Šumaheru nedostaju testiranja
Sedmostruki šampion Formule 1, Njemac Mihael Šumaher, opravdanje za svoje loše sezone po povratku u „leteći karavan” pronašao je u činjenici da se u danas testira mnogo manje nego ranije. Šumaher se, podsjetimo, prije dvije godine vratio u Formulu 1, nakon trogodišnje pauze, te je u posljednje dvije sezone, nastupajući za Mercedes, nadmašen, između ostalog, i od timskog kolege Nika Rozberga. Pored toga, Šumi nijednom nije uspio da se domogne podijuma.
Šumaher, dakle, smatra da bi postizao mnogo bolje rezultate da je ekipama omogućeno testiranje tokom sezone, a ne samo za vrijeme zimske pauze. Njemac kao glavni razlog navodi činjenicu da ne može da se privikne na Pirelijeve gume.
– Pitali su me mnogi da li još uvijek imam dovoljno želje za trkanjem. A meni bi bilo drago da me takvo nešto ne pitaju autsajderi, koji ne znaju cijelu situaciju – rekao je Šumaher, te nastavio: – Mislim da sam nekoliko puta mogao da završim trke na podijumu. No, nisam uspio, tako da sada cijela ekipa mora da radi zajedno, kako bi poboljšali performanse bolida. Ali, toga nas nije strah.
Šumaher se zatim osvrnuo na testiranja.
– U Formuli 1 nema čarobnih štapića. U prošlosti smo testirali mnogo više nego danas, i zbog toga imamo problema sa Pirelijevim gumama. Jer, još ne znam kako se te gume ponašaju. U prethodnim sezonama znao sam šta me očekuje na svakoj trci. Sada počinjemo da vozimo tek u petak, tako da se još nisam privikao na takav sistem – kazao je Njemac.
Šumaheru po završetku sledeće sezone ističe ugovor sa Mercedesom, a on još nije odlučio da li će nastaviti da vozi.
– Da li ću biti ovdje i 2013. godine? Ne želim da žurim s tom odlukom – zaključio je Šumaher, koji je minulu sezonu završio na osmom mjestu generalnog plasmana, sa 76 bodova.
Ferari predstavlja bolid u februaru
Luka Kolajani, portparol Ferarija, potvrdio je da će novi bolid ekipe biti predstavljen početkom februara sledeće godine, te da će biti spreman za prvu seriju predsezonskih testiranja.
– Novi bolid predstavićemo u prvim danima februara, na vrijeme da bude spreman za prva predsezonska testiranja – izjavio je Kolajani.
Prema njegovim riječima, novi bolid biće znatno drugačiji od ovogodišnjeg, što i nije iznenađenje, jer je Ferari još ranije najavio da će biti vrlo agresivan i inovativan u interpretaciji tehničkog pravilnika.
– U ovom trenutku nije važno reći da li će naš novi projekt biti ekstreman ili neće. No, sigurno se radi o raskidu sa dosadašnjom filozofijom. Riječ je o potpuno novom programu, jer ekipa želi da pobjeđuje i za to je promijenila svoj mentalitet – dodao je portparol Ferarija.
Podsjetimo, prva serije predsezonskih testiranja održaće se od 7. do 9. februara u Herezu.