ne sprdam se ja, Zvoncica se sprda...
Printable View
ne sprdam se ja, Zvoncica se sprda...
Sinoc mi je djevojka ispricala kako je njoj drugarica objasnila zasto ne treba imat djecu i prvih par razloga su bili nesto tipa kao
1. Ako imas dijete svoju prvu platu ne mozes da potrosis na sebe vec na njega
2. Ako imas dijete ne mozes da ides na putovanja vec moras tu da budes sa njim
3. Ako imas dijete ne mozes da radis sta hoces vec moras da pazis kako ce se oni osjecati itd, itd, itd.. I ja stvarno dalje nijesam mogao da je slusam sto je ova sve rekla, isto tako ne znam zasto sam se nesto vidno iznervirao ( da napomenem da nas dvoje nismo u tom periodu kad bi trebali djecu da pravimo ) pa mi je i skoro cijela noc nesto bzv bila.. Ne mogu da vjerujem kako ima nekih ogranicenih ljudi, ali dobro, to je vjerovatno zato sto kad sam sjeo sa njom par puta ona je krenula da plati svoj dio i svaki put naglasila " ja uvijek svoj dio placam " pa joj ja svaki put nesto tako lijepo odgovorih da se ona naljuti po malo... Moram i da napomenem da je krenula sa ovom pricom zato sto je vidjela dijete koje oponasa kokosku i pocela da prica da je `kao retardirano` i ne znam ni sam sta sve ne.. Stvarno ne mogu da vjerujem da neko ovako nezrelo razmislja, ali bas, sto mi najvise smeta je to sto smo vrsnjaci.
Ja ne znam, mozda nisam ni pametan ni ispravan ali da mi se npr. slucajno desi da ga napravim mislim da bih radio po 5 poslova samo da obezbijedim da to dijete ima normalan zivot a to je da nesto pojede, popije, obuce, da ima topao dom, pa bi onda mozda i vremenom bilo da se negdje ode, da se nesto radi itd, itd, itd...
Isto tako dosta se mrstim kad cujem pricu tatin sin jer tesko da ce neki otac ostavit svog sina na cjelidu, normalno je da ce mu svoj hleb dat ako treba, ali dobro da sad ne skrecem sa tebe jer je i to `tatin sin` sirok pojam - mozda ;)
E da, da me neki ne ukapiraju pogresno, ovo mi je cudno bilo jer je ona bas ta koja cesto putuje sama, sa drugaricama, sa roditeljima, ide dje hoce, radi sto hoce, itd, itd..
Pa dobro, ima nas raznih, sto se ljutis. Za tebe nema zime i to je pohvalno.
Daleko od toga da se ljutim, evo sam editovao post bas da neko ne ukapira pogresno, svako ima pravo na svoje misljenje. :)
Isto tako znam i par ljudi koji ne mogu da imaju djecu i znam njihove prica pa me ovo mozda jos malo vise pecka, ali dobro ... "Djevojcica trci, a trcati bi htjela!" ;)
Ali najjace od svega mi je kad ljudi kazu ako imas dijete ne mozes putovati :D :D :D
A Crnogorci i Crnogorke su inace poznati po tome da su svjetski putnici.... Aaaaaaa Ti sta radis...
Niko ne ode preko sozine za zivota, nego im je milije ajfon kakav uzet...
Da, nego rece da te iznervirala i pokvarila noc... ''dotakla te'' i to je ok, malo si produmao i eto, nije boljelo :)
Pa sta znam, znam ih sto su putovali i ostavljali 6-tomjesecnu bebu kuci sa babom i djedom. I one sto nisu mrdali nidje. Veze sa cim?
Lijepo objašnjen post i poštujem tvoju hrabrost da izneseš neke stvari. Svaka čast.
Ali zato što imaš puno negativinih primjera koje si nažalost osjetila na svojoj koži, možeš da budeš dobar roditelj. Slijedi ono što si naučila iz svega toga. Takođe i ono što si naučila iz knjiga, još jedna prednost.
Veze sa tim da se uvijek to uzme kao prva - kad se neko mlad zeni ili mlad dobije dijete... A sta zna u zivotu nidje nije bio, nista nije vidio :D
Implicirajuci dalje da su drugi bili i vidjeli, a u stvari sa djecom ili bez djece sigurno 70% Cg da nije maturske exkurzije nikad ne bi napustili zemlju. A sigurno 90% da se ne ide na derbi partizan - zvezda...
Ja imam goste koji putuju sa djecom od 0 - 15 godina... Nikad problema
Nijesu mi jasni parovi koji ne mogu da imaju djecu i ne žele na kraju da usvoje neko. Ako ga nijesam ja napravio/rodila, onda nije moje. Biće vam vjerovatno zahvalnije to dijete sjutra što ste mu pružili porodicu i dom, nego iko ikada na ovom svijetu.
Ne znam sta ljudi zaista vide/dozive na 5/7/10 dnevnim posjetama svjetskim metropolama, koliko se tu mudrosti uvuce, koliko istih fotografija na istim mjestima, ali zaista...
Usvajanje nije jednostavno. Makar nije bilo kad su mi tetka i tetak oko toga cinjeli. Cak sam bila cula da to vise nece biti ni moguce, vec samo hraniteljstvo.
Nije je bas pokvarila doslovno ali sam razmisljao cijelu noc o tome nesto..
Milo mi je sto je vecina ukapirala kako i sta sam mislio jer sam pretpostavljao da ce biti komentari tipa da sam se opteretio previse i tome slicni :)
Moram naglasit da mi je jos vise smijesno bilo to `svoju prvu platu na dijete`, sto znaci da nema nesto previse muka ( fala Bogu ) pa bi mogla pocet radit u nekim kasnim tridesetim ili ranim cetrdesetim - e pa ne moze! :D
Materijalisti... mora neko i slikat pun ormar cipela najnovijih brendova sa aliexpresa :mrgreen:
1. Da svi imaju moj pristup, sve bi bilo daleko bolje. Ko ih zaista zeli i ima uslova za to, imao bi ih, ko ih ne želi, ne bi (ne bi bilo pritiska). Zdravije familije, planeta nije prenaseljena, više hrane, manje gladnih Etiopljana i sličnih itsl itd.
2. Ja baš nisam sebičan, naprotiv. Iskren. A mnogi djecu prave jer se to mora (vjerovatno i ti) ili im se omakne, pa se moraju ženiti (možda i tvoj slučaj), a da se nije omaklo, ko zna kad, i da li bi bilo. 90% njih danas se zeni jer im se omakne, i prvo dijete imaju - jer im se omakne. Zato bez licemjerja, aman. Kad malo bolke zamislim, 90% je i mali procenat, ja ne cuh da se neko ozenio a da mu se nije prvo omaklo, naravno, posle svi kazu kako su oni to coce planirali, nije to ne daj Bože neželjeno dijete. Prdnjava.
3. Hahahah obaveza prema društvu, ladno čovjek igra na ovu kartu, ahahahah, usled prenaseljenosti planete, zabetonirane planete, VW izduvnih gasova, nerecikliranog smeća koje pravimo, aj ne mlati da te zamolim, presmijah se. Ako osjećaš obavezu prema planeti Zemlji, ugasi auto trajno i batali da koristiš plastične kese, griješ se na drva, trošiš vodu nekontrolisano... Uglavnom, samo ne mlati.
Strah je najveća prepreka svemu.
Ako je jači od želje da se ima dijete,steći će se navika života bez njih.
Da.Sa zadovoljstvom.
Ali ne sa bilo kime.
A zasto ljudi imaju vec formirane kriterije sa kim ce dijete? Svako se moze zavoljeti. Samo je stvar nas samih koliko smo otvoreni za nekoga ko nije poput nas?
Ajmo ljudi, refrešujem stranicu evo 5-10 minuta, i dalje niko ništa nije napisao...
Dajte đeci šansu.
pale li na vrela ovu safru? bože sačuvaj.
Za sada dvoje, kad mladja poraste ide treće pa vi kako hoćete :)
tako i treba i da i trece bude zensko! abortus djecacima !
nAt funny...
:mrgreen:
E kako je slatka jedna cigancica tu u Centar, ako ikoga budem ceka' to ce bit ona !