Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 25 of 60

Thread: Ruteri [zbirna tema]

  1. #1
    Join Date
    May 2009
    Location
    a place both wonderful and strange
    Posts
    15,265
    Rep Power
    1218605

    Default Ruteri [zbirna tema]

    Potaknut jednim ruterskim problemom a svjestan dometa postojeće search opcije otvaram novu temu, iako sam siguran da je identičan problem ovdje riješen barem 16 puta. Istovremeno, namjera mi je da po ugledu na praksu ozbiljnijih stranih foruma pokušamo sve probleme, pitanja i rješenja o konkretnoj stvari staviti na jedno zbirno mjesto, a sve u cilju lakšeg pronalaženja odgovora, što u krajnjoj liniji ima i pozitivan uticaj na preglednost i kvalitet samog foruma.

    Stoga bih molio moderatore da ovoj predlog ne ostane samo predlog već postane standard kako za ovu tako i za druge teme. Takođe, molim korisnike koji su određeni problem sa ruterom riješili na ovom forumu (a s obzirom na to da ima na desetine topika) da finalni post kopiraju ovdje kako bi i drugi korisnici koji se susreću s nekim od već savladanih problema lakše pronašli odgovor. Kapiram da je tema prikladnija za PF Hardver, no ovdje se češće otvaraju ovakve diskusije.

    __________


    A moja situacija je sljedeća:

    Naš dragi telekom me je nedavno častio sa super sexy ZTE neseserom za šminku, i da se ne lažemo, odličan je u šminkanju brzine protoka. Ipak, pucanje vajfaja ne može maskirati. Stoga, ja kao žrtva ovog neželjenog poklona tražim bilo kakvo rješenje za povratak na bežične staze mog dobrog, starog, i uvijek u punom pogonu D-Linka.



    Dakle, na koji način staviti u funkciju oba rutera? Sve opcije su u igri.


    Aktuelni ruter: ZTE ZXV10 HL
    (slika je sasvim suvišna)


    Prethodni ruter: D-Link DSL-264B








    Danke.
    Last edited by starwalker; 15-11-14 at 21:15.
    The more things change, the more they stay the same.

  2. #2
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Podgorica, Tivat
    Posts
    1,360
    Rep Power
    10201

    Default

    Taj D-link da je meni poznato ne mozes iskoristiti na taj nacin jer nema WAN port, nego samo ova 4 LAN porta, koji se u ruteru vide kao jedna mreza. Da bi se problem rijesio morao bi da postoji najmanje jedan odvojen WAN port, koji bi ruteru sluzio kao izlaz (prema drugom ruteru i kasnije internetu). Najbolje bi ti bilo kupiti access point, D-Link ili TP-link (koji u zadnje vrijeme veoma solidno rade), koji ima samo jedan port na sebi i koji ce ti u sustini zamijeniti wireless antenu od ZTE-a. Ili, ako imas drugi ruter (obican, ne ADSL), njega mozes povezati preko WAN porta sa ZTE-om, pa u sustini preko dvije mreze izlaziti na net. To moze da ima manji uticaj na performanse, pogotovo ping, s obzirom na to da se rutiranje istih paketa vrsi dva puta...

    Moguca opcija bi jos bila da na D-Link, ako postoji, stavis DDWRT OS za ruter, pa moguce da onda dobije neka luda podesavanja koja bi ovo omogucila, ali mislim da je ovo malo vjerovatan scenario. Mogu pogledati, pa ako sto pronadjem, javicu.

  3. #3
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Mandalay
    Posts
    10,049
    Rep Power
    79753

    Default

    Ove dvije slike ispod su da poboljsas wifi signal na tom neseseru
    Mozda ce djelovati cudno ali probaj postavke za wifi na zte-u postavi bas ovako, normalno osim imena mreze tj. ssid-a. Mozda pomogne.



    Who let the dogs out

  4. #4
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    765
    Rep Power
    43965

    Default

    (kanal stavi na koji je najmanje opterecen drugim wifi mrezama.12 ili 13 ili 1,2 i obicno)
    Ovdje sam opisao kako se tp link kachi na zte. Shema je bez admin naloga za zte i konfiguracije istog u bridge modu. To neka neko drugi napishe.

    https://forum.cdm.me/showthread.php?...23#post3871523

    Na istoj strani se pominje i sema za bridge varijantu.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Podgorica, Tivat
    Posts
    1,360
    Rep Power
    10201

    Default

    Napalm, ovo ne radi jer d-link koji je predstavio nema wan port. Poglej sliku i moj gornji post.

    Starwalker, probaj i ovo sto je black postavio, ali testiraj sirinu kanala i sa 40MHz.
    Da vidis koji su ti kanali u komsiluku slobodni, instaliraj inSSIDer i prosetaj se sa laptopom po kuci, tamo gdje inace koristis laptop ili mobilni, pa isprati situaciju i odaberi kanal koji ce imati najmanje preklapanja, ili najslabija preklapanja.

    Sto se tice bridge varijante, ona moze samo posluziti da se prosiri pokrivenost mrezom, inace jos jedna boljka "nesesera".
    U slucaju pucanja wifi-ja, ne moze da pomogne, samo da odmogne.
    Last edited by Adriatic; 15-11-14 at 23:51.

  6. #6
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Temples of Syrinx
    Posts
    4,139
    Rep Power
    27977

    Default

    Ako je ovaj dlink u pitanju:


    Povezi sa zte kablom (u lan 1 stavi na dlink) i namjesti na bridging. Samo ti nece biti wifi prosiren vec ces imati 2 wifi signala.
    Always have your stuff when you need it with @Dropbox. Sign up for free! http://db.tt/IRzX6D16

  7. #7
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    765
    Rep Power
    43965

    Default

    Quote Originally Posted by Adriatic View Post
    Napalm, ovo ne radi jer d-link koji je predstavio nema wan port. Poglej sliku i moj gornji post.

    Starwalker, probaj i ovo sto je black postavio, ali testiraj sirinu kanala i sa 40MHz.
    Da vidis koji su ti kanali u komsiluku slobodni, instaliraj inSSIDer i prosetaj se sa laptopom po kuci, tamo gdje inace koristis laptop ili mobilni, pa isprati situaciju i odaberi kanal koji ce imati najmanje preklapanja, ili najslabija preklapanja.

    Sto se tice bridge varijante, ona moze samo posluziti da se prosiri pokrivenost mrezom, inace jos jedna boljka "nesesera".
    U slucaju pucanja wifi-ja, ne moze da pomogne, samo da odmogne.
    znam ja da ne moze sa ovim njegovim dlink-om.ALi ovo je tema uopste, oko krpanja problema koje zte ima sa wifi-jem.Zar ne?
    Ovo za 'bridge' varijantu sto kazes mislim da nisi bas upravu.JEdino ako Zte ima jos problema (ne vezanih za njegov wifi) oko propustanja signala iz parice,pa onda ne radi Internet nikako !(TEK TAD GA TREBA ZALIT SA LITROM NAPALMA Ja kad sam ljudima rekao da se ustekaju lan kablom u njega Mreza je radila bez problema.A to mi je i drugar uradio njegovim doma,samo sto je vezao lan kablom tplink ruter sa 'tasnom'.Sad njegovi imaju normalan WIfi (preko tp link rutera,ne od ZTE-a)

  8. #8
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Niksic
    Posts
    245
    Rep Power
    15612

    Default

    Quote Originally Posted by starwalker View Post
    Dakle, na koji način staviti u funkciju oba rutera? Sve opcije su u igri.

    Aktuelni ruter: ZTE ZXV10 HL
    (slika je sasvim suvišna)

    Prethodni ruter: D-Link DSL-264B

    Danke.
    Ja sam imao sličan problem samo što ja imam ruter drugog proizvođača P660HTW2 koji je sličan tvom ruteru odnosno ni moj nema namjenski wan port, ali te to ne sprečava da ga upotrijebiš za to što ti treba.
    Vrlo je jednostavno, D-Link podesi da radi na drugoj IP adresi recimo ako je trenutna 192.168.1.1 ti mu stavi novu da bude 192.168.10.1 ili 192.168.100.1, poveži ih kablom eth1 na eth1 i ugasi dhcp na d-linku odnosno podesi dhcp da radi kao dhcp relay i unesi ip adresu zte-a, predpostavljam da tvoje korisničko okruženje izgleda slično ovom naći češ pri dnu Enable DHCP Server Relay takođe možeš da im podesiš wi-fi da se zovu isto, i da im je lozinka ista samo smanji power transmitting da bude ispod ili oko 80% tako da uređaj koji je zakačen na jedan nema problema da pređe na drugi wi-fi kad mu signal postane bolji nego onaj na kom je trenutno Možeš da se zakačiš na D-Link preko lan-a ili wlan-a ZTE je zadužen za dodjelu ip adresa i imaš "produžen" domet wlan mreže

  9. #9
    Join Date
    May 2009
    Location
    a place both wonderful and strange
    Posts
    15,265
    Rep Power
    1218605

    Default

    Drugari hvala vam svima na dobrim namjerama i korisnim savjetima za rješavanje mog poblema. Evo kanačno danas sam imao volje i vremena da se pozabivim čačkanjem rutera.. i sa zadovoljstvom javljam da sam uspio.


    Koristio sam se metodama koje je predložio Vido89.
    The more things change, the more they stay the same.

  10. #10
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    955
    Rep Power
    96685

    Default

    Imam dva rutera, ZTE ZXV10 H201L i Zyxel P-660HW-T3
    i interesuje me da li je moguća sljedeća situacija:Prvi ruter ( ZTE ) povezujem sa internetom i on mi šalje signal u "vazduh" (wireless). Drugi ruter (Zyxel ) , koji je 10 metara dalje, treba taj signal da primi (ponaša se kao prijemnik) i da mi pošalje signal u računar koji je povezan kablom sa tim ruterom.
    Da li je ovo moguće sa ovim ruterima i ako je moguće na koji način?Tražio sam na net-u ali se nisam snašao.
    Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.
    this time next year...

  11. #11
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Mandalay
    Posts
    10,049
    Rep Power
    79753

    Default

    Vidi imas li na Zyxel-u mod Repeater ili Extender, ako imas onda u tom modu ga postavi da radi i nakaci se na WiFi mrezu sa ZTE-a. Trebalo bi da ti Zyxel iskljuci dhcp a ako ne onda ga sam iskljuci.
    Who let the dogs out

  12. #12
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Niksic
    Posts
    245
    Rep Power
    15612

    Default

    Quote Originally Posted by bozoR View Post
    Imam dva rutera, ZTE ZXV10 H201L i Zyxel P-660HW-T3
    Da li je ovo moguće sa ovim ruterima i ako je moguće na koji način?Tražio sam na net-u ali se nisam snašao.
    Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.
    Ja imam sličan Zyxel i na mom ne postoje podešavanja vezana za mod rada wi-fi, a šteta što ne postoji OpenWrt firmware za taj ruter Uglavnom pogledaj da li možeš naći nešto kao na slici ispod


  13. #13
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    955
    Rep Power
    96685

    Default

    hvala na savjetima, pokusacu
    this time next year...

  14. #14
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    153
    Rep Power
    10

    Default

    imam problem s ruterom onim bijelim od telekoma...svako malo treba da resetujem ruter da bih imao wireless radio..svaki dan ponekad i po par puta na dan...jel moze tu sta da se uradi sa podesavanjima rutera?

  15. #15
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Niksic
    Posts
    245
    Rep Power
    15612

    Default

    Quote Originally Posted by lag_my_worst_enemy View Post
    imam problem s ruterom onim bijelim od telekoma...svako malo treba da resetujem ruter da bih imao wireless radio..svaki dan ponekad i po par puta na dan...jel moze tu sta da se uradi sa podesavanjima rutera?
    Možeš li da pojasniš "Da bi imao wireless radio" ? Ne razumijem jel ti nestaje wirelss ili ti blokira (ima ga a ne možeš da se konektuješ ) ? Imaš gore post #3 slika broj 2 probaj da označiš Enable SSID Isolation takođe provjeri koliko je korisnika povezano i da li je limitiran na manje od 32

  16. #16
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Niksic
    Posts
    245
    Rep Power
    15612

    Default

    Quote Originally Posted by AdiMNE;
    Druze vidim da se razumes oko rutera nikako da saznam kako na ovom ruteru da otvorim portove ?
    Ideš na Application pa ispod imaš port forward


  17. #17
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Podgorica
    Posts
    377
    Rep Power
    1363

    Default

    Quote Originally Posted by lag_my_worst_enemy View Post
    imam problem s ruterom onim bijelim od telekoma...svako malo treba da resetujem ruter da bih imao wireless radio..svaki dan ponekad i po par puta na dan...jel moze tu sta da se uradi sa podesavanjima rutera?
    Moze, stavi ga na cistinu da se bolje hladi

  18. #18
    Join Date
    Jan 2014
    Posts
    239
    Rep Power
    1287

    Default

    Imam ruter ovaj telekomov bijeli ZTE H201L da li se kako može premostit internet na drugi ruter da bih pokrio signalom pontu preko puta.

  19. #19
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Niksic
    Posts
    245
    Rep Power
    15612

    Default

    Quote Originally Posted by determinate90 View Post
    Imam ruter ovaj telekomov bijeli ZTE H201L da li se kako može premostit internet na drugi ruter da bih pokrio signalom pontu preko puta.
    Može kupiš na pr Access Point i samo ga konfigurišeš da radi kao "Reapter"

  20. #20
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Bar-CG-Europe-Earth
    Posts
    563
    Rep Power
    17

    Default

    Je li ko podešavao QoS na ovom Zte ruteru?

  21. #21
    Join Date
    Mar 2006
    Posts
    1,283
    Rep Power
    105

    Default Ruteri [zbirna tema]

    Imam problema sa Apple TV i pri streamingu sa iMaca na TV imam problema sa slikom i zvukom. Sumnjam na ruter, odnosno na njegovu jačinu i sposobnost da kvalitetno prenese signal.
    Koristim Pirellijev ruter dobijen od strane Telekoma i htio bih im tražiti novi sa boljim funkcijama, ali ne znam da li imaju. Ako ne, moguće je da moram kupit novi i jači.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Peace,Love,Unity & Respect
    for one another !

  22. #22
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Niksic
    Posts
    245
    Rep Power
    15612

    Default

    Quote Originally Posted by Jedi knight View Post
    Je li ko podešavao QoS na ovom Zte ruteru?
    Nisam, ali evo nešto razgledam ove opcije u QoS-u (Quality of service) možda mogu da ti dam neku sugestiju mada sve zavisi šta želiš da podesiš

  23. #23
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Niksic
    Posts
    245
    Rep Power
    15612

    Default

    Quote Originally Posted by makach View Post
    Imam problema sa Apple TV i pri streamingu sa iMaca na TV imam problema sa slikom i zvukom. Sumnjam na ruter, odnosno na njegovu jačinu i sposobnost da kvalitetno prenese signal.
    Koristim Pirellijev ruter dobijen od strane Telekoma i htio bih im tražiti novi sa boljim funkcijama, ali ne znam da li imaju. Ako ne, moguće je da moram kupit novi i jači.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Predpostavljam da su povezani mrežnim kablom, ako jesu teško da je ruter problem, ako su preko vajrlesa vrlo vjerovatno da je neophodan wi-fi koji podržava noviji n standard

  24. #24
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Bar-CG-Europe-Earth
    Posts
    563
    Rep Power
    17

    Default

    Quote Originally Posted by Vido89 View Post
    Nisam, ali evo nešto razgledam ove opcije u QoS-u (Quality of service) možda mogu da ti dam neku sugestiju mada sve zavisi šta želiš da podesiš
    pa samo oću da podesim prioritet jednog lan parta, da je veći od drugog lan porta, ali šta god sam probao, ništa ne radi kao šta bi trebalo

  25. #25
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    White Sandy Beach
    Posts
    8,556
    Rep Power
    36064

    Default

    Pomoc

    Moze ko da mi pomogne oko DAP-1360 N range Extendera. Imam ovaj nesretni ZTE ZXV10 H201L, kako ga prozvaste (ne)seserom.


    Zelio bih da mi radi u Repeater rezimu, je li ko radio sa istim? Nece preko WPS-a (mada i do ZTEa je nesto), nece rucno, nece da mu dodijeli IP adresu, barem nece normalnu IP, nece da ije i pije, ma nista.

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. P: ADSL i WIRELESS ruteri
    By Block in forum Ostali oglasi
    Replies: 2
    Last Post: 28-01-14, 14:55
  2. Prodajem t comovi wirles ruteri
    By nenodrs in forum Računarska oprema i tehnika
    Replies: 0
    Last Post: 05-03-13, 13:54
  3. SpeedTouch i Pirelli ruteri u 1 = Pomoc
    By xyRox in forum Internet
    Replies: 2
    Last Post: 10-01-13, 18:35
  4. Info D-Link ADSL WIFI ruteri
    By DJuzla in forum Računarska oprema i tehnika
    Replies: 0
    Last Post: 03-12-12, 08:31

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •