View Poll Results: Očekujem da će situacija u Ukrajini voditi:

Voters
157. You may not vote on this poll
  • 1. pobjedi Janukoviča i gušenju/osipanju protesta

25 15.92%
  • 2. pobjedi opozicije i prelaskom Partije regiona u opoziciju

21 13.38%
  • 3. federalizaciji zemlje i dugogodišnjoj nestabilnosti

25 15.92%
  • 4. novim građanskim sukobima, a možda i građanskom ratu

46 29.30%
  • sporazumnom raspadu Ukrajine i formiranju dvije ili više novih država

24 15.29%
  • nekom drugačijem epilogu-objasniću/ne mogu da procijenim

16 10.19%
Page 157 of 273 FirstFirst ... 57107147153154155156157158159160161167207257 ... LastLast
Results 3,901 to 3,925 of 6817

Thread: Ukrajina - sraz dva svijeta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by chucknorris View Post
    Radulović: Rusi otkazuju, Lukšić ne reaguje

Direktor Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović smatra da je to što su pojedini mediji iz regiona navodno pogrešno objavili da je Crna Gora uvela sankcije Rusiji proizvelo značajne posljedice po turizam naše države.

Vijest pod nazivom „Crna Gora uvodi sankcije Rusiji“ objavila je agencija Tanjug. U daljem tekstu pisalo je : „Šest zemalja van Evropske unije, među kojima su Crna Gora i Albanija, pridružile su se sankcijama EU protiv Rusije, saopšteno je iz Kabineta visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.“ Tekst je objavljen 19. marta.

Tanjug je, navodnu grešku, primijetio i ispravio dan poslije- 20.marta.

Naslov je glasio: “Crna Gora : Sankcije Janukoviču,a ne Rusiji”. Objašnjenje: “Šest zemalja van Evropske unije, među kojima su Crna Gora i Albanija, pridružile su se sankcijama EU protiv bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča i članova režima, saopšteno je iz kabineta Visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.“

Greška je ispravljena, ali kako „Svršenom poslu mane nema“ posljedice su učinile svoje. Radulović, u izjavi za Antenu M, navodi da su ruski mediji prenijeli prvobitnu -pogrešnu informaciju, za koju kaže vjeruje da je podmetnuta i zlonamjerno baš tako formulisana.

„Već jutros na sajmu u Moskvi, posjetioci crnogorskog štanda nijesu pitali za turizam. Pitali su da li je Crna Gora uvela sankcije Rusiji. To je, takođe, rezultiralo da imam manje ugovorenih 40 soba, jer je jedna od agencija otkazala kompletan aranžman.“

Radulović, kako kaže, zamjera zbog toga što se takvom, navodnom, omaškom morala da pozabavi prvo turistička privreda i da reaguje.

„Ja nijesam imao informaciju da je Vlada Crne Gore donijela takvu odluku. Izdato je saopštenje Ministarstva inostranih poslova dje se oni pridružuju, ali ne sankcijama Rusiji, nego sankcijama Janukoviču i njegovim saradnicima. Đe su oni kojima je posao to da prate? Imam informaciju da je ministar inostranih poslova saznao za ovaj problem i rekao da će da reaguje. To se, medjutim, ni do sada nije dogodilo – niko sa naše strane to ne demantuje.“

Radulović , medjutim, navodi primjer, kako kaže, prave i blagovremene reakcije:

„Članica EU Litvanija – njen ministar finansija odmah je izdao saopštenje u kojem navodi da se pridružuju sankcijama ne samo Janukoviču nego i Rusiji. S obzirom na to da će ta zemlja, zbog uvođenja sankcija Rusiji, prema prognozama, imati najmanje 300 miliona gubitka traže od EU da im nadoknadi izgubljeni novac. Predlažu da se to isplati iz Fonda solidarnosti EU.“

Radulović smatra da je to, kako navodi, primjer odgovornog ministra.

http://antenam.net/web/index.php/dru...ice-po-turizam
    SAD kad ste Ruse ocerali nek vam ljetuju Albanci, Njemci i Amerikanci!

Oce al u qurcu....

Budale....

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sad mi je već najvjerovatnije rasparčavanje Ukrajine. Šteta, ali ako će se na taj način sačuvat makar nekoliko ljudskih života a i zaobić veliki ratni sukob, onda...
    Sa malim državama se lakše odradi. Rusija i ako ne bi osvojila još nešto teritorije realno bi upravljala nekom od njih, od nekih bi se napravila tampon zona, što odgovara i Rusiji i NATO. EU bi lakše privodio redu i uključivao male države jednu po jednu, lakše bi sredio i problem ekstremne desnice. NATO bi dobio jak uticaj a vremenom i poneku članicu na zapadnoj strani.

S obzirom da je Kijevska administracija (vojska, policija, privreda, ...) jako slaba i nema šanse da se stabilizuje uskoro prevelik problem pravi nestabilna ogromna zemlja od 50m ljudi u sred Evrope (dobro, na obodu iste ali svejedno preblizu). Ima smisla i to da kad se iz nekoliko pokušaja nisu uspjeli stabilizovat onda će ti posao završit velike sile. Protiv tvojih želja. Nema veze, bitno da svaki jači političar ima preko milijardu milijardi $.

Malo puškaranja mora bit (mora se opravdat komadanje, moraju se Ukrajinci malo zamrzjet među sobom da bi "prihvatili" podijelu) ali ako se ne budu gubili živci onda je će ovo ovako proć.
    Last edited by logoff; 21-03-14 at 10:45.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Moji prijatelji - on ukrajinac jevrej, ona ruskinja iz Ukrajine (iz Kijeva oboje), USA drzavljani.. Ne pada im na pamet ni da privire istocnom bloku.. Sa familijama se gledaju po zapadnoj Evropi.. Ko da nema ni Ukrajine ni Rusije.. Sredjuju papire svojim starima da ih odvedu u NY ...
    Intelektualci se prvi sklanjaju od narodnog ludila...

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Dobro jutro, ima li sto novije, sa kim se jutros Rusuja granici ?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Медведев: Украјина да врати 16 милијарди долара Русији

МОСКВА –Премијер Русије Дмитриј Медведев рекао је данас на састанку са председником Владимиром Путином да Украјина треба да врати Русији 16 милијарди долара, јер постаје неважећи споразум из Харкова, према којем Москва снабдева Украјину јефтиним гасом.

Медведев је рекао да споразум из Харкова (према којем Русија снабдева Украјину јефтиним гасом, а за узврат изнајмљује поморску базу Севастопољ на Криму), постаје неважећи и да Русија сходно томе има законско право да тражи повраћај новца од Кијева.

Медведев је рекао на састанку с председником Путином да укупан дуг Украјине према Русији износи 16 милијарди долара, пренели су руски медији.

Медведев је рекао да поред дуга од 11 милијарди долара за најам поморске базе, Украјина дугује Русији три милијарде долара за недавни зајам и око две милијарде руском концерну, Газпрому.

Москва и Кијев потписали су 21. априла 2010. године Споразум из Харкова, према којем је, најам базе за флоту продужен у наредних 25 година пошто је тренутни најам истицао 2017. године.

Већи део Црноморске флоте стациониран је у луци Севастопољ на Криму према споразуму о најму са Украјином.

Танјуг
    објављено: 21.03.2014

Thanks Thanks Given 
    2,886
    Thanks Thanks Received 
    2,904
    Thanked in
    1,401 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Komentarisao sam stav o "istorijskoj zemlji Rusa"...Ona to nije, niti može biti. Predlažeš da se svi pravimo da jeste da bi ugodili Rusima?...
    NSX, možeš ti i bolje od toga...

Inače, lijepo je rekla juče ambasadorka SAD pri UN, S. Power, tokom sjednice SB UN:
    "A thief can steal property but that cannot confer the right of ownership on the thief".
    ma znam ja odlično da to nije istorijska zemlja Rusa, ali isto tako nije ni istorijska zemlja Tatara Grka Ukrajinaca...
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Viza i Masterkard blokirali kartice ruskih banaka
    21. mart 2014.

A
    meričke kompanije za bankovne kartice Viza i Masterkard prekinule su bez prethodne najave svoje usluge klijentima više ruskih banaka poslije objave Vašingtona da uvodi sankcije Rusiji zbog pripajanja Krima, saopštile su ruske banke koje je pogodila ta mjera.
    Banka Rusija, koja je obuhvaćena američkim sankcijama, saopštila je danas da su Viza i Masterkard bez upozorenja prestali da pružaju svoj servis plaćanja klijentima banke. Njena sestra banka, Sobinbank je takođe pogođena.
    Banka SMP, koju kontrolišu braća Arkadi i Boris Rotenberg, čija imena su dodata na spisak za sankcije, objavila je takođe da su blokirane transakcije njenih klijenata koji imaju kreditne kartice Viza i Masterkard.
    Konkretno, klijenti ne mogu da podižu novac sa svojim karticama osim u bankomatima ove banke ili partnerskih banaka i više ne mogu sa njima da kupuju.
    Američki predsjednik Barak Obama juče je objavio da je lista ruskih zvaničnika pogođenih sankcijama proširena i da se njoj dodaju oligarsi i bankari bliskiVladimiru Putinu. Medju njima su Genadi Timčenko, Arkadi Rotenberg i Juri Kovalčuk, predsjednik Banke Rusija koji se smatra "ličnim bankarom visokih ruskih zvaničnika, uključujući i Putina".
    Prema sankcijama njihova moguća imovina u SAD je zamrznuta i zabranjeno im je poslovanje sa američkim državljanima ili firmama. Sama banka je takođe obuhvaćena novim sankcijama.
    .................
    Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Ne shvatam ni over rusofile a ni rusofobe koji raspravljaju dan/noc o tome da li je bolja Rusija od Amerike. Politika je stvar interesa a ne toga ko nam je veci pobratim. Interesi su promjenljiva stvar. Svako ko imalo mozga ima zna da Crnoj Gori nije u interesu da bude na strani "majke" Rusije. Mislim da neki ljudi ovdje nisu ni svjesni koliko bi sloboda koje uzimaju zdravo za gotovo izgubili pod jednim takvim rezimom kao sto je trenutni ruski rezim.
    Šta bi to izgubili ? Pravo da organizujemo ,,Gej prajd'' ... iskreno da ti reknem, mene takva ,,sankcija'' nikako ne bi pogodila. Ovde se vazda znalo ko je muško, a ko žensko.

Sto se sankcija tice, mislim da dosta ljudi izgleda ne shvata poentu sankcija. Nije vazno sad da li smo ih uveli ili ne. Vazno je da se ljudi ovdje sprdaju sa idejom da mala Crna Gora moze da uvede velikoj Rusiji sankcije kao da je to mala stvar. Da smo u pitanju samo mi bilo bi smijesno. Ali kad je u pitanju vecina zapadnog bloka nije ni malo. Ako medjunarodna zajednica pozove da se uvedu sankcije i neka drzava to odbije, ta drzava je izabrala suprotnu stranu i umanjila znacaj sankcija. A da ne pominjemo da zemlja koja je pogodjena sankcijama ima slobodan prolaz da vrsi na primjer novcane transakcije i obavlja druge poslove koje u suprotnom ne bi mogla da obavlja. Svaka drzava koja uvede sankcije je vazna nezavisno od njene teritorijalne velicine i ekonomske snage. Ovo su stvari koje moraju da se posmatraju globalno a ne na pojedinacnom primjeru.
    Crna Gora nije podržala potez ,,Međunarodne zajednice'', nego kruga zemalja oko NATO pakta. Sasvim je jasno šta je u pravnom smislu ,,Međunarodna zajednica'', i koji su njeni mehanizmi sankcionisanja nekih država.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

g. salex.. Da gledamo mi svoga posla i za CG interes.... Zna se da je SSSR izgubio hladni rat i da su Ameri pobjednici.
    Pustimo takvu pricu tipicnog balkanskog nadgornjavanja demagogijom sta je "medjunarodna zajednica" i ostale gluposti...
    p.s. godinama pisem sta znaci za cg nato, ali jok, vecina ono ' ko ce nas napasti i sta imamo od toga'...bahata neodgovornost totalna

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 21-03-14 at 13:35.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    g. salex.. Da gledamo mi svoga posla i za CG interes.... Zna se da je SSSR izgubio hladni rat i da su Ameri pobjednici.
    Molim ,,Vas'' da se izdignete iznad tog seoskog mentaliteta (kada rasrpavljate o pravu i politici) ,,g'đice'' ili ,,gospođo'' - ne znam u koju ste se virtuelnu ulogu uživili - jer Crna Gora i ,,Hladni rat'' imaju veze kao puding i šnita crne pogače.

Pustimo takvu pricu tipicnog balkanskog nadgornjavanja demagogijom sta je "medjunarodna zajednica" i ostale gluposti...
    p.s. godinama pisem sta znaci za cg nato, ali jok, vecina ono ' ko ce nas napasti i sta imamo od toga'...bahata neodgovornost totalna
    Ja ne znam da li vi imate problema sa dioptrijom ili bezobrazlukom. Od završetka Prvog svjetskog rata ideal svih naroda i nacija bio je uspostavljanje jednog ,,međunarodnog mehanizma, okvira'' koji zamijeniti ,,logiku jačeg'' i tako pružiti zaštitu ,,malima''. I vaši ,,Ameri'' kažu da je medjunarodno pravo glupost, ali evo kada neko se protegne za njihovom praksom, uhvate se prava i pravde kao pijan plota.

Usput, nemate ,,Vi'' pojm šta je to NATO pakt i šta će to značiti eventualnim ulaskom CG u isti. Lijepo bi bilo da dođete iz ,,dijaspore'' u CG i da vidite kako ljudi žive, pa da onda ti jadnicima namećete nove namete i poreze. Drugo, ovo je javni forum slobodnih ljudi koji izražavaju svoja mišljenja, a ne stavove Vlade i ili zakonodavnog tijela CG. Ako naši političari moraju da se ulizuju, mi ne mora ovdje silovati vlastiti razum.

Da, Crnu Goru će napasti Malta xD ...

Hvala Lepo
    Nisam ti ja nikakav ,,g.'' niti ,,gospodin'' ...

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    74
    Thanked in
    58 Posts

Jeste li primjetili kako nitko, ama bas nitko (cak ni Ameri na listi sankcija) ne spomenjuje onog patuljaka od "predsjednika ruske vlade" Medvedjeva? :lolblue: A i on sam SUTI PO BITNOM SVAKOM pitanju zadnjih dana. Pametan je, nema sta.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

g, salex, Vi ste samo neodgovorna osoba prema CG Drzavi i njenom narodu... Taj demagoski egoizam je prepoznatljiv.. Toliko se da primijetiti, a ostalo tja.. U Cg sam, i iz razloga sto znam sta je NATO govorim o tome.
    A koliko je poenta oko gubiitka Hladnog rata bitna, govori i ovo ostalo...
    No... Bitno je da su se odgovooorni politicari napokon probudili i shvatili sta im je raditi u korist Drzave i gradjanstva.. Dosta su mislili na licne prolazne interese.
    p.s. Ako ste vi nesto ljuti, mrzni, neraspolozeni, agresivni.. Manite prenosenje te ire i safre na nas ostale... Nije Vam forum za to... Valjda...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 21-03-14 at 14:08.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

g, salex, Vi ste samo neodgovorna osoba prema CG Drzavi i njenom narodu... Taj demagoski egoizam je prepoznatljiv.. Toliko se da primijetiti, a ostalo tja.. U Cg sam, i iz razloga sto znam sta je NATO govorim o tome.
    A koliko je poenta oko gubiitka Hladnog rata bitna, govori i ovo ostalo...
    No... Bitno je da su se odgovooorni politicari napokon probudili i shvatili sta im je raditi u korist Drzave i gradjanstva.. Dosta su mislili na licne prolazne interese.

Hvala Lepo
    Ako ti znaš šta si sada napisala evo moje glave na tanjir. A ovo oko ,,države'', samo da ti kažem da je poslednji Hitler zahtjevao da se ,,država'' piše sa velikim početnim slovom ,,D'' ...

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    74
    Thanked in
    58 Posts

Stovani, tema se zovi "Ukrajina".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Кина тужи Украјину Међународном арбитражном суду

Влада Кине тражи преко Међународног арбитражног суда у Лондону да јој Украјина врати дуг од 3 милијарде долара. Тужба је већ послата у главни град Британије.

Кина је предала три милијарде долара украјинској Државној прехрамбено-житној корпорацији за куповину жита. Упркос договору Кини је испоручено жито у износу од само 153 милиона долара.
    Царинска документација сведочи да је украјинска Државна прехрамбено-житна корпорација куповала жито у оквиру уговора са Кином, али продавала га другим компанијама.

Izvor: ,,Голос России''

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Kina mudro cuti, ako dodje do sukoba Rusije sa zapadom onda ce reci sto ima. Ne samo Kina nego mnogi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne shvatam ni over rusofile a ni rusofobe koji raspravljaju dan/noc o tome da li je bolja Rusija od Amerike. Politika je stvar interesa a ne toga ko nam je veci pobratim. Interesi su promjenljiva stvar. Svako ko imalo mozga ima zna da Crnoj Gori nije u interesu da bude na strani "majke" Rusije. Mislim da neki ljudi ovdje nisu ni svjesni koliko bi sloboda koje uzimaju zdravo za gotovo izgubili pod jednim takvim rezimom kao sto je trenutni ruski rezim.

Sto se sankcija tice, mislim da dosta ljudi izgleda ne shvata poentu sankcija. Nije vazno sad da li smo ih uveli ili ne. Vazno je da se ljudi ovdje sprdaju sa idejom da mala Crna Gora moze da uvede velikoj Rusiji sankcije kao da je to mala stvar. Da smo u pitanju samo mi bilo bi smijesno. Ali kad je u pitanju vecina zapadnog bloka nije ni malo. Ako medjunarodna zajednica pozove da se uvedu sankcije i neka drzava to odbije, ta drzava je izabrala suprotnu stranu i umanjila znacaj sankcija. A da ne pominjemo da zemlja koja je pogodjena sankcijama ima slobodan prolaz da vrsi na primjer novcane transakcije i obavlja druge poslove koje u suprotnom ne bi mogla da obavlja. Svaka drzava koja uvede sankcije je vazna nezavisno od njene teritorijalne velicine i ekonomske snage. Ovo su stvari koje moraju da se posmatraju globalno a ne na pojedinacnom primjeru.
    Tako je politika je stvar interesa.

A vidji jada, Crna Gora tj njen turizam zivi pretezno od RUSKIH a ne od americkih ili njemackih turista.

Pa samim tim se ne vidi nikakva logika dupeuvlakanja americki ili njemackoj, i guranje prsta u oko Rusiji.

A to guranje prsta u oko Rusiji, ce biti placeno sa 40-50% manje ruskih turista ove godine...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Kako su kalkulisali italijani, francuzi, englezi i ostali od vremena kad je Njemacka povela rat okupacijom Poljske 39. pa nadalje.. A bili strasni turisti do tada...
    no, svijet i desavanja ne pitaju za % turista kad su ovakve situacije u pitanju... Ili mozda nove Cg generacije misle da svi treba da cekaju da oni evoluiraju da bi mogli shvatiti da se svijet ne okrece oko CG i ubjedjivanja uz objasnjavanje sta je sta...
    Ovo je kako god "rat".. ne onakav kakav je istorija naucila, ali neki jeste, pa...

Mir...

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

umiljato jagnje dvije majke sisa...ko zna-zna,ko ne zna,saznace.:smug:

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Rijetko se ukljucujem na ovu temu, ali zaista citajuci vase tekstove uvidjeh da vecina nije svjesna da je "rat" na svjetskom nivou debelo u toku... Sta je u pitanju, zasto se to ne zeli shvatiti - ne razumijem vas definitivno.
    Mogu misliti kako sve ovo onda shvata obican neupucen narod.. Mada, i kad se Slo odvojila od YU u CG su imali drugu "viziju", i nisu sebi dozvolili da vide realnost..
    Lipe mirisu valjda, ko zna...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 21-03-14 at 15:40.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by salex View Post
    Кина тужи Украјину Међународном арбитражном суду

Влада Кине тражи преко Међународног арбитражног суда у Лондону да јој Украјина врати дуг од 3 милијарде долара. Тужба је већ послата у главни град Британије.

Кина је предала три милијарде долара украјинској Државној прехрамбено-житној корпорацији за куповину жита. Упркос договору Кини је испоручено жито у износу од само 153 милиона долара.
    Царинска документација сведочи да је украјинска Државна прехрамбено-житна корпорација куповала жито у оквиру уговора са Кином, али продавала га другим компанијама.

Izvor: ,,Голос России''
    Hehe bankrotirana Ukrajina tj njihove zapadne gazde ce morati da iskesiraju Rusiji i Kini preko 20 milijardi dolara. U suprotnom slijedi totalni kolaps Ukrajine .

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Slijedi? Tek slijedi? A nemojte vise molim vas..
    Ko ce kome sta da iskesira.. Pa imate li vi kontakta sta se desava?

........
    Bolje da se iskljucim sa teme, ovo je vec...neozbiljno.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Malo stariji intervju, ali vrijedi pročitati.

---
    Kapčan: Sankcije Rusiji nanele bi štetu Zapadu

U intervjuu za naš program, analitičar Čarls Kapčan kaže da su globalne ekonomske veze toliko jake da bi svako dalje izolovanje Rusije nanelo štetu ekonomskim interesima svih zapadnih zemalja.

Dok se očekuje da zvanična odluka o uvođenju evropskih sankcija Rusiji bude doneta na sastanku Evropske unije 17. marta, pripreme za donošenje tih mera su u toku. Predsednik Barak Obama je još prošle nedelje naredio zamrzavanje imovine u SAD i zabranu putovanja u Ameriku osobama umešanim u ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Međutim, mnogi analitičari, poput Čarlsa Kapčana, visokog saradnik Saveta za spoljnopolitičke odnose, upozoravaju da bi sankcije mogle da štete i Zapadu.

Na prošlonedeljnom samitu Unije, evropski lideri su se dogovorili o procesu povećanja pritiska na Rusiju u tri faze. Prva faza obuhvatila je odlaganje pregovora o viznom režimu i novom sporazumu o investicijima.

S obzirom na izveštaje sa terena da Rusija nije doprinela de-eskalaciji napetosti na Krimu, što je bio glavni zahtev Brisela, lideri Unije su prešli na pripremu druge faze pooštravanja sankcija, uključujući zabranu putovanja i zamrzavanje imovine ruskih poslovnih ljudi bliskih predsedniku Putinu, kao i odlaganje redovnog samita Evropske unije i Rusije.

Rusija bi, prema nagoveštajima Bele kuće, mogla čak da bude isključena iz grupe G8, već u ponedeljak - dan posle referenduma na Krimu.

Međutim, analitičar Čarls Kapčan upozorava da Rusija može da uzvrati sa podjednako teškim sankcijama naročito protiv evropskih zemalja.

"Američka trgovinska razmena sa Rusijom iznosi oko 40 milijardi dolara, dok trgovinska razmena Evropske unije sa Rusijom dostiže 460 milijardi dolara, dakle jedanaest i po puta više. Dvadesetopet do trideset odsto energetskih potreba Evrope dolazi iz Rusije i to uglavnom preko Ukrajine. Drugim rečima, Evropa je zavisna od Rusije što će uticati na to do koje mere su spremni da zavedu ozbiljne sankcije protiv Moskve", kaže Kapčan.

On ovako objašnjava spremnost Rusije da se odrekne ekonomskog dobitka u cilju održavanja uticaja na Krimu:

“Mogli bi da odluče da se odreknu prihoda kako bi mogli da ucenjuju Evropu i Ukrajinu putem energetskog bojkota. Rusija je to već uradila pre šest godina, kada su Rumuni, Poljaci i drugi usred zime ostali bez grejanja, jer je Moskva smanjila dotok gasa i nafte za oko 30 odsto.”

Time bi se samo pojačale tenzije između dve strane, dodaje Kapčan.

“Ukoliko se situacija pogorša, moglo bi da dođe do uvođenja širih sankcija. Na meti bi bile ruske finansijske institucije, na isti način kao što su blokirane finansijske institucije Irana. Međutim, ne verujem da ćemo doći u tu fazu.”

Pošto je Rusija već integrisana u globalnu ekonomiju, njeno dalje izolovanje bi nanelo krupnu štetu ekonomskim interesima svih zapadnih zemalja, uključujući SAD, nastavlja Kapčan.

“To bi bilo bolno i za Evropljane i za Amerikance. Pogodilo bi Exxon Mobil, Boing, Proctor and Gamble, Caterpillar… Sve su to džinovske američke kompanije koje uveliko posluju u Rusiji.”

Iako zavođenje sankcija nije najbolji način da se reši kriza, diplomatski izlaz još uvek nije na vidiku, zaključuje Kapčan.

Izvor: Glas Amerike

Page 157 of 273 FirstFirst ... 57107147153154155156157158159160161167207257 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)