Uskoro brate moj napaceni, uskoro!! :D
Printable View
bogami rekao bih da lose prognoziras. 91 je bilo 65% crnogoraca a danas tek 40% . za 10 godina predvidjam identican broj srba i crnogoraca u Crnoj Gori. Ljudi sve vise uvidjaju svoje pravo etnicko poreklo, znaju da su lagani i na silu terani da se 50 godina pod komunizmom izjasnjavaju kao Crnogorci nacijom, i sve se veci broj ljudi u Crnoj Gori vraca svojim pravim tradicionalnim vrednostima - Srpstvu i Pravoslavlju. Naravno sve je stvar izbora ja svaciji izbor postujem . No ovo su samo moje prognoze ;)
ako hocete iskreno misljenje jednog Srbina iz Srbije onda cujte moje. u Srbiji ne postoji nikakav anticrnogorski naboj. Mi volimo nasu bracu Crnogorce i smatramo ih medju najboljim Srbima i sebi jednakima. Naravno pod Crnogorcima podrazumevamo Srbe iz Crne Gore jer je po shvatanju nas Srba iz Srbije Crnogorac regionalna odrednica a ne nacionalna . Odprilike jednako kao recimo Sumadinac, Vojvodjanin, Kosovac, Bosanac, Hercegovac, Krajisnik.
Brat je Srbin mio - ma odakle bio.
Druga stvar poznato je da ne volimo vas montenegrine ili crnogorce nacijom zato sto vas smatramo svojom jednakom odrodjenom bracom koji su izdali svoju naciju i veru i postali nesto drugo. Tacnije volimo vas jednako i cenimo kao Bosnjake, nekadasnje islamizovane Srbe.
Jednostavno , ljutili se vi ili ne , ne mozemo da postujemo ljude koji ne postuju svoju naciju i veru i menjaju je kako vetar duva.
Njegos je uostalom sve to odlicno opisao u Gorskom Vijencu. Tamo su zapisane prave vrednosti pravih Crnogoraca a to su Srpstvo i Pravoslavlje a ne nikakvo Crnogorstvo nabijeno antisrpstvom kako vi to danas predstavljate.
Ne volimo vas i ne cenimo vas zato sto ste vi te prave crnogorske vrednosti tj Srpstvo i Pravoslavlje - izdali i usvojili neke druge.
Surujete sa Hrvatima i Albancima i kujete zavere protiv Srba. Tacnije izdali ste sve ono za sta su se vasi preci borili, ginuli i umirali. Oni se svakako nisu borili za saveznistva sa Hrvatima i Siptarima protivu Srba.
Krst casni i sloboda zlatna.
Naravno ja znam da ce cete vi ove moje reci odbaciti sa prezirom, da je ovo za vas samo jos jedno veliko-srpsko-cetnicko trabunjanje. Ali vecina ljudi iz Srbije koje poznajem , deli ovo moje misljenje.
decko lupas u zapadnoj Srbiji se govori ijekavica tj u Priboju, Prijepolju, Novoj Varosi, Uzicu. Takodje i Vuk Karadzic nas prosvetitelj je govorio ijekavski. Koliko se god trudio da posejes seme mrznje i podele medju nas Srbe - nece ti uspeti. Mi dobro znamo ko smo i sta smo. Nasa je nacija stara preko 1500 godina.
Shreki i svi ostali.
Dok god budete razmisljali u kategorijama "mi" i "oni" i dalje cemo blejat u torovima.
Manimo se mi demagogija o tome kako su svi Srbi nacionalisti. Kao prvo, da je primitivan nacionalizam dominantna politicka crta Srbije - tacno je. Ali ce me tesko iko ubijediti da se kompletan region sustinski razlikuje od toga. Mislis da je u CG situacija bolja? Molim te...
Kreteni su pravilno rasporedjeni na svakoj strani, isto kao i normalni ljudi, otvorenog uma. Prema ovim posljednjima se ravnaj.
Jer citajuci neke postove odje - ispasce da u Srbiji zive samo krvozedni prostaci, koji ne umiju sastavit dvije recenice a da ne pomenu Crnu Goru kao srpsku zemlju i proklete Siptare.
Sto se tice prica oko procenata Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori - prosto sam zaprepascen sovinizmom koji povremeno izbija iz rijeci ljudi koji generlano ostavljaj utisak pristojnih i gradjanski usmjerenih osoba. Svaka osoba ima apsolutno pravo da iskaze svoj osjecaj nacionalne pripadnosti. Ako je 30% gradjana Crne Gore odlucilo da se izjasne kao Srbi - ja ne vidim zbog cega sad dizat toliku frku? Ako je Milo mogao od rasnog Srbina u roku od par godina da preraste u paradigmu crnogorstva - vise bi nas trebalo brinuti ta nesigurnost ljudi po pitanju sopstevnog identiteta, negoli prebrojavanja koja danas idu jednima, a sjutra ce drugima u korist.
Crna Gora koja je izglasana 21. maja nije zamisljena kao politicki okvir u kojem ce se bilo sto bilo kome nametati. Zbog toga smo i napustili zajednicu sa Srbijom. Crna Gora mora biti drustveno-politicki okvir u kojem ce se svakom njenom gradjaninu omoguciti da upraznjava svoje potrebe u skladu sa sopstvenim interesima (i naravno domacim zakonima :)).
Manimo se mi prica oko nacionalnog - to ostaje u domenu intime. Crnogorska drzava se mroa fokusirati na stvaranje drustevnog ambijenta u kojem ce svaki pojedinac biti zadovoljan. U tom slucaju i nacionalno pitanje ce past u drugi plan... tmao dje i zasluzuje da bude.
Naravno, Shreky, tvoji stavovi su u neku ruku razumljivi kad s druge imas ovakvog sagovornika. Ali ne brini. Jedan dio ovakvih akademika je ostao van granica CG, a drugi ce polako nestajati sto se vise fokus drustveno-politickih debata bude pomjerao sa suve politike. Shvati da dok god budes ignorisao ovakve stavove - bices i sam cistiji od prljavstine koja se moze uociti u ovakvom postu, a i ljude koji potpisuju ovakve stvari - ignorisanje mnogo vise boli.
Briljantno.
Fenomenalno.
Nazalost, posljednji argument koji polupismeni sovinisti koriste u ovakvim kafanskim pricama je naravno Njegos.
Zaprepascujuce je s koliko se slobode i najneobrazovaniji slojevi naseg stanovnistva usudjuju tumaciti jednog od najvecih genija juznoslovenskog podneblja.
Izvini brate, ali me bas dirne kad neko krene da tumaci Njegosa. pogotovo na ovakav nacin
Pa što ako se govori u Prijepolju, Priboju ... ???
To su sve doseljenici iz Bosne, Hercegovine, Crne Gore ... niko njihov do prije 100 godina nije bio Srbin.
Znači laže Vuk da Srbi u Sremu nijesu smatrali ijekavicu za svoju?
I Vuk je to slagao?
Budalastine, Srbe ijekavce je izmislio Vuk Karadzic u clanku SRBI, SVI I SVUDAQuote:
Nasa je nacija stara preko 1500 godina.
I sad mi kazi Shreky - je l' uvidjas razliku izmedju Lost in Space i Cipura? Sustinski je nema.
O tome ti i pricam
izvinite gospodine, mozda vam se moje misljenje o vama ne dopada ali je ono ipak takvo kakvo jeste. ja o pravim vrednostima crnogoraca dakako pre sudim citajuci dela njegosa, marka miljanova i kralja nikole nego recimo citajuci vase, shrekove ili cipurove stavove.
citajuci dela tih ljudi ja sam saznao da su njihove najvise vrednosti i ono za sta su se stvarno iskreno borili bile srpstvo, pravoslavlje , sloboda od turaka. ja postujem i cenim vase pravo da danas imate neke druge vrednosti i potrebe, ali isto tako postujuci vase ja ne mogu da ne postujem one njihove. ja ne mogu da zaboravim sta su bili ciljevi i ideali tadasnjih najvecih ljudi crne gore.
ili mi mozete reci koji su to u istorijskom kontekstu veci i bitniji ljudi crnogorske istorije od njegosa , kralja nikole, marka miljanova, stjepana mitrova ljubise?
Unapred zahvalan na vasem odgovoru.
Ivan Crnojević
Veći od svih njih zajedno, osnivač Cetinja, cetinjskog manastira, podlovćenske Crne Gore u koju se slili na[i preci iz raznih krajeva Duklje, osnivac prve štamparije kod Južnih Slovena.
50 toponima u Crnoj Gori nosi ime po njemu, što znači da je bio za prave stare Crnogorce - POLUBOG.
Naravno, tesko je razumjeti da Vijenac i Primjeri prvenstveno govore o jednom specificnom etickom kodu plemenskog svijeta, gdje se moralna vrijednost apsolutizovala u odnosu na sve moguce drustvene razlike (pogotovo vjerske i nacionalne), a taj se eticki kod profilisao kroz vjekovnu borbu za slobodu.
Ako nisi u stanju to razumjeti - ne moras ga onda srozavati pojednostavljivanjem i vulgarizovanjem.
Nalaziti u pricama - kao sto je ona o Musovic kapetanu i Mrkoju serdaru, dje na glas o smrti crnogorskog vojskovodje turski kapetan NIksica odgovara "Od onakvog neprijatelja moglo je nama biti poraza i stete, al nikad sramote" - vrijednosti kao sto su pravoslavlje i srpstvo je jedan hvale vrijedan trud, ali osudjen na propast ili politicku zloupotrebu.
Zavrsio sam s tobom. Eto ti ga Cipur sad pa s njim nastavi vojevanje...
Aha, samo sto Crna Gora nikad nije bila pokrajina ili regija Srbije, vec zasebna drzava sa sosptvenom istorijom i identitetom. Tvoja poredjenja sa Sumadijom i Vojvodinom su smijesna.
Aha, a posto si na jednom drugom topicu priznao da si c3tnik, onda i nas vjerovatno volis kao sto si volio one u Srebrenici?!
Koju smo mi to vjeru promijenili? Koju smo mi to naciju promjenili? Mi smo isto ono sto smo bili 91 i prije toga, a ovi novokomponovani Srbi su ti koji su naciju promijenili.
"srpstvo" nije nikakva vrijednost vec termin izmisljen za okupaciju tudjih krajeva. Nego, dajti nama konkretno neke srpske vrijednosti koje su "krasile" Crnu Goru u proslosti!?
btw. Pravoslavlje nije nikakva srpska vrijednost, jer ako je tako aj malo po ruskih i grckih sajtova pa i njih ubjedjuj da su Srbi.
Da je Srpstva ikad bilo u Crnoj Gori opstalo bi, bas kao sto je opstalo Pravoslavlje. Zato ne lupetaj.
Dijagnoza: Paranoja u kombinaciji sa Islamofobijom. Kontaktiraj psihijatra sto je prije moguce.
Da to je upravo to : velikosrpsko-cetnicko trabunjanje. Veliki je plus i nada za tebe sto si svjestan od koje bolesti bolujes! ;)
Slazem se. Srbi iz Crne Gore i Crnogorci su jedno, Srbi iz Srbije su drugo.
Navedi mi koja to drzava iz okruzenja ima problema zbog Crne Gore i Crnogorskog nacionalizma?
Mnogi su imali problema zbog srpskog nacionalizma.
Ipak, slozicu se sa tobom da je to problem citavog Balkana, kod nekog manje kod nekog vise.
Naravno da nije tako. U Srbiji ima puno normalnih osoba, koji normalno razmisljaju. I sam znam dosta takvih. Medjutim, slozices se da je u Srbiji najvise ekstremnih pojedinaca?!
Ko dize frku? Jedini koji dizu frku su ti koji su promijenili nacionalnost i izjasnili se kao Srbi i sad glume neku ugrozenost i traze zasebne skole i zasebne programe, iako su dio iste istorije, kulture i tradicije kao i ja koji sam Crnogorac.
Slazem se sa ovim u potpunosti. I dodao bih jos da ne treba komplikovati situaciju vise nego sto jeste, vec gledat kako da se stvari ujednostave i uproste.
Ono na sta Crna Gora mora da se fokusira sada jeste povecanje standarda i stvaranje pravne drzave.
tvrdnja da su srbi i crnogorci u crnoj gori jedno a srbi u srbiji drugo je jednako glupa kao da ja kazem da su srbi i albanci u srbiji jedan narod a albanci u albaniji drugi. glupost. srbi u crnoj gori i srbi u srbiji su jedan narod identicno kao sto su hrvati u crnoj gori i hrvati u hrvatskoj jedan narod.
hehe kad vas montenegrine covek satera u cosak vi uvek tvrdite kako niko "sem vas" ne razume sta je hteo pesnik da kaze u gorskom vijencu. a cinjenica je da su tadasnji pravoslavni stanovnici crne gore bili srbi zato su o tome pesme pevali , dela pisali . naravno niti mogu ja u to da ubedim vas niti vi mene mozete u suprotno.
no istorijske cinjenice dokazuju uostalom ko je u pravu a ko izmislja , krivotvori , falsifikuje.
Ostajte mi zdravo.
Naravno u pravu si, kao i uvijek, govoriš istinu, svetosavsku istinu!
Pogledaj "Zonu Zamfirovu" i pogledaj crnogorski stari film "Lažni Car Šćepan Mali".
Potpuno ista kultura, jezik, običaji kod Srba i Crnogoraca. To ta dva filma jasno dokazuju.
:) :twist: :blah:
a ja mlim e si se preškartaо sa tom logikom. ja bih rekaо da su Srbi Hrvati Bošnjaci Albanci i Crnogorci i mnogi drugi đe gođ bili jedan narod. isto se buraju. isto kake. isto plaču. isto se smiju. iste guzice cjelivaju. ali ne jer su jedna nacija. to je i mrčenim međedima, pa čak i ponekome bravu, jasno.
no opet moram reć da samo potonja avetinja ili nesoj može uporedit Crnu Goru sa Šumadijom. osim ako zborimo o flori i fauni. takav manjak rešpekta za našu domovinu je meni i dan danas neshvatljiv.
i za konac: ***** vi Његоша na bis! papagaji. treba ve u zoo turit pa da vi bonbone bačamo za svaki stih koji ste naučili verglat. ako budete znali Mićunovića imitirat šiljem vi kilo banana.
a Rada Tomova fiska peta za sve ovo... ne mora makar gledat kakav sve šiljeg toroče srebrne zvuke misleći da je ritam mašina muzika...
OK
To je taj program Vuka Karadžića - SRBI SVI I SVUDA, u kojem je on izmislio Srbe ijekavce. U podnaslovu ovaj tekst je označen kao "Kovčežić za istoriju, jezik i običaje Srba sva tri zakona"
U napomeni prije teksta Vuk Karadžić je stavio:
Ово је писано још 1836. године да се штампа пред Црном Гором и Боком Которском, као што ће се видјети на много мјеста, па кад се досад онако не наштампа, ево га сад само овако.
Dakle, ovaj politički pamflet, kvazi naučni rad, bio je gotov 1836. godine. Ideje iz ovog političkog ostrašćenog političkog pamfleta male vrijednosti Vuk Karadžić je donio u Boku i Crnu Goru još 1834. godine. Te ideje su podržali još te 1834. godine dosta pravoslavaca u Crnoj Gori i Boki, među njima i Njegoš i pop Vuk Popović Rišnjanin ...
Ovaj "Kovčežić" je stigao u Boku 1849. godine. Pop Vuk Popović Rišnjanin, vjerni Karadžićev poklonik, je rasturao "Srbi svi i svuda kroz Boku", o čemu imamo sjajno svjedočanstvo u vidu pisma popa Vuka Popovića Rišnjanina Vuku Karadžiću, napisanog 3. 12. 1849. godine
Dakle, veli Vuk Rišnjanin koji je već 15 godina (od 1834. godine kad je Vuk pristigao u Boku) UBJEĐIVAO nekog Bokelja da su svi u Boki Srblji, veli:
Jedan najpametniji Bokelj, latinin, koji mi se vazda protivio da nijesmo mi Srblji, nego Iliri i Slovinci, a Srblji ili Servi da su oni što su u Srbiji, odgovorio mi je tek onomadne, pošto je u "Kovčežiću" istoriju o Srbima pročitao, da imam pravo i da vi mnogo svijesno rasuđujete ...
Možemo jasno zaključiti iz ovoga da je to bio period kad su Vukovi poklonici ubjeđivali narod po Boki kako su Srbi, proces koji traje evo 150 godina uz rijeke krvi.
Takođe iznad Boke to je isto radio Njegoš, još veći Vukov poklonik, koji je u svojim pljesmicama izmišljao "blagorodno srpstvo", "Srpkinje sada rađu" ... i slične besmislice kojima je nastojao da približi Srblje Crnogorcima.
Poslije toga u pismu Vuk Rišnjanin kaže:
"Poznao sam i na mnoge ovđe da ovako sude, ali ne vjerujem da će dalmatinski spisatelji ono ime odobriti, nego još naće se uvrijeđeni i na polju književnom zvaće vas za ono na megdan"
''ONO IME'', je srpsko ime koje Dalmatinci neće odobriti, što je tačno predvidio Vuk Popović Rišnjanin, koji je predvidio i književne megdane, koji su se desili.
Jedino nije Vuk Popović Rišnjanin predvidio da će paklena ideologija Vuka Karadžića, insistiranje Vuka Karadžića na srpskom imenu, dovesti do mora krvi i sukoba u narednih 150 godina.
U nesrećnoj, ubogoj Crnoj Gori tada nije bilo nikakve intelektualne elite da se suprostavi nametanju srpske kulture i istorije Crnogorcima, tek 70 - tak godina kasnije kad je sazreo jedan sloj osviješćenih i obrazovanih Crnogoraca, odbačeno je kod Crnogoraca Vukova nadnarodna ideologija SRPSTVA.
p.s.
Ovo gore iz knjige Vuka Rišnjanina, prvi put na www., ogromna exluziva.
Srbi politicka nacija? E sto sve necu ovdje uspjeti da procitam i saznam...
Ajmo malo na temu
''Zastupnik Velike Britanije u Evropkom parlamentu Čarls Tanok nagovestio je da hrvatski jezik, ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju (EU), neće biti prihvaćen kao službeni u EU.
"Ne mislite nas valjda opterećivati troškovima prevodjenja na hrvatski, bosanski, CRNOGORSKI:devil: i srpski? Stanovnici zapadnog Balkana moraju da se dogovore o jednom jeziku koji svi razumeju", rekao je Tanok, prenosi Hrvatski radio.''
http://www.mtsmondo.com/news/vesti/story.php?vest=51203
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20.../kultura01.asp
RAZGOVOR Prof. dr. IVO PRANJKOVIĆ, UGLEDNI JEZIKOSLOVAC,
SUAUTOR NEDAVNO OBJAVLJENE GRAMATIKE HRVATSKOGA JEZIKA:
Hrvatski i srpski su jedan jezik
razgovarala Vesna LAUŠIĆ
S prof. dr. Ivom Pranjkovićem, jednim od ponajboljih hrvatskih jezikoslovaca, profesorom na Katedri za hrvatski standardni jezik zagrebačkog Filozofskog fakulteta, razgovarali smo u povodu nedavnog izlaska iz tiska "Gramatike hrvatskoga jezika za gimnazije i visoka učilišta" koju je načinio zajedno s prof. dr. Josipom Silićem i objavio u izdanju Školske knjige. Teme razgovora bile su uobičajene, no uvijek intrigantne dileme oko hrvatskoga jezika - od gramatike, preko odnosa hrvatskog i srpskog jezika, do pravopisa i prodora anglizama.
Čista logika
Možete li izdvojiti ono najbitnije po čemu se Vaša gramatika razlikuje od dosadašnjih?
- U njoj ima dosta toga novoga. Fonologiju kao osnovnu razinu sveli smo na minimum; ne raspravljamo o tome gdje se tvore glasovi, nego nas oni zanimaju onoliko koliko su važni za sudjelovanje na višim razinama, na razini oblika, morfema, riječi itd. Novosti ima puno i na razini morfologije, u tvorbi pojedinih glagolskih i imenskih oblika. Moglo bi se reći da smo inzistirali na striktnom strukturalizmu: da se rastavi ono što je nastavak od onoga što je osnova. Na primjer, uvijek se govorilo da su kod "čitao, čitala, čitalo" nastavci "o", "la", "lo"; sada se kaže da to nije tako, u "čitao" je nastavak nulti, kao kod "zelen", u ženskom rodu "a", a u srednjem "o". Tako svi pridjevi imaju iste nastavke. Muški rod se ponaša kao "čovjek", ženski rod kao "žena", a srednji rod kao "selo". Dakle, nastavak je ono što je različito, a ne ono što je dio istoga. U sintaksi smo pokušali napraviti cijelo jedno poglavlje o predrečeničnoj razni, kao i riješti problem predikata. Jedna od bitnih razlika jest i ta što u opisu jezika polazimo od logike samoga jezika, a ne od logike nas koji ga upotrebljavamo. Jer, gramatika je čista jezična logika.
Problematična prezentacija
U Matici hrvatskoj potkraj prošlog tjedna organiziran je okrugli stol posvećen knjizi američkog slavista Roberta D. Greenberga "Jezik i identitet na Balkanu: raspad srpsko-hrvatskoga", na kojem su se okupili gotovo svi, inače često suprotstavljeni hrvatski jezikoslovci. Je li ta knjiga zaslužila toliku pozornost?
- Ta knjiga sama po sebi nije kvalitetna, što je naglasila i većina sudionika. Ali, bilo je zamišljeno, barem sam ja tako očekivao, da se razgovara i o temama koje ta knjiga pokreće i o kojima mi relativno rijetko razgovaramo, ili se ponašamo tako da guramo glavu u pijesak. A jedna od tih tema jest jezična problematika na prostoru bivše Jugoslavije. Knjiga je pisana na razini opće informacije, namijenjena je studentima slavistike, i kao takva može nekomu i koristiti i štetiti, zbog toga što su pojedine stvari u njoj prezentirane dosta problematično. Ja bih rekao prije svega da su predstvljene sa stajališta srpskog; Greenberg govori da je postojao jedan jedinstveni srpskohrvatski jezik koji se raspao, što nije činjenica.
Ali zašto bi srpskom jeziku ili Srbima bilo u interesu da se taj "jezik" naziva srpskohrvatskim?
- Teško je to reći što bi kome odgovaralo, a što ne, jer su i Srbi po izbijanju rata odmah prešli na naziv srpski.
Stvar je prilično složena, radi se o tome da i mi sami pred nekim stvarima zatvaramo oči, ni mi neke stvari ne priznajemo.
Na standardološkoj razini, hrvatski, srpski, bosanski, pa i crnogorski jezik različiti su varijeteti, ali istoga jezika.
Dakle, na čisto lingvističkoj razini, odnosno na genetskoj razini, na tipološkoj razini, radi se o jednom jeziku, i to treba jednom konačno jasno reći.
Ako se netko s tim ne slaže, neka izloži argumente.
Iskreno, ja sam mislio da će i o tome biti više riječi na tom skupu, ali o tome gotovo da nije uopće bilo riječi.
Taštine i klanovi
Postoji li neka knjiga hrvatskih jezikoslovaca koja bi poslužila u iste svrhe, ali bi bila kvalitetnija?
- Mislim da takva knjiga ne postoji. To nije slučajno jer je naša situacija, objektivno gledano, opterećena koječime. Mi smo se puno bavili tim nekakvim relacijama prema srpskom, napravili smo jako puno razlikovnih rječnika, inzistiramo na tome da što je moguće više radimo na nekakvom odmaku od jezika koji su standardizirani prema štokavskom narječju, a zapravo uopće nema radova gdje bi se pokušalo na jedan objektivan način prikazati cijela situacija.
Vjerojatno se radi o tome da je stvorena takva klima: kad nešto slično spomenete, ispadate nekakav jugonostalgičar ili nešto još gore, i ljudi se onda nerado time bave.
Bi li bilo moguće na sličan način okupiti sve jezikoslovce, i "desne" i "lijeve", na nekom skupu o pravopisnim problemima?
- Ne mogu govoriti u ime svih jezikoslovaca, mogu govoriti samo u svoje ime. Ne smatram se ni "lijevim" ni "desnim". Otvoren sam za razgovore bilo s kim, ali uvijek govorim svoje mišljenje, bez obzira na to jesam li s onima koji se smatraju "desnima" ili s onima koji se smatraju "lijevima". Mislim da je za razumijevanje tih podjela zapravo manje važno to "konzervativni - nekonzervativni", "lijevi - desni"; u prvom su planu neke druge stvari, kao što su one financijske, kao što su klanovi, odnos između HAZU i drugih ustanova, pa taštine... Jer, ti koji se sada smatraju jako desnima, do jučer su bili na sasvim suprotnoj strani, i po stavovima, i po onome što su radili, i po onome kako su radili.
Sporna tijela
Što je s Vijećem za normu hrvatskog jezika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, čiji ste i Vi član. Reprezentira li ono doista struku?
- Kako se uzme, i da i ne. Ono je formalno reprezentira, što znači da pokriva ustanove, međutim, te ustanove su vrlo raznolike - na nekima imate jednoga kompetentnog jezikoslovca, a na nekima pedeset, poput Instituta za hrvatski jezik ili našeg odsjeka u Zagrebu. I sad su oni na istoj razini kao i jedna novoosnovana splitska kroatistika?! Druga stvar, pitanje je je li uopće način da se takve stvari rješavaju sličnim tijelima. Ja sam vrlo skeptičan s obzirom na to. Ako mi tamo moramo glasovati o tome hoće li biti "neću" ili "ne ću", znači da nismo dobro radili, nego ispada da se zapravo politički opredjeljujemo za ovo ili za ono.
Mene nesto ovo pominjanje jezika po$eca na bande crnaca u Ameriku ,oni koji nemaju identitet pripoje se bandama neko nosi crveni sal neko plavi ,ato sve zbog nesposobnosti da sami uspiju u zivot ! Zar serbi misle akop se viljuska zove serbska viljuska ili serbski jezik ,serbska crkva itd itd, da im to daje za pravo da vladaju Suverenom Drzavom Crnom Gorom ???????
Prof. Doktore ,neznam imali nade za mene ja svoje stvorih no kako cemo s tobom crni sine a ?????