Ajmo na temu jer Krim nije okupirala ni Crna Gora niti bilo ko iz blizeg komsiluka i manimo se analogija jer nema smisla zaista
1. pobjedi Janukoviča i gušenju/osipanju protesta
2. pobjedi opozicije i prelaskom Partije regiona u opoziciju
3. federalizaciji zemlje i dugogodišnjoj nestabilnosti
4. novim građanskim sukobima, a možda i građanskom ratu
sporazumnom raspadu Ukrajine i formiranju dvije ili više novih država
nekom drugačijem epilogu-objasniću/ne mogu da procijenim
S ovim bih se slozio. Desni sektor polako ali sigurno okupira ne samo ulicu, nego se ukljucuje u gospodarsko rejderstvo, reket i u borbu za vlast na nemirnim i vanizborni nacin. Svjestan sam da ima tamo i principielnih domoljuba i da su u vecini, ali idealisti su vjecni gubitnici u sporu s ekstremistima.
Skoro svaki dan gledam na jutubu nove snimke prebijanja i vrijedjanja policajaca, drzavnih sluzbenika i td, a danas sam gledao video kako stotina bojevnika Desnog Sektora ucestvuje u rejderskom zauzimanju vodeceg ukrajinskog proizvodjaca zestokog pica NEMIROFF.
Trenutacno je Desni Sektor "druga vlast". Cini mi se da ce uskoro ostat JEDINA VLAST.
Ajmo na temu jer Krim nije okupirala ni Crna Gora niti bilo ko iz blizeg komsiluka i manimo se analogija jer nema smisla zaista
Pa to je bilo i najavljeno u objavljenom telefonskom razgovoru onih americkih zvanicnika, prozvanom ko *ebe EU. Znaci da su Amerikanci sastavili tu vladu po svojim potrebama, da ispunjava prvenstveno americke interese, a to sto ce uvuci Ukrajinu u konfrontaciju sa Rusijom te imati fatalne , a vjerovatno i tragicne posledice na zivote stanovnika Ukrajine to njima nije toliko ni bitno.
Da vi se zalim opet su moderatori poceli da mi brisu postove, ne daju mi "progovoriti", eto !
I sad ako ja pitam zašto niko, ali baš niko od evropskih zvaničnika do sada nije osudio ono što se dogadja u Kijevu, jel rizikujem da me se nazove četnikom?
Rizikujem li to, ako se zapitam zašto se uopšte niko ne bavi dogadjanjima u Kijevu, zašto niko ne istražuje pokolj na Majdanu za koji se osnovano sumnja da ga je izvršila i organizovala tadašnja opozicija, a koja sad ima izvršnu vlast?
Ja se to pitam da bih bolje shvatio evropske vrednosti i dakako "vrijednosti na kojima zapad sebi uzima za pravo da uredjuje svijet".
Mene licno ova diplomatska borba Rusije i Amerike neodoljivo podsjeca na partiju pokera. Onu u kojoj su Stackovi ogromni a Buy in ne moze da prijusti ni jedna druga zemlja na svijetu. Rusija je dugo jos od kraja hladnog rata igrala PASS. Pocev od iraka avganistana preko bosne kosova pa libije itd. Ipak prvi ruski CALL uslijedio je u Siriji. A prvi RISE na Ukrajini. Sa dobrim razlogom jer su u obije zemlje stacionirane ruske vojne baze. Tako da izgleda da je i Rusija konacno naucila da igra poker. I ovaj put ga igra kao pobjednik. Stice se utisak da nakon Ukrajine i Krima u Vasingtonu pocinju da vjeruju da su i dobro prosli jer Rusija nije odigrala ALL IN. Bar ne ovaj put... Zato Bajdena i Kerija salju u Kijev u svojstvu diplomatskog toalet papira jer im se ukrajinsko mezimce malo "uneredilo" kada se meda pridigao na zadnje noge i zaklonio im Sunce.
...ashes to ashes, dust to dust.
Sva je prilika da će Crna Gora (ni kriva, ni dužna) dobro profitirat iz ove situacije. Za razliku od nje ove cijevi što vare po Srbiji sanjajući daleku Rusiju, izgleda će završit sa otvorom neđe na sred kakve vojvođanske pustopoljine.
Evo teksta koji je upravo izašao na uglednom EurActiv-u (a do podataka se došlo u saradnji sa Reuters-om), te koji prezentira javnosti najnovije planove evro-američkih saveznika o hitnom preusmjeravanju Evrope na alternativne kanale snadbijevanja gasom.
--------------------------------------------------------------------------
EurActiv: 20. 03. 2014.
UK sketches out Europe's energy alternatives to Russia
Europe has a range of options to shore up its energy security and cut dependence on Russian supplies, including asking the United States to export more gas, and working with Iraq, a British government document says.
Following Russia's annexation of Ukraine's Crimea region, talks between European Union leaders in Brussels on Thursday and Friday are focusing on how Europe can make itself less reliant on Russian gas pumped via Ukraine.
The 28 EU states also want to be in a position to supply Ukraine with energy should Russia cut off supplies. They are expected to ask the Commission, the EU executive, to draw up an in-depth study of EU energy security by June this year.
Britain's discussion paper, circulated to other EU governments and seen by Reuters, calls for a 25-year plan, as well as measures for the nearer term.
It says that this week's talks "should make clear that Europe will work in a coordinated and expedited manner to reduce its high energy dependency rates".
At their meeting in Brussels, EU leaders are also discussing to how ramp up their response to the crisis in Crimea, amid growing doubts over whether they are united enough to impose hard-hitting sanctions on Moscow.
The EU has, however already taken steps to diversify its energy sources in response to previous crises when Russia cut off supplies to Ukraine.
It has backed a new link, the Trans Adriatic Pipeline, to import Azeri gas, and has improved infrastructure to allow gas to be pumped from the EU into Ukraine, rather than the other way around.
But analysts say that if Russia turned off supplies for any length of time, Europe would still face major problems.
Britain says in its discussion paper that exploration of how to ship Iraqi gas to Europe should be intensified, and cooperation with other strategic partners enhanced.
EU-US energy talks should examine how to bring about gas exports from the United States to the European Union, it said, and consider how that could be reflected in transatlantic trade talks.
The United States has begun granting licences to export liquefied natural gas, but progress has been slow because of political sensitivities about keeping most of the gas for domestic use in the United States.
Analysts say the natural destination for US exports would be Asia, where gas prices are higher than in Europe, although even limited shipments to the European Union could be of help.
Britain - which only receives a small amount of Russian gas during peak winter demand via a pipeline link to continental Europe - is proposing US gas as just one of many options.
It also urges EU authorities to help member states exploit their own resources through regulation on completion of a single, liberalised energy market and targeted aid.
Already Britain has successfully lobbied against more onerous EU legislation that might have thwarted its aim to develop shale gas.
With France's EDF, Britain is also seeking to build a new nuclear plant, but the Commission has raised concerns Britain's funding plans break EU competition law.
"The European Commission should prioritise energy state aid cases to facilitate rapid deployment of infrastructure in the EU ensuring security of supply," the discussion paper says
(EurActiv.com with Reuters)
Last edited by El Re; 20-03-14 at 16:11.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
Braco, stavljaj na ignore.
Dosta kasno sam shvatio, ali sam shvatio da pristojni ljudi ne smiju uzmicat pred ... takvima. Psovke i agresija su njihovo jedino oružje.
OFFICE OF FOREIGN ASSETS CONTROL
CHANGES TO LIST OF Specially Designated Nationals and Blocked Persons List
SINCE JANUARY 1, 2014
Cekam odgovor Rusa!
Osobno sam za ukidanje protupiratskog zakona u odnosu na americki video i audio kontent!! I to pod hitno!!! :lolblue:
Last edited by A+A; 20-03-14 at 16:47.
Ruske sankcije Amerima
Список официальных лиц и членов Конгресса США, которым закрывается въезд в Российскую Федерацию на основе взаимности в связи с американскими санкциями по Украине и Крыму
1. Кэролайн Аткинсон
(Caroline Atkinson)
- заместитель помощника Президента США
по национальной безопасности
2. Дэниэл Пфайффер
(Daniel Pfeiffer)
- помощник Президента США
3. Бенджамин Родc
(Benjamin Rhodes)
- помощник Президента США
4. Гарри Рид
(Harry Reed)
- лидер фракции большинства в Сенате
Конгресса США
5. Джон Бэйнер
(John Boehner)
- спикер Палаты представителей
Конгресса США
6. Роберт Менендес
(Robert Menendez)
- председатель сенатского комитета по
иностранным делам
7. Мэри Лэндрю
(Mary Landrieu)
- сенатор
8. Джон Маккейн
(John McCain)
- сенатор
9. Дэниэл Коутс
(Daniel Coats)
- сенатор
http://www.mid.ru/brp_4.nsf/newsline...257CA100551FFE
Priroda je lijepa, al' zajebano društvo.
UK sketches out Europe's energy alternatives to Russia
Europe has a range of options to shore up its energy security and cut dependence on Russian supplies, including asking the United States to export more gas, and working with Iraq, a British government document says.
Following Russia's annexation of Ukraine's Crimea region, talks between European Union leaders in Brussels on Thursday and Friday are focusing on how Europe can make itself less reliant on Russian gas pumped via Ukraine.
The 28 EU states also want to be in a position to supply Ukraine with energy should Russia cut off supplies. They are expected to ask the Commission, the EU executive, to draw up an in-depth study of EU energy security by June this year.
Britain's discussion paper, circulated to other EU governments and seen by Reuters, calls for a 25-year plan, as well as measures for the nearer term.
It says that this week's talks "should make clear that Europe will work in a coordinated and expedited manner to reduce its high energy dependency rates".
At their meeting in Brussels, EU leaders are also discussing to how ramp up their response to the crisis in Crimea, amid growing doubts over whether they are united enough to impose hard-hitting sanctions on Moscow.
The EU has, however already taken steps to diversify its energy sources in response to previous crises when Russia cut off supplies to Ukraine.
It has backed a new link, the Trans Adriatic Pipeline, to import Azeri gas, and has improved infrastructure to allow gas to be pumped from the EU into Ukraine, rather than the other way around.
But analysts say that if Russia turned off supplies for any length of time, Europe would still face major problems.
Britain says in its discussion paper that exploration of how to ship Iraqi gas to Europe should be intensified, and cooperation with other strategic partners enhanced.
EU-US energy talks should examine how to bring about gas exports from the United States to the European Union, it said, and consider how that could be reflected in transatlantic trade talks.
The United States has begun granting licences to export liquefied natural gas, but progress has been slow because of political sensitivities about keeping most of the gas for domestic use in the United States.
Analysts say the natural destination for US exports would be Asia, where gas prices are higher than in Europe, although even limited shipments to the European Union could be of help.
Britain - which only receives a small amount of Russian gas during peak winter demand via a pipeline link to continental Europe - is proposing US gas as just one of many options.
It also urges EU authorities to help member states exploit their own resources through regulation on completion of a single, liberalised energy market and targeted aid.
Already Britain has successfully lobbied against more onerous EU legislation that might have thwarted its aim to develop shale gas.
With France's EDF, Britain is also seeking to build a new nuclear plant, but the Commission has raised concerns Britain's funding plans break EU competition law.
"The European Commission should prioritise energy state aid cases to facilitate rapid deployment of infrastructure in the EU ensuring security of supply," the discussion paper says
(EurActiv.com with Reuters)
![]()
Najgore što se na ovom topiku dešava, tj. da neki korisnici priču konstantno preusmjeravaju na Crnu Goru i ,,targetiranje'' njenih ,,Rusa''. Pokušava se argumentima činjenica parirati hladno-ratovskom retorikom, ad hominem napadima i protežiranjem priča o ,,moralnoj superiornosti Amerike i Zapada'' tj., osnovama i ,,vrijednosti na kojima sami uređuju svijet''. Ne bi me čudilo da za jedno desetak godina saznamo da je USA-e ponovo iskoristila EU kao svoj privjesak, izvršila pritisak na nju, da se barem retorički konfrotira Ruskoj Federaciji.
Al' mislim da se sa priča o opsanosti i bezbjednosti okoliša od ruskih nasrtaja treba vratiti na Ukrajinu. To bi mogli tako što bi malo detaljnije ,,skenirali''taj SSP koji je EU ponudila Ukrajini. Jer, ne samo da je čudno to da Janukoviču u tom trenutku nude svega 4-500 miliona evra (dok Rusi odmah daju 3 milijarde dolara), a kasnije opoziciji su navodno spremni dati više nego Rusi - samo zato što je Janukovič skinut - smiješno !
Više bode oči to što vrše pritisak na Ukrajinu da potpiše sporazum kojim se otvara njeno tržište!!! Jer, znamo da između Rusije i Ukrajine vlada režim bescarisnkog protoka robe tamo i 'vamo. Drugačije rečeno, otvaranjem ukrajnskog tržišta za EU, otvara se i tržište Ruske Federacije za članice Evropske Unije, dok obratno ne važi za Rusiju... Ruska Federacija i EU već duže vremena vode pregovore po kojim osnovama da liberalizuje svoja tržišta i nisu mogli da postignu sporazum... I onda kako drugačije posmatrati izjavu Merkolove ,,da će i Rusija imati koristi od SSP-a'' nego kao cinizam i podrugivanje. U takvoj situaciji normalno je očekivati da Ruska Federacija zatvori svoje tržište za Ukrajinu. Zar ne !?![]()
Dakle, dolazimo u poziciju da je tržište EU za ukrajinsku škart robu zatvoreno, a onda potpisivanjem SSP-a zatvara joj se i rusko tržište. Dalje, šta reći ?!Direktne posljedice osjećaće samo građani Ukrajine, jer koliko sam shvatio ukrajinsko tržište u ruskom izvozu učestvuje sa svega 3% ili manje... To će u konačnici otkačiti spiralu recesije, jer izgubiće povoljnosti koje su imali kod ruskih snadbjevača energentima ... Smanjuje se platežna moć građana. Promet firmi i preduzeća opada, što ima za direktnu posljedicu da ta ista preduzeća moraju smanjivati proizvodne kapacitete, smanjivati plate, otpuštati radnike. To opet dalje udara po platežnoj moći Ukrajinaca i tako idemo u krug.
![]()
Ne budite naivni, sve ovo sto se desava je plan USA, namjerno pustaju incijativu rusima da vide koliko je Putin spreman da ide daleko...
Zar stvarno mislite da Rusija moze ista protiv drzava zapada, a nisu imali sanse ni u hladnom ratu kad je bio SSSR + Infobiro a ne sad kad su toliko jadni.
Koliko mogu ja da razumijem, sve je ovo plan da se natjera puknuti ruski totalitarizam tj putinizam, jer ocigledno je da drugacije nije moglo.
Bipolarizam ne postoji.
To je opet priča o ,,Njenom Visočanstvu Demokratiji'', ljudskim pravima, međunarodnom pravu, integritetu, suverenitetu i sl. Već je nekoliko puta, baš na ovom topiku dokazano crno na bijelo da tih principa se SAD i NATO pakt ne drže, pozivajući se na njihovu praksu u različitim dijelovima planete Zemlje. Nema potrebe da sve to ponovo nabrajamo... Samo ekonomski interes, profit, uništavanje konkurencije i sl.![]()
Dragi prijatelju Salex, neka bude da izmedju dva zla mi kao mali moramo izabrat jedno. Sad ja tebi postavljam pitanje; koje bi ti izabrao i zasto?
I kaze se Nato Savez a ne Nato Pakt.
Ja ih zovem ,,Nato pakt'', po kolokvijalnom terminu koji se učvrstio u dnevnoj štampi.Zašto bi mi birali između NATO-a i RF-a ?! I kada bi morali birati, to ne znači da ovde moramo pisati ostrašćeno i navijački. Nadam se da si čit'o moje prethodne postove. Nekoliko puta sam iskazao svoja uvjerenja, a to su put u EU čitavog regiona i ex-Yu prostora (NATO samo uslovno). Nekoliko sam puta istakeo da je aneksija Krima nezakonita i suprotna unutrašnjem pravu Ukrajine i međunarodnim normama.
Druže, CG je danas jedinstvena zemlja kao što je bila i prije, zato što se većinsko pravoslavno stanovnštvo (Srbi i Crnogorci) koji čine nekih 75% stanovništva zalažu za to, a i još neke manjine poput Hrvata su saglasni sa tim. Da to nije slučaj, viđeli bi se davno sa cjelovitom CG.
Što se toga tiče, i mafijaška vlast na čelu sa MĐ-om je zaslužna za to, upravo zato što je ovaj korpus, a i još neke, objedinila u svoje glasačko tijelo. Međutim taj mafijaški režim će sjutra neko morati da naslijedi, a taj neko, će biti upravo ona snaga koja će počivati na konsenzusu Crnogoraca, Srba i ostalih koji ne bi spakovali dio CG teritorije u džep i koja ne sanja povratak Mehmeda II osvajača.
Samim tim, nema tu nikakvog bratstva i jedinstva, nego zajedničkog interesa, a Putina taman zabolje za bratske narode kao što i Kinu interesuju "bratski narodi". Ko do sad nije shvatio da su "bratski narodi" najveća peta kolona svake velike sile, neće nikad. Bratski narodi obališe jedno par država nakon pad berlinskog zida. Ako sjutra bude trebalo da se pošalje par divizija da preore Ukrajinu, učiniće to kao što su preorali i Češku i Mađarsku, naravno, sve da bi se zaštitio maksimum interesa bez obzira na mišljenje malih i slabih.
Uostalom, gubitkom Ukrajine Putin ne gubi mnogo, nego gubitkom Evrope. Od Ukrajine im nije trebalo puno više od Sevastopolja, koji su sad osigurali od "mirovnih snaga" i "žao nam je ali raskidamo ugovor, šta ćeš, došlo tako vrijeme". Ostatak Ukrajine, da im se može, bi najradije iskoristili za nuklearne probe koliko ih tišti njena sudbina.
You can kill a player, but you can't kill the game
"Najbolje da Tito ustane iz groba"
Mislim da bi drug Tito rjesio odje mnoga pitanja i Ukrajincima i Rusima,i Amerikancima.A tek kad bi uletio u rasprave odje.:very_drunk:
Ukrajina: Kličko okrivio političare za gubitak Krima
Komentari (3) A A A
Lider Saveza za demokratske reforme i poslanik u parlamentu Ukrajine Vitalij Kličko, okrivio je ukrajinske političare za gubitak Krima, jer unazad 20 godina nijesu napravili potrebne reforme u ovom dijelu zemlje, a dozvolili su vjerske, etničke i druge diskriminacije, prenosi Klix.ba.
![]()
Gostujući u jednoj emisiji, Kličko je kazao kako su ukrajinski političari krivi za podsticanje etničkih, vjerskih i drugih razlika među narodom, te za gubitak Krima. On je dodao da je cijeli sistem u državi sve vrijeme radio da bi došlo do ovakve situacije na Krimu.
"Političari su podsticali etničke, vjerske i druge različitosti, razdvajali heroje na naše i tuđe. Danas vidimo ovakav rezultat: Krimljani se žale da im je ukrajinski Parlament posvećivao manje pažnje. Zaista, na Krimu i u drugim regijama nisu napravljene nikakve reforme", kazao je Kličko.
Rusija je znala za političku krizu u Ukrajini, nastavio je Kličko, i u kratkom roku okupirala je Krim. Kada je Viktor Janukovič napustio zemlju, država nije imala vremena brzo oformiti novu vladu, a ruski vojnici ušli su na Krim i preuzeli ga.
Ukrajina je zemlja s velikim potencijalom, naglasio je Kličko, i njih je potrebno koristiti ispravno i u dobrobit zemlje. Svaki državljanin Ukrajine mora u što kraćem roku osjetiti da se njegov život poboljšao.
Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko, koja je otpuštena iz bolnice u kojoj je bila na liječenju, napisala je na svom profilu na jednom društvenoj mreži da se vratila i da joj je jesžao zbog onih koji to nijesu očekivali.
"Vratila sam se, u svakom smislu te riječi. Hvala svima za podršku, a žao mi je zbog onih koji niu očekivali moj povratak", napisala je Timošenko.
Proruske grupe zauzele dva ukrajinska broda
Proruske grupe zauzele su dva ukrajinska vojna broda. Ukrajina kaže da trupe dobijaju prijetnje zbog najavljenih novih sankcija EU.Komandant ukrajinske mornarice koga su proruske snage juče zatvorile, pušten je tokom prošle noći.
Napetost na Krimu tom regionu i dalje je visoka, uprkos oslobađanju ukrajinskog mornaričkog komandanta kog su prethodno držale proruske snage, prenosi AP.
Po riječima fotografa AP-a sa mjesta događaja, prilikom zauzimanja korvete "Kmelnicki" u Sevatstopolju došlo je do pucnjave, ali nije bilo žrtava.
Pored toga, proruske snage takođe su zauzele brod "Luck", a ukrajinsko Ministarstvo odbrane još se nije oglasilo povodom tih događaja.
Zamjenik ukrajinskog ministra odbrane Leonid Polijakov optužio je ruske trupe da konstantno prijete da će napasti vojne baze u kojima su ukrajinske trupe, prenijela je novinska agencija Interfaks.
Jutros je saopšteno da je komandant ukrajinske mornarice Sergej Gajduk, koga su proruske snage juče zatvorile, pušten je tokom prošle noći.
"Svi ostali taoci - civili koje se zatvorili ruski vojnici i predstavnici samoproglašenih novih vlasti na Krimu, takođe su pušteni tokom noći", navodi se u saopštenju ukrajinskog predsjedništva.
Kontraadimirala Gajduka juče su zatvorile ruske snage, kada su preuzele kontrolu nad štabom ukrajinske mornarice u Sevastopolju.
Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksandr Turčinov sinoć je "samoproglašenim" vlastima na Krimu dao rok od tri sata da oslobode Gajduka, i u suprotnom zaprijetio "adekvatnim mjerama".
Nove vlasti na Krimu nijesu odgovorile na zahtjev Turčinova ni poslije isteka ultimatuma, ali je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sinoć apelovao da se Gajduk oslobodi.
Ukrajinski ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN), Juri Klimenko, u Ženevi je upozorio na brzo pogoršanje odnosa između Ukrajine i Rusije, tvrdeći da izgleda da se Rusija priprema za vojnu "invaziju" u više oblasti u Ukrajini.
Klimenko je rekao da postoje "indicije da je Rusija na putu da pokrene punu vojnu intervenciju na istoku i jugu Ukrajine" otkako je anektirala Krim.
On je dodao da je njegova tvrdnja zasnovana na informacijama dobijenim od nevladinih organizacija.
Njemačka kancelarka Angela Merkel je, u obraćanju njemačkom parlamentu, rekla da EU priprema dodatne sankcije i da je održavanje foruma grupe osam vodećih svetskih ekonomija (G8), planirano za jun ove godine u Sočiju, suspendovano na neodređeno vrijeme.
Rusija predsjedava toj grupi, a učesnike foruma, među kojima i predsjednika SAD Baraka Obamu, trebao je da ugosti ruski predsjednik Vladimir Putin.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun danas boravi u Moskvi, a u petak bi trebalo da stigne u Ukrajinu.
najsmjesnije je kad o totalitarizmiu govore CIA spijuni i amerikano i eurofanatici
nema veceg totalitarizma od onog koji vlada u Americi.
Samo dvije partije su u parlamentu a prakticki izmedju njih nema nikakve razlike tj rade za istog gazdu.
Svi mediji su pod kontrolom CIA tj velikog brata, nema opozicije americkom korporativnom nacizmu koji zeli da porobi cijeli svet i uzme mu sve sto ima.
Amerika je u posljednjih 200 godina vodila preko 100 ratova, napala preko 100 drzava, izmedju ostalog uzeli su Meksiku Teksas i Kaliforniju , Francuskoj Lujzijanu, Misisipi i Misuri, Kolumbiji Panamu, izvrsili invaziju na Kubu, Vijetnam, Grenadu, Panamu, Libiju, Irak, Iran, Jugoslaviju, a koliko su preko svojih spijuna zbacili legitimnih vlada i ubili ljudi to tek da ne govorimo...
Poslije Hitlera nema vecih zlikovaca od Amerikanaca i njihovih slugu...
Rusija samo brani ono sto je njihovo
Ukrajina je vijekovna teritorija Rusije jednako kao sto je Kosovo srpska i da sam ja na celu Rusije zauzeo bih vojno cijelu teritoriju Ukrajine skinuo naciste sa vlasti, pa bih onda organizovao demokratski referendume u svakoj od oblasti Ukrajine gdje bi narod koji tamo zivi demokratski mogao da odluci da li zeli da bude dio Rusije ili neku drugu sudbinu...
Sebe bih mogao ubrojati u te "eurofanatike" i pristalice clanstva Crne Gore u NATO iz vrlo prostog i jos proazicnijeg razloga, a to je da moja drzava nema boljeg izbora i da je clanstvo u EU za nju jedina perspektiva.
Dakle, cista korist nista palamudjenje o uzvisenim ciljevima odbrani civilizacijskih tekova i trta mrta. Kako ni ja, ni ti, ni bilo ko ne ide na posao zato sto je direktor genijalac, svetac... ili sto tako misli, već za platu, tako je i sa "eurofanatizmom" - cisti pragmatizam i korist. Dakle biramo od onog sto je moguće po sistemu "uzmi/ostavi" i nema mjesta prici "sta bi bilo kad bi bilo.."
Elaborirati primjere dvostrukog morala koje si naveo, to negirati ili jos glupavije braniti nemam namjeru jer mislim da braniti neodbranljivo je smijesno i pomalo djetinjasto. U zivotu kad iz nekog razloga ne smijemo reći sta je pravo onda bar ćutimo, mada nas ima svakakvih, pa i kad je mrkla noć tvrdimo da suncanica przi, a za potrebe foruma za istinu i pravdu svi pogibose. Oni koji ne znaju kako funkcionise EU i NATO misle da kad tamo udjemo moramo sve zivo opravdavati i u svakakvim marifetlucima barjaciti, ali jedno je sigurno da se neznanje na forumu ne moze bas nikako iskorijeniti, a tim prije da oni koji bas malo znaju "sve najbolje znaju".
Sa cinjenicama se ne moze diskutovati. Rusija je okupirala dio teritorije suverene drzave i narusila ko zna koliko medjunarodnih zakona na isti nacin kako su to radile i one druge pod plastom demokratije.
E sad sto sam ja "eurofanatik" ne znaci da sam avetinja pa da ti sad prosipam pricu kako jedno jes, a drugo nije ili ono sta nasi kazu "nije g.. samo se pas posra".
Da li se ovo moje misljenje uklapa u misljenje "rusofila/foba","amerikanofila/foba" "ljubitelja ljudi gusteraH" ... mali mi je posao i naravno nema nikakvih pretenzija da to misljenje nekom namećem kao neku kosmicku pravdu.
Mozda slab za ono fanatik, ali....
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks