https://volimdanilovgrad.me/poslednj...u-nego-coveku/
Jedna prica iz 2018 o gorstaku , poslednjem ne vjerujem ...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Printable View
https://volimdanilovgrad.me/poslednj...u-nego-coveku/
Jedna prica iz 2018 o gorstaku , poslednjem ne vjerujem ...
Ja se s njim potpuno saosjećam.
Tačno mi dođe da uteknem od "civilizacije".
Sa vukovima i zmijama,sovama se bolje razumijem no sa ljudima.
Meni je čovjek najveći stranac na svijet.
Njegoš je to dobro reka u svoje stihove u Luču Mikrokozma.
„S točke svake pogledaj čovjeka, / kako hoćeš sudi o čovjeku -/ tajna čojku čovjek je najviša. / Tvar je tvorca čovjek izabrana! / Ako istok sunce sv’jetlo rađa,/ ako biće vri u luče sjajne, / ako zemlja prividjenje nije, / duša ljudska jeste besamrtna, / mi smo iskre u smrtnu prašinu, / mi smo luča tamom obuzeta.“
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Postovanje. Saljem ovo ako moze da se objavi,mozda rijesimo visegodisnji problem ovim putem.
U mjestu Daljam postavljena
rasvjeta prije vise od 7
godina,upalili su je da probaju
radi li,posle 3 dana su nadlezni
poslali radnike i odvrnuli sijalice
na banderama i ugasili struju na
glavnu banderu za rasvjetu,tako
da smo uzivali u rasvjeti svega
3 dana. Od tada nema rasvjete
u nasem mjestu,koje je izuzetno
prohodno i broji dosta mjestana,a
takodje put spaja PG i DG
opstinu(preko mareze-daljma
do spuža). Ovim putem u ime
svih mjestana Daljma pozivamo
nadlezne da se pozabave ovim
pitanjem i upale rasvjetu da
nam ne stoji za ukras,jer joj je to
trenutna funkcija. Koliko sam upucen,ugasena je jer su trazili da se placa 5 eura mjesecno za rasvjetu po domaćinstvu,sto mi zvuci previse a i iskreno nisam cuo da se igdje placa rasvjeta kroz naselje ili grad,vec to na racunima dolazi kao gubici na mrezi.
Takodje smo mi kao mjestani
prije par dana ocistili trasu puta
od 1,2km koja vodi kroz Daljam
od granja,zbunja,drveca,drača
sa obije strane asfalta,kako bi se
nesmetano prolazilo autom. Niko
iz opstine se ne okrece za bilo
koje pitanje,samo nas upucuju
na druga mjesta a ta mjesta na
opstinu i tako u krug,jer se nalazimo samo 200m od granice sa Podgoricom,a pripadamo DG opstini koja nam je predaleko,tako da smo takoreći najmanje bitni zbog nase geo pozicije.
Hvala unaprijed ukoliko objavite.
Mjestani se samostalno organizovali o svom trosku ocistili put , a opstina ili epcg trazi 5 eura po kuci za rasvhetu molim da li gradjani podgorice to placaju ili spuza,danilovgrada pazica martinica pazica....
Ovaj prosireni dio asfalta je donacija ambasade emirata fala im
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...0a77ed1dfa.jpg
Ja bih rekao(tima koji traže plaćanje rasvjete) da bi da plaćam te 5€ mjesečno,čisto da vidim ko će i kakvu fakturu/račun ispostavit?
Mislim da je neki drugi problem u pitanju
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Jeste probali preko Ambasade Emirata da to pogurate ?
Sent from my S24 Ultra using Tapatalk
A emirati su put napravili prosirili, napravili i igraliste tj park :) i zaposlili lokalne ljude...posteno od njih
Oglusuju se na pisane dopise opsyina pa sad nek ide javno ne kosta...
Svaka čast za ovu akciju čišćenja! Neko ranije is retnij evrijeme.
Kod nas se n emožemo dogovoriti u zgradi da svako ispred svojih vrata očisti, ljudi misle da žove u Hotelu.
Ima i jedna grupica mjestana sto svakih 15 dana o svom trosku odrzavaju groblje na Zurima . Isto ima i po drugih mjesta dosta domacina briznih ljudi sto brinu o svom kraju mislim da ima primjera dosta da ih i vi navedete i pofalite jer sve su to sitni primjeri koji mogu dovesti do boljeg nivoa podizanja kolektivne svijesti i davanja boljeg primjera sledecim generacijama ....
Lena Sladojević: Priča o “Poslednjem
https://volimdanilovgrad.me/lena-sla...x0dY_YF3sPaKUZ gorštaku Crne Gore” ekranizovana od strane emisije “Kvadratura kruga”
Zao mi je sto nisu "naši" to snimili i sacuvali od zaborava ali mozda i bolje tako ....
Nema vise zivkova sve neki influenseri...
https://www.facebook.com/share/r/iuo...ibextid=xfxF2i
Besplatno sisanje za djake prvake fina akcija nema sto respect! Nesto ne cuh kod drugih ovako nesto a ni po PG ne daj boze.. Svaka cast
Radar u dg, ograda od vrtica do gimnazije lijepo lijepo ....https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8c64967462.jpg
https://youtu.be/dbLzSxKTJc8?si=Yiq4nwQ9Lvfqvrxg
Jedna lijepa prica ali steta sto je novinar neuk , zali boze sto snimi ovo na ovakav nacin!
Poslasticarnica Iskra od 1947 godine znaci 77 godina postoji u Danilovgrad , nepromijenjen ukus i domaci sastojci jedan lijepi ukusan tradicionalni burek ,posjetite u prolazu kad ste!
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...2f328f2628.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...6517b01dbf.jpg
Više od 3.95 miliona eura za infrastrukturne projekte u Danilovgradu u 2025. godini
Sredstva će biti usmjerena na sledeće projekte:
Izrada tehničke dokumentacije
Rekonstrukcija lokalne pijace – 15.000€
Proširenje groblja u Daljmu, Jelenku i Šabovom krugu – 60.000€
Rekonstrukcija puta Orašje – Sladojevo Kopito – Strahinjići – 40.000€
Rekonstrukcija lokalnih puteva
L-6 Mijokusovići – Povija – Ostrog (10 km) i put u Dobrovićima (3 km) – 1.000.000€
Gorica – Poljice, krak Studeno i Topolovo – 1.000.000€
Spuž – od mosta do kružnog toka (1 km) – 440.000€
Rekonstrukciju ulica Njegoševa i Novice Škerović 1.400.000€.
Zastidje....
Opstina ima dug 7.500.000
Budzet je oko 8.000.000
Plate zaposlenih i bonusi izmedju 2 i 3.000.000
I strucnjaci 4 miliona u puteve... a martinicki ceka dritana na vlast da dodje...
Kako Garač gori...https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...0c77356fcf.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...d38dbb50fc.jpg
@NetworkMaster :D
https://www.youtube.com/watch?v=rfpoXirUNlI&t=450s
Nije nidajaci bog, @outline jesi se to ponovo opjanio
https://www.instagram.com/reel/DHBtY...k1eTJsZ3R3Zg==
Oplakah za DG :))
Ne znam ali ja sam se ozbiljno naoštrila na ovaj kamp tamo tako blizu a tako kul lik pričao mi je njegov drug iz djetinjstva da je žešći avanturista i to pretvorio u kamp.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Bas dobro izgleda...
Farma svinja spuz i mirisi nesnosni... farma je od 1960 godine , na protest interesatno brat bivseg pedsjednika opstine Danilovgrad Djuranovic koji naravno je i napravio industrijsku zonu hahah
Al dobro da se spojise najveci crnogorac i srbin na protest... ima nade za suzivot
Samo su falile one dvije felme od ekologa
Danilovgrad: Dodijeljene nagrade Prvog trijenala Balkana skulptura malog formata
https://www.youtube.com/watch?v=o-rmFlCOQCYQuote:
U organizaciji Umjetničke kolonije Danilovgrad otvorena izložba radova Prvog trijenala Balkana skulptura malog formata, događaj koji premijernim izdanjem, pokazuje ambiciju da preraste u jednu od ključnih regionalnih manifestacija savremene vajarske umjetnosti.
Umjetnička kolonija Danilovgrad, decenijski prepoznatljiva po monumentalnim kamenim formama, ovoga puta, sabrala je radove manjeg, galerijskog formata. Postavka skulptura 33 umjetnika iz osam balkanskih država, nudi precizan uvid u savremene tokove vajarske scene regiona.
Prvo trijenale, kako ističe direktor Andrija Radulović, predstavlja prekretnicu, novo poglavlje u 54. godine dugom radu Kolonije, potvrđujući njen značaj i visoko mjesto u crnogorskom, ali i širem balkanskom umjetničkom prostoru.
Quote:
„Skulpture koje su pred vama, kao moćni znaci, progovaraju jezikom čiste likovnosti, promišljeno, moderno, intuitivno, hrabro, tretirajući vrijeme i aktuelne tendencije savremene skulptorske umjetnosti na prostoru Balkana. One svjedoče o bivstvovanju, obnavljanju i oblikovanju i svaka od njih čuva svoju iskru iz koje je nastala, zna svoj izvor odakle je potekla i ima svoj karakter i posjeduje svoju individualnost. I ono najvažnije, svaka od ovih tvorevina bilo u drvetu, kamenu čeliku ili terakoti ima svoj pečat -otisak duše, a ljudska duša je neuništiva“, istakao je Radulović.
Budimir Aleksić, potpredsjednik Vlade Crne Gore, otvarajući izložbu, posebno je akcentovao značaj skulpture, u vremenu dominacije digitalnih tehnologija, kao neponovljivog, taktilnog i autentičnog izraza.
“Danas, kada živimo u eri sve prisutne vještačke inteligencije i virtuelnih svjetova, značaj ovakvih događaja postaje veći nego ikada. Dok algoritmi generišu slike i simuliraju stvarnost, vajarstvo ostaje nepokolebljivi čuvar autentičnosti i amanacija čovjekovog kreativnog duha. Skulptura je direktan dijalog između ljudske ruke i materije.Ona se ne može izračunati ona se mora osjetiti. U malom formatu, koji je pred vama, utisnut je neponovljivi trag umjetničkog prsta, njegov dah i energija koju nijedna mašina ne može replicirati. Ovakvi susreti nas podsjećaju da je umjetnost u svojoj srži čin ljudske hrabrosti, da u prolaznom svijetu ostavi trajan fizički trag. Takođe, mislim da neću pogriješiti ukoliko ustvrdim, a zato ima sijaset razloga, da je događaj kome je upravo prisustvujemo jedan od najznačajnijih u kulturnoj istoriji Crne Gore, kada je riječ o vajarskoj umjetnosti“, poručio je, uz ostalo, Aleksić koji je otvorio prvo Trijenale malih skluptura Balkana.
Stručni žiri u sastavu prof. dr Tatjana Burzanović, Žana Filipović, istoričarka umjetnosti i Dragan Jovanović Danilov, likovni kritičar i književnik, izdvojio je radove koji najuvjerljivije objedinjuju umjetnički kvalitet, autentičnost i savremeni izraz.
“Na izložbi su predstavljene skulpture izvedene u različitim materijalima – kamenu, metalu. drvetu, terakoti i kombinovanim tehnikama, u rasponu od tradicionalno oblikovanih kompozicija do savremenih, apstraktnih eksperimentalnih formi, čime se potvrđuje raznovrsnost i vitalnost savremene skulptorske umjetnosti. Žiri je imao izuzetno odgovoran i zahtjevan zadatak da među 33 ponuđena rada, koji na uvjerljiv način prezentuju savremene umjetničke prakse i individualne autorske poetike, izdvoji i dodjeli trě nagrade za najuspjelija ostvarenja. Prilikom odlučivanja, žiri je vrednovao umjetnički kvalitet, inovativnost, autentičnost izraza, kao i odnos prema savremenim tokovima u skulptorskoj umjetnosti“, Burzanović, predsjednica žirija.
Nagrada “Mikrokozma” pripala je Vukašinu Miloviću, skluptoru iz Srbije, za rad u metalu „Bez naziva“, dok je nagrada “Trijenale” dodijeljena crnogorskom umjetniku Peđi Milačiću, za rad u kamenu „Zid“.
“U tako kvalitnoj konkurenciji, da vas neko prepozna i izdvoji, velika je čast. Moj rad je iz ciklusa „Beskrajni prohodi“, koji sam začeo 2017. godine i do sada na njemu istrajavam. Rad je realizovan na gvozdenoj podlozi, kvadratnog oblika i ima puno intervencija na formi. Želja mi je bila da materijal, koji je grub i sirov, pretvorim u nešto što je podantno, senzibilno i održajno. Umjetnik mora da pravi balans između ideje i karaktera materijala, mora da je prisutno sve ono što se dešava tokom realizacije, znači da se neke usputne slučajnosti moraju prepozati i usvojiti. A kada materijalu predamo dio našeg bića, onda on postaje senzibilan i prijimječiv“ istakao je Milović, prvi dobitnik nagrade “Mikrokozma”.
„U jednom kamenu prepoznao sam energiju j stare crnogorske kuće i od njega napravio skulpturu.To je kamen, istrgnut iz zida kuće, u kojoj su se rađale generacije, rasla, odgajala se djeca i umirali stari ljudi. Toj posebnoj energiji, u tom kamenu, koji sam stavio sam na postament, dao sam značaj“, kazao je Miličić, prvi laureat nagrade “Trijenale”.
Specijalno priznanje pripalo je vajaru iz Bugarske, Nikoli Koliazovu za rad u kamenu „Geologija forme“. U najužem izboru žirija bile su sklupture Rajka Sušića i Ivane Radovanović.
Diplome i novčane nagrade najboljim vjarima uručio je Aleksandar Grgurović, predsjednik Opštine Danilovgrad.
Trijenalni koncept međunarodne smotre skulptura malog formata obezbjeđuje Umjetničkoj koloniji Danilovgrad neophodan vremenski okvir za selektivan i promišljen pristup, dok njen međunarodni karakter učvršćuje poziciju Kolonije kao mjesta susreta različitih umjetničkih poetika u regionu.
Prvo izdanje izložbe već jasno potvrđuje osnovnu ideju manifestacije, da mali format, artikuliše snažanim i kompleksanim umjetničkim izrazom.
https://rtnk.me/kultura/video-danilo...malog-formata/
Predstavljen program prvog Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u DanilovgraduQuote:
Danilovgrad će od 25. do 31. maja biti domaćin prvog Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, manifestacije koja će kroz bogat glavni i prateći program okupiti umjetnike i učesnike iz šest zemalja i tokom sedam festivalskih dana ponuditi ukupno 32 programa namijenjena najmlađoj publici.
Predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović kazao je da festival predstavlja jedno od najznačajnijih kulturnih stvaralaštava koje je Danilovgrad iznjedrio, ističući da je fokus lokalne uprave usmjeren upravo na djecu i porodicu.
„Kroz kulturu želimo da pokažemo koliko su djeca i porodica značajni i da predstavljaju pravo bogatstvo, suštinu i srž našeg rada“, poručio je Grgurović.
Samostalni savjetnik za filmsku i pozorišnu djelatnost u Ministarstvu kulture i medija Crne Gore, Ognjen Damjanović, istakao je da će Ministarstvo nastaviti da podržava Opštinu Danilovgrad i Centar za kulturu Danilovgrad i u budućnosti u takvim inicijativama, a posebno kada je riječ o razvoju pozorišne djelatnosti.
Poslovni direktor Centra za kulturu Danilovgrad Milivoje Lakić naglasio je da je cilj organizatora da festival u potpunosti oživi grad i donese novu energiju zajednici.
„Tokom 7 festivalskih dana imaćemo 14 predstava u glavnom programu i 17 pratećih sadržaja, veliki broj radionica na otvorenom i aktivnosti koje povezuju kulturu i turizam. Želimo da pokažemo da se kroz kulturu može ljepše živjeti i da stvaramo manifestaciju koja će trajati“, rekao je Lakić.
Predstavnica umjetničkog odbora festivala, Danica Rajković, istakla je da je kreiranje programa bio zahtjevan, ali inspirativan proces, posebno zbog uključivanja djece i njihovih interesovanja u sam koncept festivala.
„Sedam festivalskih dana, šest zemalja i 32 programa najbolje govore o značaju i obimu festivala. U programu učestvuju umjetnici i pozorišta iz Grčke, Njemačke, Italije, Rusije, Srbije i Crne Gore“, kazala je Rajković, dodajući da će festival biti otvoren 25. maja na gradskom mostu u 12h muzičko-scenskim spektaklom „Krokorokodilosi“ autora Bojana Ivkovića.
Autor vizuelnog identiteta festivala, Vuk Peković, kazao je da je ideja bila da kompletan vizuelni izraz bude blizak djeci i inspirisan njihovim pogledom na svijet, a osvrnuo se i na radionice koje će biti realizovane u okviru pratećeg programa.
„Želimo da djeca osjete da i sama mogu biti dio onoga što gledaju na sceni. Kada je riječ o vizuelnom identitetu, kroz proces rada oslanjao sam se na dječije crteže i razigrane boje, kako bi sve bilo pristupačno djetetu, a ne samo formalno ili komercijalno “, rekao je Peković.
Predstavnik organizacionog odbora festivala, Slaviša Grubiša, pojasnio je da je selekcija predstava nastajala kroz kombinaciju poziva i prijava pozorišta, pri čemu su osnovni kriterijumi bili kvalitet i raznovrsnost programa.
„Vodili smo računa da festival ponudi sadržaje za djecu svih uzrasta i da svako dijete pronađe nešto za sebe“, istakao je Grubiša.
Poseban segment festivala biće i dječiji žiri, te će 14 predstava iz glavnog programa ocjenjivati upravo djeca.
Kako su naveli organizatori, prvi Međunarodni festival pozorišta za djecu u Danilovgradu okupiće brojne umjetnike sa ciljem afirmacije dječijeg stvaralaštva, razvoja kulturnih sadržaja za najmlađe i pozicioniranja Danilovgrada kao važnog centra kulturnih dešavanja za djecu i mlade.
Manifestacija se realizuje u produkciji Centra za kulturu Danilovgrad, uz pokroviteljstvo Opštine Danilovgrad i podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.
https://rtnk.me/kultura/predstavljen...-danilovgradu/