Page 20 of 21 FirstFirst ... 10161718192021 LastLast
Results 476 to 500 of 507

Thread: Pravoslavlje

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    125
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Naravno da ima nešto. Ali tačno je i da nema ništa. Ja od kad sam bio mladjan momak radio sam nekoliko tig natalnih karata i to par su radili ljudi koji su me poznavali. Oni sami su govorili da to nisam ja sto oni vide.Mojoj sestri opet sve pogodjeno. Budućnost, prošlost, predvidjanja itd. To je u najbolju ruku interesantno I ok je za istarzivati ali polagati nade u to značitraziti precice i laksi put. Toga nemau zivotu koliko god nam se cinilo da ima, a u vjeri tek.I horiskop i vjera? Tesko.
    Ne znam jesmo li se bas razumjeli, ne polazem bilo kakve "nade" niti trazim precice. Samo mi je interesantno jer, opet kazem, ima "nesto"
    Neki ce cak reci da je sve "zapisano", da ne mozes ni metar dalje nego sto ti je odredio Bog, a neko ce ti na osnovu natalne karte izracunati sat i minut smrti.
    Uglavnom, ja sam jednostavan covjek i izbjegavam filozofske rasprave, ali kako znam neke ljude koji su i te kako pri vjeri a isto tako prilicno se razumiju u horoskop, interesantan mi je taj odnos npr

Thanks Thanks Given 
    1,853
    Thanks Thanks Received 
    2,370
    Thanked in
    977 Posts

Onako usput rekoh “nade” i “precice” .

Sto ste tice onih koji su pri vjeri i razumiju se u horoskop, mozda je ipak bolje imati u vidu samo praksu pravoslavnih monaha i slijediti istu koliko uslovi dozvoljavaju. Nije problem horoskop sam po sebi, no ljudi. Cesto to skrene ljude, uspori, omete… Zato je crkva protiv toga.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    61 Posts

Jednostavnost je u tome što TO NEšTO znači da uticaj planeta postoji u nekim(ali samo nekim) karakternim osobinama i to čak toliko da dobri poznavaoci mogu upoznavanjem osobe pogoditi njen horoskopski znak. Ali Bog je jasan po tom pitanju i strogo zabranjuje kontakt sa ljudima koji se bave "gatanjem" pomoću zvijezda. Kao i sa bilo kojim drugim vidom proricanja
    To što neki rade te stvari a deklarišu se kao vjernici neka vas ne buni mnogo.... ljudi NE poznaju(a ni On njih) Boga.

Thanks Thanks Given 
    447
    Thanks Thanks Received 
    704
    Thanked in
    485 Posts

Thanks Thanks Given 
    18,681
    Thanks Thanks Received 
    5,281
    Thanked in
    3,881 Posts

Zar Rusija nije sekularna država?
    No pasaran!

Thanks Thanks Given 
    447
    Thanks Thanks Received 
    704
    Thanked in
    485 Posts

+ multietnicka, multivjerska, harmonicna.

Neocekivana izjava svakako

Thanks Thanks Given 
    18,681
    Thanks Thanks Received 
    5,281
    Thanked in
    3,881 Posts

Od koga je meni je - posve očekivana.
    No pasaran!

Thanks Thanks Given 
    447
    Thanks Thanks Received 
    704
    Thanked in
    485 Posts

Kapiram

Negdje je pozivao da zene ne abortiraju vec rode, a da ce crkva tu djecu podizati ukoliko porodica ne zeli. Sto je predlog kakav je lijepo cuti, da ne ostaje sve na nekom imperativu i slicno

Thanks Thanks Given 
    18,681
    Thanks Thanks Received 
    5,281
    Thanked in
    3,881 Posts

Da mogu zamisliti kako bi ih on podizao nego da ne crnjačimo.

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
    No pasaran!

Thanks Thanks Given 
    18,681
    Thanks Thanks Received 
    5,281
    Thanked in
    3,881 Posts

Možda ovaj video pripada ovoj temi jer je gost teolog Vukašin Miličević.

No pasaran!

Thanks Thanks Given 
    1,853
    Thanks Thanks Received 
    2,370
    Thanked in
    977 Posts

γνῶθι σαὐτόν

12. The Following 3 Users Say Thank You to Caesar For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    18,681
    Thanks Thanks Received 
    5,281
    Thanked in
    3,881 Posts

Još jedan sa istom vokalistkinjom.
    Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Otkrih direktora kinematografije Ivana Jovića i vidim mu u histori da je usko vezan za teme istočno-pravoslavnog nego me kao kinematograf oduševio.
    Posljednji film Lazarev Put fenomenalno odrađen čovjek je umjetnik.

Muzika u filmovima mu je tek priča za sebe.
    Ovaj ima cio na tjubu:

Pitanje kako doći do ostalih iz njegovog rada nisu naročito popularni.
    Doduše rendom nalećeh wow.

No pasaran!

Thanks Thanks Given 
    18,681
    Thanks Thanks Received 
    5,281
    Thanked in
    3,881 Posts

Jedna zanimljivost postoji psalm koji se koristi i u hebrejskim i hrišćanskim liturgijama a pretvoren je u pjesmu. Bijaše mi zanimljivo jer se tako među sebe svađaju a imaju isto korijenje što se tiče religije a što se tiče muzike mislim da duhovna muzika može prijati svakome.

Evo za današnji dan.

No pasaran!

15. The Following 2 Users Say Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    14 Posts

Jevrejski i hrišćanski psalmi su u suštini tekstualno isti, jer oba kanona koriste iste osnovne hebrejske tekstove. Međutim, postoje određene razlike u prevodima i numeraciji psalama, što može uticati na način na koji se oni predstavljaju u različitim prevodima Biblije.

Pjevanje psalama je uobičajena praksa u obje tradicije. U jevrejskim zajednicama, psalmi se često recituju ili pevaju tokom bogosluženja, dok su u hrišćanskim crkvama psalmi često uključeni u himne i duhovne pesme. Ova praksa pomaže vjernicima da izraze svoja osjećanja prema Bogu i da se povežu sa duhovnim nasleđem.

Dakle, psalm nije "pretvoren u pjesmu" nego je to jedna od karakteristika psalama - da se pjevaju. I nemoj se čuditi što ti prija dok slušaš psalme - bog ti se obraća, a to je priceless.
    Moja duša je ostrvo.
    Moj auto je ford.

Thanks Thanks Given 
    18,681
    Thanks Thanks Received 
    5,281
    Thanked in
    3,881 Posts

Viđeh da je kod katolika ovo psalm 35. a kod pravoslavaca 36. kad pomenu numeraciju.

Doduše meni nikad neće biti jasno što se hriščanstvo toliko rasulo na stotine pravaca kad je u srži isto kao da oće i u jednoj religiji da kažu evo mi smo oni pravi ljudska priroda što da se čini.Pri tom još nešto korak dalje što sam gore postavljala od Milićevića da se temelji na antičkoj grčkoj kao recimo alegorije od Platona naročito Platona tako da umjesto da se kontaju u sličnostima oni traže razlike da se svađaju.

Last edited by Bluemoon; 07-01-25 at 12:59.
    No pasaran!

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    14 Posts

Nije se hrićanstvo rasulo na sto pravaca nego protestantska denominacija. katličanstvo i pravoslavlje ostaju netaknuti tim podjelama. Uostalom, ne bi hrišćanstvo bilo demokratska religija kad ne bi dozvoljavala razlike u filozofskom smislu. Inače, hrišćanska vjera je jedna, jedina i nepokolebljiva. Samo se drži Novog zavjeta i na dobrom si putu.
    Moja duša je ostrvo.
    Moj auto je ford.

Thanks Thanks Given 
    18,681
    Thanks Thanks Received 
    5,281
    Thanked in
    3,881 Posts

Što se tiče Novog Zavjeta današnji hrišćani su u većini slučajeva robovi konzumerizma i idolopoklonici materijalnim stvarima kao i običnim smrtnicima u vidu slavnih ličnosti.

I ne razlikuju asketizam,duhovnost od religije.U suštini ja volim odgledati nešto u kinematografiji što nije zapadni stil božićnih priča sa deda mrazom i slično nego one prave istočne filmove u unutrašnjoj borbi čovjeka a to nije lako ostvariti na platnu i malo je pregleda.Ljudi vole senzacije.

No pasaran!

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    14 Posts

Nije moguće praviti sveobuhvatne generalizacije o hrišćanima, kojih je skoro 2,5 milijarde na svijetu. Hrišćani su, kao i svi ljudi, složeni i višestruki, a njihova verovanja i ponašanja se nikako ne mogu ukalupiti i generalizovati.
    Moja duša je ostrvo.
    Moj auto je ford.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    61 Posts

Naravno da jeste! Čak i nikako drugačije osim isključivo UKALUPITI u držanju i PRIdržavanju riječi Božije. Za većinu je Božija riječ strani jezik, On kaže srijeda a ljudi čitaju(prevode) četvrtak??? On kaže "ne klanjaj se" a ljudi kleče na koljena On veli ovako oni rade onako .....eto uzrok rasulu. Nevjerovanje.

Thanks Thanks Given 
    18,681
    Thanks Thanks Received 
    5,281
    Thanked in
    3,881 Posts

Quote Originally Posted by Atejista Vljernik View Post
    Nije moguće praviti sveobuhvatne generalizacije o hrišćanima, kojih je skoro 2,5 milijarde na svijetu. Hrišćani su, kao i svi ljudi, složeni i višestruki, a njihova verovanja i ponašanja se nikako ne mogu ukalupiti i generalizovati.
    Velim,u većini slučajeva.Ugrubo rekoh.
    Takav utisak imam.Može bit da griješim,jel.

Recimo u Njemačkoj kad je crkva uvela porez ili država ne sjećam se odjednom nesta dobar broj "vjernika".Ono što je meni poenta u cijeloj priči jeste da je to neka vrsta asketizma u savremenom svijetu odnosno ne prepuštanje materijalnom cijelog svog bića nego da čovjek je i duhovno biće.Ođe je nebitno koja je religija posrijedi iako smo na temi pravoslavlja.Recimo da znam monaha koji je pravi asketa i izabrao je taj put ne onaj što se nalazi po medijima i to nego duhovnik ali taj monah je recimo izuzetno povezan prije svega sa prirodom.Ja sam recimo uživala čitajući knjigu Približavanje Atosu od Pavle Raka najviše iz razloga što su monasi povezani sa prirodom.Mogla sam zamisli cijelo ostrvo preko pera Pavle Raka.A to je davno bilo poklonio nam je jedan porodični prijatelj dok sam bila u srednjoj školi.I prije nekoliko godina kad sam upoznala monaha (kojega pomenuh gore) igrom slučaja koji je išao na Atos zamolila sam ga da mi sjećajući se te knjige pošalje fotografije prirode sa Atosa.Ništa više samo prirodu sa Atosa.Meni je to baš značilo jer sam oživjela te slike.

Ali ja nisam vjernica,ja samo želim da osjetim ono plemenito u bilo čemu što čovječanstvo čini.A religija je dobar dio toga.Ima i lošega no to je već njena (zlo)upotreba kao i nuklearne energije,jel.

Last edited by Bluemoon; 09-01-25 at 17:51.
    No pasaran!

Thanks Thanks Given 
    15
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    14 Posts

Oprosti draga sestro u Hristu ali to što pričaš o porezu u Njemačkoj je apsloutno pogrešno. Nema nikakvog poreza koji je otjerao Njemce iz crkava. Njemačka ima dugogodišnji sistem poznat kao crkveni porez (Kirchensteuer), koji se naplaćuje članovima državom priznatih vjerskih zajednica, pretežno katoličke i protestantske crkve. Ovaj porez je procenat od ličnog poreza na dohodak, obično oko 8% u Bavarskoj i Baden-Virtembergu, i 9% u ostalim saveznim državama. Prikupljeni fondovi koriste se za finansiranje raznih crkvenih aktivnosti, uključujući plate za sveštenstvo, održavanje crkvenih zgrada i socijalne usluge. Crkveni porez ima svoje korijene u ranim godinama 20. vijeka, posebno uspostavljen Weimarskom konstitucijom 1919. godine. Cilj mu je bio da pruži stabilnu finansijsku osnovu za crkve nakon perioda sekularizacije koji je smanjio državnu podršku vjerskim institucijama. Tokom godina, ovaj porez je postao značajan izvor prihoda za vjerske organizacije u Nemačkoj.
    Moja duša je ostrvo.
    Moj auto je ford.

Thanks Thanks Given 
    18,681
    Thanks Thanks Received 
    5,281
    Thanked in
    3,881 Posts

Ovo ali baš ovo pripada ovoj temi.Ako ste ikada upoznali pravog monaha,shvatit ćete.To su zbilja posebni ljudi.

No pasaran!

Thanks Thanks Given 
    44
    Thanks Thanks Received 
    897
    Thanked in
    595 Posts

Bio sam u crkvu/manastir/hram danas, da kolega uzme svetu vodu. Sipali su mu iz neke plasticne bijele bacve, cini mi se da su nekom dzezvom zahvatili pa lijevak u njegovu plasticnu bocu koju je donio.

prekrstio sam se jednom kad sam ulazio i drugi put kad sam izlazio, okrenut ledjima…nisam odavno.

Thanks Thanks Given 
    18,681
    Thanks Thanks Received 
    5,281
    Thanked in
    3,881 Posts

I onda je moja ka krivica što na ovi forum popizdim.
    No pasaran!

Thanks Thanks Given 
    44
    Thanks Thanks Received 
    897
    Thanked in
    595 Posts

Evo ne znam.

Page 20 of 21 FirstFirst ... 10161718192021 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)