Neka, tek kad provali da može da razmišlja svojom glavom
ihaaa
Printable View
Neka, tek kad provali da može da razmišlja svojom glavom
ihaaa
Ajde ne ****** I ja sam majka i ne osjecam se manje majka od ovih sto ce biti obestecene jer su povjerovale tadasnjim lazima vlasti.
Po meni nije diskriminatorski nista sto se daje dzabe, pa nekoga po nekom odredjenom limitu to ne sleduje. Ta kuknjava za pomjeranjem limita ne vodi ka tome da svi doboju isto nego samo da se ukine i onima kojima je dato.
Kakva patetika vise oko majki.
Posebno muskaraca.
Ponekad pomislim da najvise kukaju oko ovih penzija oni besposleni majkini sinovi koji su svu tu penziju planirali da ulazu u kladionicu.
Prvo, taj zakon tada nije usvojila tadašnja dps vlast, iste ove partije današnje vlasti a tada opozicije su ga usvojile sa sdp...
Drugo, niko ne priča o limitu, nego da je pravo jednako za sve u cilju podizanja nataliteta, ostalo je diskriminacija prosto rečeno.
Treće, pitanje sam prosto postavio jer je najavljivano da će to biti omogućeno za sve stare a i nove korisnice uz neke pravednije uslove, a ispostavilo se da je ipak samo za stare korisnice...
Ne vidim ni jedan razlog da se zabrani novim korisnicama da ostvare to pravo ako je ovima starim omogućeno.. to je valjda cilj zakona da se podigne natalitet
boga mi je Gando dobio poziv direktno od Milojka da mu se javi, da za takve uvijek ima mjesta kod njega... tako da, moze CG :D
iz licnog primjera znam da momak i te kako cijeni rad i znanje u tom ministarstvu: znam primjer gdje rodjeni brat bivseg poslanika DPS-a svojim zalaganjem i radom napreduje u tom ministarstvu krupnim koracima...
tako da je Millojko primjer da, makar sto se njega tice, nije prazna prica da ga zanimaju samo ljudi koji mogu doprinijeti boljitku ove zemlje i da mu nije bitno ko su i odakle i siguran sam da je Gandu uputio iskren poziv.
ja kad sam pricala da ce to da ukinu, meni su govorili "ne smiju". ali zene su mahom trcale da naslijedjenu ili starosnu penziju zamijene ovom u slucaju da je veca. pa i otkaz su davale. ili kad su, bozemioprosti, prijavljivale mrtvorodjenu djecu.
evo i ja sam zena pa kad vidim da zene koje rade grabe da uzmu tu naknadu da primaju, pa ce i dalje radit, ali ono sto se veli, da se cupne, povraca mi se.
isto zena iz nvo prosvjete neke juce, prekjuce na vijesti veli mrtva ladna: plata sa srednjom skolom se priblizava plati sa fakultetom. eeeej! ne bole te poslanicke plate!
opet da ponovim da sam zena ---> na dnevnici bila neka porodica, zena koja prima invalidu jer su joj matericu izvadili, a meni dodje neko i prica mi kako invalidu ne moze da dobije neko bez ruke. zenda zdrava, prava, sposobna za rad.
ili zena zdrava prava "zavrsila" invalidu.
ovome narodu je to normalno, daj da zavrsim dje sto mogu, nije bitno sleduje li ili ne.
Je li ono DF sinoć promijenio poslanika zbog Aide
Jbt đe mi živimo, po ko zna koji put
Može li neko precizno da mi kaže koliko je na trošak poslodavca sad ovo podizanje minimalca sa 250 na 450 ? Juče bješe u kafanu kuknjava samo takva sa više strana, naslušah se svakakvih priča, pakao.
Recimo ako je do sada plata bila, lupam, 300e (kakve su recimo uglavnom plate na sjeveru) na poslodavca ide +150e + dažbine umanjene za zdravstvo i doprinose ako sam dobro shvatio ?
Sent from my SM-A725F using Tapatalk
u sustini se njima po pitanju radnika ne mijenja nista. onaj dio sto je isao drzavi sad ide radniku na racun.
a vjerujem da se najvise bune sto moraju da se odreknu kesa i moraju vise da kucaju, jer para na rn mora biti za isplatu.
da uprostim, moraju da se odreknu onoga "sigurnije su meni pare u dzep".
evo ugostiteljima koji imaju hranu pdv ostaje 7%, sav ulaz 21, za sav ovaj prethodni period "gurali" su pdv kredit.
Mislim da su sve obaveze na teret poslodavca ostale, tako da na platu od 450eur poslodavcu je ukupni trosak ide oko 620 eur mislim.
Evo pogledacu jesam li u pravu danas
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
Po već sada starim zakonima, na minimalnu zaradu od 250€ je dolazilo 123,13€ poreza i doprinosa na teret zaposlenog i 38,51€ doprinosa i prireza na teret poslodavca (Ako je u pitanju privredno društvo sa sjedištem u PG). To ispada ukupno 161,64€ poreza i doprinosa.
Po novom zakonu, na minimalnu zaradu od 450€ dolazi 82,54€ doprinosa na teret zaposlenog (poreza nema) i 35,52€ doprinosa na teret poslodavca (Ako je u pitanju privredno društvo). To ispada ukupno 118,06€ doprinosa (bez poreza i prireza jer nema poreza do 700€ bruto).
Je li dovoljno precizno? :D
Na teret zaposlenog je ostalo 15% doprinosa za PIO i 0,5% osiguranje od nezaposlenosti a ukinuto je 8,5% doprinosa za zdravstvo i porez na dohodak (do 700€)
Na teret poslodavca je ukinuto 2,3% doprinosa za zdravstvo i prirez ( ukoliko je bruto do 700€ jer nema poreza na dohodak)
Sve vam se svodi na to kolika je realno bila plata radniku ukupna neto tj. na banku plus na ruke. Ako je stvarno nekom bila plata 250-300e i nije bilo ništa na ruke preko toga, e onda poslodavac će imati odredjeni dodatni trošak mimo ovog oslobadjanja od doprinosa na zdrastvo.
Ako je neko imao 250 na banku i jos 100-150e na ruke, e tad poslodavac nema nikakav dodatni trosak, sta vise imace i neku uštedu.
Ali onda tu imamo jedan drugi problem.
Ako je nekome bila plata neto dogovorom 700 a primao 250 legalno i 450 na ruke.
Poslodavac će ga sada prijaviti legalno na 700 i taj radnik neće osjetiti povećanje sa 700 na 850 kao što bi trebalo.
Radniku je svakako bolje jer onda može da povuče veći kredit itd. Ali poenta je da ne osjeća povećanje
Ovi na sjeveru su naebali,kao isplatit recimo minimalac u jedinoj trafici u Plužinama,za ono dvoje vrijednih mladih ljudi što je drže?
To je tačnoa ali to onda zavisi da li je radnik debil ili nije, jer prosto ako je primao 450 legalno a na ruke 250, onda treba radniku uvećati neto zaradu na banku na 567 na banku(tako onaj kalkulator kaže) i tu poslodavac centa nema dodatnog troška, a da mu na ruke i dalje daje 250e. Na taj način zadovoljan i radnik, a i poslodavac jer nema dodatnog troška.
Ako radnik prihvati da ga zajebava gazda na način kako si opisao, onda žalim slučaj.
Nijesam pomno pratio pitanje budzeta i troska za program "Evropa sad", ali obzirom u kakvom stanju je ekonomija, je li to ekonomski odrzivo? Ekonomija je prakticno ugasena, KAP sjutra gasi celije, "Plantaze", CEDIS i To Montenegro, dvije brodarske kompanije posluju s gubicima, EPCG bilježi pad prihoda...a raste broj partijskih uhljeba. Veliko je pitanje kakva ce biti turisticka sezona, obzirom na stanje pandemije u CG. Da li ce zdravstveni sistem imati problema zbog smanjenja doprinosa?
No, da ne baksuziram. Vidjecemo dogodine.
Nema se tu šta puno razmišljati,biće rebalans do marta,sa novom vladom.E sad..ta nova vlada mora da proguta žabu,da odgodi dodatak za majke i dječiji dodatak što je planirano za jesen i da reviduje ovu neustavnu igrariju sa ukidanjem fonda zdravstva,i korigoravanjem minimalne cijene rada,otom potom.