Zemljotres 7,8 stepeni zatresao Tursku
https://www.vijesti.me/svijet/globus...-povrijedjenih
Printable View
Zemljotres 7,8 stepeni zatresao Tursku
https://www.vijesti.me/svijet/globus...-povrijedjenih
Autoput u Turskoj nakon zemljotresa
https://i.postimg.cc/Xj1RgScP/1675686580850.jpg
Uh daleko bilo! Zamislite naš autoput u sličnim okolnostima! Obzirom na mnoštvo mostova koji bukvalno spajaju brda....uzas! Prenmda mislim da Crna Gora nije cijela trusno podrucje, nego primorje i crmnica...ali, nemojmo zaboraviti da se preptpostavlja da je nekad davno Duklju sravnio sa zemljom katastrofalni zemljotres...takodje ne zaboravimo da je neko jednom rekao da ljude ne ubijaju zemljotresi nego loše gradjevine....ako su se rimske gradjevine održale milenijumima onda ne bih rekla da je Duklja loše gradjena, prizemne su zgrade bile i sravnjena je....mislite o tome....
Dobro bi bilo kad bi operateri napravili novcano doniranje za ovakve situacije preko SMS poruka.
Mislim da nikome ne bi zao bilo 5 eura ili manje da se pomogne ljudima u Turskoj. Ovo moze svima da se desi..
Prije koliko bi onaj jak zemljotres u Italiji? Padoše loše građevine koje nisu zadovoljavale standarde… Ja sam 1979 god. bio u stambenoj zgradi na trecem spratu, i ista ,,nije mrdnula” jer je napravljena 1974 god. po svim seizmičkim standardima, a pored te zgrade se ,,Slovenska plaža” urušila, osnovna škola ispred starog grada je pala jer su noseći zidivo probijani za prozore (na taj način se oslabila konstrukcija)… Japan i Kalifornija su na seizmičkom podruciju, ali grade po standardima pa se rijetko čuje za katastrofu (dešava se, naravno, ali u mnogo manjoj mjeri).
Sent from my iPhone using Tapatalk
Cijena jedne poruke je 1e,ne moze veci iznos odjednom
Sent from my iPhone using Tapatalk
U Japanu ima oko hiljadu potresa godišnje, oni dobro znaju đe žive i baš grade da mogu da se nose sa tim. Naravno, ako udari dovoljno jako, uzaud je sve. Ali za sve prosječne do umjereno jake Japanci su spremni.
Zemljotres u CG 1979. je bio 7 stepeni Rihterove skale, ovaj u Turskoj je bio 7.8. Pri čemu je trajau duže od minut i po. Ne treba zaboraviti ni da je Rihterova skala logaritamska, što znači da je zemljotres od 5 stepeni 10 puta jači od onoga od 4 stepena, zemljotres od 6 stepeni je 10 puta jači od onog od 5 i 100 puta jači od onog od 4 i tako redom.
6,300 mrtvih
30,000 povrijedjenih
7,000 / 35,000
Sami bog zna koliko ce na kraju biti mrtvih. Uzas.
Kako brzo zaboravljamo. Ove cifre su nerealne.
https://i.ibb.co/2SGSPYR/quakes.png
Ono bješe 1999. u Turskoj poginulo 17 hiljada od zemljotresa 7.5 stepeni, čini mi se. Mada je to bilo prije više od 20 godina.
Jel ovo normalno da se more povuče?
https://www.facebook.com/vecernji/vi...33901/?app=fbl
Znam plima i osjeka, ali čini mi se da ovo može bit neki veći talas da će bit. Ne povlači se more tek tako...
Vidi mi Bače... Nevjerovatno.
Kad smo već kod toga, prije koliko je počeo da duva? 3 dana?
Znači, biće 7...minimum.
Ide redom sa potresima. Tek su počeli zemljotresi na Balkanu, svi smo u rizik. Ne ponovila se 1979
Je l’ moras da saljes te cifre?
Čini mi se da je ova katastrofa u Turskoj prilično posledica loše gradnje.
Na dosta snimaka se vidi kako prvo popusti prizemlje, bukvalno nestane, onda ostatak naravno padne. Ponekad i ostane ucijelo.
I onda na jednom snimku vidjeh kako mještanin tvrdi da je u prizemlju naknadno napravljen supermarket i da su makli dio nosećih stubova jer su im smetali.
Moguće da je ovo bila ne tako rijetka praksa.
Na drugom mjestu nadjoh da su posle prethodnog zemljotresa uveli nove strožije propise....ALI postoji procedura da se objekat izuzme iz tih propisa.
Svakakve su budalaštine očigledno rađene.
A nije da ne znaju. Kad je projektovan Portonovi bilo je dosta priče oko načina izrade temelja. Mnogo je loš i nestabilan teren.
Glavni ekspert koga su Englezi angažovali jer bio iz Turske. I na osnovu njegovog izvještaja je Investitor uložio dodatnih 50-tak miliona ispod zemlje.
Ja pričah sa jednim projektantom. Koji je projektovao nesyo po CG. Kaže da u Budvu ima 2 ili 3 zgrade ukupno koje su po standardu urađene.
Pazi ovo: na 1 šipku koja je projektovana, tipa željezo 18 a stavi se željezo 16 uštedi se do 20,000€ i zgrada će fizički da stoji, ali ne može da izdži e sad kad na jedno ovo može i tako štede, što misliš kolko je ovakvih po Podgorici i ostalim mjestima....
Budva je ipak najgore (iz)gradjena od svih gradova u CG.
Ne kazem da su drugim zgrade koje bi izdrzale bog-zna-sto ali imam osjecaj da ce Budva pocet' sama da propada i bez ikakvog zemljotresa koliko je lose gradjena i koliko je sve divlje gradjeno.
Imam jedno drugo pitanje vezano za zemljotrese... kakvim osiguranjem ste vi pokriveni u tom slucaju? Ili je to visa sila pa nije pokriveno uopste?
Ima nivo pokrica koji pokriva i zemljotres.
To je standardno kod nas. Ja kad sam kucu gradio staticar je projektovao sipke zeljeza fi12 za stubove, bukvalno svako ko mi je dosao na kucu a da je prije toga gradio svoju mi je rekao ti si budala koja baca pare, lagano ti fi8 zavrsava posao a ima i onih koji su fi6 stavljali(jezivo) i sa takvima treba covjek da raspravlja. Cinjenica je da ne valja ni premalo ni previse zeljeza. Struka (provjerena) treba da se pita i to je to.
Građevinska struka je kod nas usvojila Euro kodove. Oni su još strožiji od naših prethodnih propisa.
Osim ovoga, sad recimo za PG treba da stupe na snagu strožiji koeficijenti za dodatni teret.
To je zbog onog ekstremnog snijega koji je pao 2012. Standardi su OK.
Koliko se sve poštuje na zgradama koje je radio ko je stigao....ne znam. To je bio jedan od razloga zbog kojeg sam kupio stan u starogradnji.
On je provjeren u realnim uslovima. :-)
Meni je recimo jako čudno kako se novi stanovi prodaju i kupuju. Kad se kupuju nova kola dobije se spisak do zadnjeg detalja po pitanju opreme. I to je OK.
A kad se kupuje novi stan, sve đuture, komada 1.
Ni Zeta gradnja ne daje materijalizaciju.
I meni je stan od svega osiguran ali mislim da moja polisa i kradja i požar i zemljotres ima neki limit dokle moze, nije ono kao auto "kasko" da mi komplet štetu isplate...
bio sam u St. Julianu na Malti prije 20ak dana, a prije toga sam bio 2013. znači 10 godina i krenuli su i tamo da prave BD, nije toliko načičkano ali se isto prave desetospratnice na baš trusnom području (bio je zemljotres 5 rithera baš kad sma bio na 10. spratu hotela i nije nimalo prijatno)
sa lokalcima sam pričao i kažu da je korupcija ogromna u građevinarstvu i da je dosta para ušlo iz Rusije itd.
Ovaj radi zgrade kod nas -> prizor.
https://m.facebook.com/story.php?sto...ibextid=Nif5oz
Ka da su ovi naši bolji?! Nikome ništa nije sveto, samo pare i to što više para! Ne pita se za cijenu, preko leševa ako treba!
Malo je morbidus al' kad vec pomenu... prilicno sam siguran da je Baća (Zetagradnja) u Baru bas i gradio preko groblja, onamo blize marini...
A onda kad je pocelo da se suska i da se vade dokazi, odlucili su da napravi u blizini kao neki memorijal zrtvama bla bla kao da nije bas tu bilo nego malo pored...
Ne bih dalje a nije ni tema...
Naši danas obustavili pretragu i vraćaju se u Crnu Goru.
Potraga je izgleda prekinuta iz bezbjednosnih razloga. Bilo je nemira jer su ljudi bijesni.
U istoj oblasti su potragu obustavili Njemci, Austrijanci i Švajcarci.
Crnogorski spasioci napustili Hataj, sjutra stižu u Podgoricu - CdM