Može li da se otvori nova tema? Ili makar ova da se preimenuje u nešto tipa generalna tema za Španiju.
Gledao sam nekoliko utakmica ovog prvog vikenda koji je rastegnut na čak 5 dana, a dok nema NFL-a i NBA valja ispratiti, i utisci su sljedeći:
- Barca lagano, više zbog okolnosti na utakmici jer je sa Mallorcom znalo da bude zajebano ovih godina, a strašno mi je smetalo što se nisu sklonili i pustili Mallorci da vrati gol nakon što je Ferran (vjerujem nenamjerno) opalio. Otaljali u drugom poluvremenu kad su imali dva igrača više i vrlo očigledno se čuvala snaga.
- Sezona je otvorena u petak, bio sam radoznao da vidim što će uraditi Villarreal i Oviedo i jaz u kvalitetu je bio očigledan. Za đavola, Oviedo je dobio penal u prvom poluvremenu ni iz čega i stari, olinjali vuk Rondon ga je izveo tako da nije ni dobačio do gola. Fasciniraju me profesionalni fudbaleri koji izvedu penal tako da lopta ide i sporo i po sredini i uspije da udari u zemlju prije nego što stigne do golmana. Villarreal rutinski, bili su dominantniji i dok Oviedo nije dobio crveni.
- Utakmica kola je bila u Bilbau, Athletic je razvalio Sevillu u prvih ~ sat vremena i onda sve prosuo u 15 minuta drugog poluvremena kad su se povukli i primili dva (odlična) gola. Srećom, uspjeli su da uguraju gol za 3-2 pred kraj jer su pobjedu realno zaslužili. Prošle sezone su bili najbolja odbrambena ekipa lige i baš je neočekivano da su kući primili dva gola od prsle Seville, ali za neutralno gledaoce je bilo baš dobro.
- Ponovo pojačani (potrošili su para i para u ovih nekoliko prelaznih rokova, nekako se to nikad ne pominje) Atletico je zatvorio vikend program gostovanjem mrskom Espanyolu. Krenuli su dosta dobro, čini mi se kao nikad za Simeoneovog vakta tehnički sposobna ekipa je počela utakmicu i bili su bolji u prvom poluvremenu, a gol je stigao iz prelijepog slobodnog udarca koji je izveo Julian Alvarez, sad već očigleno jedan od najboljih napadača na svijetu. Međutim, Simeone ne bi bio Simeone da nije krenuo da mijenja potpuno suludo i igrajući na čuvanje tanke prednosti. Možete da pretpostavite što se onda desilo: poslije izmjena na terenu nije bilo nikoga da pokrene smislenu kontru i zatvori utakmicu, Espanyol je iz prekida izjednačio, Simeone je zamijenio Alvareza Sorlothom, pa tek onda nisu imali na terenu nikoga ko bi mogao da im dobije utakmicu i bez igre, a Espanyol je preokrenuo rijetko spektakularnim golom glavom za koji hoću da mislim da je Pere Milla vrlo svjesno pokušao i uspio da izvede (ozbiljno, pogledajte to ludilo https://streamain.com/en/UsLOYPkQZYlsHQN/watch).
@To Madeira
Sent from my XRN 12 Pro 5G using Tapatalk