https://www.portalanalitika.me/clanak/192579--arhiv
Sent from my OnePlus 7T using Tapatalk
Those about to rock, we salute you!
Možda je i ispravno, ali prvi put ovdje čujem za nominativ "Baošić" i "Dobra Voda" :hopelessness:
04.12.2020.
Umjesto Nove godine
https://www.facebook.com/watch/live/...f_t=live_video
Love, peace and respect.
Bar -ekstra fotografija, Aleksandar Seter:
Zavisi sto te interesuje
11 godina star PC je rahmetli.. Huswel I3 nastavlja posao
www.magicprodesign.weebly.com
djasvi mi se sto si crnogorka iz herceg novog ;p ako jesi pruzi ruku
11 godina star PC je rahmetli.. Huswel I3 nastavlja posao
www.magicprodesign.weebly.com
Viđeh ovu vijest o staroj maslini pa da se ne izgubi na temu iz raznih medija mislim da je bitna za Barane ali i sve nas.
Ove je lijep tekst sa bokanewsa o istoj.
https://bokanews.me/bar-promovisano-...-462-godina-2/
Ali.
https://24sedam.rs/region/vesti/2727...na-u-baru/vest
Uništiti tako nešto to uhh.
Evo neki tekst sa stranice udruženja maslinara.
"Obzirom da se danas puno priča o Staroj maslini i njenoj ugroženosti i riziku da je izgubimo kao i o tome da je okovana betonom i mermerom evo nekoliko fotografija iz svijeta da se vidi kako to neko drugi radi. Evo i našeg reagovanja na javnoj raspravi 2020. godine kada je Skupština Opštine Bar donjela odluku o stavljanju pod zaštitom Stare masline."
No pasaran!
To se desi kad se nespoboni ljudi nesto pitaju a takvo nam je stanje u vecini sfera. Situacija se blago i sporo popravlja ali destrukcija koja je izvrsena prethodnih decenija ce se jos dugo naplacivati svima nama.
Zamisli da nekome padne na pamet da kompletno betonira jedno obicno stablo a kamoli jednu od najstarijih maslina koja je prezivjela 2000 godina a onda su dosli veliki strucnjaci i unistili je u rasponu od par godina.
Nekima je izgleda milije da vide beton nego majku svoju i nije stara maslina jedino stablo koje su unistili i zabetonirali ali jeste najznacanije.
Najgore je sto niko nema minimum obraza ili etike da prizna gresku nego se ide sa klasicnim prebacivanjem odgovornosti a ovog puta i sa nekim glupom pricom za malu djecu gdje je dokumentacija o raznim ugovorima oko odrzavanja stare masline nekako 'nestala u akciji'. Moguce da je neko prokopao tunel do Opstine Bar i ukrao dokumentaciju. Ili ono realnije ljudima sa vise od 2 grama mozga - Opstini Bar ne odgovara da javnost ima uvid u tu dokumentaciju.
--------------------------
Do Not Disturb.
--------------------------
Ođe su pojedini ljudi teške tuke ne znaju ni šta imaju.
Još jedan lijep članak o staroj maslini.
https://www.caelitravel.com/blog/old...bar-montenegro
Najstarija u Evropi a možda i svijetu.Ne znam baš me nešto rastužilo što nas napušta ko zna čega se sve ovo drvo nagledalo za tolike godine kad bi moglo da ispriča priču.
Last edited by Bluemoon; 11-01-24 at 16:20.
No pasaran!
Kad bi moglo da priča garantujem da bi reklo da vecih glupana nije vidjelo nego u zadnjih par godina, za ostalo...
Mene samo strah da nije betoniranje jedini problem...
Pod to maslinom sam odrastao tako reci,dolazio tuda bar 1 nedeljnom da se igramo u jednom periodu.
Slazem se kolegom,da beton nije samo razlog,ima vjerotnoca mnogo tu vise.
Prica da je nije tretirana kako treba,tj rezidba masline ranije prije odvijala bez testere tj motorne sege a danas je to neizbjezno.
Zao mi je iskreno,al ovaj dio koji se osusio njoj nema spasa. Ostalo da se spasi taj dio i taj dio da vegetira.
Tužno je postoje 2 odruženja,a ne zna se koje veći stručnjak od političkog Bosanca Sulja ili velikog maslinara iz redova Biram Bara Cazima koji preko partije stigao do tu.
Dok se oni prepucavaju,desava se ovo sto se desava.
Sent from my Redmi Note 12 Pro 5G using Tapatalk
Grijeh
U galeriju novinarke Jovanke Ljubenko, kao bez duše, ušla je, kako se to kaže, dobrodržeća Ruskinja. Sa njom je bio čovjek koji je prevodio. Gospođa je, vidjelo se to odmah, direktno sa plaže došla u galeriju, bila je još mokra i ogrnuta samo šalom preko kupaćeg kostima.
„Molim vas, da li imate neku sliku Uroša Toškovića?” – upitala je s vrata.
U galeriji je visio jedan Urošev crtež. Ruskinja je bila vidno razočarana kad ga je vidjela.
„Ne sviđa vam se ovaj rad?” – upitala je Jovanka.
„Ne, ne, crtež je odličan, ali ja sam grešna, Bog mi neće oprostiti ovaj grijeh!”
Malo je zastala i kad je došla do dąha, nastavila: „Znate, bila sam na plaži ispod hotela ‘Topolica’. Vidjela sam čovjeka koji mi je ličio na prosjaka a kod nas prosjaku valja udijeliti, spustila sam pet eura ispred njega i ušla u more. Kad sam se vratila, na mom peškiru je bilo onih mojih pet eura i još pedeset, a onog ‘prosjaka’ nigdje nije bilo. Neko mi je rekao da je to slavni slikar, Uroš Tošković, pa sam došla da provjerim. Kod nas se, mila moja, umjetnici, a posebno slikari, veoma uvažavaju. I eto… Gospode, kako sam grešna!”
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Kad bi ona znala njegovu priču tek bi bila zbunjena.Ima dobar intervju (opširan) u Monitoru za razliku od drugih slikara francuske škole koje je kasnije parafraziram zvao robovima galerija ITD on je sam izabrao da bude pustinjak.Išao je iz krajnosti u krajnost što se tiče uživanja u skupim vinima do priče o njegovim lutanjima na ivici egzistencije u Beogradu.
Da ne postavljam cio članak ima ga na gugle o izdvojim što je meni srž bića Toškovića.
Ne trpim druge ljude, ali ipak, ponekad, iz poštovanja, moram da se prisiljavam da razgovaram sa njima. Osjećam se jezivo uništen kad sam sa drugima. Tek u samoći postajem svoj gospodar. Dok drugi, naprotiv, kad izađu iz gomile osjećaju se izgubljenima i nezaštićenima.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Last edited by Bluemoon; 28-05-24 at 07:47.
No pasaran!
Kakav je to genije bio!
Često je dolazio trgovat neke sitnice kod mene jer mu je skrovište dje je radio bilo preko puta, znao sam krišom snimati razgovore, u danima kad je bio raspoložen za priču to su bile fešte monologa koje sam x puta kasnije preslušavao s bližnjima!
Ne mogu prezaliti što nisam to bolje sačuvao, otišlo je s tim nekim telefonom koji sam tada koristio.
Sent from my SM-G996B using Tapatalk
U to ime evo jedan događaj 1.avgusta.
https://kulturnicentarbar.me/jpkcbar...ojana-krljica/
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
No pasaran!
Bravo Barani svaka cast , nemam rijeci . Respect
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks