Okupila kongru kući - okupila društvo
Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk
Potiti se = znojiti se
Sent from Rosetta Stone using Chisel
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Okupila kongru kući - okupila društvo
Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk
Putijer - mali bokal
Škudela - šolja za čaj ili vareniku
Pukla ti skampanija - pukla ti pogibija
Navi taj televizor - pojačaja ton na tv-u
Zavi` - II - utišaj ton na tv-u
Nakončaj - namjesti
Šeni se - pomjeri se
Kojevitizat se - junačit se
Last edited by metuzalem; 03-06-20 at 10:56.
sve mi je jasno ali mi "strelica te fištila" nikad jasno neće biti
Da ja znam Crnogorci nisu koristili luk i strijelu, imali dodira sa Indijancima, Crncima, Japancima... niti znali za Kupidone
PA OKLE TAJ IZRAZ !!
VAZDA ME JE TO MUČILO
Last edited by Rakun; 03-06-20 at 15:39.
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
"strelica te fištila za srce" tako vele babe a zašto, ne znam, možda ovo
Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk
I wouldn’t trust a man who wouldn’t try to steal a little.
Strelica?
"streljica te pečila" se zborilo.
Evo da prevedem zadnji pasus kako bi ova omladina shvatila
u kojoj se mjerije tzv. "Sluzbeni" jezik udaljio od onog nekadasnjeg - seljačkog...
Padinom brijega razgranati brduni vranca, kratošije o kojima vise śerivi, dugački grozdovi, zreli za berbu a korpe i kotari spremni da se njima napune čabar i bačve, grožđe umeči a potom iscijeđen sok ostavi da vrije a kad se vino odvoji ostatak stiže u bakreni kotao za pečenje lozovače koja bistro iscuri kroz vodom rashlađenu cijev (lulu) i uz magični zadah ukaplje u bocun, u kome se (gradi) alkometrom izmjeri njena jačina. U kraj od doline vidi se rupa ostala od krečane u kojoj se nekad od kamenih komada pekao kreč za građevinski malter. Oko nje su kope i stogovi sijena u plastove, za zimnicu stoke a ima sijena unijetog u pojatu zbog najavljenog nevremena. A najesen ċe se, na jezeru (Blato), mreže dobro napuniti; ukljeva, skobalja i krapa ali i raznorazne vrste bilja ka što je – kasoronja (vodeni kesten). Voda za kuċne potrebe kroz oluk se sa krova kupi u posude a sa vodokupa u bistijernu odakle se poji stoka, dok se za piċe donosi u drvenim buradima(barelima) s ubla (bunara) ili iz peċine. S jeseni čoban u davno osušenu kamenicu prostire pelim i rujevinu osuše kako bi nakon toga rujevinu ovrhao u prah crvene boje... Boju jeseni.
[QUOTE=
Kojevitizat se - junačit se[/QUOTE]
Kojevitezati...je narodna izreka proizasla iz poziva u borbu tj. dramaticnog - "Ko je vitez!" - da bi se odbio iznenadni i neocekivani napad.
´Ajde narode, zna li ko što su
Pršnjica
Šklopac
- M -
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks