Page 63 of 63 FirstFirst ... 13535960616263
Results 1,551 to 1,574 of 1574

Thread: Pomorci u Crnoj Gori

Thanks Thanks Given 
    401
    Thanks Thanks Received 
    1,635
    Thanked in
    651 Posts

Pozdrav sa Pacifika, za sad mirno sve

2. The Following User Says Thank You to NoLimit For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    293
    Thanks Thanks Received 
    251
    Thanked in
    90 Posts

Kolege, da nije skoro polagao klasu za senior oficira? Interesuje me par stvari - u Decembru se polaze u Kotoru ili Baru? I koliko je vremena potrebno da se sve zavrsi? 3eg Januara bih trebao nazad na brod pa je li realno da se cimam sad za ovaj decembarski termin?
    "Zivot je Avganistan, vjeciti rat niskog inteziteta"

No Rich Parents

Thanks Thanks Given 
    3,265
    Thanks Thanks Received 
    6,060
    Thanked in
    3,143 Posts

Quote Originally Posted by diVerso View Post
    Kolege, da nije skoro polagao klasu za senior oficira? Interesuje me par stvari - u Decembru se polaze u Kotoru ili Baru? I koliko je vremena potrebno da se sve zavrsi? 3eg Januara bih trebao nazad na brod pa je li realno da se cimam sad za ovaj decembarski termin?
    Mislim da je u Baru.

Obuka u novembru, polaganje u decembru.

Ne znam može li sve bit' gotovo do nove.

Najbolje da pitaš bilo koju obuku, oni će najbolje znat' koliko bi trebalo da traje sve.

Poslato preko goluba pismonoše
    --------------------------
    Do Not Disturb.

5. The Following User Says Thank You to Fidel Castro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    293
    Thanks Thanks Received 
    251
    Thanked in
    90 Posts

Poslah poruku jednom trening centru pa evo jos cekam odgovor hvala u svakom slucaju!

No Rich Parents

Thanks Thanks Given 
    9
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    81 Posts

Ako se nista nije mjenjalo samo polaganje je, bar u Kotor, trajalo 10 dana, pocne u ponedeljak i sledece srijede se zavrsi.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

8. The Following User Says Thank You to Wolverine For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    293
    Thanks Thanks Received 
    251
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Wolverine View Post
    Ako se nista nije mjenjalo samo polaganje je, bar u Kotor, trajalo 10 dana, pocne u ponedeljak i sledece srijede se zavrsi.

Pa i ja koliko se sjecam, polaganje oko 10ak dana, ali ne mogu da se sjetim koliko se posle cekalo da bude gotov sertifikat… jos su praznici krajem Decembra i pocetkom Januara, ne znam kako ce i oce li lučka raditi u tom periodu.

No Rich Parents

Thanks Thanks Given 
    9
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    81 Posts

7 dana za brevete, ako je hitno moze i brze, jedino ne znam koliko im treba za onu potvrdu o ispitu jer ja sam tacno bio zavrsio polaganja i sutradan poceo lockdown 2020, tako da sam brevet izvadio 4 mjeseca kasnije

Thanks Thanks Given 
    293
    Thanks Thanks Received 
    251
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by Wolverine View Post
    7 dana za brevete, ako je hitno moze i brze, jedino ne znam koliko im treba za onu potvrdu o ispitu jer ja sam tacno bio zavrsio polaganja i sutradan poceo lockdown 2020, tako da sam brevet izvadio 4 mjeseca kasnije

Da, i to sto kazes, mogu makar poloziti to pa brevet da uzmem i kasnije, nije frka…

No Rich Parents

Thanks Thanks Given 
    1,464
    Thanks Thanks Received 
    1,885
    Thanked in
    875 Posts

Načuh nešto nekoncizno: Evropa Sad 2, 15% oporezivanje na prihode iz inostranstva, pomorci.

Neko nešto više zna?

Послато са Mi Pad 6 помоћу Тапатока
    Those about to rock, we salute you!

Thanks Thanks Given 
    3,265
    Thanks Thanks Received 
    6,060
    Thanked in
    3,143 Posts

Quote Originally Posted by guvarana View Post
    Načuh nešto nekoncizno: Evropa Sad 2, 15% oporezivanje na prihode iz inostranstva, pomorci.

Neko nešto više zna?

Послато са Mi Pad 6 помоћу Тапатока
    Jesam cuo za oporezivanje 'freelancer'-a ali ne i za pomorce.

Nazalost je Srbija napravila presedan i to na cak dva polja... prva je koja je pocela da oporezuje pomorce iako nema apsolutno nista uredjeno za njih a uz to je pocela i retro-aktivno da naplacuje porez za sve one pomorce koji su plovili unazad 10 godina ili koliko vec... Totalni pakao ljudi koji su vidjeli priliku da upumpaju pare u budzet a da za uzvrat drzava apsolutno nista ne uradi.

Ja sam se nadao da cemo se, kad za to vrijeme dodje, ugledat' na Hrvatsku gdje je sve mnogo uredjenije i zna se ko pije a ko placa, zna se da ako provedes preko 183 dana na brodu ne placas ni centa poreza, drzava te prepoznaje kao radnika sa svim sto ide uz to itd.

Crna Gora je jos uvijek mnogo bliza Srbiji, tj. apsolutno nista nije uredjeno kad su pomorci u pitanju. I dalje je siva zona, i dalje pomorci nemaju dana radnog staza, centa penzije itd. Pa se nadam da se necemo ugledat' na Srbiju prslu nego da ce makar pomorci glasno rec' "nesh me yebat". Mada, znajuci kakva su nam udruzenja i koliko sui efektivni, mislim da ni lubrikant nece bit' potreban.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    3,677
    Thanks Thanks Received 
    3,496
    Thanked in
    1,960 Posts

Zbilja kako drzava prepoznaje pomorce odje? Ko im placa doprinose i osiguranje?
    Pitam jer ne znam a muka mi da guglam . Ko placa doprinose ? Jel ko preduzetnik pa po 100 eura mjesecno uplacujes..

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    3,265
    Thanks Thanks Received 
    6,060
    Thanked in
    3,143 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Pitam jer ne znam a muka mi da guglam . Ko placa doprinose ? Jel ko preduzetnik pa po 100 eura mjesecno uplacujes..

Ne prepoznaje, "siva zona".

Zdravstveno osiguranje ima kao sto ima svaki gradjanin CG, bez obzira da li je u radnom odnosu ili ne.

Ostalo nista, sam uplacujes ako te volja i ako imas 'racunicu' da to radis.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    2,364
    Thanks Thanks Received 
    2,594
    Thanked in
    1,325 Posts

A da li uplacujete?
    Sjecam se da j emoj tata (a bilo je davno) jer je plovio na stranca, samo dvije godine na Jugooceaniju, uplacivao kao baštovan. Nikad ga nije zanimalo, vazd aje govorio nece docekat, nece zivjeti od penzije a opet je 23 godine uzivao u penziji. Posliej je govorio da je bolje da je vise uplacivao i slično. Valjda dok si mlad ne mislis.
    A sa Jigoocenaije je dmah otisao jer nije htio da placa birokratiju u onako skupoj zgradi koju su napravili od njihovih para. Vise sluzbenika nego pomoraca. Nista s emnogo u nasoj drzavi nije promijenilo od tada a to su sedamdesete.

Thanks Thanks Given 
    3,265
    Thanks Thanks Received 
    6,060
    Thanked in
    3,143 Posts

[prebacih post-ove jer je prica pocela da idu u pravcu pomoraca a ne pomorstva]

Quote Originally Posted by montenegrina View Post
    A da li uplacujete?
    Sjecam se da j emoj tata (a bilo je davno) jer je plovio na stranca, samo dvije godine na Jugooceaniju, uplacivao kao baštovan. Nikad ga nije zanimalo, vazd aje govorio nece docekat, nece zivjeti od penzije a opet je 23 godine uzivao u penziji. Posliej je govorio da je bolje da je vise uplacivao i slično. Valjda dok si mlad ne mislis.
    Sigurno treba uplacivat' ili se na neki drugi nacin "osigurat" finanijski. Danas ima vise nacina nego ikad, samo treba nac' najadekvatniji. Slazem se da dok je co'ek mlad najmanje razmislja o tome... ali to je univerzalno razmisljanje kod nas, ne samo kod pomoraca. Svi bi prije uzeli malo vise kesa na ruke a da im se nista ne uplacuje sto je svakako pogresno.

E sad oce li to bit' uplacivanje u privatni fond, kupovina akcija na berzi, hartija od vrijednosti, stan za izdavanje, mali biznis ili nesto deseto... to vec zavisi od individualnih potreba i afiniteta.

Quote Originally Posted by montenegrina View Post
    A sa Jigoocenaije je dmah otisao jer nije htio da placa birokratiju u onako skupoj zgradi koju su napravili od njihovih para. Vise sluzbenika nego pomoraca. Nista s emnogo u nasoj drzavi nije promijenilo od tada a to su sedamdesete.
    Ne bih se slozio. Promijenilo se dosta toga a vecina na gore. Od svih tih silnih brodova nemamo danas nista. Imamo par brodova koji su vise zastidje drzave nego 'ponos i dika' sto su nekad bili. Ne idem na 'jugo-nostalgicnost' ali je cinjenica da smo imali brodove koji su isli svuda po svijetu i prevozili svakakve terete da su oni kao i drzava bili prepoznati. Sad ima par kanti koji se daju u 'charter' snj kompanijama i od kojih ima vise stete nego koristi. Ali kad pogledas ko je sve te ugovore potpisivao onda nemas sta da se cudis... Mada je ova prica vise za onu drugu temu pa da ne duzim (pre)vise.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    12
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    2 Posts

Evo oglasa za naše kadete

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    3,265
    Thanks Thanks Received 
    6,060
    Thanked in
    3,143 Posts

Mozda nekome bude zanimljivo...

Mjesta su ogranicena a pozvano je mnogo studenata, kako aktuelnih tako i 'bivsih' pa se prijavite sto prije, ako ste zainteresovani.

Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    12
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    2 Posts

Ajmo makinjerosi kadeti

Thanks Thanks Given 
    53
    Thanks Thanks Received 
    298
    Thanked in
    87 Posts

zanimljiva glupost od ponude. Koliko je sad potrebno navigacije za klasu? 12 mjeseci, ili nesto krace? Znaci treba ti 2 godine najmanje ako podjes sad, i saceka te predavanje/polaganje po iskrcaju. nikad nisam cuo da su kadeti pod ASAP
    COMMUNITAS CIVITATIS CATHARI
    navigare necesse est, vivere non est necesse

Thanks Thanks Given 
    1,577
    Thanks Thanks Received 
    1,699
    Thanked in
    681 Posts

Mozda kadet ali tamo radi kao mornar/mazac

Sent from my SM-A528B using Tapatalk
    Quote Originally Posted by Biznismen Podgorica View Post
    Oli da se kladimo ti das 50e a ja cu 200e.
    Ako ne prodje ti imas 200e.. :wink:

Thanks Thanks Given 
    12
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    2 Posts

Bitno je da se krene odnekud pa se može i dopisati ukoliko hvali mjeseci.
    Što se tiče mazača ili ostalih nižih rankova,mnogi su bili mazači na msc i na sličnim kompanijama pa im je upisivano Engine Cadet.Uostalom tokom kadeture se radi i taj dio posla, jer sutra kad postaneš treći makine ukoliko mazač ne zna posao ti si tu da ga usmjeriš kao oficir.
    Ajmo malo pozitive kolege,ako imate bolje ponude slobodno ih postavite da pomognemo našim momcima.

Thanks Thanks Given 
    3,601
    Thanks Thanks Received 
    6,155
    Thanked in
    2,528 Posts

Quote Originally Posted by il fenomeno View Post
    Ajmo makinjerosi kadeti

Posto sam apsolutni laik za ovo, jel ima neki poseban razlog zasto se radi 8 nedelja, pa odmara 8?

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    53
    Thanks Thanks Received 
    298
    Thanked in
    87 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Posto sam apsolutni laik za ovo, jel ima neki poseban razlog zasto se radi 8 nedelja, pa odmara 8?

Sent from my SM-A536B using Tapatalk
    Zato sto se tih 8 nedelja radi svaki dan sto na sat po 12 sati. Busenje rupa za naftne platforme, postavljanje vjetrenjaca pred holandijom, belgijom, nasipanje pijeska palma ostrva ispred dubaija, cijevi sjevernog i ostalih tokova, lifteri su poslovi koji se rade 24 sata dnevno. Takvi brodovi, jos ako su u DP3 (Dynamic Position) moraju da imaju skoro sve clanove posade u duplom broju. Takvi poslovi se zavrsavaju kad je dogovoreno. Nema probijanja rokova. Ako se vidi da se kasni, dovesce se drugi brod, jos ljudi da se nadoknadi, kako bi se plan zavrsio na vrijeme.
    Svodi se na to da je preko 8 sedmica dosta tesko izdrzat pod tim uslovima. Na platforme se radi po 28 dana. Do 8 sedmica je optimalno, i imas u igranu ekipu koja obicno mijenja jedna druge, rotiraju se sve isti. Ne gleda svaka kompanija kako da ustedi na svemu, pa i na manjem broju avionskh karata. To sto ce kompanija platiti duplo vise, ili trecinu vise karata u bilo kom periodu, vratice se to na drugi nacin. Neki gledaju malo sire, dugorocnije.

E sad - konretno da se nudi kadetima ovo, i dalje ne kapiram. Tu trebaju treninzi za prezivljavanje pada helikoptera, milion stvari jos, pa samo jedan sertifikat o sirini tvojih ramena, kako bi optimizovao red sjedista u helikopter kosta ko svetog petra kajgana

Evo ti npr sto se radi sve na offshore, jedna od boljih, nema nasih da ja znam

https://www.jandenul.com/fleet
    COMMUNITAS CIVITATIS CATHARI
    navigare necesse est, vivere non est necesse

Thanks Thanks Given 
    4,115
    Thanks Thanks Received 
    1,078
    Thanked in
    439 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post

Mozes kod bilo kojega privatnika da se prijavis koji ima firmu da ti uplacuje doprinose. Trenutno za minimalac se placa 450+116. Znaci 116 su doprinosi a 450 ti se vrati na banku. Po novome minimalac ti je 600+79. Skresao Milojko doprinose. Ovo ti je racunica za minimalac ako zelis da uplacujes vise onda mozes za vecu poziciju uplacivat. Obicno se vodis kao prodavac u butigu, konobar u kafanu ili sekretar u firmu.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
    To learn how to use your head, you have to go out of your MIND.

Thanks Thanks Given 
    3,265
    Thanks Thanks Received 
    6,060
    Thanked in
    3,143 Posts

Sto se tice 'offshore'-a, tu je 8 sedmica cak i gornja granica. Mnoge moje kolege su po 4 sedmice na radnom mjestu, 4 sedmice doma. Permanent.

Nije to lose al' sto kaze kolega... tih mjesec/dva se odires ka' konjina. 12 sati je obicno smjena + nerijetko dodatne zayebancije.

Nije da je na vecini drugih brodova mnogo lakse ali opet... mislim da je jedna od tezih industrija. Zato i tako kratki ugovori i tako visoke plate.

Uz to je i dosta tesko zavrsit' na nekoj kvalitetnoj kompaniji. Ovo sto se salje kod nas (posebno iz same CG) su uglavnom kompanije sa dna kace a HR kopanije uglavnom forsiraju svoje, sto je u neku ruku i logicno ali to u znacajnoj mjeri ogranicava nase pomorce na 'offshore' industriji pa ih i nema previse.
    Do Not Disturb.

Page 63 of 63 FirstFirst ... 13535960616263

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)