Bas naprotiv, to je bolji kodek, jer za istu stvar trazi manji bandwidth.
Printable View
Zanima me kako je regulator u CG rijesio pitanje izgradnje i iznajmljivanja (alternativnim provajderima) optičke infrastrukture.
Ovdje u HRV se vodi "rat" između HAKOM-a i T-HT jer bi ovi prvi zeljeli liberalizovano trziste i da T-HT odmah ponudi alternativcima infrastrukturu po trzisno prihvatljivim cijenama, a ovi drugi bi htjeli neki period gdje bi samo oni mogli da koriste "svoju" infrastrukturu, sto bi vjerovatno dovelo do ponovnog stanja monopola. Inace, bakarne parice u HRV polako dostizu svoje limite i optika je jedino dugorocno rjesenje.
Trebalo bi da je Agencija za Telekomunikacije regulator. Ocigledno im nije u interesu (njihovom privatnom naravno jer je to svakako u interesu svih gradjana) da se potrude da otvore trziste fiksnih telekomuinikacija u Crnoj Gori, sto je sigurno jedan od preduslova u EU.
Mi kad smo prodali Telekom Deutsche Telekomu, prodali smo s njim i svaki kabal, žicu i kanal
Da u teoriji, ali je u praksi potpuno bilo drugacije zbog cega su od licenci i odustali potencijalni kablovski operateri
evo citam BUG i gledam cijene optike u HR.
Metronet 25/25mbps = 60 eura
Da, ali Metronet je zbog ogromnih troškova (izgradnja optičke infrastrukture) sa kojim nisu mogli da se izbore kupljen od strane Telekom Austrija.
ne vidjeh na njihovom sajtu da su ih kupili austrijanci.
http://www.poduzetnistvo.org/news/wi...uzima-metronet
Vjerovatno će i Tele 2 kupiti Optimu i tako se na HRV tržištu stvaraju 3 velika bloka te "mali" B.net, što za krajnjeg korisnika možda i ne bude dobro.
Niko ne mora da 'ćera' telekom da ponudi veleprodaju, to vec ima http://www.t-com.me/Veleprodaja.aspx?akcija=622
Evo i ko to koristi: http://www.robtex.com/as/as8585.html#peer
Ja sam mislio o FTTH infrastrukturi koju CT gradi, kako je regulator ro regulisao, odnosno odnos CT sa konkurencijom. FTTH infrastruktura omogućava ogromnu prednost u odnosu na konkurente. HAKOM traži od T-HT da tu infrastrukturu izgradi i da odmah mora da je ponudi alternativnim provajderima na korištenje po fer uslovima kako se ne bi stvorili uslovi za povratak monopolu-
Doduše u CG, CT i nema ozbiljnog konkurenta na polju broadband interneta, m:tel je stao, a m-kabl je mali da nešto ozbiljnije uradi.
U hrvatskoj je drzava izgradila puteve, i dok su to radili pored puta ili usput su iskopali jedan kanalic po cijeni od 1,2evra po metru i u to postavili optiku. Pa sad tu optiku iznajmljuju svi operateri.Drzava zaradjuje bas mnogo para od te usputne stvari i razvija konkurenciju....A kod nas svi cekaju telekom da im zavrsi posao...i naravno da plati beskonacne dazbine i beskonacno da ceka na uvjerenja, rjesenja, dozvole...I naravno ko je lud da zaludnje baca pare ako drzava brani razvoj ovakve infrastrukture...
Danas mi je dolazila akviziterka na stan radi saglasnosti oko postavljanja optickog kabla-blok 5 je u pitanju. kada se to moze ocekivati?
Koja je to zgrada ?
Vojna-zuta
sto moze bit te zovu cesto kod mene da li ste zainteresovani za adsl, rutinska pitanja... nemamo mogucnosti za adsl, ranije smo poslali peticiju itd.. ima li sanse da ocekujemo sto, naselje podgorice je u pitanju...
Evo su bili i kod mene.Kupe saglasnosti za optiku i ovaj momak rece ako bude zainteresovanih FTTH ce biti tu za 6mjeseci
Hoce li dolaziti da vide za tu optiku i u druge dijelove grada?
bili u blok 5 kod mene , ima neki paket 20/2 mbs ,za oko 47 eura )( internet, telefon,extra tv)... ali mora dosta stanara da saglasnost kako bi se sprovela infrastruktura optike do zgrade....
evo slike flajera i sto se nudi
dobro je da se krenulo sa tim.
a kada mozemo racunati na to mi smrtnici sa periferije(npr. zabjelo, stari aerodrom, konik) itd?
3 do 4 godine slobodno , ako ne i vise ;) Ada dan danas ljudi ne mogu da ugrade obicni ADSL u dosta djelova GLAVNOG GRADA, a ne optika. Daleko smo mi jos od toga ;)
kod nas na posao su odradili optiku , nije neki preveliki problem i posao , ali kosta ... samo kopanje , kablovi i chuda su kostala poprilicno mnogo ... ali jedina dobra stvar je sto su se pridruzile josh 3 firme iz susjedstva pa se taj trosak podijelio na tri dijela ...
Ima li ko kakav info o optici da nisu radili sta za ostale gradove?
kao sto vidis nema nista zvanicno.
gledam ove flajere po gradu (vezano za optiku 20/2) ali t-com se zvanicno ne glaska...u vidu saopstenja ili bar da objasne sto i kako misle da rade.
Sale?
Kampanja je targetirana po odredjenim djelovima grada gdje je optika dostupna (FTTH...), pa eto taj korisnik koji je dobio flyer i ima mogucnost da se prijavi za servis po toj specifikaciji - 20/2 Internet...
A po kojo cijeni ;)
Potreban procenat saglasnosti da se uvede optika je 25% od ukupnog broja stanara u zgradi(ulazu).Dakle,dje god su bili anketeri i dobili 25%+ saglasnosti ocekujte optiku do kraja godine
20/2 - cijena 32.99 centi - tako mi rece drug jutros.
Evo prodje optika pored zgrade...Znaju da iznenade ponekad...Kad ce biti prikljucenje ?
Moze li mi neko rec sto onda ja da cinim sa bbm-om,dal da ih micem ili sta?zna li se neka cijena i sta je sve u nju ukljuceno?
druzi , ne zuri , cekaj prvo da cujes utiske od drugih kako se to pokazalo pa onda uzmi :)
Pa znam to,nego ne vidim nigdje da se o tome prica kod njih na sajtu nema nista..
ko dobije optiku nek moli boga da u toj ulici nece bit radova ;) eto toliko, cijela mahala, i carinski terminal su 10 puta zbog radova na duze ostajali bez optike, kidajuci je stalno bagerima i radnici krampovima, cak je aerodrom na otvranju bio bez optike, jer je neko kopa bastu i isfikario sve kablove ;p