan.
  Taj rizik ozbiljna agencija mora da preuzme, a ne da mi kaze posle 3 mjeseca, pa vidji, zakupac kasni sa kirijom, ili mu se struja nagomilala pa je uteka, no fino da prati svoje stanove koje su preuzeli da izdaju, i racune i sve, a to nije naucna fantastika.
  Iskreno ako ne moze da preuzme tu odgovornost onda ne kontam saradnju sa agencijom? Dajem proviziju svaki mjesec nekom ko ima nula odgovornosti?

 2. #52
  Join Date
  Nov 2010
  Location
  Podgorica
  Posts
  361
  Rep Power
  21538

  Default

  Nisam siguran da se ovdje razumije šta je uloga agencije. Ako sami možete da u kontinuitetu pronalazite zakupce, onda vam agencija nije ni potrebna. Da imam agenciju i da se od mene traži da garantujem sve što je gore navedeno, ne bi mi provizija bila jedna stanarina nego 4-5 puta više. Agencija posreduje u prodaji/izdavanju stana, ništa preko toga. Ako želite da se agencija bavi prinudnom naplatom, provjerama kako zakupac postupa sa nekretninom i slične stvari, nema problema. Zaposlio bih ljude koji se time bave, advokate koji utužuju zakupce koji kasne sa stanarinom ili ne plaćaju račune. A to bih sve platio iz provizije koja sigurno ne bi bila jedna stanarina. Rođenu porodicu ne mogu da primoram da rade sve ovako kako je navedeno a ne potpunog stranca. Vi biste da se agencija za nekretnine bavi poslovima agencije za stanovanje.

 3. #53
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Vojvotk|nja od Fund|ne
  Posts
  16,100
  Rep Power
  1653770

  Default

  Ne znam što više da dodam na post iznad.
  Niko vas ne ćera da koristite moje usluge, ali nemojte ni da se pitate koja je svrha mog postojanja, kao agenta, jer onda dovodite u pitanje svoju inteligenciju, a čini mi se da vam to nije namjera...
  Sell the Vatican, Feed the World!

 4. #54
  Join Date
  May 2006
  Posts
  4,256
  Rep Power
  660454

  Default

  Definitivno nasa drzava ne radi ono sto treba organizovana drzava da radi, ali ni vlasnici stanova ne zele da to drzava radi.

  Da pojasnim, da je srece postojao bi registar svih nas, nesto kao RKB, samo sveobuhvatan, a u taj registar bi ulazila I nasa redovnost po pitanju poreza, racuna za struju, vodu, kablovske, zakupa itd. Kad ne placas uredno dolazis u odredjenu kategoriju pa te svi izbjegavaju kao zakupca. Ovo bi naravno podrazumijevalo da sva fizicka lica zakupodavci prijavljuju drzavi zakup I ko im je zakupac, a samim tim I da placaju porez od 9% na visinu zakupa.

  Slicno ovom gore je regulisano u Njemackoj dje imaju tu neku "crnu knjigu", tu ako upadnes niko nece stan da ti izda, bas ti se napravi pakao od zivota.

  Zamislite koliko drzava gubi samo po osnovu neoporezivanja izdavanja stanova.

  Zbilja Krkna, ako mozes iskreno, koji procenat ugovora o zakupu koji ide preko agencije je prijavljen drzavi, odnosno na koji procenat tih ugovora se placa porez??

  Moja pretpostavka je da se radi o minornom broju, jer ako bi vasa agencija insistirala na tome postala bi nekonkurentna.

  Sent from my HUAWEI CRR-L09 using Tapatalk
  Last edited by kimmi; 07-06-19 at 10:09.

 5. #55
  Join Date
  Jul 2008
  Location
  G-spot
  Posts
  19,334
  Rep Power
  583056

  Default

  Quote Originally Posted by KRKNA View Post
  S obzirom na to da ne vidim stavku 6. do kraja - ovo 'preuzumanja svih', znači, kao što sam rekla, u prethodnom postu, da se agencija, iz nekih svojih razloga, odlučila da ona preuzme kompletno vođenje zakupa zajedno sa kirijom, pa je zadržala i posljednju kiriju i depozit! Nije čest slučaj, ali se desi da se agencije obavežu (opet ponavljam ako se osiguraju barem u vidu depozita).
  No, znajući zakupce, a i profesionalnost današnjih agenata-agencije, nije ni čudo što više ne postoje, ako joj je svaki ugovor o zakupu ovakav...

  Nećeš ti niđe .
  Šta se tačno ne vidi ?
  Nije bilo depozita
  Svaka agencija zadržava jednu kiriju
  kako to sad od jednom "nije čest slučaj", do prošlog posta bi "ni jedna agencija"
  Quote Originally Posted by Dača View Post
  Što bi srpska istorija morala biti u skladu sa istorijama okolnih država?
  Mi ćemo učiti svoju.

 6. #56
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Vojvotk|nja od Fund|ne
  Posts
  16,100
  Rep Power
  1653770

  Default

  Znaš kad ću da razumijem ovu stavku 6. Samo i jedino ako je njen stan, pa se zaštitila...
  Uostalom, informacija da agencija više ne postoji je dovoljan info...Meni je sve jasno, ja i dalje tvrdim da niko normalan iz agencije neće stati iza tuđih dugovanja, neizmirenih računa, polomljenih stvari, ili problematičnih stanara...za kamataše i boksere, Osnovni sud i MUP ne garantujem...
  Sell the Vatican, Feed the World!

 7. #57
  Join Date
  Dec 2004
  Location
  Podgorica, Montenegro
  Posts
  20,309
  Rep Power
  475665

  Default

  Bar se stanovi jednosobni lagano izdaju (namjesten 250e isti dan) i ne znam sto bi neko isao preko agencije kad nista ne garantuju

  Prodaja je već nešto drugo...

 8. #58
  Join Date
  Jun 2007
  Posts
  348
  Rep Power
  28051

  Default

  Quote Originally Posted by Rakun View Post
  Nije mi ni zvučalo logično ali rekoh da se ne zamjeram Krkni

  Ko mi može odrediti kako mogu da prodam svoju imovinu
  Udaljismo se od tebe. Par komentara od mene:
  - Na Zapadu postoji klauzula u ugovoru dje vlasnik daje ekskluzivitet / iskljucivost jednoj agenciji i nikome drugom sto obavezuje vlasnika na prodaju samo preko jedne agencije. Taj se ugovor potpisuje na npr. 3 mjeseca i moze se produzivati po dogovoru. U slucaju da neko direktno pokuca na vrata vlasniku, ta se nekretnina moze prodati ali nakon isteka ugovora. Agencija moze tuziti vlasnika za visinu provizije u slucaju da moze dokazati da je kontakt sa vlasnik bio za vrijeme ugovora
  - Depozit pri rentiranju stana / kuce se uzima u visini 2-4 nedjeljne kirije. U CG bi jednino isplativo bilo uzeti nekih 500-1000 eura

  Par pitanja:
  1.) Zna li ko agenciju (na dobrom glasu) za izdavanje stana preko sezone na primorju? Pitam za prijatelja
  2.) Preporuka za stan (dvosoban) u novogradnji u zgradi sa manje stanova i dobrog kvaliteta? Cuh za Rezident doo. Ima li jos koja?

 9. #59
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Ljubotinj - Rijechka nahija
  Posts
  6,079
  Rep Power
  199416

  Default

  Cekaj, ja posmatram agenciju kao nekog ko uzima mjesecnu proviziju za izdavanje moje imovine.
  Tipa, izdajem lokal 600 eura, agencija meni uplacuje 500 a 100 zadrzava, svaki mjesec.
  Ja sam mislio da to tako funkcionise i zato bi trebalo da onda vode racuna o redovnom izmirivanju obaveza zakupca, sto kirije, sto mjesecnih rezija, a bogimi i da obidju jednom u mjesec tu nekretninu da se vidi ima li nekih znatnih ostecenja, nebi im nista opalo onako usput, jedan euro goriva da potrose.
  Pa fino ako ima dosta nekretnina takvih na koje uzimaju proviziju, ovako kako sam ja naveo, onda bi to bio ozbiljan biznis agencije, koja bi imala stalan prihod od kojeg zivi, placa racune, funkcionise, na kraju krajeva placa i ove slijepe ulice kad ih neko zovne i zajebe na kraju kad nadju vlasnika mimo njih, a svaka provizija na prodatu nekretninu da ide kao prihod glavni. Tako ja zamisljam agenciju za nekretninu, mozda ja krivo shvatam jer se ne razumijem u to no pricam laicki.

 10. #60
  Join Date
  Nov 2010
  Location
  Podgorica
  Posts
  361
  Rep Power
  21538

  Default

  Koliko znam, agencija uzima proviziju od polovine jedne rente kad se stan izda na pola godine do jednu punu rentu kad se izda na godinu. U prevodu, ako ti je agencija izdala stan na godinu dana za stanarinu od 250 eura, njihova provizija je 125. Za cijelu godinu. Ako neko uspije da nađe nekog da mu za 125 eura godišnje prati naplatu, svađa se sa nesavjesnim stanarima, utužuje ih i slično onda je odlično prošao.

 11. #61
  Join Date
  Jul 2008
  Location
  G-spot
  Posts
  19,334
  Rep Power
  583056

  Default

  Agencija uzima jednu čitavu kiriju godišnje
  Quote Originally Posted by Dača View Post
  Što bi srpska istorija morala biti u skladu sa istorijama okolnih država?
  Mi ćemo učiti svoju.

 12. #62
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Ljubotinj - Rijechka nahija
  Posts
  6,079
  Rep Power
  199416

  Default

  Ne znam, ali ja bih trazio bolji dil za sebe, manje para za mene, vise za agencjnu, da su obije strane zadovoljne, ali da sam miran i da ne mislim, i da se ceram sa zakupcima, te jesu li platili, te jesu li pobjegli itd.
  Mislim da to postoji takav dogovor sa agencijom, grijesim li?

 13. #63
  Join Date
  Sep 2005
  Location
  nk/pg
  Posts
  17,648
  Rep Power
  597511

  Default

  U teoriji se sve može dogovoriti, ali praksa u CG je nešto sasvim drugo... Rijetko će koja agencija preuzeti rizik na sebe u ovakvom okruženju, đe se ne poštuju zakoni, đe je sudstvo skroz trulo i đe nema nikakvog uređenog sistema ni baze podataka o zakupodavcima i zakupcima...

  Sent from Tapatalk
  #fakenews

 14. #64
  Join Date
  Dec 2013
  Posts
  1,255
  Rep Power
  109305

  Default

  Ako je u većini pravilo(kod izdavanja nekretnine preko agenc.): nađi zakupca,uzmi 1 od 12 kirija i ćaooo,onda ne vidim razliku ozmeđu agenc. i onih na sutomorsku magistralu sa parčetom stiropora u ruke i peškirom oko vrata,osim što agencija(ili bar neke) uplaćuje doprinose državi a oni mrčovi imaju trošak za kremu za sunčanje i vodu za piće

  Sent from my room

 15. #65
  Join Date
  Jan 2010
  Posts
  1,099
  Rep Power
  33115

  Default

  Ti bi da te cjelivaju pride..

  Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

 16. #66
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Vojvotk|nja od Fund|ne
  Posts
  16,100
  Rep Power
  1653770

  Default

  Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
  U teoriji se sve može dogovoriti, ali praksa u CG je nešto sasvim drugo... Rijetko će koja agencija preuzeti rizik na sebe u ovakvom okruženju, đe se ne poštuju zakoni, đe je sudstvo skroz trulo i đe nema nikakvog uređenog sistema ni baze podataka o zakupodavcima i zakupcima...

  Sent from Tapatalk

  I to bi bila poenta svega.
  Kad država stane iza mene kao agenta - agencije, staću bezrezervno i ja iza Zakupodavca i Zakupca.
  Trenutno možemo biti samo svjedoci...
  Sell the Vatican, Feed the World!

 17. #67
  Join Date
  Jul 2011
  Posts
  4,583
  Rep Power
  902015

  Default

  Meni je smijesno sto odje se smatra da je agencijin posao da zakaci stan na sajt i da povede kupca da ga vidi i to kosta 3% npr..
  Agencija treba da nadje kupca a ne da zakaci na patuljak pa ko zovne eo ga kupac daj pare..
  Mislim to je samo retardiranost naseg naroda koji sve to moze sam da uradi ali nece pa ga sisaju agencije.

 18. #68
  Join Date
  Dec 2013
  Posts
  1,255
  Rep Power
  109305

  Default

  Prećeraću,ali morao sam.Izvinjavam se:


  Sent from my room

 19. #69
  Join Date
  Dec 2011
  Posts
  2,869
  Rep Power
  359343

  Default

  Quote Originally Posted by N-I-K-O View Post
  Ja iskreno kad bih se odlucio da izdajem stan preko agencije, ako mi nebi garantovala kiriju svakog prvog ugovorom predvidjeno placanje, da se ona cima sa zakupcem i da ona vodi racuna o tome, onda je nebih ni angazovao.
  Pricam od momenta izdavanja, a ne od momenta kad se dogovorim sa njom. Moze stan par mjeseci da se izdaje i da se ne izda, ali od momenta kad ga izda recimo na godinu dana, necu da mislim o tome oce li zakupac kasnit ili nece, i sto ce se desit, to treba da bude obaveza agencije, a na njima je kako da se zastiti.
  Jer ja ocekujem ako je dam agenciji koja ce da ostvaruje proviziju preko moje imovine, da tu proviziju i zaradi na taj nacin sto ce bit odgovorna za tog nekog zakupca kojeg mi je dovela u stan.
  Taj rizik ozbiljna agencija mora da preuzme, a ne da mi kaze posle 3 mjeseca, pa vidji, zakupac kasni sa kirijom, ili mu se struja nagomilala pa je uteka, no fino da prati svoje stanove koje su preuzeli da izdaju, i racune i sve, a to nije naucna fantastika.
  Iskreno ako ne moze da preuzme tu odgovornost onda ne kontam saradnju sa agencijom? Dajem proviziju svaki mjesec nekom ko ima nula odgovornosti?
  Ne razumijem te bas najbolje...
  Agencija treba da ti garantuje sto tacno?
  Sto ako ti stanar ne izmiruje redovno racune?
  Ajde da agencija preuzme na sebe obavezu utuzenja (ne bi morali da placaju advokate, dosta ovih mladjih bi pristalo da radi pola-pola sa agencijom kad se naplate), kako moze agencija da ti garantuje da ces ti da se naplatis... sto ako nemas odakle da se naplatis, stanar nema posao za stalno npr, dzabe advokat sastavi predlog za izvrsenje, izvrsitelj donese rjesenje o izvrsenju, jednostavno ne mozes da se naplatis...
  Dalje, da bi uopste mogao da se naplatis, tj da das na izvrsenje, moras da zakljucis ugovor... da li bi ti se isplatilo da svaki mjesec placas porez na prihod, pored provizije agenciji

 20. #70
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Ljubotinj - Rijechka nahija
  Posts
  6,079
  Rep Power
  199416

  Default

  Pa ja sam mislio da se to tako radi.
  Stan tvoj das agenciji, potpise se ugovor da se stan izdaje 300e, od toga agencija uzima 100, a 200 uplacuje tebi, agencija sve vodi, ti niocemu ne razmisljas.
  Imovina je tvoja koju si dao na raspolaganju drugom da upravlja njom, u ovom slucaju izdavanje uz nadoknadu i kraj price.
  Ali sad vidim da to ne funkcionise tako....

 21. #71
  Join Date
  Aug 2011
  Location
  Podgorica
  Posts
  244
  Rep Power
  693

  Default

  U komsiluk stan se prodaje preko agencije za 57k. Taj stan direktno kod vlasnika 52k. Matematika je jasna. Samo da sad ne bude "provizije ne mogu bit' tolike" "kako je to toliko" i slicno. Matematika je jasna. Srecan rad, i treba da zaradite Krkna. Ali dosta puta zna da odskace dosta od realne cijene zbog provizija. Kod vas vidim da je to mali procenat. Srecan rad zelim svakako.
  Onda svako moze da ode direktno kod vlasnika stana koji vidi preko agencije. Evo radite i dobre slike ovih dana pa olaksavate dodatno posao potencijalnim kupcima. Sto je nekome ko oce da rijesi zivotno pitanje da ode da proseta u odredjeni kvart da se raspita oko stanova.

  Ne kazem da sam u pravu, kazem kako razmislja prosjecni gradjanin ove drzave kojem tih 1-2-5% znaci dosta.

 22. #72
  Join Date
  Jul 2004
  Location
  Earth
  Posts
  19,397
  Rep Power
  1355213

  Default

  Koristio sam agencije par puta... uglavnom negativna iskustva.

  Niti mi garantuje da ce bit' izdato niti mi garantuje da ce bit' placeno. Ni dan danas nisam shvatio usluge agencije a jesam probao i vrlo brzo odustao.

  Uz to je bilo problema jer cak i ono sto su ugovorom bili obavezni da obezbjede (depozit u slucaju neke stete) nisu odradili kako treba pa je na kraju bilo povuci-potegni... izbjegavanja, advokati... nekako se to vansudski zavrsilo ali vjerujem da... nikad vise.

  Kad je prodaja u pitanju... ako prodajem stan od recimo 60k eura... Prosjecna agencija ce mi uzet' makar 3%, tj. 1800 eura. Za te pare mogu da ga reklamiram dje ocu i da se proda mnogo prije nego sto ce ga bilo koja agencija prodat'.

  Samo moje razmisljanje...
  Tako mi Posejdonovog trozupca!

 23. #73
  Join Date
  Jul 2011
  Posts
  4,583
  Rep Power
  902015

  Default

  Agencija stavi na sajt realitica i patuljak i to ti je 3%..
  100e im je masu za te usluge..

 24. #74
  Join Date
  Jul 2004
  Location
  Earth
  Posts
  19,397
  Rep Power
  1355213

  Default

  Realitica se raspada, patuljak je mali kancer od sajta.

  Tih 100e ulozis u FB/IG reklamu i ogranicis samo na CG i efekat ce bit' jedno 1000% bolji.

  Znas kako... nasim ljudima je mnogo da daju 100e za reklamu... to je masu para da placaju tamo nekim okupatorima iz Amerike... Ali kad prodaju nekretninu, dat' agenciji jedno 2000 eura za uslugu je ok, to je samo mali dio od onoga sto ce uzet' prodajom te nekretnine. Dok god je takav mentalitet, bice i agencija koje ce taj dio posla (ne ulazim u druge stvari trenutno) odradit' za 10x manje para nego sto ce uzet' od prodavca nekretnine.
  Tako mi Posejdonovog trozupca!

 25. #75
  Join Date
  Jul 2008
  Location
  G-spot
  Posts
  19,334
  Rep Power
  583056

  Default

  Quote Originally Posted by KRKNA View Post
  Znaš kad ću da razumijem ovu stavku 6. Samo i jedino ako je njen stan, pa se zaštitila...
  Quote Originally Posted by KRKNA View Post
  Uostalom, informacija da agencija više ne postoji je dovoljan info...
  Agencija je pala zbog stvari koje nisu vezane za posao

  Quote Originally Posted by KRKNA View Post
  Meni je sve jasno, ja i dalje tvrdim da niko normalan iz agencije neće stati iza tuđih dugovanja, neizmirenih računa, polomljenih stvari, ili problematičnih stanara...za kamataše i boksere, Osnovni sud i MUP ne garantujem...
  Ajde nacrtaj onda čemu služe agencije
  Samo da stave oglas ? To može svaka budala
  Quote Originally Posted by Dača View Post
  Što bi srpska istorija morala biti u skladu sa istorijama okolnih država?
  Mi ćemo učiti svoju.

Page 3 of 5 FirstFirst 12345 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. [STANOVANJE] Starogradnja vs novogradnja
  By BiTrAtE in forum Društvena hronika
  Replies: 1834
  Last Post: Today, 06:55
 2. Info Izdavanje, preko agencije ili .... ili... ?
  By Killy in forum Nekretnine
  Replies: 30
  Last Post: 16-02-16, 18:43
 3. Replies: 1
  Last Post: 08-07-11, 23:53
 4. I/T:Stan za stanovanje
  By gaga-pg in forum Ostali oglasi
  Replies: 7
  Last Post: 15-04-10, 21:10
 5. Stanovanje
  By starwalker in forum Budućnost Crne Gore
  Replies: 24
  Last Post: 11-04-10, 23:38

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •