Ako ti je stariji laptop obavezno provjeri sistem rikvajrments za verziju linux-a koju budes stio instalirat, npr. Ubuntu na manje od 2 gigarama zaboravi.
Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
If there's two things that I hate-
It's havin' to cook, and tryin' to date...
Ako instaliram mint na flesku, oce li imat drivere za usb, treba mi za modem i sl?
Forever young, i want to be forever young
Linux na usb-u ima sve drajvere kao na desktopu, a potrebne (kao na pr za odredjene periferne uredjaje) skida i instalira sa neta na usput. Za usb modeme potrebno je naknadno instalirati nakon cega ce drajver ostati instaliran i moci ce se i kasnije koristiti
Sent from my Nexus 4 using Tapatalk
Pa kako ih skida sa neta, mora da na cd od maticne ima drajvere za lan port za linux?
Sam ce ih raspoznat skinut i instalorat bez tvog pitanja. Vec za one usb modeme od mobilnih operatera se posebno instalira
Pa moze li se prikopcat na net preko lana, a bez drajvera? Hvala
Naravno. 90% svih drajvera ce ti prepoznat. Isplati se probat linux preko usb-a jer nista ne gubis
A super, nego imam jos 1 pitanje . Dje bi nasa drajvere za usb modem zte join air, znam da on sam instalira drajvere na windows kad se ubaci modem i pokrene instalacija, nego nzm ide li i ima li ugradjene drajvere za linux. A fala vi momci, stvarno
Obicno sad pakuju i dravere za lunux u njih. Ubaci u komp taj modem i otvori ga kao flesku. Trebalo bi da ima neki folder lunux, ako ne imam ja nedje neki univerzalni drajver pa mozemo probat
Nema, ima fajlove install.exe, autorun i folder data, al nema u njega nista za linux koliko mogu vidjet. Poslacu ti mejl adresu na pm, ako ti nije problem da mi prebacis taj univerzalni...
Posla sam ti na mail, proba sam jedno 5-6 puta odje, nego ne moze sa ovog nesretnog telefona da cu ga jeb*t.
Zafaljujem
Ne razmisljaj, odmah predji na Linux, tu nema price, jedino ako si gamer. Drugo, mnogo brzi i stabilniji rad racunara, znas da nema virusa. Ja koristim Ubuntu, a koristio sam Fedoru ali je bila puna bagova, cujem da je na novijim verzijama dosta napredovala, ali slicna je Windowsu u smislu interfejsa. Druga strana, prakticno imas sve programe koje imas i na Winu, cak su i neki mnogo bolji. Za koju god distribuciju da se odlucis neces pogrijesiti. Imas GIMP za Linux tj.zamjena za photoshop.
Last edited by VaskoNK; 21-12-14 at 19:06.
Probaj stavit koju tacku i zarez na ovaj zadnji post, ne jede 'leba.
Valja li mi ovaj Miint? Valjda je najnoviji...
Mint je prava distribucija za prelazak sa windowsa. Potpuno je bezbolna i sve sto trazis se nalazi tamo dje i ocekujes da ces naci. Zadnja verzija je 17.1 (codename Rebecca),
@Rakun daj ziro-racun, nije problem vala @magio to je taj sto sam linkova, znaci vrh...
Apsolutno preporučjem prelazak na Linux.Predlažem neku od Debian distribucija, ja lično koristim na sve stare računare WattOs R8, koji je nevjerovatno lagan a funkcionalan. Ništa ljepše nego kad mi se digne sistem za 50 sekundi.
Naravno za početnika preporučujem Mint,recimo neku malo stariju/razrađenu verziju.Ubuntu takođe za one koji imaju malo više RAM-a.
Brojne aplikacije su besplatne i svakim apdejtom unapređujete vaš sistem.
Imate Libre Office paket koji je potpuno besplatan a zamjenjuje vidouzov Office,sa kojim je kompatibilan.
Gimp,Krita,Inkscape... su odlični programi za obradu/kreiranje fotografija/crteža.
Pretraživači su odlični.Cromium je zamjena za Chrome.Takođe Opera se može koristit.Uglavnom Mozila (Iceweasel) je po default-u.Baš je stabilna.
Internet će vam biti za nijansu brži nego pod vindouzima,jer nema nikakvih qos šedulera i qraca-palaca da troše resurse.
Pri instalaciji morate unijet neku vašu šifru(koju morate zapamtiti) i bez koje nećete moći obaviti nijedan sistemski apdejt.
Potpuna bezbjednost sistema i podataka.Antivirusa nema jer za Linuxe ne postoje virusi !
Sve vindouz aplikacije koje su vam drage a koje oćete da vam se vrte na Linuxu igrate/otvarate preko aplikacije Wine.
Instalira sam Mint na flesku preko easy pen drive-a i mogu reci da je interfejs odlican i snalazim se sve bolje. E sad, najvise me buni to sto ne mogu da pokrenem nijednu instalaciju .exe i skoro sve imaju ikonice na koje je nalijepljen logo Windows-a.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks