Ko je proglasio Petra I Petrovića za Sveca?
Ko je proglasio Petra I Petrovića za Sveca?
Petra I Petrovića Njegoša za Sveca je proglasio njegov nasljednik, Petar II Petrović Njegoš.
Srpska Pravoslavna Crkva priznaje Svetog Petra Cetinjskog za Sveca, obilježava njegov dan crvenim slovom u kalendaru, iako ga je Njegoš proglasio za Sveca!
Može li iko, osim poglavar autokefalne, samostalne crkve, da proglasi nekoga za Sveca?
Petar I Petrović Njegoš posvećen je krajem 1834. g. od strane Petra II Njegoša
Iz knjige Akademika Branka Pavićevića: Sazdanje crnogorske nacionalne države (1796-1878.)
Posvećenje Petra Prvog
Krajem oktobra 1834, na sam dan godišnjice smrti vladike Petra I, zbio se u Crnoj Gori događaj koji je crnogorski narod takoreći digao na noge. Istog dana kad je stari vladika sahranjen otkopan je njegov grob, u kome je tijelo preminulog velikana, navodno, pronađeno cjelokupno. To je Njegošu dalo povod da uputi poslanicu Crnogorcima i Brđanima i obavijesti sugrađane o potrebi da „mu se molimo da on i sada kao svetitelj i ugodnik božji” predstavlja činioca moralnog jedinstva, uvjereni u to da će on biti „molitvenik svemogućemu bogu za nas kako za svoje sinove”. Nastavljajući Poslanicu, Njegoš kaže: „Ja mislim, blagočestivi hrišćani, da pamtite vi riječi svetoga Petra, koje je vama govorio: ’da živite u slogi, miru i jedinstvu’”.
Sam Petar II je ovom poslanicom dao odgovor na razloge koji su ga naveli da pripremi svečanost o proglašenju svog velikog prethodnika za sveca i da izda preporuku da se sarkofag sa njegovim moštima unese u crkvu Cetinjskog manastira. Postoje ozbiljni autori koji smatraju da se posvećenje Petra I nije moglo obaviti bez prethodnog dogovora s Njegošem. A da je i ova kanonizacija, kao i sve slične u hrišćanstvu, posebno u pravoslavlju, imala politički motiv u to nema sumnje! Uostalom, kanonizaciju Petra I je bilo lako i obaviti jer je crnogorski narod njega takoreći za života kanonizovao, nazivajući ga „svecem” ili „svetim vladikom”.
http://montenegrina.net/pages/pages1...avicevic .htm
nihil tvrdi, kad ga coek pita da pojasni, odgovor NE POSTOJI.
Ukoliko nihil opet precuti moja pitanja, mozete zakluciti koliko sam u pravu, u onom sto sam uvijek tvrdio kod ovog lika.
nihil je jednostavno osoba koja ima cvrst stav baziran na - nicemu.
Ustvari nihil je meni potpuno jasan, njegov stav je baziran uglavnom na saopstenjima Dragana Soca i Peca, on smatra da se Dragan Soc i Peco razumiju u sve stvari na ovom svijetu!
Ovo nije sala, kad Peco i Dragance iznesu neke lazi, on jednostavno precutkivanje interesne grupacije DPS shvata kao odobravanje. nihil ne moze da shvati da DPS zbog 3% Srba koji su u DPSu precutkuje sve iz crnogorske istorije.
Ovđe na www na ovoj ogromnoj biblioteci kad mu se postave pitanja on nema odgovora, jer mu se tvrdnje zasnivaju na glupostima.
On ne shvata da Dragan Šoć ima pravo da laže do imle volje, da mu je to zakonom omogućeno.
nihil, ima za sve cvrst stav, ali nema argumenata za svoje stavove!
Quote:
Originally Posted by
nihil
Koje realne stvari oces da saznas osim svijesti o pripadnosti istom narodu? I Njegos, i njegovi savremenici, i Vranjanci, i Leskovcani, i Vojvodjani, itd. su se smatrali dijelom srpskog naroda. Slicnosti postoje u kulturi, vjeri, istoriji itd. Sta tebi tu nije jasno tesko je dokuciti.
Za vjeru naravno ne sporim, no vjeru su Bosnjacima donijeli Turci jesu li Bosnjaci Turci????
Ako se neko u CG izjasnjava kao Sijuks, a takvih je i zaista bilo na popisu 2003. je li on Sijuks?
Jeste zar ne?
3. put pitam
Objasni ti te slicnosti u kulturi u istoriji?????
Objasni ih, da ih svi saznamo!