Page 4 of 11 FirstFirst 12345678 ... LastLast
Results 76 to 100 of 264

Thread: grbovi i zastave

 1. #76
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  MNE PG
  Posts
  1,974
  Rep Power
  191

  Default

  Ikonopisci su izuzetni ljudi. Oni prije pristupanja ikonopisanju moraju doći u posebno duhovno stanje. To stanje ne može dostići svaki ikonopisac do sad je u istoriji poznato samo nekoliko njih čija imena ni neznamo. Ti ljudi zaista vide duhovni svijet i slikaju što vide tako da njihove ikone posjeduju izuzetnu duhovnu snagu. Dobri obični ikonopisci pokušavaju usavršavanjem zanata i duhovnim vježbama što vjernije oponašati originale. Naši ikonopisci se ne razlikuju Bog zna koliko od socrealističkih slikara jer u svoje slike unose elemente političkog programa. Tako je na ikoni Sv. Jovana Vladimira (potpuno izmišljene ličnosti) koji se poistovjećuje sa Sv Vladimirom Dukljanskim, unešeno nekoliko heraldičkih elemenata iz savremenog doba. Ti elementi u vrijeme života Vladimirovog nijesu postojali a u upotrijebi u srpskoj državi i politici su se pojavili hiljadu godina kasnije. Vizantija nije ni imala heraldiku sve do njenog nestanka, a na isti način ni zemlje koje su bile pod njenim kulturnim uticajem.

 2. #77
  Join Date
  Feb 2006
  Posts
  1,732
  Rep Power
  14

  Default

  Zar sv. Jovan Vladimir i Vladimir Dukljanski nije isti coek?! Kako mislis "Vizantija nije ni imala heraldiku sve do njenog nestanka, a na isti način ni zemlje koje su bile pod njenim kulturnim uticajem"? Koliko je meni poznato, simboli vizantije bili su krst sa cetiri ocila (ognjela), dvoglavi orao je bio grb neke dinastije, a lav je bio ratni simbol. Ne znam tacno od kada datiraju ali mislim da su svakako stariji od dinastije Vojislavljevc i cini mi se da su se aktivno koristile...

 3. #78
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  MNE PG
  Posts
  1,974
  Rep Power
  191

  Default

  Quote Originally Posted by OutLook View Post
  Zar sv. Jovan Vladimir i Vladimir Dukljanski nije isti coek?! Kako mislis "Vizantija nije ni imala heraldiku sve do njenog nestanka, a na isti način ni zemlje koje su bile pod njenim kulturnim uticajem"? Koliko je meni poznato, simboli vizantije bili su krst sa cetiri ocila (ognjela), dvoglavi orao je bio grb neke dinastije, a lav je bio ratni simbol. Ne znam tacno od kada datiraju ali mislim da su svakako stariji od dinastije Vojislavljevc i cini mi se da su se aktivno koristile...
  Vizantija nije imala heraldiku. Takođe ni sve zemlje pod njezinim kulturnim i političkim uticajem. Tako na primjer Duklja razvija svoju heraldiku dok je samostalna, a gubitkom samostalnosti heraldika nastavlja da serazvija u primorskim krajevima. Srbija nije imala heraldiku. Ono što se danas priča je čista tlapnja i izmišljotina lažavog Ohmućevića koji je prvi napravio Iliurske grbovnike. Simbol Vizantije je bio dvoglavi orao crn na zlatnom. Ona je bila carstvo i taj orao se kasnije provlači kroz evropske carevine (Sveto rimsko carstvo, i Rusko carstvo). Dvoglavi orao je s druge strane znak priznavanja carske vlasti i odatle u znakovima vazalnih zemalja raznih boja na raznim pozadinama zavisno od zvanja vazala. Kasnije dvoglavi orao prelazi u heraldiku. Krst sa ocilima je grb Paleologa. Dvoglavi orao je stariji i od Vizantije, zapravo on se javlja još kod Sumera. Pitanje je jeli dvoglavi ili četvoroglavi i predstavlja istočni vjetar (imatu i lavova i bikova i zmija sa po četiri glave odnosno u zavisnosti od prikazivanja sa dvije (kad su druge dvije iza njih pa se ne vide)). Krst sa ocilima je iz XIII vijeka. Orao kod Crnojevića (prvi put se javlja na prostorima Crne Gore) je zlatni na crvenom.

 4. #79
  Join Date
  Feb 2006
  Posts
  1,732
  Rep Power
  14

  Default

  FORMICA, hvala na lekciji. Znaci 4 ocila i ostali simboli sa ovog medaljona nemaju blage veze sa Vladimirom?
  Last edited by OutLook; 26-06-07 at 03:15.

 5. #80
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  MNE PG
  Posts
  1,974
  Rep Power
  191

  Default

  Quote Originally Posted by OutLook View Post
  FORMICA, hvala na lekciji. Znaci 4 ocila i ostali simboli sa ovog medaljona nemaju blage veze sa Vladimirom?
  U pravu si. Ocila su kako sam kasnije saznao sa ikone koja je prvi put nacrtana prije 10-ak godina u periodu ulaska SPC u politiku. Prije toga Sv, Vladimir Dukljanski nije ni bio svetac SPC. Zapravo nije ni danas jer je izmišljen Sv, Jovan Vladimir nepostojeća osoba koja je naknadno poistovječena sa Sv, Vladimirom Dukljanskim. Da bi se potvrdila pripadnost srpskom narodu dodata su ocila na krstu. Sve su to bolesne budalaštine.

 6. #81
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  MNE PG
  Posts
  1,974
  Rep Power
  191

  Default

  Sinoć sam nešto pregledao svoju arhivu i našao tekst sa kojim se slažem. Po njemu Vizantija nije znala za dvoglavog orla do im ga nijesu pokazali krstaši, Vizantija je kao svoj znak imala rimskog carskog jednoglavog orla. Ocila su od Paleologa iz sredine XIII vijeka. Inače po četiri znaka oko krsta je vizantijski model koji su kasnije prihvatile mnoge pravoslavne zemlje a i krstaši pa je tako nastao jerusalimski krst sa četiri manja krsta

 7. #82
  Join Date
  Sep 2006
  Location
  Crna Gora
  Posts
  10,434
  Rep Power
  24967

  Default 30.06.2007. Kultura I DruŠtvo

  Prof. dr Božidar Šekularac, Aleksandar Samardzić, Grbovnik crnogorski, Podgorica,2006.  Vidno je veliko bogatstvo i raznovrsnost heraldičkog, odnosno grbovnog materijala sa kojim Crna Gora raspolaže, što je potvrda i državnog i heraldičkog kontinuiteta i tradicije


  Rodovnik Crne Gore i rodoslovnik njene državnosti  Crna Gora ima viševjekovnu državnost i istorijski kontinuitet i istoriju vječite borbe za očuvanje samostalnosti i slobode. Kao što s pravom naglašavaju autori ove publikacije „nije onda ni čudo što je prošlost Crne Gore privlačila pažnju mnogih istraživača. Prioritet je obično davan političkoj i ratnoj istoriji, dok su pojedini segmenti istorijskih nauka obrađeni fragmentarno, što je posebno išlo na štetu kulturne istorije“.1)
  Mišljenja sam da je ova konstatacija posve tačna, dodao bih da se mnoge istorijske grane zapostavljaju: pomoćne istorijske nauke, istorija crkve, diplomatije, uprave i dr., takođe, čini se, previše je dominantna novija istorija, naročito iz doba Petrovića, u odnosu na onu stariju, iz perioda Balšića i Crnojevića i ranije. To ne samo da nije dobro, nego u sebi nosi i latentnu opasnost dokidanja i podvajanja istorije i stvaranja njenog diskontinuiteta.
  Autori ovom monografijom čini se bude nadu i vraćaju optimizam kada ističu: „Stanje se osjetno promijenilo poslednjih godina, pojavom brojnih monografija i radova na ove teme. Ispostavilo se da je sačuvano mnogo više izvorne građe nego što se pretpostavljalo i bilo poznato, što je dovelo do značajnih pomjeranja u saznanjima o crnogorskoj istoriji.“2)
  Ovo autorsko djelo pripada korpusu pomoćnih istorijskih nauka, još konkretnije i bliže – heraldici, jednoj od njih. Ova nauka nije dovoljno poznata kod nas, ne samo u najširoj javnosti, nego i u stručnim i naučnim krugovima. Zato je teško naći opravdanja, a razloga ima više: pomanjkanje naučnog interesa, stručnjaka specijalista, pomanjkanje literature i sl. A ova nauka je dosta stara, potiče iz 11. vijeka iz vremena krstaških ratova, konkretno prvog krstaškog rata iz 1196. godine, kada su ih krstaški ratnici donijeli pri svom povratku u Evropu. Nauka takođe bilježi da njen naziv potiče od germanske riječi „HEROLD“, ima značenje „glasnik“, a mogla bi se definisati da proučava „postanak i razvoj grbova, te prema utvrđenim pravilima utvrđuje način likovnog i opšteg prikazivanja grbova“.3) Zato početni dio monografije u poglavlju „Uvod u heraldiku“ se na vrlo visokom stručnom i naučnom nivou bavi ovim pitanjima, kojima pruža čitaocima heraldička saznanja, kako bi čitalac bio upućen u osnovne tokove i domete ove nauke kod nas i u svijetu i lakše kasnije razumio heraldički materijal o Crnoj Gori i njegovo objašnjenje i eksplikaciju u monografiji. Konsultovana je obimna i domaća i inostrana literatura na više jezika o istraživačkoj temi što govori o ozbiljnosti i sveobuhvatnosti pravedenog istraživanja. Ovaj i kasniji uvodni tekstovi u monografiji vidi se obiluju sa dosta citata, što upućuje buduće istraživače na relevantnu literaturu, ali i u svrhu potpunijeg i kvalitetnijeg objašnjenja i osvetljenja istraživačke teme, kao i za dodatnu i potvrdnu argumentaciju za potvrdu iznesenih stavova i stanovišta.
  U uvodnom dijelu monografije data je i geneza nastanka i razvoja grbova u Evropi, sa posebnim naglaskom na južnoslovenske zemlje. Ističe se, prema istoriografskim izvorima, grbovi su nastali najprije u Evropi u: Njemačkoj, Engleskoj, Francuskoj i Flandriji oko 1130. godine. Iz ovih zemalja grbovi se kasnije šire na južnoslovenske zemlje, čiji su istočni djelovi bili pod uticajem Vizantije. Prvi grbovi u Sloveniji nastali su u drugoj polovini 12. vijeka, u srednjevjekovnoj Hrvatskoj početkom 13. vijeka, u Bosni i Hercegovini tek od 15. vijeka. Grbovi u Srbiji nastaju u 14. vijeku, a za doba cara Dušana počinju podpadati pod uticaj zapadnih uzora, a Makedonija je takođe imala svoj stari državni grb.
  Crna Gora takođe iza sebe ima bogatu heraldičku tradiciju i kulturu i iza sebe brojne heraldičke izvore. U uvodnom dijelu monografije u poglavlju „Heraldički izvori“ razmatraju se šire i studiozno ova pitanja i ističe da se heraldički izvori u Crnoj Gori prvo javljaju na pečatima, novcu, poveljama, srednjevjekovnim knjigama, nadgrobnim spomenicima, srednjevjekovnim palatama i crkvama. Sa pravom se konstatuje da najstarije heraldičko znamenje u Crnoj Gori predstavljaju pečat dukljanskog arhačta Petra iz devetog vijeka i pečat Đorđa Bodina iz 12. vijeka. Vrlo važan heraldički izvor, mišljenje je autora, predstavljaju rukopisne knjige, grbovnici, od 16. vijeka i štampane knjige „čime je utemeljena heraldika kao pomoćna nauka“.
  Za crnogorsku heraldiku je važan 15. vijek i period neposredno kasniji, kada se grbovi šire i dobijaju na značaju. „U drugoj polovini 15. vijeka grbovi su se pojavili na pečatima. Tako je na pečatu Ivana Crnojevića simbol dvoglavi orao. Ovaj grb Crnojevića je sačuvan na vratima manastira u Cetinju i Oktoihu. Kasnije se oni šire i u Crnoj Gori su tamošnji glavari imali svoje grbove, a mitropolit Petar I i njegovi nasljednici su imali na svom pečatu grb sa dvoglavnim orlom i lavom, dok od sredine 19. vijeka postoje i posebni grbovi sekretara, kapetana i perjanika.“4) Dakle, poput drugih slovenskih zemalja grbove su imali vladari, velikaši, vlastela, ugledne porodice, važni državni dužnosnici, crkva, prvosveštenici, gradovi. Oni su bili obilježje državne i ekonomske moći, identiteta, porijekla, ugleda i na njih se mnogo u društvenom životu polagalo. Zato je drugi dio ove monografije posvećen prezentaciji i heraldičkom predstavljanju crnogorskih grbova „sa brojnim geneološkim tablicama dinastija“. Svi grbovi nastali na prostorima današnje Crne Gore podijeljeni su i sistematizovani na: dinastičke grbove, državne grbove, oblasne grbove, gradske grbove, crkvene grbove, lične i porodične grbove. Vidno je veliko bogatstvo i raznovrsnost heraldičkog, odnosno grbovnog materijala sa kojim Crna Gora raspolaže, što je potvrda i državnog i heraldičkog kontinuiteta i tradicije. Recimo, u dijelu ličnih i porodičnih grbova dato je preko 220 grbova, a u kompjuterskoj bazi podataka ima još 1200 grbova za 320 porodica, koji su još u fazi naučne obrade i pribavljanja potrebnih informacija neophodnih za naučno relevantnu identifikaciju i prezentaciju.
  Međutim, bogatstvo i tradiciju heraldičke kulture u Crnoj Gori nije adekvatno pratila heraldička literatura. To nije slučaj na južnoslovenskim prostorima, samo da nabrojimo rodonačelnike: Rupčić(1594), Korjenić – Neorić (1595), Vitezović (1701), Žefarović (1741) i kasnije: Bojničić, Rački, Zmajić, Ilić, Palavestra i drugi. U Crnoj Gori nije to slučaj, nije bilo do sada širih, kompleksnijih monografija i studija i drugih sličnih autorskih radova. Poslednjih godina počinje se javljati pojačan naučni i istraživački interes u ovoj nauci. Mišljenja sam da raskid sa ovakvom prošlošću predstavlja ova heraldička monografija. Ona je „duhovni rodovnik Crne Gore i rodoslovnik njene državnosti“.5) Značajna je prije svega za državu, moglo bi se reći da je u neku ruku spomenikom državi Crnoj Gori, njenom istorijskom i kulturnom nasleđu, ona se morala pojaviti, prošlost svojom snagom i monumentalnošću na to obavezuje. Posebno je značajna i za nauku, istoriju, pomoćne istorijske nauke, heraldiku praktično utemeljuje i predstavlja uybenik, odnosno priručnik iz heraldike. Saznanja i rezultati istraživanja do kojih se došlo dragocjeni su za studente i buduće istraživače i za školske i nastavne ustanove. Monografija je urađena na visokom stručnom i naučnom nivou, zadovoljava sve metodološke kriterije i postulate i plijeni svojom produbljenom analitičnošću, serioznošću.


  Mile Bakić

 8. #83
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  MNE PG
  Posts
  1,974
  Rep Power
  191

  Default

  Iz današnjih Vijesti:
  PROMOVISANA DVA NOVA IZDANJA SLUZBENOG LlSTA CRNE GORE
  Crnogorska heraldika
  Podgorica - U organizaciji Narodne bib¬lioteke "Radosav Ljumovie" u cetvrtak su u KIC-u "Budo TomoviC" promovisana dva no¬va izdanja "Sluzbenog lista Crne Gore" ¬monografiia "Grbovnik crnogorski" prof. dr Bozidara Sekularca i Aleksandra Samard¬žića i knjiga "Crnogorski ustavi, organizacija i sastav organa vlasti" Slobodana M. Drag¬ovilća.
  Urednik oba izdanja dr Mile Bakić: u svom izlaganju paznju je posvetio monografiji "Crnogorski grbovnik", ističući da to djelo pripada korpusu pobocnih istorijskih nauka, odnosno diciplini koja "kod nas nije dovoljno poznata ni u javnosti ni u strucnim i naucnim krugovima" .
  - Autor je u uvodnim glavama ponudio os¬novna saznanja iz oblasti heraldike i infor¬macije 0 genezi nastanka i razvoja grbova u Evropi, sa posebnim naglaskom na juz¬noslovenske zemlje. Prot. dr Sekularac tako konstatuje da su heraldicki izvon u Crnoj Gori zastupljeni na pecatima, novcu, povelja¬ma, srednjovjekovnim knjigama, crkvama i palatama. Smatram da ova monografija jeste prekretnica u razvoju crnogorske heraldike, a to je naročito znacajno za državu i njeno is¬torijsko i kulturno nasljeđe - rekao je Bakić.
  Šekularac je govorio 0 brojnim potesko¬cama koje su pratile rad na monografiji, istieuči da je ideja nastala još u vrijeme kada je Budimir Dubak bio ministar kulture, te da je projekat priveden kraju tek kada se posla prihvatio "Sluzbeni list".
  - Mnogi ljudi su ulozili dosta truda da ova knjiga ugleda svjetlost dana. I pored toga ne mislim da je monografijom sve is cr¬pljeno, da su objedinjeni svi grbovi iz Crne Gore, ali se nadam da ce ova knjiga biti podsticaj da se pojave novi istrazivaci i novi projekti. Cilj je bio da se iznesu cin¬jenice 0 crnogorskim grbovima, a one gov¬ore da savremeni crnogorski grb ima utemeljenje u grbu Ivana Crnojevića, koji je do detalja opisano upravo u ovoj knjizi, dvoglavi orao sa zlatnim krilima i lavom na grudima ~ kazao je Sekularac.
  Knjigu Slobodana M. Dragovića predstavio je publicista tedomir Ljesević, naglasivši da ona "zadire u biće Crne Gore posljednjih 60 godina". U ovoj knjizi nalaze se imena 2.699 crn¬ogorskih poslanika, 21 predsjednika Skups¬tine, 15 predsjednika vlada i 11 predsjedni¬ka Crne Gore, imena
  Ijudi koji su gradili, raz¬gradivali i odredivali sudbinu Crne Gore - k¬azao je Ljesevie.
  Dragovie je istakao da je tim tekstom zelio da pokaie da je u svim crnogorskim ustavima poslije Drugog svjetskog rata Cr¬na Gora definisana kao "narodna suverena driava, Hi driava zasnovana na suverenos¬ti naroda". V.v.

 9. #84
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  MNE PG
  Posts
  1,974
  Rep Power
  191

  Default

  Evo zašto treba izučavati nauke o grbovima i zastavama:

  AMFILOHIJE ODGOVORIO MAROVICU

  To je trobojka, a ne srpska zastava
  Cetinje (MINA) - Trobojka sa krstom i oscilima je crkvena zastava, a Crkva po Us¬tavu odvojena od drzave i nije u obavezi da ističe bilo čiju drzavnu zastavu, ocijenio je sinoe mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfi¬lohije.
  "Po meni, ko hoće da istakne tek kompo¬novanu državnu zastavu, neka je istakne, a ko želi da istakne crkvenu i narodnu - zar je to prestup", naveo jeAmfilohije.
  On je reagovao na izjavu potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića koji je kazao da je tesko objasniti zasto na crkvama Mi¬tropolije nema i crnogorske zastave, već je samo istaknuta srpska.
  "Veksilologija kao pomoena istorijska nauka koja se bavi istorijatom i proučava¬njem zastava kaze da trobojka ili trikolora nije isključivo ni srpska ni crnogorska, već je kao simbol slobode prihvaćena poslije Francuske revolucije u mnogim driavama Evrope", naveo je Amfilohije.
  Prema njegovim riječima, danas je trobo¬jka, u raznim kombinacijama boja i njiho¬vom rasporedu, najrasprostranjenija zasta¬va u svijetu.
  "Krst sa ocilima na zastavama nije izum ni Srbije, ni Crne Gore, već je pravoslavno vizantijsko nasljede, vremena dinastije Ko¬mnena iz 11. vijeka. Ocila to ustvari nijesu, nego četiri slova V (ćirilieno) koja znaee ¬Vasilev vasileon voitha vasili = Care care¬va pomaži caru", kazao je Amfilohije.
  On je dodao da ne treba izgubiti iz vida da su jedino Crnogorci "U svijetu taj krst sa takvim ocilima nosili, a neki to čine i da¬nas, na kapi i svojoj glavi"
  "Replika prve zastave Crne Gore iz vre¬mena Crnojevića upravo se moze jedino vi¬djeti na sredistu Mitropolije crnogorsko-primorske, Cetinjskom manastim - duhov¬nom ognjistu Crne Gore. Za one koji ne zn¬aju ta zastava je bila crvena sa bijelim dvo¬glavim orlom sa grba na Cetinjskom mana¬stiru", objasnio je Amfilohije.
  On je naveo da je zastava iz vremena duhovnih i svjetovnih vladara, mitropolita Petroviea, bila krst na bijeloj podlozi. a državna iz vremena Knjazevine i Kraljevine Crne Gore trobojka.
  "Pred trobojkom, bez ili sa petokrakom, ste i Vi gospodine Maroviću do juče saluti¬rali i klanjali, kao pred državnom i partij¬skom zastavom. Inače, trobojka sa krstom i ocilima je postala i do danas ostala crkve¬na zastava", rekao je Anfilohije.
  "S obzirom da Crkva nije kao partije, to i sami znate, da bi mijenjala kape i zastave, kako koji vjetar dune, nije nikakvo čudo sto je Vaši Grbljani, a ne samo oni, i danas n¬ajvise vole i ističu na svojim hramovima. To raspravite sa njima, a ne sa mnom, jer niti sam im zabranio, niti naredio koju će za¬stavu istaći", poručio je on.
  Amfilohije tvrdi da se može reći da je tro¬bojka sa krstom i ocilima najduže bila du¬hovni simbol Crne Gore.
  "Trobojka kao simbol slobode, krst kao simbol vjere i ocila kao simbol vizantijskog i carskog pravoslavnog nasljeda, tesko. da mogu pravoslavnim vjernicima smetati. Cu¬dno je da prije nekoliko godina nijednom državnom organu nije smetala albanska zastava sa nazivom nezavisnog Kosova koja je bila istaknuta na jednom od objeka¬ta Narodnog muzeja Crne Gore, a očigled¬no danas smeta zastava koja je u pravom smislu bila duhovni, ali i drzavni simbol Cr¬ne Gore, vise od dva vijeka", rekao je Am¬filohije.

 10. #85
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  MNE PG
  Posts
  1,974
  Rep Power
  191

  Default

  Gospodin Amfilohije je o mnogim stvarima dosta korektno pričao mada na njegove zadnje dvije primjedbe imam zamjerke. Prvo navod:
  "Amfilohije tvrdi da se može reći da je tro¬bojka sa krstom i ocilima najduže bila du¬hovni simbol Crne Gore" Saberimo od 1910 do 1918 i od 1946 do 2003 i nikad više.
  Drugi navod:
  "Trobojka kao simbol slobode, krst kao simbol vjere i ocila kao simbol vizantijskog i carskog pravoslavnog nasljeda, tesko. da mogu pravoslavnim vjernicima smetati. Cu¬dno je da prije nekoliko godina nijednom državnom organu nije smetala albanska zastava sa nazivom nezavisnog Kosova koja je bila istaknuta na jednom od objeka¬ta Narodnog muzeja Crne Gore, a očigled¬no danas smeta zastava koja je u pravom smislu bila duhovni, ali i drzavni simbol Cr¬ne Gore, vise od dva vijeka", rekao je Am¬filohije" mi je nejasan. Prvo simbolika nije tačna. Trobojka možda i jeste neđe simbol slobode mada ja ne znam đe, u ovom slučaju je simbol Srbije jer se radi o zastavi Srbije, Krst jeste simbol vjere i "ocila" možda jesu simbol Vizantije mada ja za to neznam. Zlatni krst i zlatna ognjila na crvenom jesu simbol Vizantije mada su u ovom slučaju oni grb Srbije pa je simbolika sasvim drugačija.
  Nijesam znao da je isticana albanska zastava na Cetinju. Cetinjani pomagajte jeli to istina?
  Ne može biti više (duže) od dva vijeka postojati zastava koja je prije jedan ipo vijek data Srbiji od strane turskog Sultana, i još da to bude simbol slobode Crnogoraca a ne naročito duhovni i državni simbol Crne Gore. Ko se ovđe sprda sa kim?

 11. #86
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  MNE PG
  Posts
  1,974
  Rep Power
  191

  Default

  Evo i ovđe da postavim još dva prijedloga grba Vojske Crne Gore. Meni se više sviđaju nego onaj što je prihvaćen. Dako ga zamjene. Ove prijedloge mi dade jedan drug koji radi u vladinim službama.

  http://keep4u.ru/full/070821/353ce1e7764f1b9e6b/jpg


  http://keep4u.ru/full/070821/817082a031330eec4d/jpg

 12. #87
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  31,361
  Rep Power
  65769

  Default

  Quote Originally Posted by FORMICA View Post
  Nijesam znao da je isticana albanska zastava na Cetinju. Cetinjani pomagajte jeli to istina?
  Naravno da nije istina kao ni vecina sto Amfilohije prica vec govori o izlozbi sa Cetinjskog bijenala kad su demonstrirali svoju averziju prema zastavi jednog naroda.

 13. #88
  Join Date
  Feb 2007
  Posts
  167
  Rep Power
  13

  Default

  U vremenu kojem zivimo bilo bi za bolju buducnost nase CG skinuti krstove sa grbova i zastava jer zaudaraju na neka ratovanja i osvajanja i ima dosta naroda u CG kojima nije bas komfortno da gledaju to a kamoli da nose i masu. Druga su vremena.

  Peace.

 14. #89
  Join Date
  Sep 2006
  Location
  Crna Gora
  Posts
  10,434
  Rep Power
  24967

  Default

  Quote Originally Posted by Alex Raymond View Post
  U vremenu kojem zivimo bilo bi za bolju buducnost nase CG skinuti krstove sa grbova i zastava jer zaudaraju na neka ratovanja i osvajanja i ima dosta naroda u CG kojima nije bas komfortno da gledaju to a kamoli da nose i masu. Druga su vremena.
  Čista glupost.
  Daj onda nagovori Švede i Dance i Norvežane da maknu svoje ogromne krstove sa zastava.

 15. #90
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,779
  Rep Power
  233

  Default

  Oce oce ali u cetvrtak (samo neznam koje godine ) i vidji cuda napr u Norvesku Finsku i Dansku samo neka neko lane nesto protiv krsta na zastavu pa da vidis kako ce lijepo proc ! No tamo muslimanima iz cipancijeloga svijeta ne smetaju krstovi nista dok unas ,misim stvarno ,misim znas !!!
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 16. #91
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  MNE PG
  Posts
  1,974
  Rep Power
  191

  Default

  Quote Originally Posted by Alex Raymond View Post
  U vremenu kojem zivimo bilo bi za bolju buducnost nase CG skinuti krstove sa grbova i zastava jer zaudaraju na neka ratovanja i osvajanja i ima dosta naroda u CG kojima nije bas komfortno da gledaju to a kamoli da nose i masu. Druga su vremena.

  Peace.
  Vrlo zanimljiv prijedlog.
  prijedlog potiče od Bošnjačke Stramke inače koalicioni partner moje Liberalne Partije. Izgleda da je trenutno moderno napadati Crnu Goru i sve što se odnosi na Nju pa i državne oznake.
  Zastava zamjenjuje, predstavlja i znači državu i njezino nepoštovanje znači nepoštovanje države. Naravno suludi prijedlozi o prijedloženim promjenama su samo odraz užasavajućeg neznanja.
  Takođe grb označava pravo vršenja vlasti i za njega važi isto što sam rekao za zastavu.
  Bošnjaci tvrde da su krstovi na kruni skiptaru i šaru vjerske oznake. To i jeste tačno i nije tačno. Tačno je da krst simbolično predstavlja Hrišćanstvo ali se u ovom slučaju ne radi o kalvarijsko krstu (krstu raspeća) koje upravo označava Hrišćanstvo, već se radi o ravnom krstu koji ima drugačiji i izgled i značenje. Ravni krst nastaje spajanjem četiri vrha strijele (ili koplja) vrhovima u središtu. Razlika a i simbolika je više nego očigledna, a namjerno neviđenje razlika počinje ličiti na zloviđenje.
  Mislio sam da se radi o klasičnom neznaju, koje je otprilike tako da nepismeni kaže kako treba izbaciti slovo X jer je ono hrišćanski simbol. Ali nijesu oni baš tolike neznalice mora biti da se iza toga krije još neka zamisao. U početku mi nije bilo jasno o čemu se radi ali me zapanjila njihova upornost da i pored svih heraldičkih objašnjenja oni zadrto traže skrnavljenje državnih simbola pa prema tome i same države. A onda mi je sinulo. Ne radi se o neznanju nego preprijedenosti. Naime u svjetskoj heraldici je poznat primjer i šara i skuptara sa heraldičkim ljiljanom, i izgleda da u tom grmu leži zec. Možda bi prihvatili ljiljan jer je on preuzeti srednjevjekovni znak iz grba bosanskih vladara koji su ipak bili hrišćani a i ljiljan je hrišćanski znak. Vrlo je vjerovatna ova zamisao. Naravno to se neće desiti jer je taj ljiljan primjenjen na taj način simbol Francuske i niko osim njih ne može da ih koristi inače postoje vrlo strogi zakoni koji regulišu ovu problematiku.
  Još jedna napomena. Taj heraldički ljiljan koji uopšte ne liči na ljiljana je bio povod vjekovnim teorijskim raspravama u heraldici. Od prije jednog vijeka u evropskoj heraldici sve više postaje omiljeno tumačenje da je taj ljiljan zapravi cvujet irisa (u narodu perunike) zbog zapanjujuće sličnosti. Međutim ja lično mislim da se radi o naivno perspektivnom prikazu zapravo tri kroasana (mjesečeva srpa) vezana na donjim rogovima prstenom. I to je to
  Mala je stvar što o heraldici i veksilologiji opozicija ne zna ništa, mnogo je ozbiljnije što iz vlasti znaju izgleda još manje, a najtragičnije je što se ne pitaju oni koji znaju makar malo ali sigurno mnogo više i od jednih i od drugih.
  Last edited by FORMICA; 11-11-07 at 00:46.

 17. #92
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  MNE PG
  Posts
  1,974
  Rep Power
  191

 18. #93
  Join Date
  Dec 2007
  Posts
  36
  Rep Power
  0

  Default Filip Radonjic

  da nema mozda neko grb Radonjica Sa NJEGUSA

 19. #94
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  MNE PG
  Posts
  1,974
  Rep Power
  191

  Default

  Pogledaj na ova dva linka>

  http://keep4u.ru/full/071203/03e7eef4dc603ca48f/jpg

  http://keep4u.ru/full/071203/f63f544c12b181218b/jpg

  Predpostavljam da je grb Radonjića sa Cetinja.

 20. #95
  Join Date
  Jan 2008
  Posts
  1
  Rep Power
  0

  Default Imaju li Radunovići grb?

  Nisam siguran...

  (Progonovići)

  Ako netko zna neka posta!

  Pozdrav!

 21. #96
  Join Date
  Sep 2006
  Location
  Crna Gora
  Posts
  10,434
  Rep Power
  24967

  Default Pobjeda, 29. 02. 2008. rubrika Društvo

  NOVO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U KOTORU


  Pronađen plemićki grb u baroknom stilu  Kotor, 28. februar – U Kotoru preko puta bivše kafane «Dojmi» pronađen grb sa orlom prilikom kopanja rova kuda treba da se postavi nova infrastrukturna instalacija. Riječ je o kamenoj plastici koja je u očuvanom stanju, a o čijem porijeklu i starosti kao i vrijednosti treba da se čuje riječ struke iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulure. Šef gradilišta Božidar Vučinić nam je saopštio da se u njegovoj praksi nije ovako nešto dogodilo i da je dobro što su radnici ručno i pažljivo kopali, upravo zbog problema sa podzemnim instalacijama od optičkog kabla do raznih cjevovoda.
  Vilma Kovačević arheolog u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture, nakon prvog pogleda kazala je da je riječ o jako vrijednom nalazu.
  Vidi se da je grb u dubokom reljefu na jednoj monumentalnoj ploči. Od kakvog je kamena još je rano govoriti, ali očigledno kvalitetnog. Radi se o baroknom grbu koji je fino urađen u okruglom medaljonu sa orlom raširenih krila i sa karakterističnim kosim trakama koje označavaju plemstvo, kazala je Kovačevićeva.
  Sam nalaz je dio jednog jako moćnog temelja ili zida koji očigledno treba da se prati sa obje strane, jer se u kanalu još nazire jedna ploča.
  Zorica Čubrović arhitektica u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture pretpostavlja da je grb dospio kotorsku rivu kao građevinski materijala nakon velikog zemljotresa 1667. godine kada je srušena neka barokna palata u okviru koje se on nalazio. To je jedna od mogućih pretpostavki, mišljenja je Čubrovićeva.
  U arheloškoj struci je poznato da su se mnogi komadi kamene plastike koristili kao „spolije“ i ugrađivali se u nove objekte.Primjera imamo mnogo. Jedan je kod kotorskog Centra za kulturu gdje su pronađeni antički nalazi koji su tu dospjeli čisto kao kvalitetan, čvrst građevinski materijal, kaže arheolog Kovačevićeva.
  Katarina Nikolić arhitektica saradnica u Regionalnom zavodu kaže da su ljudi koji rade na uređenju kontakt zone veoma pažljivo radili i tako sačuvali grb do koga je stigla lopata. Jako je uzbudljivo i interesantno jer se radi izuzetno dobro očuvanom radu, kazala je Nikolićeva.
  Sada je sve na Regionalnom zavodu za šatitu spomenika kulture koji će odlučiti što i kako dalje. Ostaje takođe da se vidi kada će se nastaviti radovi na uređenju kontakt zone koja, po planu treba da bude završena do početka turističke sezone.


  Slavko Mandić

 22. #97
  Join Date
  Jul 2007
  Posts
  117
  Rep Power
  20

  Default

  Meni treba vektorska slika granice CG...znaci samo linija granice,nikakvi detalji,nista vise...ali da bude vektorska slika,takva mi treba za kompjutersku obradu

  Ima neko?

 23. #98
  Join Date
  Apr 2008
  Location
  PG
  Posts
  461
  Rep Power
  0

  Default

  Quote Originally Posted by FORMICA View Post
  Evo zašto treba izučavati nauke o grbovima i zastavama:

  AMFILOHIJE ODGOVORIO MAROVICU

  To je trobojka, a ne srpska zastava
  Cetinje (MINA) - Trobojka sa krstom i oscilima je crkvena zastava, a Crkva po Us¬tavu odvojena od drzave i nije u obavezi da ističe bilo čiju drzavnu zastavu, ocijenio je sinoe mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfi¬lohije.
  "Po meni, ko hoće da istakne tek kompo¬novanu državnu zastavu, neka je istakne, a ko želi da istakne crkvenu i narodnu - zar je to prestup", naveo jeAmfilohije.
  On je reagovao na izjavu potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića koji je kazao da je tesko objasniti zasto na crkvama Mi¬tropolije nema i crnogorske zastave, već je samo istaknuta srpska.
  "Veksilologija kao pomoena istorijska nauka koja se bavi istorijatom i proučava¬njem zastava kaze da trobojka ili trikolora nije isključivo ni srpska ni crnogorska, već je kao simbol slobode prihvaćena poslije Francuske revolucije u mnogim driavama Evrope", naveo je Amfilohije.
  Prema njegovim riječima, danas je trobo¬jka, u raznim kombinacijama boja i njiho¬vom rasporedu, najrasprostranjenija zasta¬va u svijetu.
  "Krst sa ocilima na zastavama nije izum ni Srbije, ni Crne Gore, već je pravoslavno vizantijsko nasljede, vremena dinastije Ko¬mnena iz 11. vijeka. Ocila to ustvari nijesu, nego četiri slova V (ćirilieno) koja znaee ¬Vasilev vasileon voitha vasili = Care care¬va pomaži caru", kazao je Amfilohije.
  On je dodao da ne treba izgubiti iz vida da su jedino Crnogorci "U svijetu taj krst sa takvim ocilima nosili, a neki to čine i da¬nas, na kapi i svojoj glavi"
  "Replika prve zastave Crne Gore iz vre¬mena Crnojevića upravo se moze jedino vi¬djeti na sredistu Mitropolije crnogorsko-primorske, Cetinjskom manastim - duhov¬nom ognjistu Crne Gore. Za one koji ne zn¬aju ta zastava je bila crvena sa bijelim dvo¬glavim orlom sa grba na Cetinjskom mana¬stiru", objasnio je Amfilohije.
  On je naveo da je zastava iz vremena duhovnih i svjetovnih vladara, mitropolita Petroviea, bila krst na bijeloj podlozi. a državna iz vremena Knjazevine i Kraljevine Crne Gore trobojka.
  "Pred trobojkom, bez ili sa petokrakom, ste i Vi gospodine Maroviću do juče saluti¬rali i klanjali, kao pred državnom i partij¬skom zastavom. Inače, trobojka sa krstom i ocilima je postala i do danas ostala crkve¬na zastava", rekao je Anfilohije.
  "S obzirom da Crkva nije kao partije, to i sami znate, da bi mijenjala kape i zastave, kako koji vjetar dune, nije nikakvo čudo sto je Vaši Grbljani, a ne samo oni, i danas n¬ajvise vole i ističu na svojim hramovima. To raspravite sa njima, a ne sa mnom, jer niti sam im zabranio, niti naredio koju će za¬stavu istaći", poručio je on.
  Amfilohije tvrdi da se može reći da je tro¬bojka sa krstom i ocilima najduže bila du¬hovni simbol Crne Gore.
  "Trobojka kao simbol slobode, krst kao simbol vjere i ocila kao simbol vizantijskog i carskog pravoslavnog nasljeda, tesko. da mogu pravoslavnim vjernicima smetati. Cu¬dno je da prije nekoliko godina nijednom državnom organu nije smetala albanska zastava sa nazivom nezavisnog Kosova koja je bila istaknuta na jednom od objeka¬ta Narodnog muzeja Crne Gore, a očigled¬no danas smeta zastava koja je u pravom smislu bila duhovni, ali i drzavni simbol Cr¬ne Gore, vise od dva vijeka", rekao je Am¬filohije.
  Marovic je potpuno u pravu,znaju se koja su crnogorska obiljezja,Pa mu se nasao doticni Amfilohije nesto da kaze-popadija muska koja propagira srpstvo i cetnicke pjesme,jadno i zalosno....

 24. #99
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  MNE PG
  Posts
  1,974
  Rep Power
  191

  Default

  Quote Originally Posted by Billie Jean View Post
  Marovic je potpuno u pravu,znaju se koja su crnogorska obiljezja,Pa mu se nasao doticni Amfilohije nesto da kaze-popadija muska koja propagira srpstvo i cetnicke pjesme,jadno i zalosno....
  Billie Zaista se znaju simboli koji predstavljaju Crnu Goru. Iskreno mislim da nijedan političar njih ne zna, možda su u zadnje vrijeme nešto naučili. Tačmo si primjetio, popovi "ništa ne znaju" odnosno znaju oni dobro no se prave da ne znaju i onda bezočno lažinjaju.

  Grn crnogorski je crveni štit na jojem je dvoglavi zlatni orao sa znacimas vlasti (skiptar i šar) u kandžama, na prsima orla plavi štit sa zelenom petom štita i zlatnim lavom u hodu; zastava je crvena sa grbom na sredini, dodat je zlatni okvir; himna je "Oj svijetla majska zoro".

  Istina je da je tokom vremena i sa idejama Panslovenskog pokreta početkom XIX vijeka u Crnoj Gori pod prisilom vlasti, uvedena kao narodna zastava trobojna zastava sa "slovenskim bojama". To je na početku XIX vijeka bila plava-bijela-crvena zastava. Sredinom XIX je bila bijela-plava-crvena zastava, da bi krajem XIX vijeka pod uticajem kralja Nikole I u upotrijebu teškom mukom ućerao crvena-plava-bijela zastavu. I to je sva priča. Pozdrav.

 25. #100
  Join Date
  May 2008
  Posts
  38
  Rep Power
  0

  Default Sta Se Desilo Sa Ovim?zna Li Se Sto Vise O Ovome?

  Quote Originally Posted by Ćipur View Post
  NOVO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U KOTORU


  Pronađen plemićki grb u baroknom stilu


  Kotor, 28. februar – U Kotoru preko puta bivše kafane «Dojmi» pronađen grb sa orlom prilikom kopanja rova kuda treba da se postavi nova infrastrukturna instalacija. Riječ je o kamenoj plastici koja je u očuvanom stanju, a o čijem porijeklu i starosti kao i vrijednosti treba da se čuje riječ struke iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulure. Šef gradilišta Božidar Vučinić nam je saopštio da se u njegovoj praksi nije ovako nešto dogodilo i da je dobro što su radnici ručno i pažljivo kopali, upravo zbog problema sa podzemnim instalacijama od optičkog kabla do raznih cjevovoda.
  Vilma Kovačević arheolog u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture, nakon prvog pogleda kazala je da je riječ o jako vrijednom nalazu.
  Vidi se da je grb u dubokom reljefu na jednoj monumentalnoj ploči. Od kakvog je kamena još je rano govoriti, ali očigledno kvalitetnog. Radi se o baroknom grbu koji je fino urađen u okruglom medaljonu sa orlom raširenih krila i sa karakterističnim kosim trakama koje označavaju plemstvo, kazala je Kovačevićeva.
  Sam nalaz je dio jednog jako moćnog temelja ili zida koji očigledno treba da se prati sa obje strane, jer se u kanalu još nazire jedna ploča.
  Zorica Čubrović arhitektica u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture pretpostavlja da je grb dospio kotorsku rivu kao građevinski materijala nakon velikog zemljotresa 1667. godine kada je srušena neka barokna palata u okviru koje se on nalazio. To je jedna od mogućih pretpostavki, mišljenja je Čubrovićeva.
  U arheloškoj struci je poznato da su se mnogi komadi kamene plastike koristili kao „spolije“ i ugrađivali se u nove objekte.Primjera imamo mnogo. Jedan je kod kotorskog Centra za kulturu gdje su pronađeni antički nalazi koji su tu dospjeli čisto kao kvalitetan, čvrst građevinski materijal, kaže arheolog Kovačevićeva.
  Katarina Nikolić arhitektica saradnica u Regionalnom zavodu kaže da su ljudi koji rade na uređenju kontakt zone veoma pažljivo radili i tako sačuvali grb do koga je stigla lopata. Jako je uzbudljivo i interesantno jer se radi izuzetno dobro očuvanom radu, kazala je Nikolićeva.
  Sada je sve na Regionalnom zavodu za šatitu spomenika kulture koji će odlučiti što i kako dalje. Ostaje takođe da se vidi kada će se nastaviti radovi na uređenju kontakt zone koja, po planu treba da bude završena do početka turističke sezone.


  Slavko Mandić
  Sto bi sa ovim otkricem? Zna lise sto predstavlja i cije je? Nigdje nijesma procita vise nista o ovome?

Page 4 of 11 FirstFirst 12345678 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Dr Danilo Radojevic: Zastave i Grbovi
  By G R A D in forum Istorija
  Replies: 20
  Last Post: 17-04-10, 19:04
 2. Opel Astra iz Zastave?
  By Carski in forum Automobilizam arhiva
  Replies: 26
  Last Post: 02-09-05, 00:46
 3. rijesiti "pitanje" jezika, zastave, grba,himne ref
  By scholar1 in forum Budućnost Crne Gore
  Replies: 34
  Last Post: 01-11-04, 01:07

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •