http://en.wikipedia.org/wiki/Nehalem_(microarchitecture)
Asus je izbacio prvu ploču za Nehalem procesore. ASUS P6T Deluxe. Ploča je zasnovana na X58 čipsetu.
http://www.digit-life.com/news.html?10/93/95
Printable View
http://en.wikipedia.org/wiki/Nehalem_(microarchitecture)
Asus je izbacio prvu ploču za Nehalem procesore. ASUS P6T Deluxe. Ploča je zasnovana na X58 čipsetu.
http://www.digit-life.com/news.html?10/93/95
Brand name i7
Od 2 do 6 jezgri, uvecana brzina u obradi instrukcija, integrirani kontroler za trokanalni ddr3, ubrzan pristup podacima u cacheu i td. Mislim sve shto treba jedna nova generacija procesora.
Prvi testovi Nehalema:
>Hexus.net<
>AnandTech<
Ima poseban način overklokovanja, Turbo mode, Intel najavio zanimljive momente. Takodje poseban Power management, značajno unaprijedjen sistem. Za sad nije pokazao dobre performanse u igrama, ali treba imati na umu da su to tek industrijski primjerci, a spekulise se da i nije namijenjen gamerskoj populaciji. Više info i kompletni testovi u likovima iznad.
Najavio je MSI svoju x58 Eclipse i Gigabyte x58 extreme, slike su attach, i Asusova ploca P6T Deluxe kao poslednja...
Ono što mi je žao je to da moj vodeni blok za cpu neće moći da ide na novi Socket. Šteta. Kada dođe vrijeme moraću da mijenjam i vodeni blok.
" For socket 1366 motherboards the holes are spaced 80mm apart, for socket 775 motherboard that distance was 72mm." :mad:
Evo malo "Spy" fotografija foxconn Reneissance ploce: http://www.techpowerup.com/69440/FOX...Spy_Shots.html
malo OC-inga :D :
Core i7 + Asus P6T X58 + 2x 4870X2 + LN2
procesor dobro trpi -120C temperaturu...
i ne treba da bude za gamersku populaciju, intel je uvijek vise nagi njao obradi matematickih podataka, serverima i slicnim stvarima i tu su bogovi, amd ce vas obradovat necim za igre , moraju se nedje podijeliti ja mlim
well Jonhy...to je vazda pricha bila kod domacih prodavaca "bolji ti je AMD za igre"... To je bilo jedno vrijeme kad je AMD bio generalno jeftiniji/jachi od Intela...Zbog novog integrisanog memorijskog kontrolera itd...Da ne pomionjem shto se ovdje uvijek promovishe shto jeftinija stvar, i najvishe prodaje/uvaljuje... Kasnije su stigli novi procesori Intela, sa sharovanim L2 keshom, shto se pokazalo boljim, kao i danashnja C2D arhitektura...
Velike su glasine da ce Shangai biti dosta kompetentan, i zadati probleme Intelu, troshiti duplo manje, a imati duplo bolje performanse...ali otom potom...
Trenutno je AMD dosta jak na Serverskom podrucju, prije svega zbog shtedljivosti opterona, i isplativijih racunica za firme..
Nehalem je nov CPU, a po glasinama nije ni namijenjen za igre. Bilo kako bilo, nek se kolju, ko je bolji, po nizoj cijeni uzima market share...Za danashnje igre E8xxx serija procesora sasvim dovoljna (a mnogo bolja od trenutne AMD ponude) za sve zahtjeve koje treba da odradi...
Posto nisam u toku kolika je brzina ovom cudu ?
Kolko ocesh
:D
mislim da ce prvi primjerci biti na 3.2Ghz
cuo si od 2 do sest
ja necu kupovat sad komp mislim da mi se ne isplati zato sto izlazi novi socket
za osnovni info procitajte linkove koje smo ostavili...ne budite toliko lijeni...a ako ne znate engleski...nauchite ga...
^^ Ja sam napisao i na nashki, pa ne ide ;)
e sad ja mislim da ce intel novu generaciju procesora optimizovati i za gameing zato sto su inace vecina kupaca jakih procesora grafickih i ostalog upravo gameri
Uh! Ovi Inteli do sada nisu bili za igre. :confused:Koji ti procesor Player imaš te znaš da je Intel loš za igre! Koji je to AMD bolji za igre od Intela u toj klasi?
lol pitash se shto nisam odgovorio...don`t waste yr time.. ;)
ja nisam rekao da je intel los za igre nego se prica da Nehalem procesori nece biti predvidjeni gamerskoj populaciji posto Core i7 koji je testiran na sajtovima je bolji u svemu ostalom od sadasnje generacije procesora osim u gamingu.Ali ja mislim da je to vise do neoptimizovanosti igara za nove procesore nego da su oni losi.Inace 32nm procesori su najavljeni za iducu godinu kao i Octo Core procesori takodje krajem 2009/pocetak 2010.Takodje ja sam Intel fanboy...
Evo sad ću da objasnim:
AMD je za IGRICE
INTEL je za IGRETINE
a Nehalem je svima TATA
:razz::razz::razz:
@Player,tužiće te Spacemaster (SX-Team) za krađu potpisa (mislim na ono "Malo je onih koji razumeju ono što je razumljivo, a opet nerazumljivo razumnim ljudima.")
jel istina da ploce sa novim socketom nece podrzavati DDR2 nego samo DDR3?
jeste...
-karakteri-
ih kad bi se svi ti procesori i sve te komponente proizvodile samo za igrice i gaming , pa ljudi ima i vazbijih stvari od toga a i postoje gamerske konzole kao sto su ps3,xbox i sl. koje su zakon sto se tice igara
ma samo je jedan proc najavljen, preliminarni testovi i sl...josh nishta se kompletno ne zna... kljucna stvar je trenutno taj test za igre koji upada u oko...nishta previshe uzbudljivo za mene...
bice jos modela Larabbe sa grafikom...itd...itd...
Pitanje:Hoce li se moci na novi socket stavljat procesori tipa Core 2 Duo E8500?
sam zakljuci e8500 je socket 775 a nehalem socket 1366
Pa da jbte.... Ako je ovo 775, nece sigurno moci da pasuje u 1366.... Isto kao shto AGP ne moze u PCI-X....
nece ljudi da ni da prelistaju sajtove...ovo bi trebao da bude topik za diskusiju i slicno, a ne takva pitanja...na kraju krajeva ovi linkovi nisu stavljeni da se ukrase postovi, imaju oni svoju svrhu... :rolleyes:
U Intel X58 ploče biće implementiran SLI. http://enthusiast.hardocp.com/articl...ZW50aHVzaWFzdA== Ako ovo nije za gejmere...
Evo bas sad citam detaljnije :) Izgleda da ce nvidia autorizovati SLI aktivaciju za x58 chipset za nekih 30 dolara huhuhu ta ce biti moja cim je bude nedje kod nas pa ko je nabavi prvi nek se javi ;)
Ova T verzija ne podrzava sli, a vidjecemo kakva ce biti oznaka x58 sa nf200 sli kontrolerom.
Inace svidja mi se 6 ddr3 slotova sa tripple channel konfiguraciju, hladjenje itd itd... Vrh, nema sta.
Samo necu moci koristiti ovu masu coolera koje imam :D
skulltrail... ;)
Intel might license software SLI
Quote:
We've learned that there are big chances that Intel will license SLI from Nvidia. Software SLI support is what Intel wanted in first place and now they have a chance.
This decision hasn't been made and Nvidia did caught Intel surprised but our sources believe that this might make a perfect sense. Nvidia will make a few bucks on the licensing deal, which the green company wanted to do in the first place and the blue sky Intel will get its SLI, in software.
This decision will mainly depend of the fact how Nvidia does with its high end in the future. SLI chipset from Nvidia is more than 15 percent of Intel’s market so it makes sense for Intel.
You can bet that Intel and Nvidia chipset guys will meet any day now and that this dream might be made in the next days to come. Intel needs to act fast to get things ready for November launch.
Postoji greška u tekstu:
Quote:
This decision hasn't been made and Nvidia did caught Intel surprised... :confused::confused::confused:
Aj priznaj da si ovo sam smislio :p :D
jeste uhvatila intela nespremnog?
lol nije mi bash toliko dosadno.. :D
wlad,ajde uci engleski jos,uci
Intel plans to launch three Nehalem generation, Bloomfield CPUs. The fastest and the most expensive Core i7 at 3.2GHz and QPI at 6.4 with brand to be disclosed will cost a saucy $999. This is still good if you have in mind that Core 2 Quad QX9775 had a wholesale price of astronomic $1499 and QX9770 was selling for $1399.
The CPU launches in Q4 most likely in first weeks of November. This is the only Extreme Edition Nehalem planned for 2008.
The runner up is clocked at 2.93 and has QPI at 4.8 and 8MB cache will be selling for $562 wholesale price. It will end up just slightly more expensive than Q9650 Core 2 Quad at 3.0GHz that currently sells for $530.
The slowest Nehelem, Bloomfield generation works at 2.66GHz and has the same QPI at 4.8 and 8MB cache will sell for $284. This is an awesome price for a great piece of technology and they will all launch at the same time.
Let’s just hope that there won’t be any shortages.
Najveći proizvođač procesora na svijetu, kompanija Intel bez puno buke dodala je svojoj ponudi dva nova procesora koji će biti puno pristupačniji od svojih prethodnika.
Proizođač je, naime, izbacio po jedan dvojezgarni i četvorojezgarni procesor, a oba modela rađena u tehnologiji 45 nanometara.
Model Core 2 Duo E5200 radi na taktu od 2,5 GHz, a dobavaljači će moći da ga nabave po cijeni od 84 dolara za hiljadu komada.
Core 2 Quad Q8200, na drugoj strani, radi na 2,33 GHz, a ko poruči 1.000 komada dobiće ih po cijeni od 224 dolara
malo off-a ne moze da skodi :yipiiii:
ovdje je bash mala razlika izmedju e5200 i e7200, pa cu uzet taj josh jedan mb kesha...
Intelovi inzenjeri opet prdnjave. Proslog mjeseca Fudzila (Abazovicev clanak) je najavila da bi Nehalem procesori mogli podrzavati samo 800 MHz i 1066 MHz DDR3, a nekoliko dana kasnije to je potvrdjeno i zvanicnim saopstenjem iz Intela. Vjerovatno opet seru, a uvijek dobro informisani Abazovic, ovog puta na itx.ba, to i najavljuje:
"To ne znači da nećete moži pokretati DDR3 memoriju na većim brzinama od DDR3 1066. Saznali smo da je i DDR3 1600 također moguća, ali se u ovom stadiju to smatra overclockanjem i Intel to zvanično ne podržava."
_
ma bice vishe platformi i modela procesora...Mislim da je frka oko memorije jer na novim plocama napon memorije i napon procesora moraju biti u nekakvom odnosu (dosta nizak pa stoga nedovoljan za brzi DDR3)...