Page 1 of 9 12345 ... LastLast
Results 1 to 25 of 223

Thread: Porijeklo naziva Srbin - DOKUMENTA, ISTORIJSKI IZVORI

 1. #1
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  20
  Rep Power
  0

  Default Porijeklo naziva Srbin - DOKUMENTA, ISTORIJSKI IZVORI

  1.


  Vizantijski Car Konstantin VII Porfirogenit u spisu DAI (De Administrando Imperio) o Srbima

  Glava trideset i druga
  O SRBIMA I ZEMLJI U KOJOJ SADA STANUJU

  [...]Srbi (Serbloi) su potomci nekrštenih Srba, zvanih također bijeli, koji žive iza Turske na mjestu zvanom Boiki, gdje im je susjedna Franačka, kao i velika Hrvatska, nekrštena, također nazvana bijela, i u tom su mjestu, dakle, ovi Srbi živjeli od početka. Ali kad su dva brata naslijedili na vlasti svoga oca u Srbiji, jedan od njih je uzeo polovinu naroda te je zatražio zaštitu u Heraklije, imperatora Bizantinaca, i taj isti imperator Heraklija primio ga je i dao mu mjesto u pokrajini Soluna (Thessalonikes), da se tamo naseli, naime Srbiji (Serblia), mjesto koje od toga doba nosi taj naziv. »Srbi« na jeziku Bizantinaca je riječ koja označava »robove«, a na tom jeziku obično se riječju »serbula« označava obuću robova, a riječ »tzerboulianous« označava one koji nose jeftinu, siromašku obuću. Srbi su to ime dobili jer su postali robovi imperatora Bizantinaca. Pa, poslije nekog vremena, ti su isti Srbi odlučili poći u svoje vlastite kuće (vratiti se), a imperator ih je pustio. Ali, kad su prešli rijeku Dunav (Danoubin) oni su promijenili svoje mišljenje pa su poslali jednu molbu imperatoru Herakliju, putem vojnog zapovjednika koji je tada bio u Belegradonu, da bi on njima dao drugu zemlju za naseliti se. A budući da ono što je sada Srbija i Paganija i takozvana zemlja Zahloumon i Terbounia i zemlja Kanalita, bilo pod upravom imperatora Bizantinaca, i budući da su te zemlje bile opustošene od Avara (jer su iz tih zemalja oni istjerali one Rimljane koji sada žive u Dalmaciji i Draču), stoga je imperator naselio te iste Srbe u naznačene zemlje i oni su postali podložnici imperatoru Bizantinaca, a imperator je doveo svećenike iz Rima i njih krstio, i naučio ih da pravilno obavljaju pobožnosti, i poučio ih u kršćanskom nauku.[...]

 2. #2
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  20
  Rep Power
  0

  Default Giljeljmo Tirski o Srbima

  2.


  Giljeljmo Tirski o Srbima  Ovo je iz Monumenta Montenegrina, zbirka dokumenata, do kojih se dolazi po raznim arhivama Evrope.


  =======
  Svanteri u tom smislu navodi zabiljesku Giljema Tirskog:
  »Ovo isto, uzimajuci od Grka, pise Giljeljmo Tirski, u knjizi XX gl. IV, kada je ratujuci dosao sa carem Emanuelom u Srbiju:
  - Zatim se car neko vrijeme zadrzao u Srbiji, koja je planinska oblast, posijana dubovim sumama, ima teske prilaze i lezi u sredini Ilirije, izmedju Dalmacije i Ungarske, sa ratobornim Srbima, koji su samopouzdani u opasnostima zbog teskih prilaza i neprohodnosti njihove oblasti. Imaju prastare obicaje, a sav ovaj narod vodi porijeklo od onih koji su u tim krajevima, upuceni i dovedeni u progonstvo, bili kaznjeni da sijeku mermer i kopaju rude, pa zato im ime dolazi od ropstva (servitutis). To je, pak, narod surov, bez reda, zivi u planinama i sumama i ne zna za poljoprivredu, ali izobiluje mnogobrojnim stadima sitnih i krupnih grla, mlijekom i sirom, maslacem, mesom, medom i voskom. Oni imaju magistrate, koje nazivaju zupanima, ponekad sluze caru, a ponekad, nadolazeci iz planina i suma, posto su neustrasivi i voinstveni muzevi, pustose citavu oblast oko sebe«.


  Citalaca radi da pojasnimo da je Giljeljmo od Tira (1139 – 1186) bio jedan od clanova ugledne krstaske porodice. Rodjen je u Jerusalimu, studirao prava i umjetnosti u Francuskoj i Italiji. Bio je arhiepiskop Tira od 1175. do smrti 29. septembra 1186. godine. Napisao je dva znacajna djela: »Djela istocnih vladara« i »Djela istorije u zemljama preko mora«. Oba su spisa, cim su napisana, prevedena sa latinskog na francuski.
  Smatra se za jednog od najpouzdanijih poznosrednjovjekovnih hronicara, jer je pisuci svoj istorijski opus bio u kontaktu sa izvorima koji su sada izgubljeni. Imao je izuzetan dar zapazanja i promisljanja.
  =========


  Dakle, ovom Giljeljmu Tirskom istoričari vrlo vjeruju! A umro je tačno godine kad su Rašani pokorili Duklju.

 3. #3
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  20
  Rep Power
  0

  Default Iz beogradskog lista Politika od 4. novembra 1988., tumačenje pojma Srbin

  3.


  Iz beogradskog lista Politika od 4. novembra 1988., tumačenje pojma Srbin


  Dakle, pojam Srbin je socijalni pojam, a SEBARA NIJE bilo u Zeti i Bosni!
  Srbi su dakle od starina narod koji ne vezuje porijeklo, vec svetosavlje i u novije vrijeme Vukov vjestacki jezik.
  --------

 4. #4
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  20
  Rep Power
  0

  Default ]>Mala Enciklopedija Prosveta<, o nazivu SEBAR (Srbin)

  4.


  >Mala Enciklopedija Prosveta<, o nazivu SEBAR (Srbin)


 5. #5
  Join Date
  Aug 2006
  Posts
  20
  Rep Power
  0

  Default Kako je Stefan Nemanja sam sebe nazivao!

  5.


  • Prvi put na internetu, velika exluziva,
   jos jedan dobro skriven dokument iz srpske istorije, dok su nam sve vrijeme prikazivane svetosavske bajke, kao prava istorija.

   Peto, vjerovatno najjace svjedocenje, da Srbin znaci - SLUGA, ROB, jer nam svjedoci da su srpski vldari sami sebe tako zvali!   Iz knjige   Evstatije Solunski o Nemanji 6. #6
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Duklja - Zeta - Crna Gora
  Posts
  1,464
  Rep Power
  16

  Default Evo ga Srb! Evo ga Srb! Čudo neviđeno!

  Evo ga Srb! Evo ga Srb! Naša sam Srba! Čudo neviđeno!


  Vidimo da Crnogorci 1851. godine nijesu znali pravilno da kažu srpsko nacionalno ime.
  Istina, Vuk Karadžić je 1834. godine bio na Cetinju, 17 godina prije zgode iz ove knjige, Vuk je te 1834. godine (a prije njega i Sima Milutinović), dao zadatak Njegošu da izmišlja Srbe u Crnoj Gori, da bi se pravoslavni po Balkanu ujedinili pod jednim imenom.
  Izabrali su za objedinjavajuce ime sebarsko - srbaljsko, ratarsko ime, po srednjevjekovnom socijalnom sloju u drzavi Nemanjica - SEBRIMA/SRBIMA.
  No Crnogorci baš nijesu lako svladavali kako se pravilno kaže srpsko nacionalno ime, ni 20 godina poslije početka žestoke indoktrinacije Vladike crnogorskog, od strane Sime Sarajlije i Vuka Karadžića.


  Iz knjige

  Crnogorac naša čudo neviđeno!!!


 7. #7
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  Everywhere I hope..
  Posts
  4,945
  Rep Power
  42

  Default S tim u vezi...

  Evo jos jednog imageshack-a

  http://img241.imageshack.us/img241/4711/dscn4787kr4.jpg

  sa groblja na prashkom Visehradu...
  Conditioning is what makes us feel ignorant, and our apathy feeds our hate.

 8. #8
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  Everywhere I hope..
  Posts
  4,945
  Rep Power
  42

  Default

  To da je "sebar" stara rijec koja znaci "rob" znaju odavno svi oni koji su citali Tina Ujevica - njegova zbirka "Lelek sebra" je vrlo poznata...

  (Ovdje je zanimljivo pomenuti, u vezi tvog linka,Vladiko http://img97.imageshack.us/img97/922...olunski7jh.jpg,
  pricicu koju sam cula od jednog istoricara o Friedrichu Barbarossi, cuvenom njemackom, pardon "svetom rimskom" caru... Opste poznata prica je da "barbarossa" dolazi iz italijanskog jezika i znaci "crvenobradi". E sad, ima misljenja da je on zapravo uzeo taj nick jer kad se procita obrnuto znaci "sorab rab (rob)", a on je imao luzicko-srpsko porijeklo (s tim u vezi je zanimljivo pogledati fotku koju sam tu gore dala). E sad, da li bi tako veliki vladar sebe nazivao robom samo tako, ili je u to vrijeme to "rob" imalo drugacije znacenje od ovoga na koje mi sada mislimo ...)

  ..Te fore o tome da rijec Sloven (pardon, Slaven) ili "Srbin" znaci "rob" su odavno poznato "ucenje" germanske istorijske skole.. mislim ono... Izmijenili su jedno slovo u rijeci i pridali joj time sasvim deseto znacenje koje njima odgovara...
  Evo ovako (moguce da to vecina vas i znade, nije to nista novo):
  Originalna rijec glasi Sloven, sto znaci "onaj koji govori ista slova (rijeci) kao ja, dakle onaj koga mogu razumjeti, naspram rijeci "Slaven" koja nije originalna i koju koriste od slovenskih naroda valjda samo Hrvati... "Slaven" je rijec kojom su Nijemci (a "nijemac" znaci "onaj koji ne govori moj jezik" i koga ne mogu razumjeti) preveli rijec "Sloven" jer im je tako zgodnije (a dobro znate da svi narodi neke rijeci prevode na svoje jezike na sebi specifican nacin...).. "Slave" stvarno znaci "rob" na njemackom, ali to uopste ne znaci pobogu da je to originalni naziv Slovena kao sto gore rekoh a svi znaju...
  Prica je slicna za rijec "Srbi"..Mislim, "sebar" i "srbin" cak i ne zvuce previse slicno zaboga?... Cak i ako se dvije rijeci pisu isto, to ne mora da znaci da imaju isto znacenje.. ("luk" i "luk"...)

  Mislim, takve stvari koje ti Vladiko pricas se ne mogu ovako pausalno tvrditi. Istorija je ipak nauka, a kao u svakoj nauci vazi pravilo da se teorija ne smatra istinitom bez doobre provjere.
  Dajte se malo okrenite i drugim istorijskim izvorima osim izvorima germanske skole ako zelite stvarno biti istorijski objektivni i naucno tacni.. Mislim, znamo koliko su oni objektivni sto se tice savremene istorije na nasim prostorima, a kamoli neke davnoprosle...come on, give me a break...
  Conditioning is what makes us feel ignorant, and our apathy feeds our hate.

 9. #9
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Cetinje
  Posts
  2,606
  Rep Power
  21

  Default Najstarije srpsko porijeklo

  Srbi su ostavili svoja imena gde god su ziveli. Evo nekih: jezero Srbonis u Siriji, Serbetes, mesto u Mauritaniji, Serbanica (ili Srbica) na crnomorskoj obali, Serberion na uscu reke Don, Sarbakon na Krimu, Sorbhag u Iranu, Serbka u Indiji, Sarbinovo u Ukraini, Serban-voda u Poljskoj, Serbia u Rumuniji, Serbin u Grckoj, Sarbiodunum na Sardiniji, Sarbat reka u Turskoj u doba kada Turci jos nisu ni ziveli na svojim sadasnjim teritorijama. Za Srbe istoricari kazu da su ziveli u citavoj Evropi i nisu imali potrebe da se pripremaju za ratovanja. Profesor Miomir Jovic utvrdio je da se seoba Srba iz Indije odigrala 4500-4000 godina pre n.e. A Ognjen Radulovic, u Traganjima za korenima Srba, navodi da su iz svoje prapostojbine Indije Srbi krenuli pre sest hiljada godina, usmerivsi se u tri pravca, od kojih je jedna grupa nakon kraceg zadrzavanja u Mesopotamiji stigla i u doline faraona.


  Grcki istoricar Straben pisao je da su u zapadnoj Aziji po planinskim predelima ziveli Srbi, ili Brdjani, koji su se odlikovali rusom kosom i plavim ocima. O istima postoje napisi i ruskog istoricara Mihaila Lomonosova. Dubrovcanin Ivan Gundulic pevao je o slavnoj Troji:
  Pri moru uprav srpskih strana u przinah pusta zala
  Lezi Troja ukopana, od grckoga ognja pala.
  A Car Dusan postavljao je svoga namesnika u Maloj Aziji bas u oblasti Troje.

  Olga Lukovic-Pjanovic pise, u drugoj knjizi "Srbi narod najstariji", strana 59, kako je "Chicago Tribune" 19 Februara 1981 objavio vest da je otkopana kineska najstarija mumija koja je bila plava zena, bele rase. Zatim je ista vest objavljena u Parizu na TV. Te vesti Olgu su potsetile na one koje tvrde da su Siptari Iliri samo zato sto su se naselili na ilirske teritorije. Prema tome, Olga zakljucuje da je "plava kineskinja" mogla biti samo srpkinja.

  Postoje brojni zapisi o srpskoj propasti u vremenima nove ere. Evo nekih. Tokom silnih ratovanja sa turskim i mongolskim plemenima nestala su mnoga srpska naselja u kojima su ziveli vekovima. Prema grckoj hronici rimski car Justinijan je u sedmom veku nasilno preselio mnoge Srbe iz predela sadasnje Stare Srbije u Malu Aziju i od njih stvorio odabranu vojsku od 30,000 konjanika. U borbi sa Arapima 692 godine dve trecine te vojske predje na stranu Arapa a Justinijan dade nalog da se sve preostale porodice srpske pokolju. Nesto kasnije, 762 godine, iz Makedonije se preseli oko 250,000 Srba u Malu Aziju, a 802 godine opet dodje do slicne seobe, nakon sto je grcki car Komnen pokorio Rasku. I konacno, u petnaestom veku kada su Turci osvojili Bosnu, sultan Sulejman prebacio je 30,000 srpske muske dece u Tursku od kojih je napravio Janjicare i isve ih utrosio u narednim obracunima sa Srbima. Latinski biskupi su za vreme sinoda u Saloni proglasili cirilicu "djavolim pismom" i zabranili njenu upotrebu. Poljska, Ceska i Hrvatska odmah su je napustili i otpocela je borba protiv cirilice. Ova borba produzena je do danasnjih dana, a to je ujedno i borba izmedju dve crkve, koja traje vec vekovima. Sve su to dokazi da su Srbi vekovno bivali izlozeni stradanjima i da su sopstvenom krvlju placali visoku cenu opstanka.

  Ogranak Srba koji se doselio na Balkan pre tri do cetiri hiljade godina, o kojima su pisali grcki i rimski istoricari, su direktni praoci danasnjih Srba. Taj ogranak dospeo je cak do Spanije i severnih obala Afrike. O tim seobama zapise su ostavili Ceh Pulkova i Enije Silvije, koji navodi seobe Srba u vreme postojanja kule Vavilonske. Francuz Mosper pisao je o tri provale pastira iz Male Azije u Egipat i tvrdi da se radi o Srbima. A na egipatskim piramidama hijeroglufima je zapisano da su 1600 godina pre Hrista u Libiju i Mauritaniju doprli beli narodi plavih ociju. Egipatski izvori tvrde da su ti narodi na njihovim prostorima osnovali svoju drzavu koja je postojala sedam vekova. Dr Olga Lukovic-Pjanovic daje divan opis ratnih zarobljenika, ciji su likovi uklesani na egipatskim piramiadama sa "zrakastim krunama" na glavama, sa zakljuckom na osnovu reci "pereset" i "prst" da se radi o Srbima (str. 215-230). Rajic citira ruske letopisce, koji kazu da su Vendi, Srbi, pomagali Trojance u borbi protiv Grka, pa su se posle poraza sa svojim vojvodom Antonorom preselili iz Male Azije na Jadransku obalu. Navodi dalje tvrde da su Srbi naselili Boku, Crnu Goru, Dalmaciju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i sve do Venecije jos pre tri hiljade godina. Safarik, kasnije pise da su ti Vendi bili jednorodni sa Vendima iz podunavskih krajeva.

  Iz prednjega proizlazi da su Srbi naselili Evropu i Balkan istovremeno sa ostalim indo-evropskim narodima: germanskim, grckim i latinskim. Sest stotina godina posle trojanskog rata Srbi su potpuno naseljavali Balkan i u to doba makedonski car Aleksandar Veliki svojom poveljom dao im je zemlje od Jadranskog do Baltickog mora za njihovu hrabrost i vernost. Navodi se da su i Aleksandar Veliki i njegov otac Filip takodje Srbi, posto u to doba nisu jos postojali Sloveni. Hrvat Sver navodi da je majka Aleksandra Velikog bila ilirske krvi, a zna se da su stranci Srbe nazivali Ilirima. To se da tumaciti i iz pesme Ivana Gundulca "Osman", gde kaze:
  Od Lesandra Srbljanina, od svijeh cara, cara slavnog
  Aleksandro to svidoci kralj veliki svega svita.
  Aleksandar Veliki prezivao se Karanovic, a to prezime izvedeno je iz titule Karan, koja je dodeljivana kod Srba visokim dostojanstvenicima i plemicima ili nekom princu iz vladarske kuce, srodniku kralja ili cara, prilikom njegovog postavljanja na duznost glavnog zapovednika vojnog ili pokrajine. Prema Dereticu, jedino su Srbi u vreme Aleksandra Velikog imali vojne formacije kojima je prednje tumacenje odgovaralo. I dve hiljade godina pre Hristova rodjenja jedino je drevna drzava cara Nina bila svetsko carstvo, kome je pripadala polovina savremene Evrope, deo Azije i Afrike - Ilirska, Dacka i Karpatska Srbija. U antickom vremenu, po Dereticu, drzava je bila organizovana drustvena zajednica zasnovana na obicajnom pravu. Za stare Grke u prvobitnu Evropu oni nisu ubrajali ni svoju Grcku, Evropa je za njih bila samo Srbija i nista vise. Drzavu je tada olicavao vladar, gospodar, a bila je onolika koliko je vladar uspevao da je stavi pod svoju vlast i njome uspesno upravlja.

  Posle raspada Rimske Imperije obnovljena je srpska drzava 461 godine, krunisanjem Markelina u Solunu. Markeli, Srbin, bio je vojskovodja Rimske Imperije koji je doprineo pobedi nad Atilom, na Katalinskim Poljima 451 godine. Srpsku drzavu ucvrstio je Ostorilo Svevladov 490 godine i zvala se Srpska Carevina ili Srbija. Od tada pa do kraja 15-og veka, punih hiljadu godina, Srbija postoji kao drzava bez prekida. Deretic citira Anonimus Reventanisa koji je predstavio postojanje tri Srbije, istog imena: prva od Jadranskog mora do Dunava, zvana Ilirska Srbija, druga od Dunava do Karpata, zvana Dacka Srbija i treca od Karpata do Baltickog mora, zvanom Sarmatskom Srbijom. Bilo je to dva veka pre Hrista. Rimljani su osvojili Ilirsku i jedan deo Dacke Srbije, jedan vek posle Hrista, a deo izmedju Tise i Dunava ostao je zauvek ne osvojen, sto ide u prilog tvrdnji da nikda nije prekinuta tradicija rimskim osvajanjem. Cela Sarmatska Srbija ostala je van domasaja rimskog carstva. Dacka Srbija danas se zove Vlaska, a Balticka Srbija se zove Poljska. Znaci, od uspostavljanja Ninovog carstva, oko 2015 godine stare ere, pa do danas, preko cetiri hiljade godina srpska drzavna tradicija nije prekinuta. Otuda je Srbija "vecna".

  Sebastijan Dolci i nehotice povezuje ilirski jezik sa Srbima. A Laonikos Halkokondilos u knjizi "O Turskoj", kaze da su istim jezikom govorili svi narodi od Jonskog mora do Venecije, a za Sarmate navodi da su ziveli u danasnjoj Poljskoj i potom su se spustili na Dunav, sto potvrdjuju i Safarik i Surovjecki, pisuci o rasprostranjenosti srpskog naroda. I hrvatski pisac Dinko Zlataric u "Elektri", posveti knezu Zrinskom, pise mu o "Velikom Aleksandru, kralju srpskom". Orfelina o ruskom caru Petru Velikome, u gramati od 3 Marta 1711, zapisano je da "car svih Rusa poziva Srbe na ustanak protiv Turaka, potsecajuci ih da se sete svojih slavnih i junackih predaka, u prvom redu srpskog cara Velikog Aleksandra Makedonskog, koji je mnoge careve pobedio i mnoge drzave osvoio".
  "Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"

 10. #10
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Cetinje
  Posts
  2,606
  Rep Power
  21

  Default

  Napred je navedeno da su haldejski, asirski i misirski rukopisi i kameni spomenici jedni od najstarijih dokumenata ljudske civilizacije, stari preko sedam hiljada godina, i da se u njima pominje ime Srbin. Po nekim naucnim teorijama nastanak ljudskih naselja odredjuje se za razne krajeve u razna vremena. Po drugima smatra se da su prva naselja nastala u srednjoj Aziji, odakle su se narodi dalje vremenski raseljavali. Po takvoj tvrdnji za Srbe se smatra da su ogranak arijskog ili indo-evropskog soja, kome pripadaju i romanski, keltski i germanski narodi. Za taj dokaz uzima se isti jezik svih slovenskih naroda, proizasao iz prasrpskog jezika indo-azijskog porekla.


  Veliki je broj naucnika koji Indiju smatra srpskom prapostojbinom. Svi se oni slazu da su seobe Srba iz Indije zapocele pre sest do sedam hiljada godina i da su trajale oko hiljadu godina. Jedan od zagovornika srpskog porekla iz Indije je i dr Nenad Djordjevic, koji u svojoj obimnoj studiji "Istorija Srba" dokazuje da i mi pripadamo indo-evropskom stablu. On tvrdi da Srbi od svog postanka nose svoje ime. Postoji teorija da su se prve seobe Srba odvijale u pravcu kretanja sunca, od istoka ka zapadu. Za kolevku svih evropskih naroda smatra se Indija, odakle su seobe za zapad zapocele pre petnaest hiljada godina. Dokaz tome su mnogobrojne reci u sanskritskom jeziku, istog znacenja kao i na srpskom, a zabelezene su pre vise od tri hiljade godina. Kao prva istorijska zabeleska je rec Serbh sto ima znacenje rodbine, semena i kolena. I u danasnjim jezicima indijskom i srpskom ima mnogo reci istovetnog znacenja. Evo nekih: agan - oganj; bagas - bog; brath - brat; bhala - bela; chata - ceta; deti - dete; div - div; dina - dan; dasa - deset; dama - dom; girja - gora; grad - grad; iskra - iskra; kada - kada; kuta - kuca; lip - lep; lot - ljut; laghi - laki, lagan; ljubhva - ljubav; matr - mater; mala - mali; more - more; mil - mili; nabas - nebo; nava - novi; paraha - prah; prati - protiv; panca - pet; pena - pena; rabh - rob; rosa - rosa; sa - so; sila - sila; sas - sest; stan - stan; sabha - soba; stala - stol; tata - tata; ta - taj; tvar - stvar; trasti - tresti; trang - trag; tamas - tama; tri - tri; trijdosa - trinaest; tada - tada; vrt - vrt; vicur - vece; vatara - vatra; vi - vi; vas - vas; viva - zivi. U sanskritskom jeziku imena rodbine su potpuno identicna srpskim, kao: tata, nana, brat, prija, sestra, strina, svekar, svekrva, dever, kum, svastika. Zatim: guvno, hlad, stoka, govece, jama, apsara, mana, raka, jad, med, guditi i druge. Ima ih svakako jos. Drugi dokaz porekla Srba vezan za Indiju su obicaji, koji su veoma slicni kod oba naroda, na primer: otmica devojke, unosenje i palenje badnjaka, gatanja, motivi na vezovima i nadgrobnim spomenicima, drustveno i drzavno uredjenje. Cak su kod Srba bili sacuvani i obicaji spaljivanja mrtvih. Reci zupa i zupan u srpskom kod Indusa imaju znacenje udruzenja ili zadruge, a u sanskritskom znace povezivanje. Engleski pisci isticali su istovetnost indijskih i srpskih drustvenih jedinica, opstina, koje su u ono vreme bile najdemokratskiji oblik drustva, sacuvan u Srbiji do danas. Makarov je zapisao mnoga imena srpskih stanista, koja su ostala do dana danasnjeg: Indostan, Avganistan, Kurdistan, Radzastan, i jos mnoge druge.

  Nisades, divni i ne pristupacni vrh, stan bogova po indijskoj religiji, bio je prva srpska postojbina. Citat iz Ritera, na strani 29, glasi: "Sa vrha Mera (brdo u Indiji) pruzaju se njegove grane kao Himavat, Henakutas, Nisades, na kojima je ziveo surovi i odeven u odelo od koze narod Serba ili Srba". Znaci da su Srbi prvobitno ziveli na prostorima izmedju himalajskih i hindokuskih planina, preko sest hiljada godina pre Hrista. Ruski istoricar Moroskin istice da su ostali narodi bili zavidni prema Srbima, koji su nastanjivali oblast Dunaj u Indiji. On takodje navodi da su u unutrasnjosti Indije bile drzave Prazija, Gangazija i Sarbarska (Srpska), a u primorskom delu oblast koja se zvala Panovska. O postojanju te dve srpske drzave nadjeni su zapisi kod Aleksandra Velikog. To ukazuje na mogucnost da imena Dunava i Panonije nose takodje poreklo iz Indije (ili obratno). I u indijskim geografskim kartama ima imena srpskog znacenja: Srba, Sobrana, Carnigor, Belospor, Kovilje, Zitomir, Mala Bara, Bela Zora, Grad, Careva, Pramen, Mlava, Drvar, Borac, Zagore, Sivonje, Ravnagora, Borje, Dub, Veselgrad, Timok, Sarbatu, Srbistan, Morava, Drava, Kotor, Srbalj i druga. Po Moroskinu Srbi su ziveli u Indiji nekoliko hiljada godina pre iseljavanja u srednju Aziju, a zabelezena su masovna seljenja pre 5000 godina. Iz svega proizlazi da se o poreklu Srba u Indiji moze govoriti kao o periodu od oko osam hiljada godina ili jos vise. Masovna iseljavanja iz Indije prouzrokovana su pojavom kuge, koja ih je brojcano gotovo prepolovila, kao i najezdom crnih naroda sa juga koji, su ih nemilosrdno pljackali.

  Po Moroskinu prvi ogranak Srba iselio se iz Indije u pravcu Mesopotamije, oko reka Eufrata i Tigra, gde su osnovali svoju Novu Sabarsku drzavu, na tlu danasnjeg Iraka. Tamosnji gradovi nazvani su srpskim imenima, a o istima postoje i dan danas neka svedocanstva. Dolazak Srba u Mesopotamiju datira oko tri hiljade godina pre Hrista i tu su se zadrzali najmanje oko jedan milenijum. Od tih Srba potomci su se prosirili u Malu Aziju, a nesto kasnije odatle su presli i u Evropu. Delimicno su se nastanjivali i u Egiptu. Posle smrti faraona Pepija II ti Srbi zavladali su podrucjem koje su naselili i ta njihova vladavina trajala je od 2261 do 2052 godine stare ere. Tu teoriju zastupa i francuski egiptolog Masper Gaston, koji kaze da su Srbi iz Sarbarske stigli u Afriku u tri navrata. Gaston svoju tvrdnju zasniva na srpskim natpisima na egipatskim piramidama i kamenim spomenicima. Srbe su Egipcani nazivali "kraljevi pastira", a vladali su Donjim Egiptom. Ovo je u potpunoj saglasnosti sa izucavanjima naseg istoricara Stojana Boskovica, koji u "Istoriji sveta" pise kako su Egipcani podizali ustanke protiv srpskih vladara u Donjem Egiptu. Fransis-Maria Apendini pise da su Srbi neko vreme gospodarili Sirijom, odakle su napadali Egipat. Za takozvani "cudesni' period Egipta oznacava se porobljavanje od strane nekih stranih naroda i vladavine izvesnog Arse (ime mu je pisano cirilicom APCA). Za taj "cudesni" period Fransisko-Maria Apendini kaze da su to narodi dosli iza Kaspijskog jezera, koji su najratoborniji narod, a vladali su dugo vremena Egiptom i Sirijom i zvali su se Srbi.

  Prvi doseljenici u Evropu zadrzali su se na Balkanskom poluostrvu, dok su u manjim grupama otisli do Italije pa cak i do Spanije, 3000 godina pre Hrista. Prvo srpsko doseljavanje na Balkan dogodilo se oko tri do cetiri hiljade godina pre Hrista. Safarik tvrdi da se ni za jedan evropski narod, osim Srba, ne moze dokazati poreklo iz Indije, a za Srbe za to postoji istorija. Cak su i u baskijskom recniku nadjene reci srpskog naziva: gora i gori (ono sto gori). Nadjen je cak podatak da u jeziku Baska ima 30-40% reci srpskog znacenja. Milos Milojevic, u delu gde pise o zivotu Srba u Francuskoj i Danskoj, gde i danas postoje geografski toponimi srpskog znacenja, navodi da je tokom velikih progona Srba stradalo 30 do 60 miliona Srba u Evropi. On takodje navodi srpska boravista u Holandiji i Belgiji i da se je Amsterdam nekada zvao Slavengrad. A kada je dr Olga Lukovic-Pjanovic dosla u Francusku, izvesna dama Hermina joj je ispricala pricu svojih roditelja, po kojoj su Srbi vladali u Alzasu, sto Olga tada nije znala. Madjutim, kasnije je to utvrdila kao istinito i nije mogla oprostiti svojim profesorima koji je tome nisu naucili, a jos vise Srpskoj akademiji nauka koja o tim stvarima permanentno cuti.

  Drugi ogranak Srba iz Indije krenuo je prema Kaspijskom moru i planinama Kavkaza, gde su osnovali domovinu 2560 godina pre Hrista i nazvali je Serbanija. I tu su se zadrzali nekoliko vekova, sve dok ih odatle nisu potisli novi osvajaci.

  Treci srpski ogranak usmerio se pored kitajskog carstva (Kine), u pravcu severa i nastanili su se u Sibiriji, gde su osnovali drzavu Sirbidija ili Sirbija 3200 godina pre Hrista. Od te reci Sirbija postala je danasnja rec Sibirija.

  Seobe drugog i treceg ogranka Srba trajale su takodje oko hiljadu godina, a zapocele su gotovo istodobno sa prvim ogrankom, prema tome zaposeli su svoje nove postojbine oko dva do tri milenijuma pre Hrista. Dok su se selili usput su pretezno ratovali, osvajajuci nove prostore za sopstveni opstanak, ali su takodje i mnogo stradali. Najvise Srba izginulo je u dugotrajnim borbama sa Kitajcima, Hunima i Mongolima.

  Dubrovcanin Mavro Orbini pisao je da su ti Srbi, koje je on nazivao Slavjanima, poreklom od Jefeta, sina Nojeva, naseljavali dve stotine pokrajina od Azije preko Evrope. Njegova knjiga "Kraljevstvo Slovena" (iz 1601 godine) prevedena je na srpski tek 1968 i to bez prevoda prvog dela od 248 stranica, u kojima autor pise o ranijim srpskim kraljevstvima od pre Rimskog carstva. Iz zakljucaka Mavra Orbina proizlazi da je dinastija Nemanjica poslednja srednjevekovna srpska dinastija. Jovan Rajic pise da su stranci srpsko ime izveli iz imena reke Zebris (ili Serbis), koja tece izmedju Eufrata i Tigra. I zaista, ta reka se i danas tako zove. I danas u perzijskom jeziku postoje brojne reci istovetnog znacenja kao u srpskom. Evo nekih: bog-bog; zemo-zemlja; zima-zima; zena-zena; berezo-brzo; mislj-misao; zarja-zora; medo-med; noc-noc; paurvi-prvi; dva-dva; tri-tri; cetvere-cetiri itd. I u jevrejskom i jermenskom jeziku takodje postoji dosta srpskih reci, sto su jevrejski istoricari uzimali za utvrdjivanje svoga porekla preko Jefeta, sina Nojevog.
  "Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"

 11. #11
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Cetinje
  Posts
  2,606
  Rep Power
  21

  Default

  Tatilo je bio punovlastan gospodar i bio je iznad svega SRBIN GOSPODIN ne tamo neki pokvareni Got...
  Imao je odabranu vojskusastavljenu od cistih, ovejanih i najboljih Srba, kao sto je i on sam bio..
  Tatilo nosi slavne pobede nad Carigradjanima kod Fajence, pokorava Gote i Rimljane i dolazi do Kalabrije kada osvaj i Napulj...
  knjige pricaju da je Tatilo svojom pravdoljubivoscu i iznad svega ljudskim ponasanjem, nezapamcenim do tada, zastideo nazovi civilizovane Istocne Rimljane!
  dalje pise da je Justinijan cuvsi za ovo Tatilovo osvajanje posalje Velizar_ija-Srbina na radu kod Rimljana u Italiju, no nemajuci dovoljno sile ovaj umesto da otima od Srba Napulj ode u Rim da bar ovaj sacuva...
  Ali Tatilo iz Napulja ode i opsede Rim, pobedi.......po nuzdi ustupi Rim svojim vojnicima da ga opljackaju,ko se razume u ratovanje znace zasto........dok je vojna trajala izmedju Srba i Grka osvoje se sve zemlje u ravnici Po i Vara sve do Venerije..
  549 rim je bio u rukama Tatila..osnovao je morsku flotu otplovi do Sicilije i uzme je od Grka ali ne za dugo, morao se povuci...tada je zauzeo ostrva, Korziku, i Sardiniju....
  552 godine umre Totilo u Paviji a Srbima ostavi za cara Teju-Reju-Hteomir..
  Tatilo je utamanio Rim i njegovu Imperiju...kao sto je docnije Ekatarina Velika Veliku Poljsku i njenu drzavu..tako je i na jednom i na drugom mestu narod srpski vratio zao za sramotu..DA SE ZNA DA JE SRPSKI NAROD PRE TUMBANJA NASELAJVAO CELU EVROPU...
  kaze se da je od tada poslovica u Srba: "SRBINA NEMA U PAKLU, ZATO STO SE ON JOS NA ZEMLJI ZA SVE NAPLATI, BILO ZLO ILI DOBRO"
  Teja-Hteomir Tatilov Svevladovic VI od 552-563 god.....
  "Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"

 12. #12
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Cetinje
  Posts
  2,606
  Rep Power
  21

  Default

  На овом простору било је 14. великих српских племенских заједница, помињу само неки људоједи?!...од којих смо на једном месту нека поменули а од њихових градова Середон, Серица и Сера - Серба.

  Поред мало трагова, понешто нам надокнађавају китајске паметарнице и њихова знања о својој данашњој земљи.

  Китајци ни најмање не крију ово: да су се на неколико хиљада година пре Христа доселили у данашњи Китај, које са острва, које из друге топлије земље преко мора, Африке, а која из прибрежних земаља...

  Да су у данашњем Китају затекли сасвим друге народе, другог типа и језика...да су ове које истребили и прогнали, а које опет прелили у свој собствени народ......као што и дан данашњн чине са свима азијским народностима, које дођу у већији и мањији додир с њима, а да су у самој ствари Китајци и у овоме дошли до највећег савршенства, о томе нема сумње....

  Да су ту затечени староседеоци били типа белог-српског као што нам сведоче данашњи такозвани Усуни, Сафири и Сербири - Срби или као што их још другације зову Мухамеданци ЋаФири....

  Да је тај народ говорио и другим језиком непојмљивим за старе Китајце, такође нема сумње, као и да је се звао млогим разним племенским и пределним именима, која Китајци, по свом обичају, предеваху у чудновата и обична стварна, т. ј. давајући им друга имена подобна налазећим се око њих стварима и животињама...

  Да су Китајци, и ако су надевали српсим племенима имена, - опет некако сачували оно прнобитно Сјаб, Сјабри, Сјамбри, Селби,Семби-Срби... чак и до 300 год. после Христа, већ преливеним у туђуне само зато да би овима показали да нису један народ са Србима....да би оне силније и веће бројем могли по свом обичају, лакше прогутати, у своју народност прелити....

  О овоме нема никакве сумње нити то одричу Китајци, који се још и данас хвале својим древним монголско-етпоиским типом....

  www.serbiancafe.com
  "Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"

 13. #13
  Join Date
  Apr 2006
  Location
  PG
  Posts
  437
  Rep Power
  14

  Default

  Srbin je od Serblj sto na staroslovenskom znaci SELJAK! Cisto da vas pomirim!
  MAKE LOVE NOT SEX!!!

 14. #14
  Join Date
  Feb 2004
  Posts
  1,159
  Rep Power
  16

  Default

  Sebar je bio naziv za seljaka u srednjovjekovnoj Srbiji a ne za slugu i roba... kako mozete takve lazi da pisete... odakle vam samo inspiracija... jel nas toliko mrzite?

 15. #15
  Join Date
  Mar 2005
  Posts
  7,667
  Rep Power
  417357

  Default

  Hehe. Ko koga i koliko mrzi smo zakljucili u ovoj blagodieti od zajednice...
  Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.

  Have a parachute.

 16. #16
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  Donja Lastva
  Posts
  12,651
  Rep Power
  73865

  Lightbulb

  Izvinite što pitam ali kakva je važnost tog podatka (porijeklo riječi Srbin kao nacionalnog imena).

  Osim neke lingvističke vrijednosti ne vidim veću važnost.

 17. #17
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,830
  Rep Power
  234

  Default

  Dobro no ipak da nebi bilo zabune eo uste jedna podjela tije dviju nacija :

  -Nesporni su naučni dokazi da su preci Crnogoraca, kao posebna plemenska skupina Slovena, došli sa prostora Polablja i Pomorja, nizijskih krajeva oko Baltika (H. Skaleva je unijela na karte 12. 000 slovenskih toponima na tom prostoru, a R. Rotković je utvrdio postojanje 830 toponima koje su preci Crnogoraca prenijeli iz stare postojbine na prostor današnje Crne Gore). Doseljenike iz ravničarskih i civilizacijski razvijenih krajeva privlačilo je Crnogorsko primorje, gdje su postojali rimski gradovi u raspadanju vlasti, i središnja udolina (Zetska ravnica, Bjelopavlići i Nikšićko polje). Državna teritorija koju su naselili Sklavi Dukljani, kao ih nazvaše Vizantijci, po središnjem rimskom gradu Duklji, postepeno se širila prema najvišim planinama, prirodnoj granici prema ostalim skupinama slovenskih plemena. Poznati vizantolog G. Ostrogorski kaže da je Duklja - Zeta prva od slovenskih država uspjela da se osamostali od Vizantije. Ta moćna država će postati kraljevina 1077. godine. U njoj će jedno vrijeme biti i Raška, kao i druge okolne slovenske države. U državi Nemanjića, oko 170 godina, Zeta će imati autonomnost, imaće svoje kraljeve. Doći će do jačanja veza između Srba i Crnogoraca. Osamostaljenjem Zete u doba Balšića ponovo će jačati njena veza sa ostalim djelovima Mediterana. Za vrijeme vladavine Balše II Crnogorci vode teške borbe protiv Turaka u primorskoj ravnici današnje Albanije. U tim borbama Balša II je poginuo 1385. godine kod Berata. Crnogorci su zaustavili prodor Turaka, ali su i prekinute veze sa Srbijom preko Drima i oni ne učestvuju u bici na Kosovu (1389). Povlačenje Srba poslije te bitke ide prema sjeveru i to ne samo sa Kosova, već i iz doline Ibra, Lima i Tare. Srbija će kao država postojati još dugo, a Srbi će se u velikim talasima seliti prema sjeveru i u Vojvodinu, koju će Turci zauzeti tek između 1520. i 1560. godine.
  Priče o doseljavanju predaka crnogorskih plemena (rodonačelnilci) sa Kosova, kasnije su izmišljene, u skladu sa osvajačkom politikom, ali te priče nemaju naučnu osnovu. Poznati naučnici J. Cvijić i J. Erdeljanović isticali su da sva veća plemena crnogorska vode porijeklo od doseljenika u 6. i 7. vijeku. Dakle, više od 1400 godina postojanja Duklje-Zete-Crne Gore. prirodno i društveno-geografski odvojene od Srbije, a otvorene prema Mediteranu, pojačaće etičke i etničke razlike između Crnogoraca i Srba.
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 18. #18
  Join Date
  Mar 2005
  Posts
  7,667
  Rep Power
  417357

  Default

  Quote Originally Posted by funestis View Post
  Izvinite što pitam ali kakva je važnost tog podatka (porijeklo riječi Srbin kao nacionalnog imena).

  Osim neke lingvističke vrijednosti ne vidim veću važnost.
  Pokusaj dokazivanja da su Srbi jedan od najstarijih civilizovanih naroda, i da tom cinjeicom imaju pravo da sve okolne zemlje proglasavju Srpskom.
  Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.

  Have a parachute.

 19. #19
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  Donja Lastva
  Posts
  12,651
  Rep Power
  73865

  Default

  Pa onda Rusi imaju pravo da imaju cijeli Evropu s obzirom da im se zadnja dinastija prezivala Romanov.

  Romanov=Rimljanin=Rimsko Carstvo=Evropa.

  Hehe Upravo sam otkrio chudo (Staljin je bio u pravu kad je htio osvojit Evropu, samo ga je Adolf zajebo)

 20. #20
  Join Date
  Mar 2004
  Location
  Italia
  Posts
  598
  Rep Power
  8774

  Default

  To za robove nije vezano za Srbe, vec za Slovene...
  naime Sloven se kaze Slavo (Slavorum), a rob Schiavo, i da su je rasirili Venecijanski trgovci u 13-14 vijeku. Mada meni zvuci potpuno neosnovana.
  V.isita I.nteriore T.errae R.etificandoque I.nvenies O.cultum L.apidem

 21. #21
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  behind a desk...
  Posts
  2,009
  Rep Power
  17

  Default

  Tesko da su to Germani izmislili u 13. vijeku. Pogledajte uvodni post gdje se citira Porfirogenet koji je zivio u 9. vijeku i koji kaze da etimologija imena Srbin oznacava roba.

  Porfirogenet je bio vizantijski car.

 22. #22
  Join Date
  Mar 2004
  Location
  Italia
  Posts
  598
  Rep Power
  8774

  Default

  Ja znam iz Dusanovog zakonika sa Sebre (sabre) koji oznacavaju seljake, kmetove... vjerovatno i to dolazi iz grckog...
  A kako se onda objasnjavaju Luzicki Srbi u Bavarskoj? Tesko da su dolazili u kontakt sa grcima...

  Sjecam se kad sam nesto trazio o slovenskoj mitologiji, nasao na jednom ruskom sajtu nesto o slovenskim bozanstvima i imenima izvedenim iz njih...
  Tipa Perunika - bozanski cvijet (po Perunu), Zamor - Umor (po Morani) itd... i imalo nesto za Srbe, cini mi se da se bog vatre ili sunca ili neceg slicno zvao Serbon, a njegovi sljedbenici serbon(c)i, pa su rusu trazeci etimoloski korijen rijeci dosli do naziva srbin... ako im je za vjerovat...
  V.isita I.nteriore T.errae R.etificandoque I.nvenies O.cultum L.apidem

 23. #23
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  31,561
  Rep Power
  68586

  Default

  Svarog je bio bog neba, sunca, ognja... a ako bas zelis vise o Luzickim Srbima imas na:
  http://www.ski.sorben.com/
  http://www.sorben-wenden.de/
  http://www.internecy.de/

 24. #24
  Join Date
  Mar 2004
  Location
  Italia
  Posts
  598
  Rep Power
  8774

  Default

  Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
  Svarog je bio bog neba, sunca, ognja... a ako bas zelis vise o Luzickim Srbima imas na:
  http://www.ski.sorben.com/
  http://www.sorben-wenden.de/
  http://www.internecy.de/
  Meni se cini da je Svarog bio Bog zla, smrt i sl...
  Vidjeo sam na nekom sajmu knjiga kod nas jednu knjigo o slovenskoj mitologiji, i bas mi je zao sto je ne uzeh, jer ona, i ako dosta nepoznata, u imaginaciji nista ne zaostaje za nordijiskim...


  A vidjoh neke od ovih linkova... al ne razumijem Bog zna
  A vidje li im zastavu... a jel zaboga ostala koja kombinacije crvne, plave i bijele da je sloveni nisu upotrebili )
  Last edited by Iceburn; 29-09-06 at 14:59.
  V.isita I.nteriore T.errae R.etificandoque I.nvenies O.cultum L.apidem

 25. #25
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  behind a desk...
  Posts
  2,009
  Rep Power
  17

  Default

  Postojali su naucnici, kao Safarik, koji su govorili da je naziv Srbi bio prvobitni naziv za sve Slovene. Ako je to istina onda su i Rusi i Poljaci Srbi i mozemo da se rodjakamo sa njima kao i sa Srbima iz Srbije. Ako smo, podrazumijeva se, Sloveni.


  No, istina je da ne znamo i da samo mozemo da nagadjamo.
  Last edited by Beranac; 29-09-06 at 16:40.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •