Results 1 to 11 of 11

Thread: Boravak za strance u Crnoj Gori

  1. #1
    Join Date
    Nov 2018
    Posts
    4
    Rep Power
    0

    Default Boravak za strance u Crnoj Gori

    Znam da je thread na pogresno mjesto, ali nisam imao pojma dje drugo da ga postavim.


    Ovako, trenutno zivim u Aziji i planiram da se vratim da zivim u CG sa djevojkom koja je naravno strani drzavljanin.

    Koja je procedura i moze li uopste da dobije Vizu za duzi boravak ?

  2. #2
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    424
    Rep Power
    1199

    Default

    Uhh, ne znam kako da dobije boravakna osnovu braka. Ja ti mogu reci kako da dobije boravak na osnovu zaposlenja. Ako znas nekoga ko ima firmu ( koja redovno praca poreze i doprinose), moze da se ,, zaposli'' i da trazi radnu dozvolu koja traje godinu dana. Dokumenta koja mora da donese iz svoje drzave su:

    1. Potvrda da nije osudjivana.
    2. Dipoloma srednje skole ili fakulteta koja se nostrifikuje kod nas u Ministarstvu prosvjete ( u principu, ovo je obavezno samo za strance koji su direktori u firmi)

    Minimalni doprinosi na puno radno vrijeme iznose oko 135e mjesecno, mada se dosta njih projavljuje na pola radnog vremena, sto ispada oko 70e mjesecno ali ako to pomnozis sa 12 mjeseci......
    Onda taj ,,polodavac'' pravi oduke i rijesenja da se ona zaposljava. Mora da kupi osiguranje na mjesec dana, to je oko 35e, obavezan ljekarski pregled i to kosta oko 35e. Placaju se takse u MUP oko 65e. Nostrifikacija diplome je 50e za srednju skolu, 150e za fakultet. Imas i troskova ovascenih prevodilaca, ovjera kopija pasosa kod notara.......

    Ako nemas nekoga da je zaposli, moze ona da osnuje firmu, ali i to odmah dize i troskove.

    Ja znam ovaj nacin. Ako imas pitanja, slobodno posalji PM.

  3. #3
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    doma
    Posts
    2,592
    Rep Power
    19825

    Default

    Quote Originally Posted by kuvar View Post
    Uhh, ne znam kako da dobije boravakna osnovu braka.
    Covjek fino reče "sa đevojkom"...
    A inače na osnovu braka mora prvo da se prijavljuje u MUP svake god i tako 5god, nakon čega stiže pravo na trajni boravak tj ličnu kartu za strance, sa kojom možete sve osim da glasa.

    Quote Originally Posted by pitanje123 View Post
    Ovako, trenutno zivim u Aziji i planiram da se vratim da zivim u CG sa djevojkom koja je naravno strani drzavljanin.

    Koja je procedura i moze li uopste da dobije Vizu za duzi boravak ?
    Da si naveo koje državnosti je nevjesta, možda bi neko i mogao da ti kaže nešto, ovako teško.

    A ne znam kako (i da li uopšte) CG zakon prepoznaje vanbracnu zajednicu, a vjerujem da bi morao, pošto ćemo skoro u EU zar ne... Ali zamalo...

    A inače na sajtu vladinom je bio članak o tome kojim zemljama treba viza za CG i koliko mogu bez vize ukoliko nije potrebna, ako nadjem postaviću link, pozz...







    Sent from my Lenovo P2a42 using Tapatalk

  4. #4
    Join Date
    Nov 2018
    Posts
    4
    Rep Power
    0

    Default

    Kuvar hvala na odgovoru, imat cu ovu soluciju u vidu.

    sales specialist, hvala i tebi na odgovoru, ponadah se na sekund kad sam vidio recenicu za vanbracnu zajednicu .
    Nasao sam ja taj link, to je za turisticke vize, naravno i tu ima komplikacije posto ne pise dje tacno i na koji nacin da se trazi viza. Poslao sam im mejl, ali evo jos uvijek cekam da odgovore.

  5. #5
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    doma
    Posts
    2,592
    Rep Power
    19825

    Default

    Quote Originally Posted by pitanje123 View Post
    Nasao sam ja taj link, to je za turisticke vize, naravno i tu ima komplikacije posto ne pise dje tacno i na koji nacin da se trazi viza. Poslao sam im mejl, ali evo jos uvijek cekam da odgovore.
    Pa mora sigurno u najbližoj CG ambasadi, ne možeš doći ovamo tj tvoja draga, pa da onda tek traži vizu. Sretno u svakom slučaju.



    Sent from my Lenovo P2a42 using Tapatalk

  6. #6
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    >>>>>068 033045
    Posts
    2,916
    Rep Power
    34495

    Default

    Ako ce da dobije boravak po osnovu zaposlenja treba joj od dokumenata i papira
    1 dokaz da nije osudjivana i da se ne vodi trenutno neki sudski spor
    2 ljekarsko
    3 zdravstveno osiguranje na mjesec dana
    4 ovjerene kopije diploma, ili nustrifikacija njenih u ovome slucaju
    5 dokaz o obejbjedjenom smjestaju
    6 izvod iz banke da ima sredstava za izdrzavanje (10e dnevno)
    7 ponuda poslodavca za posao
    8 kopija pasosa i to sve strane
    9 izvod iz CRPS za firmu koja je zaposljava
    mislim da treba jos neki papir za firmu.

    Moze po osnovu nekretnine, ako imas neku nekretninu, prepisi je na nju, to jest kao da je ona kupila i na osnovu toga moze da dobije dozvalu za boravak, al ne i rad, i onda se samo moli da te ne ostavi i da ne ostanes bez nekretnine

    Moze na osnovu skolovanja, da upise neki fakultet.

    I mozes na osnovu sklapanja braka, ako ti imas CG drzavljanstvo, e tu ne znam koja je procedura, opet ti trebaju neke pare da ima na racunu.

    Uglavnom, kad dodje u CG u roku od 24 ili 48h ne znam tacno treba da se javi inspektoru za stranece i da se prijavi da je tu, dovoljno je samo da podjes sa njom i kazes da ce da zivi kod tebe, kopija tvoje neke isprave i tako moze 3 mjeseca da legalno boravi. Vizu moze da dobije i preko turisticke organizacije , ali tada se placa po danu, ovo ti je besplatno.

  7. #7
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    234
    Rep Power
    467

    Default

    Quote Originally Posted by sales specialist View Post

    A ne znam kako (i da li uopšte) CG zakon prepoznaje vanbracnu zajednicu, a vjerujem da bi morao, pošto ćemo skoro u EU zar ne... Ali zamalo...

    Porodicni zakon daje definiciju vanbracne zajednice i izjednacava je sa bracnom.
    Medjutim Zakon o strancima (usvojen sada u januaru) se uopste ne bavi vanbracnom zajednicom. U nacrtu zakona su valjda predvidjali neke odredbe vezano za vanbracnu zajednicu, ali na kraju nijesu prosle u konacnoj verziji.


    Ako bude upisala fakultet, morace svake godine da donosi potvrde da je polozila odredjene ispite.
    Ako joj preneses neku nekretnine, ako raskinete, imaces problema.
    Tako da je jedino najbezbolnije i najsigurnije da se ide preko zaposlenje. Sto kazu kolege, na pola radnog vremena, pa po 70 e mjesecno.

    Obavijesti nas sto si na kraju napravio

  8. #8
    Join Date
    Nov 2018
    Posts
    4
    Rep Power
    0

    Default

    Hvala svima na pomoci do sad.

    Sjutra apliciramo za turisticku vizu, dokumenta saljemo Srbijanskoj ambasadi u drugoj drzavi, pa onda cekamo da vidimo oce li odobrit. Mada nadam se da nece biti problema posto ima sva dokumenta i potvrde sto traze.

    Nekretnina nemam nikakvih, jedino joj mogu ovaj laptop prepisat sto ga nosim sa sobom da bi radio .

    Sto ce tice posla, opciju da je zaposlim kod prijatelja nemam.
    Tesko da ce ona naci posao ovdje zbog jezika, a i radno iskustvo joj u prevodjenju stvari sa Engleskog na njen jezik i Social Media Menadzer. Tako da pretpostavljam da ovdje niko ne trazi to.
    Takodje mi je i @kuvar rekao da ako dodje na turisticki i izvadi bijeli karton, da mora da se prijavi za radnu dozvolu u roku od 10 dana.

    Tako da ce doci ona ovdje prvo turisticki da vidi svidja li joj se za zivot, posle toga idemo nazad kod nje, pa cu onda vidjet za moguce solucije.


    Samo se jos nadam da je nece odbiti za turisticku vizu, jos bi mi i ta muka trebala .


    Opet fala svima.

  9. #9
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    806
    Rep Power
    77643

    Default

    Neka se zaposli u toj zemlji odakle dolazi…..onda ta firma sklapa ugovor sa firmom u CG o prekogranicnoj saradnji….I ona na osnovu toga dobija radnu dozvolu.
    U toj varijanti ne mora da placa nikakve doprinose u CG.

    Treba ce joj potvrda da se za nju placaju doprinosi u stranoj drzavi.
    Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
    tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu

  10. #10
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    424
    Rep Power
    1199

    Default

    Quote Originally Posted by pitanje123 View Post
    Hvala svima na pomoci do sad.

    Sjutra apliciramo za turisticku vizu, dokumenta saljemo Srbijanskoj ambasadi u drugoj drzavi, pa onda cekamo da vidimo oce li odobrit. Mada nadam se da nece biti problema posto ima sva dokumenta i potvrde sto traze.

    Nekretnina nemam nikakvih, jedino joj mogu ovaj laptop prepisat sto ga nosim sa sobom da bi radio .

    Sto ce tice posla, opciju da je zaposlim kod prijatelja nemam.
    Tesko da ce ona naci posao ovdje zbog jezika, a i radno iskustvo joj u prevodjenju stvari sa Engleskog na njen jezik i Social Media Menadzer. Tako da pretpostavljam da ovdje niko ne trazi to.
    Takodje mi je i @kuvar rekao da ako dodje na turisticki i izvadi bijeli karton, da mora da se prijavi za radnu dozvolu u roku od 10 dana.

    Tako da ce doci ona ovdje prvo turisticki da vidi svidja li joj se za zivot, posle toga idemo nazad kod nje, pa cu onda vidjet za moguce solucije.


    Samo se jos nadam da je nece odbiti za turisticku vizu, jos bi mi i ta muka trebala .


    Opet fala svima.
    Ja sam ti pogresno objasnio. Moji klijenti kojima ja radim boravak po zaposlenju, obicno ostanu u CG 7-10 dana i uzimaju bijeli katon za vrijeme. Cimi mi se da se on placa fiksno po danu, ako da ona moze da ostane onoliko koliko plati Takodje, ljudi kojima sam ja radim boravak su smjesteni kod osoba registrovanih za izdavanje smjestaja ( Hoteli, Apatrmani), i ti ljudi su ih prijavljivali.

  11. #11
    Join Date
    Jun 2015
    Posts
    29
    Rep Power
    0

    Default

    Druze, kakav je zivot u Aziji ?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. WWF o Crnoj Gori
    By rain_wind_storm in forum Budućnost Crne Gore
    Replies: 3
    Last Post: 25-10-10, 00:44
  2. DVB-T u Crnoj Gori
    By Sale in forum Kablovska..Satelitska..
    Replies: 27
    Last Post: 05-10-10, 22:18
  3. dvb-t u crnoj gori
    By dejan86 in forum Internet
    Replies: 7
    Last Post: 12-01-08, 14:16
  4. UCK u Crnoj Gori?!!!
    By Sidewinder in forum Budućnost Crne Gore
    Replies: 124
    Last Post: 24-03-06, 04:28
  5. da li ko u crnoj gori ...
    By dylan|stark in forum Software, IT generalno
    Replies: 26
    Last Post: 04-08-05, 12:19

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •