https://www.vijesti.me/svijet/globus...-predaji-grada
Talibani ušli u Kabul.
Nismo ni svjesni koliko nas je bog pogledao što živimo u ovom dijelu svijeta.
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Printable View
https://www.vijesti.me/svijet/globus...-predaji-grada
Talibani ušli u Kabul.
Nismo ni svjesni koliko nas je bog pogledao što živimo u ovom dijelu svijeta.
bitno da je vojna industrija zaradila pare ka što će i opet, pa mislite li da je Talibanima slučajno prepuštena sva ta tehnika
tenkovi helikopteri avioni...
šta ne znamo imaš po netu da su im Talibani zaplijenili sve to
bježte noge...
https://twitter.com/INVESTMENTSHULK/...60988516098058
Otvorih temu i dva puta je brisu jet sam napisap sa ponovo bjeze aa krovova . Sajgon ce biti mala maca naspram ovoga
Ovo što sam vidio helikoptera da su većinom sabotirani/nisu u letnom stanju.. Ameri su im najviše vazdušne podrške pružali a što se tiče ostalog, masu oklopnih vozila im je ostalo..
Sve u svemu divan eksperiment na kraju, mislim da će onaj kalifat islamske države biti vrtić za novi/stari Avganistan.. Novac, tehnika, opijum i šerijat.. Kakav kombo jebenti..
AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Kakav debil!
https://twitter.com/FredBasset9/stat...26102367047685
Koliko je samo Trampovih gluposti ukinuo prakticno cim je zakoracio u Bijelu Kucu. Ali odluku da se povuku iz Afganistana je odlucio 1) da ostavi i 2) da je pogorsa :D
Evo Ameri hvale Kosovo i Makedoniju sto su prihvatili migrante. Nadam se da mi necemo ulazi u tu pricu, samo nam jos to ****** fali.
Jako j*bena situacija iz prostog razloga što će imati minimalnu kontrolu nad tim koga će (eventualno) da pušte u zemlju..
Ne kažem da je to veliki rizik po nas ali ako nas pomenu i jednom kao zemlju tranzit (u nekom eventualnom terorističkom napadu) sj×baće nas načisto..
Milijarde i milijarde usutih para, bezbroj izgubljenih života i šta imamo na kraju, potencijalnu opasnost po čitavi 'civilizovani' svijet.. Da se ne bi prećerano naslađivali pobornici Rusije, ni oni nisu u ništa boljem položaju jer su mnogo više imali sukoba sa tim istim Talibanima, skoro kao Ameri..
Bure baruta koje zbog svog geopolitičkog položaja može da dobro poremeti sve ostale..
Svaka veća upotreba oružja na daljinski, šta mislite kako će Pakistan da gleda na to? Pošto mi se takav vid ratovanja/borbe protiv Talibana nameće kao najbezbolniji..
J*ebeno kako god..
Meni je samo interesantno da postoje ljudi koji se slade ovim ludilom dolje.
Na stranu Amerika i ovo njihovo glupiranje sa teškim posljedicama, prosto mi ne ide u glavu da se neko raduje što će ženama ukinuti sva prava i što će poštovanje šerijatskih zakona biti pitanje života i smrti.
Samo da nekome iz vlade ne pane na pamet da puste te izbjeglice kod nas pa cemo lako sta se desava po bijelom svijetu.
pa da jer od ovih se očekivalo da će da se odbrane :D
https://www.youtube.com/watch?v=Y8LSnuGTO5w
https://twitter.com/AmichaiStein1/st...86370016067591
strasne scene
Kako je ovaj narod zaostao,pogledaj ovo ponasanje.
Uzas.
Nego moze neko da objasni meni, koji i nisam bas mnogo upucen u ovo , da mi samo kaze koji to moze biti razlog da posle 20 godina napustis Avg, a prije toga si ulozio, promijenio vlast, ulagao i dalje. Ukratno pobijedio i tek tako da odes mirnim putem.
Ne ide mi logika pa ne ide.
Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk
Moguća opcija je da nisu ni trebali uopšte da ulaze tamo? Prebača se lopta sa Trampa na Bajdena ali su se oni realno najmanje pitali.. Buš je povukao potez, Obama je odradio još traljavije, Tramp nastavio i Bajden zakucao poslednji ekser..
Izjava pojedinih eks generala: "pored usutih milijardi za obuku, opremu, oružje i infrastrukturu, borbeni duh se ne može kupiti".. U ovom slučaju je ta zatučenost čuj mene borbeni duh, odigrala bitnu ulogu..
vojna industrija je zaradila hiljade milijardi dolara i to je jedino što je bitno
Epsko blamiranje Zapada.
Koje im ništa nije trebalo nakon poraza u Siriji, Ukrajini i Gruziji.
Nije mi bas najjasnija potreba neupucenih ljudi da komentarisu ova desavanja.
Jos je u februaru postignut dogovor: https://www.state.gov/wp-content/upl...n-02.29.20.pdf i ovo sto se sad desava mene uopste ne iznenadjuje.
kad pogledam kako sam napisao vidio sam da sam se i ja pogresno izrazio. odnosilo se na sve ljude koji donose neki sud i namecu svoje misljenje formirano samo na osnovu trenutnih desavanja, a koji nemaju pojma (niti ih zanima) o tome sta se desavalo. a sad je takav momenat da je odjednom ovo doslo u svjetski fokus i imamo milion padobranaca koji iznose svoje misljenje i svoj sud.
ti si samo pitao sta se desava, bas ne znam kako si se pronasao u tome [emoji3]
sad se svi hvataju za to kako je bajden rekao da se ne moze desiti da tamosnja vlada padne jer je u njih ulozeno toliko godina treninga i opreme i kako se ne moze desiti da se osoblje evakuise sa krova ambasade kao u vijetnamu. politicari lazu, niie valjda neko ocekivao da kaze kako su postigli dogovor sa talibanima i kako su pustili niz vodu dojucerasnju vladu [emoji846]
Sent from my XQ-AS52 using Tapatalk
Povlacenje SAD iz Avganistana su podrzavali i liberali i konzervativci, i levicari i desnicari. Bidenu je pripala uloga da pred dvadesetu godisnjicu 9/11 to sto glatkije odradi i da se povlacenje SAD prikaze kao uspesno obavljen zadatak. Na kraju je ispao totalan fijasko i odavno otpisani Talibani su ostvarili munjevitu pobedu. SAD su ovde dozivele bas veliku sramotu, daleko vecu nego u Vijetnamu jer se Juzni Vijetnam barem drzao 2 godine a ovi nisu izdrzali ni mesec dana. Iako dosta pratim ovu situaciju i dalje mi nije jasno kako su SAD i avganistanska vlada dozivele bas ovakav slom a iskreno ovi Talibani mi ne deluju kao neki presposobni supervojnici koji bi daleko brojnijeg i tehnoloski nadmocnijeg neprijatelja bas toliko lako potukli. Iako ne mogu da nadjem tacne podatke verujem da barem preko polovine (muskog) avganistanskog stanovnistva podrzava Talibane ili barem nema nista protiv njihove vladavine jer mi je nezamislivo da su ovi okupirali celu drzavu za manje od mesec dana sa tolikom lakocom oslanjajuci se uglavnom na kalasnjikove. SAD su ocito dozivele totalan neuspeh sa avganistanskom vladom i nisu uspeli kako oni kazu "to win hearts and minds" avganistanskog naroda sto je barem delimicno zasluga toga sto su americka i avganistanska kultura totalno nespojive i ako obicni Avganistanci mozda i ne vole islamski fundamentalizam Talibana sigurno da im je on blizi od americkog BLM i LGBT "progresivizma". Ovim ce se najvise okoristiti Kina koja je vec najavila saradnju sa Talibanima a ova blamaza Amerikanaca im dobro dodje i kao poruka Hong Kongu kako prolaze americki saveznici.
Nisu smjeli da imaju bilo kakva ocekivanja od njih. U vise navrata su pokazali da nisu zainteresovani za borbu. Ima ih daleko vise od Talibana ali ljudi nece. Niti su sposobni niti im je stalo. Tako da lise konstantnog prisustva americkih snaga, ne znam sta su drugo mogli da urade poslije 20 godina. Eto, mozda ne da odu tako naprasno kao da nikad nisu bili tamo, ali ako je ta drzava toliko bitna, susjedne nacije bi trebale da se pozabave njihovim pitanjem. Eto prilike i Rusima da se umijesaju. Mozda budu imali vise srece.
Bude li im sreća poput '80ih onda mrka kapa.. Mada kad već pomenu, biće jako zanimljivo kako će se ponašati susjedi na novu/staru vlast..
Nije meni čudno što se ovo desilo, čudno mi je što se tako brzo desilo.. Ono ajde par mjeseci ili godina/dvije, nego praktično za par nedjelja nakon povlačenja.. Propali eksperiment koji je progutao toliko života, za šta?
Kao sto sam rekao - nece da se bore. Odgovor zasto mozemo da pocnemo da trazimo u cinjenici da ti ljudi nemaju osjecaj pripadnosti naciji. Avganistan je samo uslovno receno drzava, ali sustinski je obicna teritorija koja, eto, ima zvanican naziv. Ali je sustinski samo gomila plemenskih zajednica bez osjecaja pripadnosti vecem kolektivitetu. Takav stav nije nesto sto moze da se promijeni za 20 godina, posebno ako u tih 20 godina nije postojao ni pokusaj da se to promijeni, da se plemena ujedine i sta se istinski stvori avganistanska nacija. Jako je tesko, mozda i nemoguce ljudima koji zive u pravim drzavama da shvate taj mentalni sklop koji je zarobljen u bukvalno srednjevjekovnom nacinu zivota.
Dobro im Rusi rekose: kad smo mi isli iz Avganistana, vlast koju smo mi podrzavali je jos tri godine funkcionisala dok se nije izvrsila primopredaja, amerikanci nisu uspjeli da osiguraju ni svoju evakuaciju a kamoli vlast koju su oni podrzavali.