Nije urađena jedna ,,sitnica"
a bez toga niko ne može dozvoliti saobraćaj.
Sent from my moto e5 using Tapatalk
Printable View
Ne znam da se išta radi oko tog izmeštanja jer su ti dalekovodi tu poslednjih 40tak godina i što niko u firmu to nije pominjao a vjerovatno bi ranije krenuli u tu proceduru a ne sad kad su radovi na obilaznici završeni. Kompletna trasa obilaznice ide između dalekovoda i nisam siguran ko je dao saglasnost da se to tako radi pogotovo most sa pilonom.
Sent from my CPH1951 using Tapatalk
Pa ovo samo kod nas ima. Sto to izmjestanje nisu radili uporedo sa drugim radovima. Pi debili.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Saobracaj ce biti pusten tek za dva mjeseca.
Zasto mora da se izmjesti dalekovod? Na koju je to daljina od mosta?
Zar nije trebalo prvo izmjestiti pa raditi most?
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Ne znam kakva je konkretna situacija na terenu, ali neka pravila su:
- minimalna udaljenost bilo kog dijela stuba od ivice puta (obilaznica će biti u kategoriji magistralnog pa te standarde pišem) ne smije biti manja od 15 m, ukoliko je visina stuba veća udaljenost mora biti kolika je visina stuba.
- vod ne može ići iznad puta, može da se ukršta sa putem tako da najmanja visina provodnika iznad puta bude na 7 m, i da ukrštanje ne smije biti pod većim uglom od 30 stepeni
- ukoliko dalekovod ide paralelno sa magistralnim putem minimalna udaljenost je 40 m.
- u gore nabrojanim uslovima zahtjeva se pojačana mehanička i izolacijska zaštita.
Vjerovatno neki od ovih uslova nije zadovoljen pa se zato radi izmještanje.
Isti slučaj i sa bulevarom PG-DG, dobili dozvolu a nisu riješili eksproprijaciju. Zemlja čuda zaista.
Da, po mapi bulevar je smješten ispod dalekovoda, dakle potrebno je izmještanje, evo mape
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e1c441f39e.jpg
A opet oce li ovi dalekovodi uticati na bezbjednost tj postoji li mogucnost elektricnog praznjenja ? Za stetni uticaj na covjeka nesto i ne vjerujem jer ispod tih trasa, tolosi ,zagoric sve su nikle kuce ko pecurke
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Upravo sam citavu dionicu prepjesacio.
Ako se mora citava trasa dalekovoda izmjestiti, onda svaka cast projektantu. Sa lijeve strane se nema gdje izmjestiti, jer su tamo kuce i vec neki novi objekti, a sa desne strane, vecim dijelom trase je jos jedan red dalekovoda.Tesko da se to moze uraditi za dva, mjeseca.
Meni je nevjerovatno da je neko prvo isprojektovao to, drugo da je neko dao građevinsku dozvolu za isto. I onda kad je sve to prošlo da niko dvije godine ne priča o izmještanju dalekovoda. Radim u CGES-u i još nisam čuo da je iko pominjao izmještanje tih dalekovoda. Znam samo da će se tu negdje na toj dionici praviti nova trafostanica koja će preuzeti napajanje tog dijela grada i koja će se po principu ulaz/izlaz spojiti na neki od tih dalekovoda. Inače dešavalo nam se u firmi da se planska dokumentacija na državnom nivou koja se tiče nekih projekata ne slaže pa da se po jednim planovima radi jedna stvar a da drugi plan tuda predviđa nešto potpuno drugo.
I produžetak bulevara (do Komanskog Mosta) je predviđen da ide ispod bulevara, valjda će odraditi to ,,u jednom komadu" zajedno sa ovim
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5376f730ba.jpg
Kada se radila rekonstrukcija dijela magistralnog puta iznad Jaza (treća traka) predviđeni su armirano-betonski stubovi koji trebaju da podupiru brdo, no isti su se ponašali kao antene i ometali radio far (smješten u pozadini plaže Jaz koji služi za usmjeravanje aviona na Tivatski aerodrom) pa je rađena izmjena na praktično gotovom putu. Dosta tih projekata nije usklađeno.
Ada jedna se petlja nije uskladila i zaboravila, koji crni dalekovodi...
Sent from my Mi 10T Pro using Tapatalk
Ja i dalje ne vidim potrebu da se ista izmjesta?
Četiri stuba na jednom dalekovodu i dva na drugom su potrebna da se izmjeste. To je od starta bila obaveza glavnog grada. Jedan dio dalekovoda prolazi iznad kružnog i ne zadovoljava minimalnu sigurnosnu visinu. Ako krenu sad u pripremu tendera, pa dok se uradi projektovanje i izvedu radovi dobro je ako završe do nove godine. Druga opcija je da idu u dodatne radove sa bemaxom koji bi angažovao nekog podizvođača za izmještanje dalekovoda.
Jedno pitanje iz radoznalosti:
Sta se promijenilo u sastavu asfalta u zadnjih par godina pa kad je nov na svaku kisu bijelo pjeni? i onda se to vremenom "ispere"
Ne bih rekao da sam to davno gledao, a mozda me samo sjecanja varaju
https://i.postimg.cc/cJ7JXwn7/FB-IMG...5134360952.jpg
Oce li kad kod nas ovako?
Njima svaki kamion radi po 23-24 sata dnevno po zahtjevima za povraćaj dažbina, a ne da ne kradu na asfaltu :D
Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk
U Podgorici je danas, 10. juna, usaglašen i parafiran tekst Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Tare, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.
Kako je navedeno, most će se graditi na spoju magistralnog puta M-18 na lokaciji Hum u BiH i magistralnog puta M3 na lokaciji Šćepan polje U Crnoj Gori, i priključnih graničnih dionica.
Sporazum su potpisali predstavnici crnogorskog Ministarstva kapitalnih investicija i Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine.
Prvi korak u vezi sa zajedničkim nastupom za realizaciju ovog projekta bio je još 2010. godine, kada je potpisan Memorandum o razumijevanju, između tada nadležnih ministarstava Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, za rekonstrukciju i modernizaciju puta Sarajevo - Podgorica - Tirana, koji je bio definisan kao SEETO putni pravac 2b.
- Izgradnja mosta preko rijeke Tare, u graničnoj zoni između dvije države, je od posebnog međudržavnog značaja, i saradnja u vezi sa realizacijom datog projekta treba da doprinese unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje - saopšteno je iz MKI.
Tokom sastanka je konstatovano da zajednički nastup u vezi sa realizacijom ovog projekta koji ima prepoznati regionalni značaj, jeste i prilika za produbljivanje saradnje na svakodnevnom, operativnom nivou, te za razmjenu planova, znanja, iskustava između dvije strane, što predstavlja dodatnu vrijednost od saradnje na jednom konkretnom projektu.
Takođe, bilo je riječi i o mogućnostima unapređenja saradnje u drugim oblastima saobraćaja, čime bi se dodatno podstaklo jačanje regionalne saradnje i stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu.
izvor: https://ba.ekapija.com/news/3307991/...edju-crne-gore
aj srecno bilo, jos jedan korak naprijed :)
Slabo je propracena vijest da je probijen tunel kroz Bjelasicu,zavrsetak radovan na ovoj dionici najavljuju za kraj godine.
https://www.ekapija.com/news/3245065...asina-kraci-za
Jel to onaj tunel sto se moze i sa cunom proc u neki dio godine?
Salu na stranu jesu li rijesili problem sa podzemnim vodama da ne bude totalna katastrofa nedje
Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk
Jeste to je taj. Rekli su da su rijesili sve probeleme sa vodom.
Ja prvo čitao o Bosancima i mostu pa onda pročitao da može ćunom kroz tunel [emoji1787]
Poslato sa ultra moderne pisaće mašine Note X
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
https://www.bankar.me/2021/06/25/skr...-ide-biciklom/
Dje mi ga je @GaD. Zato ti ovoliko navijas za bicikla jel.
https://www.cdm.me/ekonomija/brza-sa...rdu-i-po-eura/
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...76d678619c.jpg
Po prostornim planu Crne Gore iz osamdesetih most za autoput je išao sledećom trasom: kada se otprilike povuče prava linija od Njivica do između austrougarskih tvrđava Kabala i Luštica. Poslije raspada Jugoslavije prelaz preko Boke je planiran na Verige. Po ovome vidim da je ponovo aktuelna prvobitna varijanta trase da se prelaz ne gradi na Verigama već na ulazu u Bokokotorski zaliv.
Pa i ja sam tako shvatio, imajući u vidu predizborna obećanja lokalnih partija u Herceg Novom u smislu izgradnje podvodnog tunela Zelenika i Luštice. To bi bilo i najizvodljivije rješenje: da put ide od Herceg Novog do Rosa ispod vode, pa preko Luštice do Radanovića i priključenja na put prema Budvi, jer bi se na taj način izbjeglo usko grlo u gusto naseljenoj Boki.
U svakom slučaju, očekujem da se i zvanično odustane od ideje o gradnji mosta ili tunela Verige.
U trusnom podrucju gdje svaki dan moze da zaljulja 6+ rihtera graditi podvodni tunel...
Sent from my Note-N9750 using Tapatalk
Krajem jula otvara se granicni prelaz na putu koji vodi prema Gusinju
https://www.cdm.me/drustvo/mup-grani...a-krajem-jula/
To (predizborni tunel) je lokalna saobraćajnica jer brza cesta ne bi imala uključenje na početku i kraju mosta, po nekom sećanju (naravno, uopšte ne mora biti kako je to predviđeno bivšim prostornim planom iz osamdesetih koji nije na snazi) predviđena je petlja kod Igala, sledeća negdje na polovini poluostrva (za Rose, Luštici, Radoviće, Krašiće i sva ta mjesta tamo), te kod aerodroma za Tivat i Kotor.
Nepovoljnost ove trase je što koridor brze ceste ne bi bio obilaznica oko Igala, Herceg Novog, Zelenike, Kumbora, Baošića, Bijele i Tivta.
A dako ga otvore više...
Uh, još jedno ljeto do tazbine u Plav kroz Platije... sa sve fameljom.
Klaj klaj, brat bratu ispod tri sata nema šanse (PG - Plav).