View Poll Results: Očekujem da će situacija u Ukrajini voditi:

Voters
157. You may not vote on this poll
  • 1. pobjedi Janukoviča i gušenju/osipanju protesta

25 15.92%
  • 2. pobjedi opozicije i prelaskom Partije regiona u opoziciju

21 13.38%
  • 3. federalizaciji zemlje i dugogodišnjoj nestabilnosti

25 15.92%
  • 4. novim građanskim sukobima, a možda i građanskom ratu

46 29.30%
  • sporazumnom raspadu Ukrajine i formiranju dvije ili više novih država

24 15.29%
  • nekom drugačijem epilogu-objasniću/ne mogu da procijenim

16 10.19%
Page 151 of 273 FirstFirst ... 51101141147148149150151152153154155161201251 ... LastLast
Results 3,751 to 3,775 of 6817

Thread: Ukrajina - sraz dva svijeta

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Juče je (nakon žrtava u Donjecku) poginuo i jedan vojnik ukrajinske vojske (ili su ubijena čak dva) u Simferopolju. Kasno sinoć (ili rano jutros) izvršen je upad u komandu ukrajinske vojske u Sevastopolju... Ukrajinska vojska regrutuje nove hiljade i hiljade rezervista, gomila naoružanje na granici sa Rusijom i kopa dugačke rovove kako bi otežala nastupanje ruske mehanizacije...Pojedine ugledne agencije javljaju da se među stanovništvom Krima (a posebno Tatarima) uočava pojava napuštanja domova.
    Ima li još neka pikanterija iz mainstream medija?
    Čitaš li ti išta drugo? Jesi li pročitao da je pored ukrajinskog vojnika ubijen i jedan pripadnik krimske samoodrbane, te da su najverovatnije ubijeni iz snajpera.
    Znači, ista priča kao na Majdanu...Neko ubija obe strane.
    Čiji li je to rukopis? Bojim se da nećemo saznati, jer fašistička klika u Kijevu nema nameru da istražuje ko je ubijao na Majdanu.
    Pitam se zašto.

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Dok u Kijevu najavljuju stezanje kaiša i smanjenje penzija za 50%, Putin naredio Ministarstvu rada RF da gradjanima Krima poveća penzije do nivoa ruskih.

http://itar-tass.com/obschestvo/1058951

Kako stvari stoje, mnogi Ukrajinci će poželeti da podju stopama Krimljana.

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    74
    Thanked in
    58 Posts

Quote Originally Posted by Dača View Post
    Dok u Kijevu najavljuju stezanje kaiša i smanjenje penzija za 50%, Putin naredio Ministarstvu rada RF da gradjanima Krima poveća penzije do nivoa ruskih.

http://itar-tass.com/obschestvo/1058951

Kako stvari stoje, mnogi Ukrajinci će poželeti da podju stopama Krimljana.
    Lako je Putinu uradit toliko populisticki potez nakon toka sto je donio odluku otudjit stanovnistvu Rusije kumulatinvi dio mirovine. Opljackat 70 milijuna Rusa pa povecat mirovine na Krimu je superjob!

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Quote Originally Posted by A+A View Post
    Lako je Putinu uradit toliko populisticki potez nakon toka sto je donio odluku otudjit stanovnistvu Rusije kumulatinvi dio mirovine. Opljackat 70 milijuna Rusa pa povecat mirovine na Krimu je superjob!
    Zaista ne znam o čemu se radi.

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    74
    Thanked in
    58 Posts

Zaista ne znam o čemu se radi.
    Samo o tome o cime sam napisao. U 2014. ruska vlast otudjiti ce ljudima novac koji poslodavci budu uplacivali na njihovi kumulativni racuni u mirovinskom fondu, tj bukvalno ukrast ce Rusima dio buduce mirovine.
    Dio tog novca ce sigurno bit preusmjeren na isplatu povecanih mirovina krimljanima.
    Nekako mi lici na Lohn der Solidarität koji je Zapadna Njemacka uvela tijekom ujedinjenja s Istocnom.
    Last edited by A+A; 19-03-14 at 16:13.

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

A+A odsad pa nadalje i ubuduce ispred imena Vladimira Putina uvijek naglasi njegova svjetlost, e vidim mnogo ga volis pa ti necemo zamjeriti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    Koliko se ja sjećam ti si isti negdje napisao da je nevjerovatno kako ogroman broj ljudi vidi rješenje u ratu i da ti je ista stvar neshvatljiva.
    Ja sam lično votova- da Ukraini ne gine građanski rat (a građanski je i ovaj u kojem će bivši Ukrainici da ratuju protiv sadašnjih Ukrainaca).
    mislim da stvari previše usko, da ne kažem jednostrano gledaš a razlog je sledeći:
    Naime USA i njeni saveznici, da ne kažemo staeliti su "odradili" par zemalja sa kojima je RF imala bliske veze i višestruku koristi (nafta, zlato, zemlja, itd). RF nije reagovala fizički (liše politike i pritisaka u EU i UN), razlog je što usijanje u svakom dijelu planete ne pogiduje nikom, a to je ono šta ti propagiraš. Sada je situacija okrenuta i opet osim pritisaka neće se desiti ništa međunarodno.

Upoređuješ SSSR i današnju RF, a to radiš opet jednosmjerno. Ma koliko tadašnji SSSR imao sredstava ipak je iznuren bio poslije par godina ratova sa Avganistanom. A on nije imao ono što ima danas RF, ono što je KGB pokušavao da uradi u svoje doba, nije imao veoma moćne ljude koji u svakoj zapadnoj zemlji vrše uticaj i mogu da izazovu određene fluktacije. Podcjenjuješ društve danas i ono od prije 50godina. Današnje kompanije su multinacionalne i ne poznaju granice, stvarni vlasnici su veoma često nevidljivi, a obično se pokazuje da nijesu ljudi sa zapada.

Ne sporim da je RF osuđena na bolan poraz ako do rata dođe, ali da če biti lako neće. Jer zapad ne voli kada ga neko lupi po džepu.
    Tvoji zaključci nemaju veze sa onim što sam napisao. Pročitaj moj post opet pa ćeš možda (iz drugog pokušaja) razumjeti šta tamo piše. Ili nemoj čitati, kako god želiš...
    Ali nevjerovatno je kako skačete u zaključke i kako izvodite crno bijelu tehniku. O čemu se radi, đavo će ga znati...Da li vas emocije nose pa od njih ništa ne vidite? Ne znam...Neću ni da pogađam... Tebe sam uvažio iz poštovanja što si stariji forumaš, sa priličnim brojem kvalitetnih postova u prošlosti...

Dakle, rat Zapada i Rusije nijesam niđe najavio (ko tvrdi da jesam, nek me citira), mada da budem iskren, takav epilog u konačnom nijesam - ni isključio. Ali, ako se i dogodi, mislim da smo još daleko od tog dana...
    Ovo što se sada dešava nalikuje pomalo aneksionoj krizi iz 1908., koja je uzburkala Evropu, i smatra se uvodom u ono što se dogodilo 6 godina kasnije...
    Ono što nam predstoji je ekonomsko-politička izolacija Rusije. Da li u obimu hladnoratovske izolacije, vidjećemo, no ka tome će se sigurno ići.. I nije problem u tome što je Rusija htjela Krim (da je bilo prilike da o tome razgovaramo, tvrdim da bi se razvijali modaliteti da ga de facto (možda i de iure) dobije. Ali apetiti Kremlja su višestruko veći. Rusija (Putin) želi ne samo obnovu rusoSSSR-a, već i novu podjelu Svijeta. Rusija želi svoje gopolitičke tačke, sfere uticaja i vojnopolitičko prisustvo najmanje nalik onom koji je imao SSSR. Ali istorija se jednom zaista dešava. Drugi put se može pojaviti samo u formi farse. To znaju svi iole učeni istoričari. Zato je izolacija neminovna. I ne samo izolacija. Ja očekujem jednu vrstu specijalnog rata kakav do sada nije viđen.
    Apsolutno me ne bi iznenadilo da se u tu izolaciju vremenom uključi i Kina. Ljudi na ovom prokletom kamenjaru stalno imaju potrebu da previđaju da Rusija i Kina nijesu ni izbliza prirodni, a još manje tradicionalni saveznici. Čak i u modernoj istoriji većinu njihovog odnosa obilježilo je neprijateljstvo, a ne prijateljstvo.
    Ukoliko Zapad nađe put dogovora sa Kinom (čiji apetiti su višestruko skromniji od onih Kremlja) Rusija koju danas znamo na putu je sloma i vjerovatnog rastakanja u kontrolisanom procesu.
    Ponavljam, Putin nije ostavio Zapadu nikakav izbor sem da ruši mostove između sebe i takve Rusije. Kažu da je Staljin (koji je za Putina bio maestro političkog majstorstva) običavao da posebno vodi računa kako njegov protivnik ne bi bio primoran da se bori (ne misli se samo na oružanu borbu, već svaku vrstu borbe). Putin je tu grešku učinio. Sad kad bi pozvao sve zapadne lidere, povukao se iz Krima, nacerio se i rekao "ja sam se samo šalio", Zapad preko učinjenog ne bi mogao preći.

Najsmješnije (ili najtragičnije, kako vam drago) u svemu što se upravo dešava jeste to što se Putin narugao i ruga sankcijama koje su zapadni saveznici uveli 12-orici (čini mi se) ruskih i bivših ukrajinskih "decision maker-a", i na taj način ih osramotio u vlastitoj javnosti. No, što je još gore potkopao je njihov politički kredibilitet i indirektno dao na važnosti jastrebovima koji se zalažu za sve vrste drakonskih odmazda. Tako da više nije pitanje hoće li, nego koliko će oštro ići buduća konfrontacija. Ponavljam ta konfrontacija neće (za sada) podrazumijevati vojnu opciju, ali sve druge biće u igri.
    Takođe,(na žalost i tragediju tog naroda, ali i Svijeta u cjelini) mislim da se u Ukrajini tek spremaju potoci ukrajinske i ruske krvi... Tvrdim da u ovom trenutku Zapadu veći problem predstavljaju bezbjednosni rizici za slučaj havarije i na samo jednoj od 15 nuk.elektrana u Ukrajini, nego ruski gas i nafta...Ali, život mora ići dalje...

I još nešto (u osvrtu na još jednu netačnu interpretaciju mog posta) nijesam upoređivao Rusiju danas i SSSR pred slom (pročitaj opet šta piše tamo). Mada (i tu nedoumicu da otklonimo) SSSR nije bolovao i u muci izdisao, već je naglo kolabirao i do 1988. nije bilo nikakvih znakova da će se urušiti. Ne, u tom postu na koji si se osvrnuo, upoređivao sam Rusiju danas i SSSR na svom vrhuncu (početkom -60-ih) u vrijeme kubanske krize. Rekao sam da je Rusija višestruko slabija od SSSR-a početkom -60-ih, a znate da se SSSR povukao na koncu kubanske krize. Istina, Zapad je pristao na određene (više simboličke) ustupke, ali vojno-politički pobjednik bio je Zapad.
    Podsjećam, vrijeme uoči same krize je vrijeme kada je preko polovine svijeta bilo duboko uvjereno da je komunizam budućnost svijeta, te da će SSSR izaći kao vojnopolitički pobjednik. U tom trenutku SSSR je bio veličinom vojne sile i (izuzetno važnim) svemirskim programom znatnoispred SAD. U sjećanju Svijeta još su bile freške slike iz Mađarske đe se Hruščov obračunao sa protivnicima ruske dominacije, i pokazao na njenom primjeru šta čeka sve one koji mu se suprotstave. Ipak, u oktobru 1962. SSSR je "trepnuo" prvi. Nikada se više nije oporavio. Današnja Rusija patuljak je u odnosu na tadašnji SSSR. Ni ekonomski, ni politički, a posebno ne vojno, nije ni izbliza u stanju da parira Zapadu. Rusija danas nema gotovo bilo koju geopolitičku tačku van Rusije đe je prisutna, đe može bilo koga ugroziti i odakle crpi resurse. Ono što je najgori problem Rusije jeste što se njen povratak na međunarodnu scenu događa na platformi najpogrešnije moguće ideologije - ideologije nacionalizma, ili ideologije "svi Rusi u jednoj državi". Ta ideologija nesposobna je da proizvede drugi efekat sem da protiv Rusije okreće i sve njene tradicionalne saveznike i uzorne komšije. Zato Rusija nema ni teorijsku šansu da na koncu (kad god to bilo) iz ovog sukoba izađe kao pobjednik.

I još jednom - ne sudite o Zapadu po brzini reakcije. Nikada Zapad nije reagovao brzo. Kada je od Zapada otuđena Njemačka pod Hitlerom okupirala demilitarizovani Rur i Sar 1935. Zapad je bio u šoku, ali nije mrdnuo prstom. Kada je Hitler ušao u Austriju (mart 1938.) Zapad takođe prstom nije mrdnuo. Kada je Hitler ušao u češke Sudete, Zapad se pokušao s njim dogovoriti, no iako je Hitler dobio iste, nije prošlo ni par mjeseci Njemačka je ušla i okupirala i ono što je ostalo od Čehoslovačke. Kada je 1. septembra 1939., ušao u Poljsku (sa namjerom da "zaštiti" Njemce u Dancigu) bio je u šoku kada su mu Britanija i Francuska objavili rat. SAD je ostala po strani. No i nakon objave rata sve do aprila 1940. (napada na Norvešku) Zapad je protiv Njemačke vodio rat tako što se zabavljao po kafanama blizu granice. Taj period poznat je kao "lažni rat" ili "smiješni rat".... Niko nije ni slutio kakva će razaranja u Evropi (i po Svijetu) tek uslijediti. Dakle, ne sudite o Zapadu po brzini reakcije, ali odgovor će zasigurno uslijediti.
    Slaviti Putinov uspjeh sada, podjednako je smisleno kao slaviti pobjedu Njemačke 1938. ili 1939....

PS: I za one koje to interesuje,..nijesam glasao opciju "građanski sukobi i građanski rat" iako su se oni desili kako sam i najavljivao od početka, (jer tamo đe nema dogovora "dogovori" se uglavljuju cijepanjem glava),..Ne, glasao sam za opciju "federalizacija zemlje"...Ipak, kako se pokazalo da u Kremlju ne sjedi razuman čovjek, i nakon svega što se dogodilo a što se ne da popraviti, mislim da je ta opcija sada sve manje realna...Na žalost... Čak i kada bi se federalizacija sada nekako dogovorila (mada ne vidim kako je to moguće bez Krima) takva država bila bi nefunkcionalnija od Bosne i Hercegovine. Bio bi to samo predah pred novu podjelu zemlje, kojem bi vjerovatno (opet) prethodilo razračunavanje na terenu.
    Last edited by El Re; 19-03-14 at 17:26.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Ne bih poželio da Rusija ima moć (ekonomsku i vojnu) kakvu ima zapad. Ali mi je drago da je ima u toj mjeri da može zaštititi svoje vitalne interese. Ne mislim da je dobro da bilo ko uređuje odnose u svijetu ne obazirući se ni na koga i ni na šta.
    Nije bitno ko uređuje odnose u Svijetu (čini li to sam ili sa više partnera), već na kojim vrijednostima se to čini.

Thanks Thanks Given 
    2,886
    Thanks Thanks Received 
    2,904
    Thanked in
    1,401 Posts

Quote Originally Posted by A+A View Post
    Samo o tome o cime sam napisao. U 2014. ruska vlast otudjiti ce ljudima novac koji poslodavci budu uplacivali na njihovi kumulativni racuni u mirovinskom fondu, tj bukvalno ukrast ce Rusima dio buduce mirovine.
    pa sigurno im nece davat penziju iz svog dzepa
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Odnosi u svijetu se uređuju na principu uvažavanja interesa u skladu sa količinom bruto moći (ekonomija, vojska, ljudski potencijali, strateški položaj). Kada dođe do sukoba interesa, a ne mogu se riješiti diplomatski, onda se stvari uređuju na principu toga ko je spreman da više uloži u sukob. Pa recimo Amerikanci jesu bili spremni da investiraju maksimum u rat sa Japanom, ali ne i u rat sa Vijetnamom.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Šta planiraju Rusi sa krimskim Tatarima... Eh, da,..ovo nije iz nekog "zapadnjačkog mračnog izvora propagande". Interesantne "potrebe društva" koje podrazumijevaju iseljenje/preseljenje stanovništva u zavisnosti od nacionalnosti.
    --------------------------------------------------------------------

RIA Novosti: 18.03 2014.
    Crimean Tatars Will Have to Vacate Land – Official
    (!)

MOSCOW, March 18 (RIA Novosti) – Ukraine’s breakaway region of Crimea will ask Tatars to vacate part of the land where they now live in exchange for new territory elsewhere in the region, a top Crimean government official said Tuesday.
    Crimean Deputy Prime Minister Rustam Temirgaliyev said in an interview with RIA Novosti on Tuesday the new government in Crimea, where residents voted Sunday to become part of Russia, wants to regularize the land unofficially taken over by Crimean Tatar squatters following the collapse of the Soviet Union.
    “We have asked the Crimean Tatars to vacate part of their land, which is required for social needs,” Temirgaliyev said. “But we are ready to allocate and legalize many other plots of land to ensure a normal life for the Crimean Tatars,” he said.
    Temirgaliyev emphasized that members of the Tatar community could receive senior political positions in the new government, in an apparent move to ease ethnic tensions in the region.
    “I think that Crimean Tatars will be well represented in the government and parliament,” he said.
    The Crimean Tatars, a historic people of the region, were deported en masse to Central Asia by Soviet leader Joseph Stalin 70 years ago. Although many of them returned in the early 1990s, they were unable to reclaim the land they had possessed before their deportation.
    Many Crimean Tatars have taken over unclaimed land as squatters by building houses, farms and mosques. Ukrainian authorities have in the past failed to settle the land disputes.
    The Tatars, who make up 15 percent of Crimea’s population, remain amongst the staunchest supporters of the new government in Kiev that ousted President Viktor Yanukovych last month.
    Crimea, a largely Russian-speaking autonomous republic within Ukraine, was part of Russia until it was gifted to Ukraine by Soviet leaders in 1954.
    Putin signed a decree Monday recognizing Crimea as an independent state, following a referendum Sunday that saw voters on the peninsula overwhelmingly support secession and reunification with Russia.
    Nearly 30 percent of Crimean Tatars voted in favor of reunification with Russia at Sunday’s referendum, Temirgaliyev said.
    Last edited by El Re; 19-03-14 at 17:16.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ukrajinska baza pod kontrolom proruskih snaga, Bajden prijeti Rusiji

Ukrajinski ministar odbrane Igor Tenjuk i potpredsjednik vlade Vitalij Jarema najavili su ranije jutros da planiraju posjetu Krimu

Uvecaj! (Foto: Reuters)

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas u Vilnjusu da će SAD odgovoriti na svaku agresiju na članice NATO. Bajden koji se nalazi u posjeti baltičkom regionu, rekao je novinarima da "raste cijena otvorene agresije".
    On je takođe kazao da SAD "veoma, veoma ozbiljno" shvataju svoju odgovornost po Sjevernoatlantskom ugovoru kad je riječ o pomoći u odbrani zemalja članica NATO.

Bajden je razgovarao sa predsjednicima Litvanije i Letonije u sklopu turneje po zemljama Baltika dan nakon pripajanja Krima Rusiji.
    Zarobljen komandant
    Krimske jedinice za samoodbranu su danas zauzele bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, luci na Crnom moru, izvijestila je agencija AP.
    Kako javlja BBC, zarobljen je glavni komandant ukrajinske mornarice. Ostali ukrajinski vojnici su napustili bazu poniženi, piše Rojters.

Uvecaj!
    Fotograf te američke agencije je naveo kako je prisustvovao događaju kad su članovi jedinice za samoodbranu Krima zauzeli zgradu baze ukrajinske mornarice i na nju istakli rusku zastavu.

Uvecaj!
    Pripadnici proruskih snaga (foto: Reuters) Ruski predsjednik Vladimir Putin i krimski lideri potpisali su juče u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije.
    Prethodno su građani Krima na referendumu u nedjelju ogromnom većinom glasova podržali pripajanje Rusiji.
    Ukrajina i Zapad smatraju taj referendum nelegitimnim.
    Krim odbio posjetu ukrajinskih zvaničnika
    Krim je odbio današnju posjetu predstavnika prelaznih ukrajinskih vlasti tom otcijepljenom poluostrvu, izjavio je u Moskvi krimski premijer Sergej Aksionov.

Uvecaj!
    "Oni nijesu dobrodošli na Krimu. Niko im neće dozvoliti da uđu, već će ih vratiti odakle su došli", rekao je Aksjonov agenciji Interfaks.
    Ukrajinski ministar odbrane Igor Tenjuk i potpredsjednik vlade Vitalij Jarema najavili su ranije jutros da planiraju posjetu Krimu da bi "okončali eskalaciju konflikta" na tom poluostrvu.
    "Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk zadužio je Igora Tenjuka i Vitalija Jaremu da posjete Krim u pokušaju rješavanja situacije i okončanja eskalacije" sukoba, rekao je novinarima ministar bez portfelja Ostap Semerak.
    Žrtve na obje strane
    Dvije osobe-pripadnik jedinica za samoodbranu i ukrajinski vojnik, poginuli su kada su snajperisti otvorili vatru sa delimično prazne zgrade u blizini ukrajinskog vojnog istraživačkog centra u Simferopolju, javila je televizija "Raša tudej".
    Jedan snajperista je, navodno, priveden, a drugi se nalazi u bjekstvu.
    Krimsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je pucano iz zgrade u izgradnji preko puta vojnog centra i da su meta bile lokalne krimske jedinice za samoodbranu i sam vojni centar.
    "Jedinice za samoodbranu ranije danas su obaviještene da je u djelimično praznoj zgradi otkrivena naoružana grupa. Kada su jedinice za samoodbranu krenule da izvrše provjeru na njih je otvorena vatra, pretpostavlja se iz snajpera", navelo je ministarstvo, dodajući da je pucano u dva pravca sa jednog mjesta.
    Jedan pripadnik jedinice za samoodbranu je ubijen, a drugi ranjen. Jedan ukrajinski vojnik iz vojnog istraživačkog centra takođe je ubijen, dok je drugi ranjen, saopštila je policija.
    Krimska policija i tužioci sprovode istragu o napadu.
    Meta snajperskog napada bio je mali ukrajinski vojni topografski istraživački centar, gdje su većina zaposlenih žene.
    To je mali objekat i snage koje su ga obezbjeđivale imale su samo šest mitraljeza i tri pištolja Makarov.
    Centar je, navodno, odlučio da se pripoji Krimu i Rusiji i pripremao je dokumenatciju za to.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Iako veoma mi je mrsko ratno profiterstvo ako se još malo zaoštri sve ovo eto nas i u NATO i u EU za godinu, najviše dvije.

Inače, interesantno je da već 15 dana niko više ne priča o Ukrajini, o toj zemlji, njienoj administraciji, ekonomiji, izborima. Priča je prešla na sljedeći nivo, isključivo zapad - Rusija. Svi su ronili suze a danas je ona u rasulu velikim dijelom, jako teško se drže konci iz Kijeva, veliki dugovi, administracija krhka, ... Pomoć je stigla iz Rusije u smislu "spašavanja" Krima (ulje na vatru!), a sa zapada uz velike riječi drugo ništa. Niko više ni ne pominje da bi trebalo pomoć da se stabilizuje. U tom lešinarskom duhu se i ja zapitah ovo iz prve rečenice.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Nije bitno ko uređuje odnose u Svijetu (čini li to sam ili sa više partnera), već na kojim vrijednostima se to čini.
    Mislim da je ovo ključna rečenica koja potvrđuje da korisnik El Re ne razumije međunarodnu politiku i međunarode odnose na ovoj planeti. Insistiranje na moralnoj superiornosti ,,američke nacije'' je žvaka za budale.

Ne mislim da mi možemo znati šta se sada trenutno dešava, ali mislim da se zna za neke osnovne principe funkcionisanja tih odnosa. A osnovni princip je ,,ekonomski interes'' tj. profit, a vrijednosni sistem tipa demokratija, ljudska prava i sl., su u sasvim desetom planu.

Sama priča u pređašnem postu o ,,Kubanskoj krizi'' je toliko neutemeljena u faktima da je to totalno šarlatansko pisanje. Sporazum između USA i SSSR-a koji je postignut nezvaničnim, a ne protokolarnim kanalima, je bio dil kojim je i jedna, i druga strana nešto dobila. USA je dobila demontiranje raketnog sistema na Kubi, a SSSR povlačenje ratketnih sistema ,,Jupiter'' iz tadašnje Turske.

Ne slažem se sa pisanjima @ASC-a. Mada, ne sporim da je RF dala naoružanje, novac, opermu, vozila i sl., Krimljanima, al' da na Krimu nisu postojale oružane snage ,,samoodbrane'' od prvih trenutaka kulminacije krize u Kijevu je sasvim pogrešna pretpostavka. Od samog početka imali smo vijesti gdje su ukrajinski vojnici na Krimu, pretežno, dezertirali i ,,samoraspuštali'' se i prelazili na stranu krimskih oružanih snaga, tu je policija Krima, specijalne jedinice, kao i ,,Berkut''. Uostalom, nije prvi put da u višenacionalnim država koje imaju separatističke elemente da se organizuju paralelne milicije i vojne formacije. Osim toga to smo mi gledali u SFRJ, Bosni, Kosovu i Metohiji itd., itd., ...

Mislim da treba razgovarati o svemu. Kako o nelegalnim postupcima vlasti sa Krima, tako posebno o bukvalnom PRAVNOM MASAKRU NAD USTAVNOPRAVNIM PORETKOM zemlje koji su sprovele pučističke vlasti u Kijevu iliti ,,Majdan bojsi''. Mislim da je lijepo političko stanje u zemlji u predkriznom periodu, gore naviše, objasio korisnik @Dača... A tvrdnje pojedinih da je Janukovič ,,naprasno'' prekinuo dogovore sa EU je potvrda neupućenosti i neinformisanosti, ali bukvalne. Za one koji nisu znali, Ukrajina je bankrot država. EU je Janukoviču nudila neku simobličnu pomoć od 300 - 500 miliona evra, a Putin je bio spreman istog mjeseca vlastima u Kijevu isplatiti 3 milijarde dolara, a dugoročno 15. I Janukovič, slijedeći logiku zdravog razuma, okrenuo se svom najvećem strateškom partneru, a to je Rusija.

To, da je Janukovič i prekršio izborno obećanje, opet ne znači da ga može smijeniti ulica.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by logoff View Post
    Iako veoma mi je mrsko ratno profiterstvo ako se još malo zaoštri sve ovo eto nas i u NATO i u EU za godinu, najviše dvije.

Inače, interesantno je da već 15 dana niko više ne priča o Ukrajini, o toj zemlji, njienoj administraciji, ekonomiji, izborima. Priča je prešla na sljedeći nivo, isključivo zapad - Rusija. Svi su ronili suze a danas je ona u rasulu velikim dijelom, jako teško se drže konci iz Kijeva, veliki dugovi, administracija krhka, ... Pomoć je stigla iz Rusije u smislu "spašavanja" Krima (ulje na vatru!), a sa zapada uz velike riječi drugo ništa. Niko više ni ne pominje da bi trebalo pomoć da se stabilizuje. U tom lešinarskom duhu se i ja zapitah ovo iz prve rečenice.
    Ukrajini je od strane zapadnih saveznika još krajem februara obećano 15 milijardi dolara, u nekoliko tranši.
    Svjetska banka (koja je pod američkim uticajem) je početkom marta odobrila 3 milijarde za Ukrajinu, a prije neki dan Vlada SAD odobrila je sama interventno milijardu dolara.
    EU, Vlada Kanade, Vlada Japana i Vlada Australije su takođe najavile značajnu pomoć Ukrajini. Ono što se očekuje jeste da MMF tokom marta skenira ukrajinsku ekonomiju i procijeni njene stvarne potrebe.
    Dakle, Ukrajinci su (za sada) dobili dio novca koji im je interventno bio potreban. Ono što brine jeste što se iz te tranše (po priznanju same Vlade Ukrajine i uz znanje saveznika) dio novca koristi za ubrzano podizanje na noge, ojačavanje i dodatnu modernizaciju ukrajinskih oružanih snaga.

Rezime: to što je fokus sa ekonomije prešao na mrtve i ranjene, te dalje prijetnje narušavanju mira i stabilnosti, ne znači da je ukrajinsku ekonomiju iko zaboravio. Naprotiv.
    Međutim, imajte na umu (dakle ne odnosi se samo na tebe) da problem sa ukrajinskom ekonomijom nije u ruiniranoj industriji, već u velikim kreditima koje Ukrajina nije sposobna više otplaćivati. Kako su oni kojima je dužna (i) banke sa Zapada, ne bih se ja sjekirao previše da li će joj biti odobren reprogram ili čak oprost dobrog dijela dugova. Ukrajina je riznica Evrope i svako bi je rado htio sa svim njenim dugovima, jer su ti dugovi (iako za većinu država ogromnih proporcija) ipak neozbiljni u usporedbi sa onim što je Ukrajina u stanju da ponudi onom ko je bude imao u svom taboru.
    Last edited by El Re; 19-03-14 at 17:43.

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Pa ako ćemo pošteno, zapad se ponaša svo vreme principijelno u tom smislu i nudi NIŠTA od početka.
    Ali takodje, primetno je da su veoma agresivni od starta u agitovanju kod Ukrajinaca da prihvate njihovu ponudu.
    Dobro, nije baš da je bilo apsolutno NIŠTA. Delili su se neki kolačići na Majdanu.

Palo je i stotinjak mrtvih u sklopu te akcije da Ukrajina prihvati zapadno NIŠTA, a da odbaci 15 ruskih milijardi.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mislim da je osim ekonomske a možda i više od takve pomoći toj državi potrebna politička pomoć. Smirivanje tenzija i stabilizovanje državnog aparata. Pa sa Krimom ili bez njega. Doduše, drugi imaju svoje interese pa je to ostalo samim Ukrajincima da odrade.

Inače, ono za ubrzavanje prijema u EU/NATO sam se stvarno zapitao.

@Dača Ovakvi odgovori su neozbiljni. I ti si mislio primarno na ekonomiju pa pročitaj El Reov odgovor.
    Vidiš, ja naprotiv mislim da je zapad bio pažljiv jer je Ukrajina bila (a i još je) ruska interesna zona i to je prepoznavano i priznavano sa svih strana, i osim velikih lomova (npr. ratom Ukrajine sa Rusijom) nisu mogli računati na ozbiljno okretanje cijele Ukrajine zapadu.
    Last edited by logoff; 19-03-14 at 18:02.

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Quote Originally Posted by salex View Post
    Mislim da treba razgovarati o svemu. Kako o nelegalnim postupcima vlasti sa Krima, tako posebno o bukvalnom PRAVNOM MASAKRU NAD USTAVNOPRAVNIM PORETKOM zemlje koji su sprovele pučističke vlasti u Kijevu iliti ,,Majdan bojsi''. Mislim da je lijepo političko stanje u zemlji u predkriznom periodu, gore naviše, objasio korisnik @Dača... A tvrdnje pojedinih da je Janukovič ,,naprasno'' prekinuo dogovore sa EU je potvrda neupućenosti i neinformisanosti, ali bukvalne. Za one koji nisu znali, Ukrajina je bankrot država. EU je Janukoviču nudila neku simobličnu pomoć od 300 - 500 miliona evra, a Putin je bio spreman istog mjeseca vlastima u Kijevu isplatiti 3 milijarde dolara, a dugoročno 15. I Janukovič, slijedeći logiku zdravog razuma, okrenuo se svom najvećem strateškom partneru, a to je Rusija.

To, da je Janukovič i prekršio izborno obećanje, opet ne znači da ga može smijeniti ulica.
    Ali jednostavno nije prekršio.
    Oni kojima je to opravdanje za oružanu smenu vlasti i stotinak mrtvih u Kijevu su najveći licemeri na svetu.

Uostalom, Janukovič je napravio ustupke i kompromis.
    Samo da su ispoštavali potpisano ovi što se kunu u medjunarodno pravo i demokratiju...Ukrajina bi danas već imala novu vladu i predsednika, bez mrtvih na Majdanu i bez ruske intervencije na Krimu. Narod Ukrajine bi odlučio jel Janukovič prekršio izborno obećanje ili nije , na način na koji se to u civilizovanom svetu i odlučuje...na izborima.

Ali fakat je da ovi samozvani protagonisti demokratije i civilizacije, koji sebi daju za pravo da uredjuju svet...često nisu zainteresovani za civilizacijska rešenja u tudjem dvorištu. Tako reče i Astonova u onom prisluškivanom razgovoru...zar ne?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

KIJEV DAO ULTIMATUM KRIMU 'Imate tri sata da oslobodite zapovjednika naše mornarice ili...'

• AFP

• DIMITAR DILKOFF/AFP

(1/2)

Autor: Hina

Objavljeno: prije 7 h i 30 min

inShare

>>> NOVO 17:48 Zapovjednik ukrajinske mornarice Sergij Hajduk, koji je bio prvi čovjek ukrajinske crnomorske vojne baze u Sevastopolju, netragom je nestao nakon što su je u srijedu zauzeli proruski militanti. Vlast u Kijevu tvrdi da su ga krimske vlasti otele te da njega i druge vojnike drže za taoce.
    VEZANE VIJESTI

Vijesti

Privremeni predsjednik Ukrajine Oleksander Turčinov u poslijepodnevnim je satima dao ultimatum Krimu kojim traži da sve 'taoce' oslobode unutar tri sata. Nije naveo što će se dogoditi ako ultimatum istekne, a 'taoci' ne budu oslobođeni.
    'Vlada će poduzeti adekvatne korake ako sve provokacije usmjerene prema ukrajinskim vojnicima ne budu prekinute, a admiral Hajduk i drugi taoci - vojni i civilni - ne budu oslobođeni do 21 sat', rekao je Turčinov.
    -----------------------------
    16:54 Nekadašnji boksački prvak Vitalij Kličko, inače šef stranke UDAR, jedne od članica vladajuće koalicije u Ukrajini, založio se u srijedu za povlačenje ukrajinskih vojnika s Krima, prenosi BBC.
    'Ne smijemo više čekati i riskirati ljudske živote. Odmah moramo donijeti odluku o povlačenju ukrajinskih vojnika s Krima na privremene položaje. Građanima koji će biti prisiljeni privremeno izbjeći s Krima moramo osigurati infrastrukturu i podršku', rekao je Kličko. Ostatak vlasti u Kijevu dosad slične izjave nije davao.
    -----------------------------
    SIMFEROPOLJ - Proruski prosvjednici upali su u srijedu ujutro u sjedište ukrajinske mornarice u Sevastopolju i zamijenili ukrajinske zastave ruskima, javljaju ruski i ukrajinski mediji.
    Po riječima očevidaca, u sjedištu je oglašena uzbuna i ukrajinski vojnici su napravili živi zid ispred prosvjednika, ali su prosvjednici ipak uspjeli ući automobilima na područje sjedišta.
    U međuvremenu je zapovjednik ruske Crnomorske flote viceadmiral Aleksandr Vitko započeo pregovore sa svojim ukrajinskim kolegom kontraadmiralom Sergejem Gajdukom. Ukrajinska Pravda javlja da prosvjednici nisu naoružani.
    Ubrzo nakon incidenta oglasio se vršitelj dužnosti ukrajinskog ministra obrane Igor Tenjuh koji je izjavio u Kijevu da se ukrajinske snage neće povući s Krima bez obzira na to što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao sporazum o ulasku te regije u sastav Rusije.
    Tisuće ruskih vojnika preuzele su kontrolu nad Krimom posljednjih tjedana prije referenduma održanog u nedjelju na kojemu su se birači izjasnili za pripojenje Rusiji.

Britanija: Rusija bi mogla biti izbačena iz G8

LONDON - Velika Britanija upozorila je u srijedu ruskog predsjednika Vladimira Putina da bi Rusija mogla biti suočena s trajnim isključenjem iz G8 ako Kremlj poduzme daljnje korake protiv Ukrajine.
    "Mislim da bi trebali razmotriti treba li trajno izbaciti Rusiju iz G8 ako budu poduzeti daljni koraci", rekao je premijer David Cameron u britanskom parlamentu.
    Idućeg tjedna sastaje se u Den Haagu G7 kako bi razmotrio daljnje odgovore na poteze Kremlja za pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima.
    Cameron je pozvao na snažan odgovor članica Europske unije čiji se čelnici sastaju u četvrtak i petak u Bruxellesu.
    Također je rekao da će Rusija biti suočena s ekonomskim sankcijama ako i dalje bude radila na destabilizaciji Ukrajine.
    "Ako okrenemo glavu od krize i ne budemo djelovali, dugoročno ćemo platiti vrlo visoku cijenu", istaknuo je Cameron.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ali jednostavno nije prekršio.
    Oni kojima je to opravdanje za oružanu smenu vlasti i stotinak mrtvih u Kijevu su najveći licemeri na svetu.

Uostalom, Janukovič je napravio ustupke i kompromis.
    Samo da su ispoštavali potpisano ovi što se kunu u medjunarodno pravo i demokratiju...Ukrajina bi danas već imala novu vladu i predsednika, bez mrtvih na Majdanu i bez ruske intervencije na Krimu. Narod Ukrajine bi odlučio jel Janukovič prekršio izborno obećanje ili nije , na način na koji se to u civilizovanom svetu i odlučuje...na izborima.

Ali fakat je da ovi samozvani protagonisti demokratije i civilizacije, koji sebi daju za pravo da uredjuju svet...često nisu zainteresovani za civilizacijska rešenja u tudjem dvorištu. Tako reče i Astonova u onom prisluškivanom razgovoru...zar ne?
    Zato se gura priča tipa: dobri anđeo Amerika v.s. šejtan Putin i Sovjetska Rusija, koja uzgred želi da pokori što više naroda i slobodnih građana. To najbolje opisuje ova rečenica: ,,Nije bitno ko uređuje odnose u Svijetu (čini li to sam ili sa više partnera), već na kojim vrijednostima se to čini.''

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

@Dača Ovakvi odgovori su neozbiljni. I ti si mislio primarno na ekonomiju pa pročitaj El Reov odgovor.
    Vidiš, ja naprotiv mislim da je zapad bio pažljiv jer je Ukrajina bila (a i još je) ruska interesna zona i to je prepoznavano i priznavano sa svih strana, i osim velikih lomova (npr. ratom Ukrajine sa Rusijom) nisu mogli računati na ozbiljno okretanje cijele Ukrajine zapadu.
    To je stiglo post festum, dok Janukovič bio na vlasti u igri je bilo nekakvih tričavih 300-400 miliona. Svoju politiku mijenjaju kada pučisti preuzimaju vlast i političari ala Timošenko, sve sa ciljem da prodube antagonizme u zemlji i Rusija - Ukrajina.

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

:tennis: Sigurno me zezaš, jel da?
    Jel u to uvažavanje i priznavanje ruske interesne zone spada i instaliranje u vladu fašističkog antiruskog elementa nakon oružanog puča?
    Nećemo se praviti naivni.
    Oružani puč i nasilje na ulicama Kijeva je organizovala zapadna agenda. Postoje i prisluškivani razgovori iz koji se može saznati ko je sastavljao novu vladu u Kijevu i može se naslutiti ko je organizovao masakr na Majdanu.
    To što mainstream mediji i EL Re ne pišu o tome, ne znači da ne postoje ljudi koji ne nasedaju na njihove spinove.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ok, jasno mi je. Zli zapad i dobri medo koji im stoji na putu. Naučio sam. Idem sad po internetu pisat tu rečenicu osvješćujući druge.

Džaba.

P.S: zna li neko da li se stvarno uzimaju pare za pisanje po foruma? i đe se prijavljuje? može i na PM.
    Last edited by logoff; 19-03-14 at 18:25. Reason: P.S.

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    225
    Thanked in
    150 Posts

Quote Originally Posted by salex View Post
    Zato se gura priča tipa: dobri anđeo Amerika v.s. šejtan Putin i Sovjetska Rusija, koja uzgred želi da pokori što više naroda i slobodnih građana. To najbolje opisuje ova rečenica: ,,Nije bitno ko uređuje odnose u Svijetu (čini li to sam ili sa više partnera), već na kojim vrijednostima se to čini.''
    Te njihove vrednosti su priča za apolitičnu liberalnu javnost.
    Nigde to više ne može proći, jer ne možeš ti uredjivati svet na istim vrednostima, ako se u Avganistanu boriš protiv Al Kaide i terorizma, a u Libiji i Siriji podržavaš Al Kaidu. Boriš se na jednoj strani protiv fašizma, a u Ukrajini instaliraš fašističke elemente u vladu.

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Par pitanja za pronato forumase, kako mislite da Rusija vjeruje zapadu poslije svih prevara od rusenja berlinskog zida do Ukrajine? Znajuci za sve te prevare, kako bi vi licno postupili da ste na Putinovom mjestu ?

Ko ima grama mozga u glavu sve je kristalno jasno, zapad se za ovo spremao pedesetak godina, kapitalisticka elita zeli resurse Rusije, nato je poslije rasformiranja varsavskog pakta postao izvrsilac naloga nezasitih miliardera. To smo se uvjerili nekoliko puta do sada, zadnja predstava iz Libije je do te mjere providna da niko ne moze tvrditi da su tamo bile ugrozene zapadne vrijednosti. Osim ako za zapadne vrijednosti ne smatrate dugove zapadnih naftnih kompanija za isporucenu naftu ?

Godinama tolika izdvajanja za vojne budzete, to vise ni stanovnici zapada ne mogu podnijeti, rat je ponajprofitabilnija industrija oni misle da su spremni, oni su donijeli odluku da je na redu Ukrajina, vrata Petrovgrada i Moskve, Rusija spremna ili ne ako misli da se brani morace odma bez odlaganja. Rusija zna da nato baza ili nato vojnici na lijevoj obali Dnjepra znace njen kraj, u skladu sa tim mora donositi odluke, zapad je taj koji se igra sudbinom planete, jer je znajuci sve ovo stavio ulog na Ukrajinu.

El Re u nekom ranijem postu je vidim pomenuo kako Rusija bi da zabrani zapadu da organizuje Svijet kako to oni misle da treba, te kako ona zeli da ima svoje interese koje gledajte cuda zeli da brani, te kako je Rusija opalila samar zapadu braneci svoje interese u Ukrajini. Nije naglasio da je zapad mimo bilo kakvog medjunarodnog suda ili bilo kakvog drugog organa sam prigrabio za sebe to pravo da uredjuje Svijet i odnose na njemu. Stvar je do bola jasna, ako zapad zeli to pravo da zadrzi evo mu prilike da ga odbrani, pa tako Rusiji i ostalima dokaze da ona nema pravo na interese danas, pa tako ni neko drugi u buducnosti, ili neka okrene drugi obraz da dobije jos jedan samar, naravno poslije dva samara ide noga u prkno.

Ono da budemo elementarno posteni sad vam je lako da procijenite o cemu se u Ukrajini zapravo radi !

Page 151 of 273 FirstFirst ... 51101141147148149150151152153154155161201251 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)