Karamazov trese, Solid je potresen :D
_________
Jedan 'fun fact'
http://i64.tinypic.com/if90mt.png
Printable View
Karamazov trese, Solid je potresen :D
_________
Jedan 'fun fact'
http://i64.tinypic.com/if90mt.png
1979 godine je bio razoran zemljotres jer je trajao neuobičajno dugo (preko 15 sekundi, obično su zemljotresi do 4 sekunde), no, opet, sve što je rađeno po standardima iz 1968 godine (poslije skopskog zemljotresa) to ,,nije mrdnulo" 1979 god. (npr. zgrada gdje sam tada živio).
Sent from my Motorola 8400
upravo zbog tog zemljotredsa je nasa kuca napravljena sa vise armature nego inace. Kad su dolazili dva majstora, jedan za klimu drugi da busi zid za kabal, o jadu su se zabavili da probiju rupe kroz zid.
Ja sam negdje citao da u japanu bilo sta da se gradi ispod temelja se stavlja nesto sto koliko toliko zaustavi dejstvo zenljotresa.
Ne znam koliko je ovo tacno.
Sent from my SM-G610F using Tapatalk
Da li je proračun za armaturu radio statičar? Ili je onako, gurni više armature, bolje je?
Objekat ne smije biti ni previše krut da ne bi pucao, zato postoje statičari koji proračunaju za svaki objekat koliko treba armature, koji tip betona, koji blokovi,... da bi objekat imao i određeni elasticitet.
Za visoke objekte (stubovi mostova, neboderi, tornjevi,...) postavljanju se klatna sa tegovima koji se u slučaju zemljotresa (takođe i jakih udara vjetra) ljuljaju na suprotnu stranu od objekta čime se smanjuju sile koje djeluju na objekat.
Nek udari 6-7 pancu ti rec sto ce u BD bit..I one zgrade na obali obarace preko puta 5udovica..
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Šta bi bilo u Budvi ne smijem ni da zamislim...
To je dobro jer krivi zidovi efikasnije razlažu vektore sila koje teže ka pravolinijskom djelovanju od centra ka obodu reona udara.
:)
oces da kazes da je to namjerno tako sofisticirano napravljeno aooo haha.
A nije to veliko zakrivljenje nego ocu npr. da stavim tepih i vidim da strci na jednu stranu malo, ili kad treba majstor da postavlja visece elemente u cosak jad ga nadje, smirgla ovo ono.
dugujem reputaciju koliko se presmijah:D inače onaj ko je dozivio zemljotres 79. tj ko ga se sjeća jasno, on je ja mislim za vijek vjekova oštećen kad su potresi u pitanju...znači strecam kad mi neko neurozan nogom zatrese pa sto počne da se mrda...ljudi...meni odjednom nekakvo čudo prekine disanje pa me presječe preko stomaka i onda me moš bačit!
:lol: a Jakuza brat? On je korektan forumaš i kvalitetan "gorač" :D
Ja sam taj '79 dobro zapamtio, samo splet okolnosti mi je glavu spasio. Inace bi mi kamen od 50 kila sa vrh listre od kuce na vr' glave panuo. I danas ne bi iam ko d aspamuje po forumu ovoliko :)
Ja jos ne mogu da zamislim takav potres.
Jer ja sa 4og ne znam sto bi onda prije padalo iznad, ili ispod mene...
Sent from my SM-N950F using Tapatalk
trčao bi brate s kraja na kraj sobe zajedno sa ormarima i trosijedima:)
Tacno nekakvoga djaola prizivate, fino vidim :)
Za trpezom.
Opa...
Fino je zaljulao sad
niceeee
MIX 2
Ovo malo zaljulja?
Bolje da ljulja nego da žulja.
Zaljulja u Baru fino... par sekundi.. jednom.
Sent from my OnePlus One
Odavno nije ovako dugo trajao :D
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
U majku mu *****, presjede mi rucak.
Sent from my Redmi 5 using Tapatalk
I opet...
Opet...
I jopet
Čak i jače.
Opet hahhahahaha
Sent from my Redmi 5 using Tapatalk
Evo opet ovdje.. Ovo je kod Draca izgleda...
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...6adab41484.jpg
Sent from my OnePlus One
ovaj je bio kraci
Dužina nije važna.
da. mogao je bit jaci.
odavno nije dvaput i to u par minuta. prvi ne ośetih al onda mi se zaljulja sto
Sent from my iPhone using Tapatalk