ima li svrhe podnosit prigovor?
nerealno mi je da mi je račun za posljednjih godinu i nešto u prosjeku između 15 i 20 eura (zbog solara), a sad odjednom 135 eur, a nikakve značajne razlike nema u potrošnji
Naravno, pogledaj stanje na brojilu koje ti je na racunu (od 1.) i danasnje stanje pa ukucaj na sajtu epcg i vidi koliko si potrosio za 10 dana.
Ne znam koje ti je brojilo ali ako ti je neko staro, a upaljena elektrana, moze biti da ti i proizvodnju sa panela racuna kao potrosnju sa mreze pa ti je zato dosao veci racun.
Mali vodic za ustedu elektricne energije
1. Ako imate solarni sistem, dodajte baterije, tako da mozete struju da koristite i kad je manja proizvodnja elektricne energije (zbog oblaka).
2. Druga varijanta solarnih sistema su solarni kolektori sa bojlerima velikog kapaciteta - super za toplu vodu tokom citave godine, i znacajnu ustedu.
3. Zamjena klasicnog sporeta indukcionim plocama (ugradnim, ili zasebnim resoom) - ovdje se ostvaruje velika usteda u vremenu prvenstveno, a onda i velika usteda elektricne energije.
4. Provjera svih elektro-instalacija i ispravka losih kontakata.
5. Ugradnja tajmer sklopki sa kontaktorom (nikako sa jeftinim tajmerima sa Aliexpressa i sl. jer isti mogu izazvati pozar) za bojler i sl. velike potrosace.
6. Klasican savjet za gasenje uredjaja koji se ne koriste (svijetla, racunari, televizori i sl.). Ovo se moze regulisati i automatski uz malo pametnih releja/sklopki i sl.
Novembar 65
Decembar 100
You'll Never Smoke Alone..
74.22 eura
Duplo veći račun nego Novembarski, klima u dnevnoj od ujutru do uveče se nije gasila. Mašina za sušenje se više koristila, mada je sa toplotnom pumpom pa ne troši mnogo, oko 700w na sat.
A smart plug kaze sledeće:
Bojler u kuhinji i delimano express lonac 40.2kw
Klima 246kw (novembar 125kw)
Mašina za sušenje 21kw ( novembar 18kw)
Mašina za pranje 32kw
Sobna klima 51kw (novembar 44kw)
Smart led rasveta 10kw
Ostalo ide na bojler u kupatilo, frizider, tv, punjace, laptop...
Sent from my S24 ultra tastature
--------------------------
Do Not Disturb.
--------------------------
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks