Jos trebao da dodas-
Uskoro n( nemoze da stane-obrisi )
Uskoro nov ( opet nemoze da stane-obrisi)
EBI ga prepunio si ga zbog tacnog vremena !!!
Printable View
Fino nedje posejdon rece promijenite ime u Uskoro-com. Napokon cete da sirite, ponuda kanala u start paketu vam je ubjedljivo najgora od konkurencije.
hahahahaha-dobre ste vec sam ih zamislio sa cegerima
u pravu si,necu vishe !
Mozda nekome bude jasnije kad pogleda dokument u attachmentu. Stvar je vise nego jasna. Ni jedna od televizija, sem IN televizije, nije kupila, platila, kako god to da zovete, prava da na teritoriji Crne Gore emituje signal sa Eura2008. Televizija IN je dobila prava na emitovanje "by all means of television diffusion" na teritoriji Crne Gore. Izuzetak je EuroSport koji ima prava da nakon 24h daje snimke utakmica i to pravo je ostvario za teritoriju cijele Evrope. Prema tome, ExtraTV samo postoje licencna prava koja je TV IN otkupila za ovo prvenstvo, a po najavama, prema onima koji ova prava ne postuju bice podnijeta tuzba za naknadu za ostvarene gubitke. Da stvar bude jos komicnija, HRT, TV3 iz Slovenije, RTS,... su u cudu odakle njihovi signali u kablovskim mrezama u CG kada nikome nisu dali saglasnost niti im je trazena. Da jeste, ovi kanli bi bili duzna da obavjeste kablovske operatere o stecenim pravima i o obavezi kablovskih operatera da te kanale u tom periodu skrembluju. Ovo je velika stvar i ne tice se samo Eura2008. RTCG ima velike gubitke jer se na programu B92 emituje liga sampiona. Nije u pitanju samo sport. Kada se kupuju serije, kao npr. Svi vole Rejmonda, TV IN npr ima pravo da trazi da se skrembluje TV Avala, odnosno, ova TV stanica je duzna da kablovskog operatera obavijesti da nema prava na ovaj sadrzaj za prostor Crne Gore. Ovo sve pod pretpostavkom da je TV Avala dala saglasnost nekom od operatera za distribuciju. Ukoliko i ne znaju da se emituju u CG... Suvisna je svka prica o nasim sistemima.
Ovo je jedan od kljucnih problema prikljucivanja CG u svjetsku trgovinsku organizaciju - Piraterija i postovanje autorskih i licencnih prava...
A ovo TV IN i T-Com imaju deal pa ExtraTV kodira kanale a TV IN im besplatno emituje reklame :) pa za cega ti ljudi rade??? :) Ima li ko dzak krtole da im ponudi, mozda TV IN onda emituje Znanje imanje? :)
u zdravlje
forum je da se zabavljamo, prepucavamo i slicno! moramo o necemu pricati. kablegirl ne dirajte, ovo ja pisem a ne ona!:D
@dejo
I bi prvi post....bravo majstore !!!
RTS2 prenosi utakmicu :)
On je regulisao sa Snjofrom to...ostali?
Brao dejo majstore, otkrio si toplu vodu..
Ne radi se o tome da ovi imaju imaju prava, nego sto narod nije zadovoljan kako oni pruzaju usluge, pa oce alternative.
Najjaca stvar je kad se vikendom preklapaju spanska i italijanska liga, pa oni po svom nahodjenju prikazuju koji zele, po 15 minuta, pa kidanja, pa neki nazovi mixevi i sranja. I sad se desi, kao sto je to redovno slucaj, ja ocu da gledam italijanski mec, a ti spanski, a oni skremblovali kanale koji to emituju kablovskim putem. Neko mora biti nezadovoljan, a to nije ni nas cilj a ni kablovskog operatora.
a to sto in krade spansku ligu? to niko ne pominje. LJUDI, OSTAVIMO MI NEKA ONI MUKU MUCE, NAMA OSTAJE SAMO DA GLEDAMO ONO STO MOZEMO, ILI PAK NE GLEDAJMO STO NAM JE NAJPAMETNIJE!
Ovo saopstenje UEFA-e dovoljno objasnjava zasto T-Com gasi RTS i HRT u periodu dok ide utakmica. Izgleda da 88M spada u onih 80% pirata u Crnoj Gori...
Tu cemo se sloziti samo sto treba znati da postoji usluga koja se zove "pay per view" i TV IN nema prava na taj nacin distribucije. To je demokratija koja je zakonom dozvoljena. Sto se tice spanske lige, koliko ja znam, TV IN je na period od 3 godine otkupila prava na ovu ligu i ne vidim problem. S druge strane, kao obican gledalac potpuno razumijem potrebu da narod trazi sto vise opcija. Ipak, zakoni su tu da bi regulisali pravila igre. Televizije treba da stiste svoja prava kako bi mogle da ostvare dobit na osnovu istih. Ta dobit u sustini ide na plate zaposlenih, prosirenje programskih sadrzaja koji se opet serviraju greadjanima. S druge strane , nemojte da zaboravite da je TV IN firma koja funkcionise u Crnoj Gori, gdje plafca porez, zaposljava preko 110 ljudi,... Valjda je logicno da bi i drzava trebala da je zastiti, narocito zato sto samo doslovno treba sprovesti zakon...
Ja strasno volim medije pa pokusavam i da budem u toku svih zakona, pozicija na crnogorskom medijskom nebu... Jasno je da smo i tu u tranziciji. Ne moze se ocekivati od prosjecnog gradjana da razumije sve ova desavanja, ipak, nekako forume dozivljavam kao mjesta gdje je vecina kakvih takvih intelektualaca. Cudno mi je da je jako malo onih koji su za sprovodjenje jasnih zakona. Mislim da je anarhija poslednje sto nam je potrebno...
slazem se sa tobom dejo, potpuno si u pravu. zakon je zakon!
Ehhh dejo sve je to fino sto ti napisa :)
Nego par stvari.
IN TV takodje krsi prava prenosa na vise osnova. Recimo u sportskim pregledima ubace detalje sa trke Formule 1, ili motora, za cem nemaju prava na teritoriji Crne Gore.
Pa jos kad ubace iz brazilske lige neke snimke, aono MBC ima TV prava.
I ova tuzba protiv ARD-a sto su najavili...
Sve je to pocelo ranije :)
Dodjeljivahu se u jedno pero licence za kablovsku televiziju.
I prijavila se IN TV da bude kablovski emiter.
Pa je ARD odbacila njihov zahtjev, jer po propisima TV stanica ne moze da bude i kablovski provajder ;)
I sad je to malo prebacanja vruce lopte. Bila je to fina prilika za zaradu.
:) Ehhhh, u zakonu o autorskim i srodnim pravima postoji nesto sto se zove "fair usage of material" i propisuje kolicinu materijala koju je moguce koristiti da bi se dala neka vijest. Prenosenje cijelog dogadjaja nije "vijest" :) ili ja lose tumacim. Onda, TV IN se nije prijavila nikad za licencu za kablovsku televiziju jer po zakonu nema pravo. Prijavila se slovenacka firma telekabl, koji su mnogi povezivali sa IN-om zato sto su slovenacka firma. Telekabl je dobio licencu, da je to bila TVIN licenca im nebi mogla biti dodjeljena :) Opet, da me pogresno ne shvatite, nije TV IN savrsen primjer postovanja svih prava,... ali su na nasim prostorima za primjer svakako. :)
Ma neka.
A RTCG sa svjetskog prvenstva nije mogla ni golove da prikazuje, nego one praistorijske telope sa rezultatima prije 2 godine u Njemacku kad je bilo :)
Neka, o postenju TV kuca ne treba trosit rijeci.
Ako neko ne zna svoja prava... Narocito su Uefa i Fifa tu decidne... :)
In je otkupila tv prava za prenos spanske lige a zajedno sa Sofrom cujemo i spanskog komentatora, to je smijesno pola sportskog programa in se sastoji na kradji od spanaca i raisporta. Sto se tice toga da nam serije koje se emituju na in i avali pa da avalu skrembluju to je zalosno,neka i vijesti na drugim kanalima skrembluju pa da ih gledamo samo na in.Zalosne li televizije da nema b92 ne bi imali ni seriskog programa
Problem koji ja imam s ovom situacijom je kvalitet prenosa koji imaju zakupci prava na prenose. OK je da se postuje zakon i ekskluzivitet onoga koji plati prava, ali isto tako se mora napraviti ozbiljan konkurs sa izuzetno ostrim pravilima, prije nego se nekom da ekskluzivitet. Za obicno pravo prenosa (dakle ne ekskluzivno) nije problem, ali ako hoces da budes jedini koji nesto prenosi, onda moras ponuditi i garantovati najbolje uslove i kvalitet prenosa. Kada je B92 pobjedila na konkursu za pravo prenosa lige sampiona u Srbiji, tamo je bila velika frka oko toga da li ce jedna "mala" televizija moci da tehnicki podnese jedan tako ozbiljan poduhvat. Oni su to po meni solidno odradili (iako ni blizu savrsenog). Sa druge strane, ovo kod nas je smejurija. Za prenos prvenstva evrope u fudbalu, kojeg ce sigurno pratiti veoma veliki broj gladalaca, moraju se prenosi uraditi maksimalno dobro, npr. da svaku utakmicu prenose po dva "strucna" komentatora (pozeljno je da imaju bar jednog na licu mjesta), da prije, poslije i u poluvremenu utakmice imaju specijalne emisija sa gostima u kojima ce se vrsiti analiza utakmice. Naravno tu su i neke specijalne emisije sa raznim zanimljivostima. Isto vazi i za prenos italijanske lige. Ako zelis ekskluzivitet onda moras omoguciti kvalitetan prenos veceg broja utakmica tokom vikenda (minimum 2), koje bi bile prenosene bez prekida i opet sa istim uslovima koje sam gore naveo. Na taj nacin ne bi bilo fizicki moguce da neko prenosi i italijansku i spansku ligu istovremeno. Pare ocigledno nisu problem, jer koliko vidim nase televizije kupuju prava na sve moguce lige, pa ako bi se skoncentrisali na samo jednu i nju odradili kako treba, niko se nebi zalio. Pogledajte kakvi su nam prenosi formule. Pa ne moze ti biti voditelj neko ko o formuli zna manje nego pola gledalaca. Srecom tada nam ne skrembluju HRT. Evo cujem da je IN kupio prava na Wimbledon... kuku nama, nit manje voditelja nit vise raznoraznih sportskih prenosa. Za sve su strucnjaci. ccc
Mislim da je to potpuno na mjestu (u vezi postavljanja standarda). Nazalost, Crna Gora je takvo trziste da ima mjesta za jednu televiziju i taman toliko kadra da jedna televizija radi onako kako bi trebalo. Na zalost, daleko smo od toga. Najzalije mi je od svega, ipak, RTCG, koja je iz dana u dan sve losija. A to je ipak javni servis, koji treba da stane u zastitu svih gradjana. Da u pravom smislu rijeci bude njihov zastitnik.