Moram da stavim tačku na ovu raspravu, ne može niko biti kvalifikovaniji od mene da xxx oca, prababa mi je bila zadužena da iznosi Kralju Nikoli kačamak iz Trebaljeva kad je dolazio u zabran da lovi, današnji nacionalni park koji je mahom bio imovina izvanjeg mi strica, ali to je druga i duga priča.
Elem, kačamak je sa krompirom i pšeničnim, da se razumijemo rjeđe ga je bilo, ječmenim ili heljdinim brašnom, rijetko kukuruznim, i on se tuče kačamašem - tučanik otuda. A kukuruzni se, kačamak isto, kuva često samo na vodi, nije isto što i palenta, jer je palenta griz a ne brašno, i on se ne tuče no se miješa posebnim kačamašem, ručka mu je debela ko kod starijeg rođaka ali nema tučak no kao debela varjača izgleda.
Nijesam pri alatu da vam to slikam.
E sad, kačamak nije brza hrana no se kuva sat i po najmanje i tuče u znoju lica svog, kad vam kačamak nenaručen stigne brže - bježite jer domaćin ne zna što čini ili je smočan podgrijan. Isto ako vidite da se koristi rešetka za pire, mikser i sl - što dalje bježite.
Kačamak se guči, tj. vadi kašikom u guke, a one se odmah dube i pune kajmakom, smoče u na masti topljeni kajmak i sir, ili drobe u kiselo mlijeko. Poneko i u vareniku, lično ne bih probala za spas.
Od priloga u obzir dolazi samo kiseli kupus, carsko je jelo u pitanju. ili pržena paprika ili topljeni zatop, ovo drugo ako ste iz doline Lima.
Za smočanje i rastezanje potrebne su različite vrste sira, polumasni obavezno, inače ga nećete ni viđet.
Sve drugo je no-no!
Pics or it didn't happen. Mislim na kačamak, ne na prababu dok ga iznosi kralju Nikoli.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Možda izgleda malo ali sam se baš lijepo najeo. Montenegro doručak @ Kristal Central Point, sve svježe, ukusno, teško da može bolji doručak za 4.8e u PG
PS: Usluga prva liga, momci preljubazni
Sent from my Magic 7 Pro using Tapatalk
Dobar im je Montenegro, samo ta jaja izgledaju preloše ispržena![]()
Izgledaju samo, i ja pomislih kad mi donese ali unutra bjehu za umočit top, baš ka što volim
Sent from my Magic 7 Pro using Tapatalk
Ja ih baš ovakva volim i sebi i svojima ih ovako i spremam...zapržena sa obje strane.Možda mrvicu manje zapržena sa gornje strane,kolko da sredina od hleba ima svoju funkciju "umočiću"
Inače,nikad i niđe nisam platio bilo koju hranu kojoj su osnova pržena jaja...ako se to ne može spremit u diy varijanti ....onda bolje da se bači kašika,oću reći varjača
Sent from my 24090RA29G using Tapatalk
Last edited by joni; 18-05-25 at 12:22.
Meni mora biti malo zivlje zumance tj da se bas fino umace u njega. Jednom mi je dosao drug iz Srbije u goste i veli ja kuci jaja okrenem da se zumance dobro uprzi, to mos kuci druze odje neces sigurno![]()
@NotRobot eto tako. Sve lijepo objašnjeno.
Dobar je i u guke, mi smo kao djeca zvali u grudve, pa kajmaka a on istopi uhhh. Voda na usta. Nisam odavno, pretežno ga samo smočanog jedem. Dobro si mi dala ideju. Biće brzih dana.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Last edited by extravaganca; 18-05-25 at 14:50.
Znaš li ti šta je greba? 😁
Baš to, onaj karamelizovani sloj sa dna šerpe, pošto se kačamak kuva u šerpi ili loncu sa debelim dnom, to je najslađi dio, daje se djeci da ga umaču u rastopljen kajmak i sir.
Pa ja sam onda dijeteod kad sam probao kačamak u mojoj familiji se meni ostavlja šerpa na kraju da odradim grebauing. Sve do ovih skoro 40. Ručak kad je kačamk završavam sa šerpom ispred sebe
Što se tiče guka, ajde da vidimo ko će prijeimam dobar kajmak samo mi malo vremena fali
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Prijatno, sigurno ćeš me preteći.
Da napomenem samo najvažniju stvar - kačamak se jede na određenoj nadmorskoj visini! Tj. od 700 pa naviše, nije to to na obali. Vazduh treba da bude planinski.
To vam je ko kad kupite pljevaljski sir pa ga donesete u Podgoricu, odmah se promijeni jer povuče južinu.
Sto bi rekli neki moji "a ja sam jadan od kačamaka pobjegO, ču kačamaaak specijalitet"
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
ja sam stolar, u podznaku shkorpioooni
Nekad se živjelo na visokoj nozi. Svi jeli kačamake, ljeb i pečenje ispod sača, organsko voće i povrće, meso od životinja koje su živjele bez stresa i pasle neprskanu travu...
Kad kažem nekad, ne mislim za svoga života no makar 5-6 decenija prije moga rođenja.
Vratimo se k poznaniju teme, strašna salata ima u Siciliju, sa mariniranom pastrmkom, endivijom i paradajzima raznim.
Nocas kod Pashe izgleda mu ponestalo lepinja pa mi stavi gurmansku u neki somun, ne znam dje ga nabavlja al ljepsi somun ne probah do sad, izbaci lepinje pasha slobodno![]()
Ja mu to zborim otkad je otvorio,gre'ota da onakvo meso nagrdjuje lebinom
I u nk se otvorila brza hrana sa somunom logicnog naziva - 'Somun' i za sad su odlicni.lokacija nikole tesle preko puta fakulteta na mjestu nekadasnje jabuke.
A ono su somuni koje ja pečem. Domaći, pravi. Koristim ih za sendviče samo. Ne mogu toliku količinu da ispečem, nema šanse. Baš neizvodljivo.
Sent from my iPhone using Tapatalk
There are currently 5 users browsing this thread. (0 members and 5 guests)
Bookmarks