Page 75 of 75 FirstFirst ... 25657172737475
Results 1,851 to 1,871 of 1871

Thread: O motociklu...

Thanks Thanks Given 
    1,535
    Thanks Thanks Received 
    634
    Thanked in
    269 Posts

Reći ću mu da si ga pozdravio

Ja sam oduševljen sa Dunlop RoadSmart 3/4/Mutant. Na stazi je Road 4-5 (nisam vozio 6) možda i premeka. Aaaako je dobro vruće istopi se sva i deformiše čak i od Stroma.
    Na ulici je Road bolja guma ja mislim, ali ne daleko.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    As far back as I can remember I always wanted to be a gangster.

2. The Following 4 Users Say Thank You to dub_c For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,535
    Thanks Thanks Received 
    634
    Thanked in
    269 Posts

Quote Originally Posted by ribomax View Post
    Zavidim samo dvojici ljudi, da ja znam: onome Jaricu sto je Andrijanu Limu gladio i tebi zbog ovih voznji (ne neophodno ovim redosljedom)…

Kakva je ova guma za stazu u odnosu na Michelin, jesi li osjetio razliku? Djeluje dosta tvrdja…

Evo update o gumi/gumama
    Prednja Dunlop Mutant se izgleda deformisala na stazi, cupping takozvani. Meka, a 35-40 stepeni asfalt a kočenje saa motorom od 300kg…zadnja Dunlop RoadSmart 3 je bez greške i nakon staze što bi značilo da se bolje troši, što zbog šare što zbog smješe.
    Sad treba bit’ pametan pa birati novi set guma

Thanks Thanks Given 
    21
    Thanks Thanks Received 
    77
    Thanked in
    34 Posts

Metzeler Next ovaj novi? Hvale se na trajanje, a i na grip, kišu na priznaje ni par svađa sa stražarima

Thanks Thanks Given 
    5
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da li ima neko provjeren da uradi modifikaciju sjedišta, originalno sjedište na hondi mi je neudobno pa nisam siguran da li da idem sa dodatnim modifikacijama ili da probam ove vazdušne jastučiće. Ima li neko neki savjet?
    Situacija je takva da me sjedište konstantno gura naprijed prema rezervoaru, možda bi nabolje bilo poravnati ga

Thanks Thanks Given 
    79
    Thanks Thanks Received 
    41
    Thanked in
    19 Posts

Može to da se odradi sa sjedištem i da super ispadne, samo treba da proguglaš i dogovoriš sa majstorom šta tačno želiš i kako treba da izgleda na kraju. Imao sam i ja namjeru da to uradim, ali nikako ne nalazim vremena za to. Prikupio sam čak vremenom i neke brojeve u PG, DG i NK, ali nijesam još nikog zvao ni pitao. Postoje vrhunski majstori za to i u Srbiji, ali su mi bili daleko.

Thanks Thanks Given 
    1,500
    Thanks Thanks Received 
    1,454
    Thanked in
    840 Posts

http://motoklub.rs/moto/trening/

Sent from my 2201117TY using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,535
    Thanks Thanks Received 
    634
    Thanked in
    269 Posts

Pozdrav svima,

Bas ovaj trening iz NetworkMaster posta organizujemo sad krajem mjeseca septembra. Jos nismo odredili hoce li biti zadnji ili predzadnji vikend, ovih dana ce biti i to definisano kad je.
    Da bi bolje i lakse planirali, molim vas da se prijavite. Ja sam ga prosao 4-5 puta i preporucujem svakom.

NAJAVA
    TRENING BEZBJEDNE VOŽNJE MOTOCIKLA
    Termin: kraj mjeseca septembra 2023.
    Prijavite se na:
    069 353 840
    [email protected]
    www.motoklub.me

9. The Following 4 Users Say Thank You to dub_c For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    81
    Thanks Thanks Received 
    58
    Thanked in
    26 Posts

Danas naleceh na ovaj romanticni bracni par koji carevi

"Zivot je Avganistan, vjeciti rat niskog inteziteta"

11. The Following 4 Users Say Thank You to diVerso For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,535
    Thanks Thanks Received 
    634
    Thanked in
    269 Posts

13. The Following 5 Users Say Thank You to dub_c For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    667
    Thanks Thanks Received 
    152
    Thanked in
    69 Posts

Da nije neko uvozio motocikl iz engleske? Rekoše mi jutros da nešto mup koči kao treba potvrda proizvođača ili tako nesto. Može li se to izvaditi kako? Inače bmw je u pitanju

Sent from my 2201123G using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2,625
    Thanks Thanks Received 
    2,471
    Thanked in
    1,188 Posts

MUP ne traži potvrdu
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    1,387
    Thanks Thanks Received 
    4,417
    Thanked in
    2,065 Posts

Problem može biti jedino svjetlosni snop koje baca oboreno i dugo svjetlo (ako se to uopšte gleda kod nas, na tehničkom se gleda samo visina snopa, ali nisam siguran) jer su na ,,ostrvu" drugačije podešena svjetla nego na ,,kopnu".

Sent from my Motorola 8400

Thanks Thanks Given 
    667
    Thanks Thanks Received 
    152
    Thanked in
    69 Posts

Rekoše mi na tehnicki što se tiče carine i njih sve je ok samo ova potvrda proizvođača, za neke motocikle traže za neke ne. O tome ću brinuti kad ga dovedem, tj ako. Nisam nikad uvozio auto ili motor, tako da veze oko tih dokumenata nemam. Motor se nalazi u Sloveniji a na engleske je tablice, kupujem ga od vlasnika. Recite mi kako da izvršim tu kupovinu, ili me uputite na nekog špeditera koje će mi objasniti proceduru.

Thanks Thanks Given 
    526
    Thanks Thanks Received 
    264
    Thanked in
    81 Posts

Drug je u CG kupio motor od nekog Engleza, na britanske table. Preveo ga na sebe uobičajenom procedurom, nikakvih specifičnosti nije bilo zbog engleskih tablica. Vjerovatno najbolje da se napraviš lud i pođeš da prevedeš, ne pitajući nikakve 'stručnjake' ako se sami ne dosjete.

Thanks Thanks Given 
    667
    Thanks Thanks Received 
    152
    Thanked in
    69 Posts

Quote Originally Posted by Tica View Post
    Drug je u CG kupio motor od nekog Engleza, na britanske table. Preveo ga na sebe uobičajenom procedurom, nikakvih specifičnosti nije bilo zbog engleskih tablica. Vjerovatno najbolje da se napraviš lud i pođeš da prevedeš, ne pitajući nikakve 'stručnjake' ako se sami ne dosjete.
    Ovaj moj se nalazi u Sloveniji, tako da ne znam kako tamo ide. Dali da uzimam neke colovne tablice u slo ili da ga dovedem na engleske, idem li tamo kod notara da napravimo ugovor o prodaj? Treba li on da odjavljuje nesto u engleskoj?To me sve interesuje

20. The Following User Says Thank You to dante pg For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,625
    Thanks Thanks Received 
    2,471
    Thanked in
    1,188 Posts

ne možeš uzeti colovne u Sloveniji za motor sa engleskim tablicama, spakuj to u neki kombi i dovedi
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    1,500
    Thanks Thanks Received 
    1,454
    Thanked in
    840 Posts

23. The Following 2 Users Say Thank You to NetworkMaster For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,500
    Thanks Thanks Received 
    1,454
    Thanked in
    840 Posts

Nenošenje zaštitne opreme
    Kako na samom motociklu ne postoji niti jedan vid zaštite motocikliste, sav teret i odgovornost padaju na motociklistu i zaštitnu opremu. Zaštitna oprema podrazumeva kacigu, jaknu, rukavice, pantalone i čizme.

Retki su oni koji iskreno mogu reći da su svaki put kada su seli na motocikl, pa makar i do prodavnice, obukli sve od glave do pete. To je rizik i česta greška zato što se nezgode dešavaju svuda, a najčešće u blizini mesta stanovanja jer tu imamo lažnu sigurnost po pitanju “poznavanja terena”. Uostalom, nezgoda ne mora biti vaša greška, ali to u krajnjem ishodu nije bitno jer motociklista uvek izvlači deblji kraj.

Kada se nezgoda desi, sledi gorak osećaj lečenja povreda koje nisu morale da se dese jer vam je oprema ostala kod kuće. Savet: uvek i svuda nosite zaštitnu opremu.

Loš položaj tela na motociklu
    Položaj tela je kontroverzna tema zbog postojanja različitih stilova vožnje. Trkač u “MotoGP” šampionatu se naginje toliko da dodiruje kolenom, laktom i ramenom stazu, dok policajac na motociklu “gura” motocikl u nagib držeći telo što više uspravno. Obojica imaju odlične razloge zašto tako voze, dok „civilni“ motociklisti o tome diskutuju.

Prva očigledna greška je položaj stopala. Kada vidite da stopala “vise” sa nogostupa kao pačije noge to je znak koji ukazuje na problem. Tačka oslanjanja treba da je tik iza vrhova prstiju. Tako sprečavamo mogućnost da asfalt “zgrabi” stopalo u nagibu.

Druga očigledna greška je položaj gornjeg dela tela. Ruke treba da budu savijene u laktovima uz telo, leđa ispravljena, ramena opuštena i pogled usmeren visoko. Jedino tako motociklista postaje jedno sa motociklom. Jedino tako možete efikasno da savladate krivine i velike dnevne kilometraže.

Ove greške su uglavnom rezultat ukočenosti i položaja sedenja tokom početničkih dana a koje su vremenom postale navika. Sve što treba da uradite jeste da priznate grešku i vežbate. Podsećajte sebe konstantno tokom vožnje, korigujte položaj tela dok vam ne postane standard.

Loše kočenje
    Najefikasnije kočenje dobije se tako što pritiskamo prvo kvačilo, puštamo gas, pritiskamo zadnju kočnicu, potom prednju. Korišćenje samo zadnje ili prednje kočnice je greška koja nije retka u krugovima motociklista. Prednja kočnica se dozira sa dva prsta, kažiprstom i srednjim kako bi smanjili šansu za blokiranje prednjeg točka. Pri kočenju, ruke treba da budu blago savijene u laktovima, telo blago nagnuto napred, a pogled ispred motocikla usmeren u daljinu.

Ova greška nije očigledna sa strane, ali je opisana tako da ćete odmah znati pravite li ovde greške ili ne. Istraživanja su pokazala da je motocikl sposoban da zakoči silom od gotovo 1G. Isto tako, istraživanja kažu da je kod neiskusnih sila kočenja jedva 0.5G, dok kod treniranih ide i do 0.8. Dakle, greške koje pravimo pri kočenju koštaju nas gotovo polovinu moguće kočione sile motocikla.

25. The Following User Says Thank You to NetworkMaster For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,500
    Thanks Thanks Received 
    1,454
    Thanked in
    840 Posts

Vođenje motocikla pogledom
    Motocikl uvek ide tamo gde je usmeren pogled. Tako se izbegava prepreka, tako se prolazi kroz krivine. Da ovde grešite, uvidećete na vežbi slaloma ili pri izvođenju osmice. Upravo pomenutim vežbama se “uči” da vam gornji deo tela, vrat i ramena budu opušteni a pogled visoko ka tački gde želite da budete.

Istraživanja navode da 34% slučajeva nezgoda otpada na one gde je motocikl jedini učesnik. To su slučajevi “ispravljanja krivine”, nemogućnost izbegavanja neke prepreke, fiksacije barijere, znaka, itd. Sve to uglavnom kao rezultat lošeg vođenja pogledom. Naravno, postoji još drugih faktora i okolnosti ali u svakom slučaju ide na teret motocikliste.

Preticanje
    Kada motociklista sustigne jedno ili više vozila, preticanje svega što je ispred njega je poslastica. Motocikli imaju neverovatan odnos snage i težine, pa se takva preticanja obavljaju gotovo munjevito. No, to je greška koja se obično skupo plaća.

Neretko se desi da se zbog većeg vozila ispred vas, na primer kombija, autobusa ili kamiona, ne vidi vozilo ispred. Tada se dolazi do neprijatnog saznanja i panike da više nemate prostor i vreme da obavite preticanje. Isto tako, dešava se da neko iz kolone krene u preticanje dok motocikl već ubrzava silovito. Skretanja iz kolone na sporedni put i propuštanje drugih vozila su takođe realne i česte situacije.

Nikada nemojte da pretičete vozilo „brišući“ suprotnom trakom. Vozilo može da skrene bez migavca ili da seče liniju pre skretanja. Postoji gomila video materijala sa ovakvim situacijama.

Najsigurnije je da blago usporite iza vozila, osmotrite situaciju, pogotovo ako ste u mestu gde ima ukrštanja puteva ili u naselju. Blicnite, svirnite i obavite preticanje. Motocikl je ionako dovoljno brz da pretekne u sekundi tako da nema potrebe rizikovati.

Držanje odstojanja
    Koliko ste puta videli grupu motociklista da voze točak u točak ili da su jako blizu automobila ispred vrebajući preticanje? Nažalost, ovo je česta slika koja oduzima značajno vreme reakcije, prostor za izbegavanje i vidokrug radi uočavanja potencijalnih rizika.

Ovde je rešenje jednostavno, ostavite rastojanje ispred sebe jer time kupujete vreme i prostor za spašavanje iz situacije. Takođe, imajte na umu da motocikl ima tu slobodu da se kreće po sredini ili na krajevima kolovozne trake. Ne postoji idealna pozicija, jer nju morate odrediti na osnovu situacije u kojoj se nalazite, ali sve sa ciljem da ispred sebe imate prostor.

27. The Following User Says Thank You to NetworkMaster For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,500
    Thanks Thanks Received 
    1,454
    Thanked in
    840 Posts

Prolaženje raskrsnica i puteva sa ukrštanjem

Prvenstvo prolaza ne garantuje bezbednost. Pogotovo u slučaju motocikla. Pred svako ukrštanje puteva morate biti posebno oprezni zbog onih koji to nisu. Greška koju nije retkost videti -motociklisti jednostavno prođu ukrštanje bez usporavanja i osmatranja, pa tako često budu lišeni prvenstva.

Recept je sledeći:

Svaka raskrsnica je zona rizika. Prilagođavate brzinu, gledate retrovizore i svuda oko sebe. Ruke i noge su vam već spremne za kočenje ili manevar. Sve u cilju da vas ni jedan vozač ne može iznenaditi svojom nesmotrenošću.

Oduzimanje prednosti, odnosno isecanja motociklista je najčešći tip nezgode. Zato ne pravite grešku neplanskog prolaska raskrsnica.

Thanks Thanks Given 
    876
    Thanks Thanks Received 
    303
    Thanked in
    193 Posts

Pozdrav braćooo

30. The Following 2 Users Say Thank You to HaRRyy For This Useful Post:

Page 75 of 75 FirstFirst ... 25657172737475

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks