Poceo sam da citam Gogolja-"Mrtve dushe"
Printable View
Poceo sam da citam Gogolja-"Mrtve dushe"
Nabokov-`Lolita`-po ko zna koji put..
Istorija Afrike, Clio izdanje, vise autora...
predivno...
On topic.
Intelektualna istorija Evrope, opet Clio, Metju Peri.
Stvarno pravo - Zoran P. Rašović (e sunce li mu da mu sunce :mad: )
Malo se kasno ukljucujem na ovaj topic.Ono sto trenutno citam je DeBraun Andjeli i Demoni.
Interesantan triler,iako je beletristika oduvijek me je privlacilo slicno stivo.Zbog toga sto je primamljiv i sto drzi paznju obicnog citaoca tj.mene:)
Ono sto me privlaci u ovakvim trilerima je preplitanje mistike,religije,akcije,logike,istorije.
Btw, italijanska knjizevnost XX vijeka - 26 macka! Dvadeset sest! :ass:
Hvala shto ne chatujete.
Hvala shto napiste shto chitate i na tome se zadrzite.
Hvala shto poshtujete ukus/ neukus drugih.
Hvala shto ovdje ne raspravljate i vodite polemike koje se tichu vas i josh jedne osobe.
Hvala.
Sofijin svijet,roman o istoriji filozofije-vrlo zanimljivo cak i onima kojima ne lezi filozofija.Justejn Gorder ima nevidjeno organizovanu mastu
Slobodan Stojanovic - Jastuk groba mog
Branko Copic - 12. XII 1939. , uveche
Savremena ruska zenska proza (Lj.Ulicka, T. Tolstoj, Tokareva, Matejeva,...)
Orvel i Niko i nista u Parizu i Londonu - dooosadnoooooo ali iz nekog nepoznatog razloga je zavrsavam
Pokusavam da dodjem kraju Betona , T.Berhard
i u medjuvremenu privredno pravo :) - koje li medjuvrijeme
Trenutno citam:
Aleksander Janjic - Erogenizam ideologije, filozofija smrtnika!
toplo preporucujem...
Procitah dobar dio Becanoviceve nive knjige - "Zanr u savremenom filmu", i moram rec (posebno Bonju!) sam vise nego zadovoljan. Jedino sto zamjeram jesto to sto nije napravio neku vrstu uvoda za svaki od filmskih zanrova koje je obradio, ali dobro... kritike govore dovoljno.
Sto se tice jezika koji koristi (opet, Bonjo), vecinu sam uspio da razumijem, prevashodno zato sto vec poznajem matriju, kao i engleski jezik. Mada, stoji cinjenica da prosjecnom (citaj: neupucenom) citaocu moze predstavljat poteskoce. Ali, kao sto vec rekoh, knjigu ce citat i cijenit samo najveci ljubitelji materije. Naravno da jeste mogao malo da ublazi terminologiju, ali onda to ne bi bio Aleksandar Bechanovic ;)
Knjiga ostaje vrlo korisno stivo za prave ljubitelje filma, kojima je najtoplije preporucujem. Ostalima - cekajte Nikolaidisa i kritike u Monitor :D
Ja cu da otvorim poseban topic za cika Bonja the Zmaja, Interpola, i Gagu koja ce tu moci da virne...
Majka mu stara, drzite se navodjenja knjiga koje ste procitali, a siroko vam podforumsko polje za nove teme i DISKUSIJE. :D
"Opasne veze" Š.de Laklo
Neko reče "Besnilo"- ODLIČAN IZBOR!:bravo:
Preporučujem "Kandže" M. Vidojkovića! :respect:
Trenutno citam "Preziveli" od Cak Palahnjuk-a knjiga je vrh...prije nje sam procitao "Zagrcnut" isto od njega i covjek je genije... pise vrh knjige i uvjek ubacuje neke urbane mitove i cool forice u njih.
Inace on je napisao i Fight Club ali nju jos ne mogu da nadjem ovdje...
palahnjuk je meni u top 5 savrameneih pisaca. na zalost nisam ni ja uspjela da nadjem Fight Club, ali dobro, film je savrsen tako da nema veze.Quote:
Originally Posted by Alucard
Preporuchila bih ti Tomasa Pinchona ako ti se vec svidja Palahnjuk. Malo je tezi za chitanje, ali je mnogo, mnogo, mnogo bolji.
Cak Palahnjuk je macka mala americka! :mrgreen:Quote:
Originally Posted by Alucard
Procita sam obje knjige, i mislim da nista vise nisu prevodili na nas... A ima ih jos 5-6... Ako koga zanima (a cisto sujmam) mogu mu nabavit sve od njega na italijanski, a mozda cak i na engleski... ;)
Izmišljanje Ruritanije/Imperijalizam mašte, by Vesna Goldsvorti
Za sve one koji hoće da saznaju kako smo postali dio svjetske književene geografije...
"The Losers Club" Richard Perez
smatrao sam da to treba da podjelim sa svima koji zele da procitaju fight club :twisted: , a ne mogu je naci nigdje kod nas... najvjerovatnije se ni nece izdavati kad nije do sad s obzirom da su i preziveli i zagrcnut napisani poslije nje... :D
jel ko citao od edi bankira - ispovest jedne bitange... zvek je knjiga pogotovo zadnji dio
pjesme charlsa bukovskog po stoti put
Elizabet Hiki,Poljubac (roman o Emili Flege/ ljubavnici Gustava Klimta)- done
T.Grgurevic, Kotorski oridjinali
Ruzdi, Istok zapad
Nasao sam negdje zabacenu >Knjugu mrtvih< od Danila Kisha.Svidjele su mi se prve dvije price i jedna u sredini.Pocetak je bio zanimljiv,ali kasnije tenzija nekako opada.Nije to sto sam zamisljao.Inace redovno prelistam i >Podgoricke noci<.Ima zanimljivih prica.Kao clanci.Trebalo bi da nabavim >Elektronsku tvrdjavu<.Kazu da je dobra.Inace mi se vishe svidja >Andjeli i demoni< od >Da Vincijevog Koda<.Ima vishe akcije i zagonetke su bolje. Moja preporu,za malo zabave je : Srdjan Krstic (ili Kostic-stalno mijesam)-Mefisto i zlatokosa.
Dobro.Podgoricke noci,Ime ruze i Majstor za AutoCAD 2002. d:
:) Iz prepiske, Danilo Kis (izdanje Kov, Vrsac 2005.)
Progutana sinoc - sjajna knjizica i jako interesantna za one koji vole Kisa.
Pocela Cas Anatomije - vrijeme je vise i bilo. :)
"alhemicar" P. Koeljo
"jedanaest Minuta" P.koeljo
"zapisi Iz Mrtvog Doma" F.m.dostojevski
Nietzsche - Zora [misli o moralnim prijedrasudama]
Hegel - Nauka logike
Sinoc sam prositala Ogijevu pricu Zimska potraga.
I Pricaj mi kao kisa i pusti me da slusam ... - Tenesi Vilijams
Kis ceka, opet.
Still in2 "Carobni Brijeg"... E vala cu ga zavrsit, pa da oci ostavit u knjigu! :cool:
Poceo da citam Trainspotting...
podgoricanka nema one male antologije horora nidje...
Ognjen Spahic - Zimska potraga :)
Danilo Kis ~ zivot, delo i brevijar. Viktorija Radich
[Cas anatomije ne stand by-u]
Miljenko Jergovic: Gloria in excelsis. Josh malo, pa Andric!
Stare brojeve National Geographic
Upravo pročitana knjiga genijalnog naslova na koji stavljam tapiju "Um, seks i književnost" Jarkeviča (nije za sve one koji ne shvataju u čemu je suština "Mrtvih duša"), i započet "Muzej bezuvjetne predaje" Ugrešićke (nije za one koji lokalizuju sreću/nesreću i nisu sposobni gledati dalje od svoga dup...)
Što ja znam da izreklamiram knjigu!!!
evo neceg interesantnog
zove se Knjizar iz Kabula spisateljica Osna Sejerstad u izdanju Lagune.
ukratko size:
dvadeset godina je knjizar Sultan Kan prkosio vlastima i snadbijevao ljude u Kabulu knjigama. Hapsili su ga komunisti, gledao je nepismene talibanske vojnike kako spaljuju hrpe knjiga na ulicama. Vecinu svojih zaliha ponekad je morao da krije po tavanima sirom Kabula. I ma kako strasna bila njegova ljubav prema knjigama i dubok prezir prema cenzuri, on je ipak i pravi musliman sa strogim pogledima na porodicni zivot.
Spisateljica Osna Sejerstad je boravila kod te porodice Kan u Kabulu. Iz iz prve ruke je jedna Evropljanka mogla da posmatra njegovu porodicu ciji clanovi pokusavaju da pronadju svoje mjesto u novom Avganistanu-u borbi izmedju modernog i tradicionalnog.
ovo je kratak size dat na kraju romana...knjigu danas svecano pocinjem da citam...pa ce bit vise mojih postova...
nakon antologije horora ovo ce bit nesto mnogo realnije i blize zivotu.
Mislim da sam citao tu knjigu.Quote:
Originally Posted by podgoricanka
Na kraju ispadne da je on u stvari prodavao te knjige talibanima za potpalu?
A i da mu je srednji sin imao seksualne odnose sa porucnikom talibanske milicije i da ga je stari i prepredeni Sultan kan nagonio na to ne bi li dobili bolju cijenu?
Medjunarodne organizacije
Medjunarodno privatno pravo - B.Mitric :(((((
i ono nesrecno privredno
A izgleda da je fora neka navodit strucnu literaturu pod: sto citate trenutno? :D
$utra u 16:00: ispit
danas cio dan: "I linguaggi della radio e della televisione"; "Il mondo della radio"
Ocu kuuuuuuuuuuuciiiiiii!!!!!!! :(