Pa ok je to. Mora neko od ljudi koji se bave tim da vidi o cemu se radi. A i nije da ga uopste nema, pa da je neka frka. Realno gledano, tesko gdje osjetis razliku izmedju 10 i 20Mbps :)
Dako ti rijese to sjutra.
Printable View
Pa ok je to. Mora neko od ljudi koji se bave tim da vidi o cemu se radi. A i nije da ga uopste nema, pa da je neka frka. Realno gledano, tesko gdje osjetis razliku izmedju 10 i 20Mbps :)
Dako ti rijese to sjutra.
Meni evo se vuce jos sa 2Mbps, nadam se optici uskoro :D
nema to veze jeli wifi ili kabl. i ja imam isti problem, kacim se preko wifi, ali naravno ista stvar i preko kabla.
Bozo, kao sto kaze kolega forumas BlackVelvet, isto je kacio se preko WiFi-ja ili kablom...
Bozo WiFi N mi je podesen, opet kazem da do skoro nisam imao ovaj problem, nego je islo 30Mbit bez greske, ovo se prije neki dan pocelo desavati.
http://www.speedtest.net/result/2985512221.png
Cekam danas, valjda ce srediti to.
@Bozo ja mislim da je nebitno koristis li N ili B/G standard ako mi se wifi ap nalazi na 3m od wifi kartice, bez ikakvih zaklona. Bilo koji od ova dva standarda bi trebalo da izvuce maksimalnu brzinu. Medjutim ovaj problem sto ima ovaj moj baranin je isti problem koji imam ja u stanu u PG. Svi testovi su mi isti, dakle i preko wifi i preko lan-a.
Placam optiku20 a ne prelazi mi 10Mbps. Ima doba dana kad mi je da kazem ona brzina koju placam (evo slika ispod), ali uvece pogotovo mada i veci dio dana to je kao preko dial-up-a nekadasnjega. Nikud da mrdne kao da je nekakvo zagusenje.
Inace, kolega @Kradem_Shahte, doci ce ti ekipa ili te pozvati, napravice ti to da ti bude idealno u dan dva, ali kasnije opet sve po starom, nemoj se nadat da ce ti se to trajno rjesiti. Ja sam vise odustao od zvanja i molbi. Znam da ne mogu dobiti ono sto placam.
Evo brzina sada, da ga ne ureknem. Postavicu i sliku veceras, tamo oko 8-9. Da se vidi razlika :)
http://www.speedtest.net/result/2985542113.png
Tačno tako, naravno da će na 3m od kartice raditi bolje "N" nego "B" standard. Zaklon sa ovim nema veze, već sa standardima za WIFI.
Više na http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D0...84%D0%B0%D1%98
Posto renoviram stan i sada bih da provucem sve potrebne kablove,kako mogu dobiti informaciju da li se planira optika na mojoj adresi(Bul Sv. Petra Cetinjskog)?
Znam ja to sve sto pise ali znate i vi da je teorija jedno a u praksi drugio.
Koristim i N i B/G standard, tj wifi adaptere sa razlicitim standardima. Nikakve razlike u brzini ne postoje, ama bas nikakve.
Da ironija bude veca ponekad mi brze radi net kad koristim wifi 802.11b/g nego ovaj sa N.
Kod mene je 802.11bg, sto teorijski znaci da moze do 54Mbps, jel tako ?
A optika20 je 20Mbps ?
Kako da isforsiram G mode kad mi je to na ruteru onemoguceno?
[Huawei HG8245]
Bili su iz T-Coma, prikacili kabal na njihov laptop, izmjerili i saglasili se da postoji neki problem, jer i kablom i WiFi-jem ne prebaca 10Mbita. Proslijedili su slucaj nedje dalje....Valjda ce me zvati...
T-Com dolazi do tvog stana sa optičkim kablom. Vidi da probušiš rupu sa bužirom da bi kabal mogli provuć tuda da nemaš kasnije intervencija. Kabal se provukuje do utičnice a iz utičnice ide u router.
Optički kabal ide do mjesta gdje će da bude router. On je najčešće kod televizora koliko sam primijetio, ja sam malo drugačije riješio.
U hodnik mi je čvor svih UTP kablova i tu sam unutra ubacio utičnicu za struju koja treba za router i odmah pored router u koji su utaknuti svi kablovi iz čvorišta.
Fotografisaću kući kad dođem da vidiš kako izgleda, samo što ja imam kanalice do prvog krečenja tada ću to sakrit u zid.
Valjalo bi od routera da povučeš i jedan telefonski kabal do mjesta gdje ćeš telefon da držiš.
Extra TV i telefon mogu da ti rade na jedan kabal (meni je brat na jedan UTP nakačio oboje i radi bez greške).
UTP sam će izvuć 1Gpbs. On je 6 žica iskoristio za Extra TV (100Mbps propusnog opsega) a druge dvije žice za fiksni telefon.
Ili ako si riještio da se otvoriš onda jedan mali rack ormar napraviš u njega dovedeš sve moguće kablove i riješiš sve muke :) recimo u svaku sobu po 2 UTP kabla razvučeš i dovedeš do rack ormara pa preko switcha sve to uklopiš :)
ruter je jedino logicno rjesenje
Kod mene u zgradi su skoro prepravljali instalaciju vezano za optiku. Mozda i to moze biti problem. Ko zna kako to rade ekipe koje inicijalno postavljaju, da li se rade kakva mjerenja signala, jacine itd... Ka nasa posla
ja jos necu doma da je uzmimam jer nemam namjeru na 24 mjeseca ugovor da potpisujem ...jedva cekam da se otrsim ovog extra tv (extra trio). pa kad istekne ugovor onda moze samo optika.
Cetinje, za skorije nista?
http://www.speedtest.net/result/2988399738.png
Ovo je danas..... na torrente mi 700kB/s ne prebaca
jel zna neko koja se oprema tj ruter dobija u zadnjih par mjeseci prilikom uvodjenja optike?
Huawei 8245 ili tako nešto... Mali crni sa dvije antene :mrgreen:
HOX TT