Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 25 of 52

Thread: Metode mucenja ljudi

 1. #1
  Join Date
  Oct 2009
  Posts
  2,561
  Rep Power
  7283

  Default Metode mucenja ljudi

  Htio bih vam prikazati odredjene metode mucenja, oblast koja me intrigira i zadnjih par mjeseci posebno interesuje, dolje navedene metode su se praktikovale nad zatvorenicima kroz istoriju i kroz razne narode, ove metode prije svega su se koristile radi iznudjivanja informacija i priznavanja pocinjenih djela.  • Metode Mucenja u starom vijeku


  Heretička vilica
  Ova naprava za mučenje sastojala se od metalnog dijela na čijim suprotnim krajevima su se nalazili završeci u obliku vilice. Metalna „vilica“ bila je pričvršćena na kožni remen koji se vezao žrtvi oko vrata. Jedan kraj metalne vilice bio je stavljen pod bradu, dok bi drugi bio uperen prema dušniku. Glava je tako bila imobilizirana i cijelo vrijeme uzdignuta što bi izazivalo bol. Vilica je bila tako konstruirana da je žrtvi dopuštala male pokrete glavom, tek toliko da može priznati sve što joj se stavlja na dušu. Ukoliko bi nesretnik pokušao spustiti bradu, vilica bi mu probila dušnik.

  Španske ili drvene čizme

  Žrtvu bi vezali za stol ili stolicu. Njene noge su smještene između dva komada drveta i povezane. Između drveta su postavljeni manji komadi drveta koji bi držali noge na razmaku. Potom bi mučitelj udarao po drvetu sa velikim čekićem. Svaki put kada bi čekić udario u drvo, dio kosti bi se slomio. Nakon desetak udaraca po manjim komadima, čizme su skinute. Najčešće bi se komadi kosti potpuno raspali, a donji dio nogu više nije bilo moguće spasiti.

  Vodeno mučenje

  Ova izuzetno okrutna tehnika bila je omiljena među američkim čuvarima ratnih zarobljenika tijekom Drugog svjetskog rata. Vojne zarobljenike, većinom Japance prvo su povezali bodljikavom žicom i u usta im ugurali nekakvu tkaninu. Čuvari bi potom uveli gumenu cijev kroz žrtvin nos do želuca i kroz nju ulili nekoliko litara vode. Kada bi se uvjerili da je žrtvin želudac pun vode, udarali bi po žrtvinom trbuhu dok se želudac ne bi rasprsnula i nastupila smrt.

  Kruška (takođe poznata i kao Papina kruška ili Kruška velike boli)

  Ovisno o raspoloženju mučitelja i spolu žrtve, kruška je umetana u usta, vaginu ili anus. U svom sklopljenom obliku izgleda poput kruške ili smokve. Kada je umetnuta u tijelo okretanjem ugrađenog vijka ili pritiskom na polugu otvara se lagano ili naglo poput kišobrana. Uzrokuje veliku bol i razara unutrašnjost tijela. Često je korištena tijekom Inkvizicije kako bi se dobila, naizgled dobrovoljna priznanja.

  Viseći kavez

  Kada inače maštoviti mučitelj zaključi kako je isprobao sve svoje spravice, a žrtva i dalje ne priznaje djela koja joj se stavljaju na dušu, ne preostaje mu ništa drugo, nego zaključati jadnu osobu u viseći kavez. Većina žrtava u tim visećim kavezima bila je gola kako bi bili izloženi pogledima prolaznika, ali i pod utjecajem vremenskih uvjeta. Žrtve su u kavezima ostavljene da vise i umiru od posljedica ranijih mučenja ili od žeđi, što je znalo potrajati tjednima.

  Tijesak za glavu

  Kako joj i ime govori, ova sprava se koristila kako bi se žrtvama gnječila glava. Smrt je obično nastupila nakon što bi zubi eksplodirali od pritiska i raznijeli čeljust. Oči su iskočile iz očnih duplji, a na samom kraju mozak je curio kroz uši. Nevjerojatno ali istinito, u nekim se državama veoma slična naprava i danas koristi za ispitivanje zatvorenika.  Nabijanje na kolac

  Ovo je bio uobičajen način kažnjavanja izdajica u Alžiru i Tunisu tijekom Srednjeg vijeka. Vjerovali ili ne, ali kada bi dugačak šiljak bio zaboden u žrtvinu stražnjicu i izašao na usta, žrtva je živjela još duže od dana. Ostavljena je da takva puže po zemlji kako bi ju svi vidjeli i to uzeli kao upozorenje.


  Judino mučenje

  Žrtvu su obično skinuli do gola i privezali ju iznad tzv. "piramide" raširenih nogu te ju polagano spuštali na naoštren vrh. Ovisno o raspoloženju mučitelja, mogao je sam dozirati koliki dio žrtvine težine će spustiti na sam vrh. Kako je žrtva bila raširenih nogu, naoštreni vrh je najčešće zahvaćao spolne organe. Prema nekim teorijama, cilj je bio žrtvu prvo što više rastegnuti iznad piramide te ju potom tako rastegnutu tijekom dugog vremena lagano spuštati dolje.

  Naprava za rastezanje

  Radi upravo to što joj ime i govori. Polagano žrtvi čupa udove iz zglobova. Sastoji se od četvrtastog drvenog okvira koji je uzdignut od zemlje. Obično na svakoj strani ima koloturu, a neke verzije imale su samo na jednoj dok su na drugoj imale željeznu prečku za koju bi žrtva bila vezana. Žrtvine noge bile su vezane za koloturu, a ruke za prečku, dok bi mučitelj pomoću koloture namatao uže kojim je bila vezana. Što je više užeta namotao na koloturu, to je žrtva bila više rastegnuta. Sve dok joj svi udovi ne bi bili iščupani. Veoma slično funkcionira i četvorenje pomoću konja.

  Željezna dama

  Prve bilješke o korištenju Željezne dame sežu u davnu 1515. Krivotvoritelj novca bio je smješten unutar Željezne dame, a vrata su bila zatvorena. Tako su oštri šiljci probili njegove ruke i noge na nekoliko mjesta, njegov trbuh i prsa, mjehur, oči, ramena, stražnjicu, ali ne dovoljno kako bi ga ubili. Tako je naboden ostao živ još dva dana u velikim bolovima, nakon čega je umro.


  Stolica za ispitivanje

  Vjeruje se da od ove sprave za mučenje dolazi izraz "vruća stolica". Željezna stolica ili drvena stolica sa željeznim šiljcima bila je izuzetno neugodno. Žrtvu se vezalo za stolicu, a zatezanjem remenja pojačavao se osjećaj nelagode i nabijanja na šiljke. Kako bi se osjećaj neugode još više pojačao, ispod sjedišta bi se zapalila vatra koja bi grijala stolicu i time zapravo opekla žrtvu koja je sjedila na njoj.


  Pila

  Pila vjerojatno predstavlja vrhunac ljudske domišljatosti u najmračnijem trenutku. Žrtva je obješena za noge i visi naglavce. Zamišljeno je kako će najveći dio krvi otići u glavu. To je bilo veoma bitno, jer su mučitelji krenuli rezati od međunožja. Kako je sva krv otišla u glavu, žrtva se neće odmah onestvjestiti od neizdržive boli, što bi se inače dogodilo. Gubitak svjesti nastupio bi tek kad bi pila došla do pupka ili čak početka rebara.


 2. #2
  Join Date
  Oct 2009
  Posts
  2,561
  Rep Power
  7283

  Default

  • Metode mučenja u kineskim zatvorima i radnim logorima


  Ovdje navedene metode mučenja su samo dio od preko 100 dokumentiranih metoda mučenja koje kineske vlasti sistematski primjenjuju na Falun Gong praktikantima u pritvoru. Cilj ovih stravičnih mučenja je slomiti volju praktikantima i natjerati ih da se pismeno odreknu prakticiranja Falun Gong-a, da daju informacije o drugim praktikantima koje poznaju, kako bi i oni mogli biti izvrgnuti “prevaspitavanju” (tako kineske vlasti označavaju ove mjere), da daju javne izjave protiv Falun Gong-a itd. Međutim ni to često ne znači kraj mukama. Nakon toga mnogi su prisiljeni i sami učestvovati u progonu i “prevaspitavati” druge praktikante, kako bi zaradili slobodu. (Ilustracije su rekonstruisane iz izjava očevidaca i ličnih svjedočanstava žrtava).  Bušenje ruku
  Ovaj način mučenja izvode policajci tako što poleđina ruke žrtve biva bušena šrafcigerom. Krv pršti na sve strane i žrtva momentalno gubi svest. Ovom brutalnom načinu mučenja pripadaju još i: zabijanje trnova napravljenih od bambusa ispod noktiju, istezanje vrhova prstiju, bođenje poleđine ruku plastičnim tiklama, smrskavanje poleđine ruku čekićem pa čak i upotreba električne bormašine itd.


  Prinudna ishrana slanom ili ključalom vodom, ljutim uljima i čak i izmetom i urinom.
  Ovo je još jedna metoda, često korišćena od strane policije i ona je najčešći uzrok smrti praktikanata. Svrha prinudne ishrane u kineskim logorima nije da nahrani osobu, već da je kazni i da prouzrokuje što je moguće više boli. Ne samo praktikanti, koji su štrajkovali glađu, već i drugi su bili mučeni na ovaj način. Policija na sljedeće načine uzrokuje bol i patnju: (1) višekratno uvlačenje i izvlačenje tube kroz nos, pri čemu su mnogi praktikanti umrli jer im je tuba probola pluća. (2) Razbijanje zuba, deranje usana ili čak bušenje rupe u obrazu praktikanata koji odbijaju da otvore usta. (3) Prinudna ishrana presoljenom vodom. Mnogi praktikanti su nakon toga umrli zbog dehidriranja. (4) Prinudna ishrana ljutim uljima, ključalom vodom i čak i izmetom i urinom.
  Elektrošokovi

  Mučenje elektrošokovima je daleko najuobičajenije sredstvo mučenja Falun Gong praktikanata. Praktikanti su mučeni nekad i sa desetak električnih palica istovremeno, sa naponom i do 30.000 volti. Mučenje često traje satima. Nebrojeni praktikanti su zadobili opekotine i rane od mučenja elekto-šokovima.

  Često policija koristi elektro-šokove na ušima, očima i genitalijama. Policija također ubacuje elekrične palice u usta ili genitalne organe praktikanata.
  Vezivanje za “mrtvački krevet”
  Žrtva je nedjeljama vezana za željezni ili drveni krevet sa ispruženim i čvrsto vezanim rukama i nogama i ne može se uopšte pomijerati. Žrtva ostaje vezana čitavo vrijeme i mora tako vezana spavati, jesti (uz nečiju pomoć) i izvršavati prirodne potrebe. Iz tog razloga je žrtva obično skinuta gola. Ovo je nevjerovatno okrutna metoda mučenja jer žrtva osjeća užasan bol dok joj čitavo tijelo zbog višenedjeljne nepokretnosti atrofira. Mnogi praktikanti su umrli na ovaj način.
  Zatvaranje u malom prostoru na više mjeseci

  Žrtva je mjesecima zatvorena u malu ćeliju i u istom prostoru mora jesti, spavati i obavljati prirodne potrebe. Visina i širina ćelije je tako napravljena, da osoba ne može ni stajati ni ležati. Uz sve to je žrtva često još i lisicama vezana, tako da danima ne može spavati. Neki praktikanti su u ovakvim ćelijama proveli i do 120 dana.

  Vodena smrtna ćelija
  Ova metoda mučenja često završava smrću žrtve. Žrtva je skinuta gola, zatvorena u željezni kavez, koji ima eksere sa svih strana, a čitav kavez je spušten u prljavu vodu do visine vrata žrtve. Žrtva se ne može nasloniti ni na jednu stranu zbog eksera, a ne može sjesti zbog vode.
  Polijevanje ključalom ili ledenom vodom po glavi

  Ovo je obično prvo mučenje kojem su praktikanti izloženi u zatvoru. Mnogi praktikanti su doživjeli ovaj “rutinski” tretman.
  Puštanje pasa na praktikante

  U velikom broju radnih logora i zatvora, policija pušta pse da napadaju i ujedaju praktikante.
  Prepuštanje ujedima komaraca i drugih insekata

  Ljeti, pogotovo kad padne mrak, policija istjeruje Falun Gong praktikante vani, svlači ih gole i vezuje za stubove. Tako su Falun Gong praktikanti prepušteni ujedima komaraca i drugih insekata.Više puta su ljudi nekoliko dana uzastopce zlostavljani ovom metodom mučenja. Posljedica ove torture je da je tijelo pocrveni i oteče i po cijelom tijelu se osjeća nepodnošljiv svrab i bol. Čak su očni kapci toliko natečeni da je vid nemoguć.

  Seksualna mučenja
  Uz mučenja, koja policija primjenjuje i na muškim i na ženskim praktikantima, policija koristi i mnoge specifične metode mučenja ženskih praktikantica, kao npr.: (1) silovanje i grupno silovanje, (2) prinudni abortus, (3) električni šokovi na grudima i genitalijama, (4) silovanje flašom ili električnom palicom, (5) Nanošenje opekotina na genitalnim organima cigaretama, (6) Probijanje grudi iglama. Neke praktikantice su također bile skinute gole i ubačene u ćelije s teškim kriminalcima.  • Ostale metode mucenja

  Pacovi
  Jeftin i efikasan način mučenja bili su pacovi. Bilo je mnogo načina na koje su se štakori mogli koristiti ali najčešći je bio natjerati štakora kroz tjelo žrtve, najčešće kroz crijeva.
  Postupak je bio sljedeći: Žrtva je potpuno savladana i zavezana za pod ili bilo koju drugu horizontalnu površinu. Postavili bi štakora na žrtvin trbuh te ga pokrili metalnom posudom. Posuda se postepeno grije i štakor mora pronaći izlaz van – kroz žrtvino tijelo. Kopanje traje nekoliko sati, i žrtva za to vrijeme trpi nepodnošljive bolove. Mučenje završava smrću.

  Stub Srama

  Stub srama je korišten za javno ponižavanje žrtve. Žrtva bi bila zavezana za stup i ljudi bi je iz gomile gađali raznim stvarima, nekada i do same smrti. Obično su to bili razni komadi povrća, a nekada bi bili i malo snažniji predmeti poput kamenja. Gomila bi često znala i kidati kosu žrtvi, čak i osakatiti neki dio tjela.Koristio se i kao platforma za bićevanje.
  Ovakav oblik kažnjavanja obično bi trajao po nekoliko sati, ali znalo se desiti da žrtvu ostave zavezanu i po nekoliko dana. Stup je obično bio na frekventnim lokacijama poput tržnice ili trgova kako bi što više ljudi moglo vidjeti žrtvu kako pati. Ovakva metoda mučenja često se koristila i u vojsci.


  Sprava za razdvajanje koljena

  Ova sprava bila je izrazito popularna u doba Inkvizicije. Iako samo ime otkriva za što je služila, znala se korisiti i za druge djelove tijela kao što su ruke, laktovi i donji djelovi nogu. Kako bi krvnik okretao ručicu bodlje bi se približavale jedna drugoj i tako probijale sve što se nađe između njih. Broj bodlji je znao varirati od tri pa sve do dvadeset. Bodlje bi ponekad znali i zagrijavati kako bi povećali bol, ili bi radili manje i tupe bodlje kako bi samo mučenje bilo sporije i mukotrpnije. Ova metoda bi jako rijetko dovodila do same smrti, ali se često koristila uz neku drugu metodu mučenja.


 3. #3
  Join Date
  Oct 2009
  Posts
  2,561
  Rep Power
  7283

  Default

  Sprava za čupanje noktiju
  Iako je ova sprava poslednji put upotrebljena u ratu u Vijetnamu, postoje dokazi za korišćenje sprave za čupanje noktiju i u skorijoj prošlosti. Iranska tajna policija SAVAK koristila je ovu spravu kao način za dobijanje informacija ili kao vid kažnjavanja. Kako bi mučenje bilo još bolnije, mučitelji su znali zagrejati spravu kako bi usput spaljivali prste.

  Vodeni sto
  Mučenje spravom koja se označava kao vodeni sto korišćeno je u prekolonijalnim vremenima, ali i danas. Sto je napravljen isključivo za te svrhe i mučenje ovom metodom je izuzetno bolno. Dok je čovek položen na sto, polivaju ga vodom, a pritom se on ne može pomeriti. Ovaj vid mučenja ostavlja trajne posledice po fizičko zdravlje, a često i po psihičko zbog konstantnog osećaja davljenja. Amerikanci su vešali Japance koji su koristili vodeni sto za vreme Drugog svetskog rata. Međutim i CIA je koristila ovu metodu nad vođama Al-Kaide.

  Telefon Taker
  Telefon Taker izmislio je fizičar u državnom zatvoru Taker u Arkansasu ’60-ih. Žicom je povezivan nožni prst zatvorenika i njegove genitalije, zatim su preko te žice puštani elektrošokovi. Bol je bio prejak i u većini slučajeva organi su otkazivali, a vrlo često bi dovodio čoveka do ludila. Metoda mučenja je korišćena nad članovima Vietkonga u Vijetnamskom ratu.

  Omamljivač
  Omamljivač je uređaj za mučenje u kategoriji uređaja za elektrošokove. Koristi se kako bi se onemogućili dobrovoljni pokreti mišića i onesposobila žrtva. Koriste ga i policajci širom sveta, ali je omamljivač zloupotrebljivan više nego ijedno drugo oružje.

  Bič „Mačka sa devet repova“
  Ovaj poznati uređaj je primitivan i lako se pravi. Delovi bodljikave žice se spajaju u veliki bič koji cepa kožu kada se njime udara o telo. Danas ga koriste Barbuda, Barbados i Trinidad i Tobago iako je zabranjen međunarodnim pravom.

  „Picana“
  „Picana“ je izmišljena 1930. godine, a predstavlja krevet od električnih mreža koje su puštane u pogon kada bi zatvorenik legao na krevet. Picana se koristi i danas i vrlo retko se o tome priča. Čile je zemlja sa najviše slučajeva smrti korišćenjem ove metode. Obdukcijom je utvrđeno da je jedan po jedan organ otkazivao.

  Žigosanje
  Ovaj vid mučenja je prvobitno korišćen i izmišljen za obeležavanje životinja u stadima. Međutim, već vekovima se žigosanje koristi i za mučenje ljudi. Ono bi trebalo da ih osramoti i nanese nepopravljivu štetu njihovom licu ili telu. U modernom vremenu žigošu se prostitutke, a najnoviji zabeležen slučaj je žigosanje 30 prostitutki u Maleziji 2011. godine, kada je javnost ostala šokirana slikama žigosanih žena.

  Štap elektrošokova
  Štap koji ima sposobnost da vam oduzme mišiće je srodnik omamljivača, samo je primitivnije napravljen, a dosetljivi mučitelji ga vrlo često zabijaju u ljudima anus i uzrokuju nepodnošljiv bol.

  Obrnuto vezivanje
  Ovaj metod mučenja je izuzetno bolan jer je spor i uzrokuje neverovatan bol. Žrtvine ruke su vezane iza leđa, nagnut je za 60 stepeni napred, a vezan je konopcem za zglob ruku i neku šipku koja ga samo održava. Nakon dužeg perioda ruke jednostavno počnu da odumiru i da se odvajaju od tela što tera žrtvu da neprestano gubi svest. Verovatno tada ljudi i žele da izgube svest.
  Last edited by Brajan992; 21-08-12 at 16:28.

 4. #4
  Join Date
  Dec 2011
  Posts
  1,786
  Rep Power
  35413

  Default

  uuuuhh, najezih se...

 5. #5
  Join Date
  Jan 2011
  Location
  Podgorica
  Posts
  4,158
  Rep Power
  25773

  Default

  Sto je ovo brate moj...
  If it is important to you, you will find a way. If not, you will find an excuse.

 6. #6
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Vojvotk|nja od Fund|ne
  Posts
  12,012
  Rep Power
  298012

  Default

  Kinesko mučenje kapljicama vode...
  Sell the Vatican, Feed the World!

 7. #7
  Join Date
  Oct 2009
  Posts
  2,561
  Rep Power
  7283

  Default

  Da vasa zainteresovanost za ovu temu bude jos veca navest cu vam jedan primjer sa nasih prostora odnosno spravu koja je koristena u Jasenovcu, naime, sprava se po nekim izvorima kod nas u to vrijeme zvala "srbosjek" (koliko je to tacan podatak nisam siguran) naime ovaj prozivod se koristio u Njemackoj prije drugog svjetskog rata kao poljoprivredni alat za sjecu snopova psenice, imao je slicnu svrhu kao srp na Balkanu. stavljao se na ruku. Kazu da su postojala takmicenja u Jasenovcu ko ce vise sa ovim predmetom ljudi da zakolje.* ni za ovaj podatak nisam siguran koliko je tacan jer ne mogu da dodjem do pouzdanih izvora.

  izgled te sprave.
 8. #8
  Join Date
  Aug 2012
  Posts
  636
  Rep Power
  190

  Default

  Najveci olos sami ljudi, ne treba im djavo.

 9. #9
  Join Date
  Aug 2012
  Posts
  6,329
  Rep Power
  28001

  Default

  Ovako je i Anto Zdralevic poceo.

 10. #10
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  Donja Lastva
  Posts
  12,516
  Rep Power
  73863

  Default

  Hmm!

  Moderna verzija takozvana waterboarding (na žalost na našem jeziku još nema prigodnog prevoda).

  Metoda je dobila na notornosti kada se otkrilo da su zatvorenici (osumljičeni pripadnici Al-kaide i Talibana) u Gvantanamu bili izloženi ovoj metodi mučenja.

  Žrtva se imobilizuje i stavlja se krpa preko glave na koji se kasnije sipa voda (na sobnoj temperaturi). Žrtva osjeća jak nadražaj gušenja, povrede su česte kako žrtva pokušava da se oslobodi, a psihološki efekat je ogroman i oporavak osobe mučene ovom metodom može potrajati godinama.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Waterboarding  http://science.howstuffworks.com/water-boarding.htm

  Ovaj klip predstavlja Christopher Hitchens-a koji je isprobao metodu.

  Last edited by funestis; 31-08-12 at 13:55.

 11. #11
  Join Date
  Dec 2011
  Posts
  1,042
  Rep Power
  1402

  Default

  najgore mi je ono mucenje sa pacovima...
  Russia!

 12. #12
  Join Date
  Apr 2012
  Location
  pg
  Posts
  2,545
  Rep Power
  4181

  Default

  Bastinado - lagano,ritmicno udaranje zrtve po tabanima (moze da traje satima) - zvuci soft u poredjenju s ostalima, ali...

 13. #13
  Join Date
  Mar 2008
  Location
  On the cloud
  Posts
  11,130
  Rep Power
  153265

 14. #14
  Join Date
  Mar 2004
  Location
  PG
  Posts
  1,570
  Rep Power
  7559

  Default

  Quote Originally Posted by funestis View Post
  Moderna verzija takozvana waterboarding (na žalost na našem jeziku još nema prigodnog prevoda).
  Na golom otoku primjenjovana pod nazivom "spansko plivanje"

  Ne znam nazov ali ima i ono - obuku ti pancir pa udri po tebi pendrekom....

  Covjek je najgora zivotinja

  Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2

 15. #15
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  D-Town
  Posts
  12,642
  Rep Power
  10757

  Default

  Quote Originally Posted by Lucianeddu View Post
  Bastinado - lagano,ritmicno udaranje zrtve po tabanima (moze da traje satima) - zvuci soft u poredjenju s ostalima, ali...
  Primjenjivano do skoro(prije 10tak godina) i kod naših žandara.
  Ubi me ovaj bolji život!

 16. #16
  Join Date
  Jan 2011
  Location
  Podgorica
  Posts
  4,158
  Rep Power
  25773

  Default

  Definitivno smo bolesna rasa...
  If it is important to you, you will find a way. If not, you will find an excuse.

 17. #17
  Join Date
  Oct 2004
  Location
  worldwide
  Posts
  25,078
  Rep Power
  38313

  Default

  spanci su bili bogovi vatre , lomache su trajale da zrtva bude ziva po par sati , a imali su i onog metalnog bika , zatvore te podgrijavaju ga frshti para na nozdrve a ti se skuvas unutra ziv
  Risk , is what makes life worth living

  Never a failure, always a lesson!

 18. #18
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  Donja Lastva
  Posts
  12,516
  Rep Power
  73863

  Lightbulb

  Quote Originally Posted by institucija View Post
  Na golom otoku primjenjovana pod nazivom "spansko plivanje"

  Ne znam nazov ali ima i ono - obuku ti pancir pa udri po tebi pendrekom....

  Covjek je najgora zivotinja

  Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2


  Hvala na pomoći, ne samo da sad imamo ime ove metode na našem jeziku već imamo i informaciju (u imenu) koja možda objašnjava mijesto porjekla ove metode.

  spansko plivanje

  I da ljudi znaju bit duboko sadistički jedni prema drugima.

 19. #19
  Join Date
  Oct 2004
  Location
  worldwide
  Posts
  25,078
  Rep Power
  38313

  Default

  Risk , is what makes life worth living

  Never a failure, always a lesson!

 20. #20
  Join Date
  Jan 2009
  Location
  Birziminijum
  Posts
  13,809
  Rep Power
  33566

  Default

  zivjeli vanzemaljci, oni samo lete letecim tanjurima.
  ___________________________

  slikam slike povoljno

 21. #21
  Join Date
  May 2011
  Posts
  1,127
  Rep Power
  3248

  Default

  Mucenje je procitati sve ovo. a jos je ovo samo dio cega sve ima. Sta ce covjeku sve pasti na pamet...

  Sent from my HTC One S using Tapatalk 2

 22. #22
  Join Date
  Feb 2011
  Location
  Niksic
  Posts
  3,074
  Rep Power
  50640

  Default

  Niko nije mucio ka' turci kad se hasisa nachade...
  K'o i uvijek gas do daske (necu urbano, ja sam ljakse)

 23. #23
  Join Date
  May 2009
  Location
  Sweden
  Posts
  1,715
  Rep Power
  8448

  Default

  Quote Originally Posted by Ispichutura View Post
  Niko nije mucio ka' turci kad se hasisa nachade...
  Ti to gledo? Tell us more, please.

 24. #24
  Join Date
  Feb 2011
  Location
  Niksic
  Posts
  3,074
  Rep Power
  50640

  Default

  Quote Originally Posted by Saruman View Post
  Ti to gledo? Tell us more, please.
  Prevedi mi ovo, sta si mi napis'o ovo?
  K'o i uvijek gas do daske (necu urbano, ja sam ljakse)

 25. #25
  Join Date
  Jan 2006
  Posts
  9,400
  Rep Power
  6066

  Default

  Ne mogu da vjerujem da je neko otvorio ovakav topic.
  "Dusa je sanjala; svijet je bio njen san."JORGE LUIS BORGES

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Kvantitativne metode casovi
  By spiros100t in forum Prodaja / Oglasi
  Replies: 0
  Last Post: 11-08-09, 13:09
 2. Nove metode pusenja?!
  By Sparrow in forum Sex i erotika
  Replies: 63
  Last Post: 15-07-05, 02:50
 3. Dukljanska "tolerancija" preuzima Siptarske metode
  By Njegus in forum Buducnost Crne Gore
  Replies: 40
  Last Post: 21-02-05, 22:24

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •