Ada žene su naš najveći resurs. No treba imat para pa eksploatisat u željenoj mjeri.
Printable View
Ada žene su naš najveći resurs. No treba imat para pa eksploatisat u željenoj mjeri.
Imamo resurse, ali moramo dobro da uložimo da bi nam se otplatili. A da bi uložili moramo se zadužit/privatizovat i sl. U tome je razlika.
Nemamo akumulirane rezerve, a je li to rezultat naših političara, ratnih dešavanja i slično je tema na koju se može diskutovat. I to sa razlogom.
Pošto već pomenu hidropotencijal, treba dosta godina i para da bi se napravila brana. TE isto. Vjetrenjače bi išle značajno brže. Ali opet korišćenje tih resursa iziskuje velika ulaganja, i dok počnu da donose pare ta ulaganja treba dosta vremena.
Sad već daleke 1989 na koju se pozivamo a još malo će pa 30 godina od tada, najveći udio u GDP-u Crne Gore je imalo pomorstvo. Kao što već negdje ranije napisah, mislim da je to grana privred eu koju bi trebali što više da ulažemo pored ova dva brodića koja imamo. Možda griješim, ali mislim da je to dobar biznis.
Bila sam za praznike doma na more.
Ne mogu mnogo elaborirati, nemam kad, ali je ovo gora sezona nego ona kad je bombardovanje bilo.
Nekad nijesam peskir na parapet mogla staviti, sad ga lagano sirim na plazu. Nekad magistralu nijesam mogla preci od kolona auta sa catare ili sa granice, sad prelazim momentalno. Nekad nijesmo mogli krsteno zaplivati osim u dubinu, a sad u plicak prostora koliko oces.
To vam je ta uspjesna turisticka sezona iz prve ruke.
Ljudi koje znam rijetko je ko izdao sobu.
Ministre, je li ovo ona sezona koja ce biti bolja nego ijedna? :D
Meni licno se dopada, uzivam bez guzve ako nikad.
Oće li ministar odvozit smeće,regulisat problem vode,kanalizacije,parkinga i infrastrukturnih radova u lokalnoj samoupravi?
Naravno da neće.
To je posao Bonića,Šabanovića,Mandića, Kočetanovića.Milo mi ja za tog maloga iz Zelenike te je stan dobio,i tako se u opštinu ništa ne pita,pa barem da se ovajdi.
Više se ni Srbi ne mogu zajebati da dođu u HN,i bosanci ladno produže,nema tog paroha koji će ih ustavit na više od dan.
Međutim,opština ne funkcioniše,pet podpresjednika,svako na svoju stranu,a više se ni skupština opštine ne može sastati.
Stigla je djaspora da osnuje građanski pokret,pa će mo o tome kad se bude o politici mlatilo,i oburdavanju prosrpske koalicije.
O sezoni u HN niko i ne govori,već o tome da vodovod nije dobio 5 plata,o milionskom dugu istog,o problemima u čistoći i da njihov direktor pokušava da proda kamion da bi platio sezonske radnike,itd..
Budva,Tivat su za Hn megapolisi turizma.
I, zamislite, toliko objekata se pravi za mjesec sezone ili auto-put se, isto tako, pravi samo za mjesec. To se uopšte ne isplati.
Žanješ kako si posijao... Nije više niko lud da dolazi kao ovca na dranje u cg, kad nijeste umjeli da šišate sad uživajte...
Znači, obilaznica oko sezone? Svi li su u iščekivanju ovog autoputa, kako su se prešaltali na putarski način razmišljanja...
Nezapamćeno loša turistička sezona u Ulcinju
http://www.klix.ba/vijesti/regija/ne...inju/130719062
Minjo evo ga i Ulcinj a tamo nije ista vlast kao u HN.
Kad sam rekla HN to sam prenijela direktno sto mi je ispred kuce, a bila sam na cijelo nase primorje i svuda je isto.
Minjo znamo i ja i ti da je sve ovo tebi jasno ali neces da priznas :)
Dobro znaš da posjećenost Ulcinja ima veze sa mjesecom ramazana.,a situacija u HN je suicidna od strane srbistanske koalicije i nedostatka elemetarnih uslova u gradu i to nema veze sa Bogom.
Ali,ti kao svaka dama moraš nekoga da oferiš,pa si našla ministra i mene. :)
Turista ima taman koliko treba u legalnim tokovima,a i Budvanska opština je zadovljna jer je uvećala za 100% lokalne prihode,a dosta se ućeralo sivog i crnog biznisa u legalne tokove.Apsolutne su moje procjene da će ovo biti na kraju +10% u fizičkom obimu,a u ekonomskom i$aaa %.
Priznaj.:)
U fizičkom obimu se to na dan 12.7. svodi od +11% u Tivtu do -15% u Ulciju u odnosu na 2012.
Budva je na taj dan imala 45.858 turista,ili 1% manje od 2012.
Ali kao što rekoh,bitniji je finansijski efekat,da se recimo u 40 lokala Porta Montenegro prijavi dnevnog prihoda samo u njihovih 40 lokala koliko u nekim gradovima za 10 dana(izvor iz CBCG) ili recimo evidencija u TopHil prihoda za jedno veče,koliko su nekad prijavljivali za mjesec dana,itd..
Ali počele su i gužve kojekavne đečine iz okruženja kojima su roditelji tutnili koju paru da se gube na more i da ih kući ne gladaju.A i evo se guzeljaju polako kolone oko trajekta,ono što ne volim.,od tih turista imamo brojeve ali nemamo eure.
Bitan je prihod i da bude što manje gostiju kako bi rasteretili infrastrukturu, pregalaštvom i zalaganjem eksperata iz vlade CG to smo i uspjeli što pokazuju podaci koje je iznio kolega forumaš Minjo koji je kao što znamo dobro potkovan podacima iz prve ruke.
Ukoliko ne daj bože dođe do nagle navalice turista prelazimo na plan B, tj cjelodnevnim gađanjem procentima i pričom o rekordnoj posjećenosti u uporedjenju sa prošlom godinom, ne pominjući prihode.
Da se ja pitam,na granici bi bio jedan terminal,i jedna baba koja brzo broji pare na ruke,ako nema x novca u kešu ili na kartici po onome koji ulazi u CG ,aj polako nazad .
Hahahahahahahaha minjo o fenomenologiji turizma u CG. Opustio se, forumaši na odmoru pa vodi monologe :)
Lekićevci na odmoru, pa da mu ga dam malo po foruma' .A ne može se od njih ostat što čine,vrnem se nakon 6 mjeseci,ono kastigaju ođe ko da Vijesti čitam :)
Ožeži.
Šta ti vele oni Kinezi te su bili u Bd 15 dana u Avali? Oće ako će i Šime?
Troje vise nego lani?
Bio sam ove godine u Abu Dabi, isao i u Dubai, posetio sam i Ferari zabavni park obisao najvecu zgradu na svetu, gledao kako prave ostrvo da bi gradili ove zgrade itd. i ti si u pravu da oni diverzifikuju ekonomiju i da je nafta danas mozda tek cetvrtina njihovog BDP a ostalo su uglavnom usluge, u zemlji od 10 miliona stanovnika gde su 9 miliona stranci, a pre 50 godina ih je bilo ukupno 30 000 jahaca kamila.
Medjutim opsti utisak mi je da kad se nafta iz mora izmuze do kraja, da ce to opet biti pustinja a da ce oni silni hoteli uglavnom zvrjati prazni. Nazalost nisam mogao da se otmem tom utisku...jer iako je direktno ucesce nafte tu sada dosta manje, ipak indirektno sve lezi na toj nafti. Oni sad leze u petrodolarima i imaju ogromne viskove skoncentrisane u malom broju ruku da investiraju. Ko danas jos ima takve viskove? Cisto ekonomski gledano u tim investicijama ima masa promasaja sto ce se tek videti u narednim godinama. Ipak, ne kazem da ne vredi videti i obici. Inace Abu Dabi mi je bolji od Dubaija,interesantniji
Mislim da si u pravu da će sve zemlje tog regiona koje ne prošire proizvodnju proči kako si rekao.
Sjetim Se Iraka.
Sadama ništa ne može opravdati za korišćenje bojnih otrova protiv gradjana svoje zemlje i za strašnu surovost sa kojom je upravljao (objesio je 21 na trgu Bab Šardži kad sam ja bio tamo isl.)...ali mora mu se priznati da je imao koncept diversifikovane ekonomije možda prvi medju velikim proizvodjačima nafte:-u DUdjaili je PKB stvorio iz klasične pustinje plodna polja, gdje se svaka biljka zalivala sa vodom i Tigrisa, postao največi proivodjač urmi, -turizam je takodje forsirao, i obnovio Vavilon, izlivši keramičke pločice, jednu po jednu, po tradiciji starog Vavilona, koristeći ista nalazišta gline...slično je postupao sa svakim gradom koji je bio kolijevka čovječanstava (Ur, Uruk, Lagaš itd)- svakom vjernom je dao odmah kredit i polog u vrijednosti od 1/4 kuće,-svakom inženjeru, dobrom prevodiocu na arapski itsl. davao je fantastične uslove i svi bi ostali tamo, jer su se poženili sa lijepim Hrišćankama i Asirkama....ŠTETA...TO JE BIO RECEPT ZA TAJ REGION! Ali i Sadam i Gadafi su brzo počeli da "barjače" i na kraju im je to došlo glave...
Pišem ovo da bi možda naši makroekonomski planeri ramislili...mada JESU DO SADA UGLAVNOM DOBRO ODABRALI-1)TURIZAM,2)EKOPOLJOPRIVREDA 3)ALUMINIJUM.....SAD TREBA NAĆI JOŠ RABOTA KOJE SE OVDJE MOGU PRIMITI, POGOTOVO NA SJEVERU.
Pozdrav,
Pozdrav,
Minjo brate mili, kazes da desetak lokala u Porto Montenegru moze pokrit ovu rupu u sezoni. Treba samo imati u vidu da to nijesu pare koje ostaju u Crnoj Gori vec ce najvjerovatnije otic nedje vani. Sad se sjetih i da je njima porez na dobit neki poseban i minimalan tako da mi sa tim mozemo da se pozdravimo...
Možda ova jahting prostitucija izvuče stvar.
Sa Ninom Rašićem do budžetskog suficita!
Pobratime brate mili,moraš dobro da pratiš što zborim.Znači,u Portro Motenegro posluju kompanije koje rade od remonta motora do restorana,privatnih škola,do prodaje kupaćih kostima,i ima ih oko 30 tak.Oko 80% su strane kompanije registrovane kod nas,i uredno predaju pazare i prijavljuju promet na banke .(za razliku od naših šišnjara koji lažu jedni druge rade na crno pa poslije lome prste jedni drugima).Plačaju porez od 19%.Nautičke usluge( vez broda) se naplaćuju po stopi od 7%,,i uduče godine moće se nagurati do 500 jahti u marinu.
Dovoljan je podatak da je promet kao u nekim opštinama.
U Budvi je svako štadalo PDV obveznik.
šta bi mi više :)
Jedino da nam ostane da nam turisti pošalju pare a da ne dolaze.
Pošto je Bonja nešto kalao,onda se ja brojim u najpametnije u CG,i pošto nijesam omanuo u ekonomsko političkim procjenama u zadnjih 10 tak godina ,računam kako u kvantitativnom tako i u finansijskom smislu porast turističkog prometa na godišnjem nivou od 10% u odnosu na prošlu godinu .
“Sezona još nije počela...''
http://www.cdm.me/turizam/herceg-nov...sta-mnogo-buke
Evo vele da u Hn sezona jos nije pocela. Kraj jula... oce li ko informisat Vladu o globalnom zagrijavanju, mozda je to uzrok zbog svega ovoga pa da se izvade na nesto.
Koju Vladu,Crne Gore? Kakve veze ona ima sa Herceg Novim.Po mišljenju lokalne samouprave i njihovih paroha,oni su na drugom domenu,i druga država je nosilac intelektualne svojine tog kraja,bruka.
http://www.bibliotekaherceg-novi.org.rs/
Nego,da se vratimo lokalnoj upravi,pošto je u HN VeDe stanje,i ne može se skupština opštine održati,to stanje će trajat nekoliko mjeseci,onda će se raspustit lokalna samouprava i održaće se lokalni izbori,na kojima će vodeću ulogu imati udruženje građana (IZBOR),a nacionalne partije odlaze u ropotarnicu istorije,tako da će se ova sezona pamtiti kao jedna od gorih u komunalnom haosu.
Ako je došlo 300 ljudi na promociju građanskog pokreta u sred sezone,mogu slobodno već da pišu program za narednu sezonu,jer će ih kao novu vlast to i sledovati.
http://portalanalitika.me/region-svi...r-restis-.html
Minjo, posalji covjeku neko voce. Zaduzio je Crnu Goru i njen turizam.
ima li iko što je ođe uložio pare da nije uhapšen?! Aooooo bruka!
Nk,Poslaću mu limune preko DHL-a,via tvog paroha,da to prekadi u ime najvećeg grčkog brodovlasnika,ever.
Nego,koje svjetske advokate ima,te limune neče dočekati u pritvoru.
:)
pa kad im trebaju:D
To mi je opsti utisak. Tamo je neverovatno vruce i u februaru, a leti kada ljudi idu na godisnje je 50 stepeni, znaci samo hotel i klima dolaze u obzir. Od kulturno-istorijskih znamenitosti imas 2-3 kolibe koje su tu postojale pre 50 godina sve drugo je novo i prilicno sterilno. Sve te zgrade vidis i nema potrebe da ih gledas ponovo. Sve u svemu, ako ode nafta tesko da ce onolike zgrade biti popunjene ali kazem to je moj utisak, mozda i gresim. Oni su dosta osetljivi na globalna pomeranja, kad je 2008 puklo sa nekretninama kod njih se osetilo najjace, tek sad se polako oporavljaju.
Ne bih se bas slozio s tobom po ovom pitanju. Nivo usluge koji se pruza ovdje je na nevjerovatno visokom nivou. Vecina hotela su visoke kategorije 4 i 5* i u posjedu velikih svjetskih lanaca. Ovi veliki svjetski lanci su prisutni na trzistu makar 50-90 godina, i ne investiraju u nova trzista zarad 20-30 godina poslovanja.
I najvise se radi na tome da se musterija ne opljacka na prvi dolazak kao kod nas. Prevare se da prvi put dodju i onda nikad ne privire vise. Ovdje se radi na izgradjivanju returning customer. Znaci gosti koji se vracaju na odmor ili biznis makar jednom godisnje. A takvih ima makar 60% vjerovao ili ne. A to nije mala stvar. Sustina turizma je usluga, a ne zgrade, istorija i cuda. Ako te docekaju ljudi sa osmijehom, can do stavom i prevazidju tvoja ocekivanja, taj gost je osiguran za naredni put.
Kad je puklo 2008, puklo je samo u Dubaiju, i to na godinu dana. 2010 sve se opet vratilo na stare staze. A evropa i usa se i dalje muce.
Ti si tamo sada?
Da, bio sam u fantasticnom i novom hotelu Jumeriah Towers, Abu Dabi. Impresivna usluga i hotel ali sve ima svoju cenu. Pogledao sam okolo i nemam potrebu da se vracam jer za te pare mogu da odem i na Sri Lanku vise dana i da napravim pravu avanturu, ili samo da odmaram ako zelim. U UAE tesko da cu doci ponovo, (i ovako sam isao poslom kao verovatno i velika vecina ljudi koji odu u UAE) i to ne zato sto je usluga losa nego zato sto je u principu meni nezanimljivo. Nema suma, nema divljine, nema starina, nema istorije, a eto ja bas volim te stvari.
Inace, mislim da je prilicno besmisleno uporedjivati UAE i CG, to su dve potpuno druge price. I u CG da se otvori neki hotel ovog tipa i nivoa, sigurno nece davati losiju uslugu. A CG ima toliko zaista zanimljivijih stvari od UAE pustinje. Ono sto CG nema su pare i pametne investicije. A onaj ko bude hteo da investira u CG zelece da uzme sto vise tih stvari za sebe a tebe da pretvori u indijanca i u tome je problem. A tamo u UAE naprave novo ostrvo od peska, koga boli q...sutra mogu to ostrvo da puste niz vodu i nikom nista.
Samo tako-ko radi on ima i uspjeha :)...dako bude rast i više od 3% od rekordne prošle godine:
http://www.portalanalitika.me/ekonom...nego-lani.html
Pozdrav,
Dubrovnik ima vise turista i prihoda od cijele Cg, nikakva nam druga statisnika ne treba da nam kaze dje smo.