Bolje nego što su živeli 90-ih.
Koji su to parametri koji ukazuju da se Rusija ekoninski raspada, voleo bih da čujem.
Ti sigurno znaš kako živi prosečan stanovnik Rusije.
Printable View
A tek kad se pomene Belorusija kao satelit država, od istih onih koji slavodobitno saopštavaju svoje pouzdane info da je neki zamenik pomoćnika iz USA završio sve u vezi sastavljanja 43.vlade u CG. I da je jasno rekao ko sme, a ko ne sme biti u njoj.
Tulum veli u glavi.
Mene interesuje kako rezonuju podržavaoci URA?
Da li je i ovo sukob dva esktremizma? :) Istina (mudrost) je negdje u sredini? :)
pošto većina ljudi koji su glasali URAu ili bilo koju stranku ođe poznaju prilike u tom dijelu svijeta pa je bitno njihovo mišljenje :D
Sent from my M2101K9AG using Tapatalk
Сва срећа по људски род па је НАТО одбрамбена организација....
А и какве то па сад границе у 21. вијеку?
о.О
đe je to safra uvrijedio nekoga na vjerskoj osnovi? što je napisa da nije normalno što ljudi ođe slave mogući sukob Rusa i Ukrajinaca? da upoređuju Donbas i Kosovo, a da pri tome pojma nemaju o tome? kao i po običaju izmišljaš
Niko normalan ne priželjkuje sukob izmedju rusa i ukrajinaca,koje god da je vjere.
A u svakoj vjeri ima,sto bi safra napisao mikroorganizama,ko se našao uvrijedjen na toga se vjerovatno i odnosilo...
Niko odje ne mrzi rusiju,niti ruski ili pravoslavni narod,ali politika putina je itekako za osuditi,ali sto reče safra mnogi bi mu guzice dali da može da proširi svoj uticaj i na ovaj dio evrope dje mi živimo...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja sam mislio da si ti korektniji forumaš s obzirom da je jasna njegova namjera da okarakteriše pravoslavce sa mikroorganizmima. Nismo mi ludi. Kada si zadnji put pročitao na forumu nešto takvog tipa vezano za islam, od bilo kojeg forumaša ovdje? Veća je sramota braniti ovakvo pisanje ali dobro je da se polako svi otkrivaju sa kartama.
Je li ovo isto ono ministarstvo koje je prije 5 dana slavilo jedno otimanje teritorije i narušavanje suvereniteta jedne međunarodne priznate države i njenih granica?
Nije valjda da postoje tako licemjerne osobe, da ne kažem beskičmene sluge...
Бајден управо издао указ о забрани приступа серверима за Каунтер и ДоТ-у 2.0 из Русије.
Више на cnn-у...
Ništa strasno,safra je i sam pravoslavac ako se ne varam?
Ja kao musliman ću uvijek osuditi islamske “mikroorganizme” i privatno i na forumu i dje god treba.treba li sad mene neko da prijavi sto sam napisao islamski mikroorganizmi?
Suština je da treba pozivati na mir a ne na otimanje teritorija svojoj ( u ovom slucaju pravoslavnoj) braći i ubijanje drugih zarad nekog inata,dokazivanja ili čega već.
Rat ne bi donio ni jednim ni drugima dobra,bogami ni rusiji i ruskom narodu ako neko misli da sad oni trebaju nešto da slave,imajući u vidu sankcije koje im slijede.
Nek im je Bog u pomoc i jednima i drugima,nadajmo se da neće doći do rata[emoji19]
Pravoslavni mikroorganizam = onaj koji fap-fapuje na lik autokrate Putina i izjednačava ga sa Rusijom, a pri tome ne zna za npr. Raskoljnikova i zašto je isti lik interesantan. Pravoslavni mikroorganizmi nisu svi pravoslavci, onaj ko to izjednačava ima problem.
Sent from my moto e5 using Tapatalk
Sta ce sad biti sa FK Shahtjor Donjeck?
Послато са SM-A528B помоћу Тапатока
Синоћ се десило неколико ствари.Прије свега руска војска на територијама под контролом ДНР и ЛНР, је прикачила своје ознаке.Још давно су Руси почистили тамошње паравојне команданте (готово све) и потпуно преузели контролу.Оперативна команда оружаних снага ЛНР и ДПР је одувјек била и остала у Ростову,а врховна у Москви.
Так ода то није толико забрињавајући фактор.
Оно што је сте забрињавајући фактор је чињеница да су ЛНР и ДНР признате у границама Луганске и Доњецке области, али руска војска контролише само око трећине територија тих области.
У друге двије трећине, укључујући и значајан град Маруопољ, се налази, по руским изворима, око 60 хиљада украјинских војника, и то су неке од најбољих професионалних јединица које Украјинци имају.
Шта ако Руси одлуче да као прва фаза инвазије на Украјину, изађу на оно што ЛНР И ДНР, сматрају својим границама, а за то нема лаког и јефтиног ријешења?
Бојим се да ће онда морати да иду до Кијева, ако већ плаћају цијену да је плате до краја.
Што се тиче ситуације са ову страну Дњепра, ако дође до ескалације, већ видим Шведску и Финску у НАТО-у.Неформално су већ тамо.
Сигуран сам да ће то имати импликације и на регион, и још снажније и диретније уплитање америчке и меке и трде моћи.Е сад неким политикама на Балкану би то одговарало, а некима баш и не.Тако да сам на мјесту ових других, размислио бих колико им је ова ситуација за славље.
Suština je kažeš pozivati na mir, tako što veoma jasno vrijeđaš na vjerskoj osnovi, samo iz razloga da pokažeš ljubav prema pravoslavnom svijetu, nazivajući ih mikroorganizmima. Tebi nije strašno veliš... Ne bogomi. Vidi se taj miroljubiv stav prema uvredama o vjeri koja se vas ne tiče. Nema potrebe da advokatišete što je mislio sa tim.
Бог је високо,а Русија...па,све ближе.
objasnio ti je @safra šta je mislio pod tim. jasno bude da nije vrijeđao nikoga. veći je problem što opet izmišljaš stvari. ja sam sve ove koji mašu zastavama nazvao plemenom, jer to jedina aktivnost ljudi ođe. nisam napisao da su splačine ljudi koji mašu trobojkama. splačine su političari. đe si ti da pomeneš kako je loše što se Crnogorci nazivaju nulama?
Ima ih svuda, pa recimo to su i oni koji se pozivaju na crnogorsku tradiciju i pričaju o crnogorskoj kulturi sa ponosom a čuli su za Njegoša (neka bude da su možda i nešto pročitali) i Marka Miljanova (pritom ne shvatajući pisanje potonjeg), a nepoznat im je npr. Mihailo Lalić, Stefan Mitrov Ljubiša, Danilo Kiš, ... Eto, od pravoslavca iz Crmnice i njegovo skromno mišljenje.
Ako je Marko zao dječak i maltretira (vršnjačko nasilje) djevojčice Nikolinu i Vidu, kao i dječaka Petra onda dječak Nikola može da maltretira Luku? Ne, Nikola se NE opravdava ponašanjem Marka.
Evo sad krecem da pišem,ali kad procitah ovo odustaDOh[emoji851]
Sto će mi ova diskusija,ako znam oca mi yebite,očigledno je da mrzim pravoslavce,a i muslimane iako sam i sam musliman,pa i one katolike ne valja zaboravit,gadovi jedni[emoji23]
Najjači su mi ovi turbo vjernici danas,kakva tragikomedija od ljudi
Zato stavih ,,žurka" pod znacima navoda jer... može biti sukob manjeg intenziteta, može biti većeg, mogu biti umiješane i države van direktnog spoja (Rusija i Ukrajina), može svašta... Time što je Putin (čitaj Rusija) priznala dvije nove države i to van teritorija koje trenutno kontrolišu ruske vojne snage može samo značiti... nekako mi se javljaju riječi ,,proučeni boljševički kartografi" i šta je to značilo za ove naše prostore i kakvu je to ,,žurku" donijelo...
Norveška, Italija i Holandija im pokrivaju oko 40-45% potražnje za gasom a ostatak im je valjda obećala США, s obzirom da su imali intezivne pregovore sa Berlinom da uradi ovo što je uradio Šolc.. Ljepote za vojnu industriju, ima svi da budžete povećavaju zahvaljujući Putku, šteta za njega samo što ne koriste rusko oružje inače bi prošao i pare i jare :lol:
Koliko su Nijemci dali novca za izgradnju gasovoda iz Rusije?
Sent from my KB2003 using Tapatalk
Svako ko se makar malo razume u ovu problematiku, zna da je ovo mlaćenje prazne slame.
Da su američki političari ikad mogli garantovati uredno snabdevanje Evrope "svojim" LNG i na taj način istisnuti ruski gas, oni bi to uradili davno.
Ali to je moguće samo u nekoj fantastičnoj teoriji, a u praksi neizvodljivo.
To su dve skroz različite trgovine i distribucije.
Distrubucija ruskog gasa funkcioniše po principu "plati i uzmi", gde se direktno pogadjaš sa ruskom državom. I to funkcioniše decenijama uredno i sigurno.
A LNG ne samo da je skuplji, nego su distributeri i zakupci LNG terminala prihvatne firme koje gas prodaju onom ko u datom trenutku više plaća. Možeš i zakupiti kontingent LNG-a, ali nije uopšte sigurno da ces ga dobiti u zadato vreme i kad ti treba, jer distributer može uvek preusmeriti pošiljku na azijsko tržište koje po pravilu uvek više plaća, a tebi isplati kompenzaciju za čekanje.
Dakle prazna priča, Nemci suspenduju Severni tok 2 i traže kao neke procene za alternative, ali će i dalje uredno uvoziti ruski gas preko Severnog toka 1 kao i do sad.
Verovatno po još većoj ceni.
Milo Djukanovic likes this!
Znao bi i ti da pratis nesto mimo teorija zavjere. Recimo, znao bi da se u Rusiji redovno protestuje zbog loseg zivotnog standarda. Razlika izmedju bogatih i siromasnih je veca u Rusiji nego u Americi i u Kini. To je za medalju!
Enivej, građane su još u septembru podučili kako da zagriju u krizi grijanja i budu spremni za blekaut:
https://twitter.com/BBK_Bund/status/...84-wZ9oHQ&s=19
Jedan od pokazatelja ekonomske moći neke države je i tzv. kupovna moć.
Rusija je ogromna država i potrebno je dosta novih automobila. Evo ih brojke (2009 god. svjetska ekonomska kriza, 2014 god. aneksija Krima, 2020 god. pandemija):
2005 - 1.806.625
2006 - 1.886.824
2007 - 2.582.682
2008 - 2.907.857
2009 - 1.465.922
2010 - 1.914.323
2011 - 2.634.875
2012 - 2.935.233
2013 - 2.777.547
2014 - 2.491.394
2015 - 1.603.253
2016 - 1.428.123
2017 - 1.599.718
2018 - 1.800.351
2019 - 1.754.297
2020 - 1.598.369
Brojke u Ukrajini su još gore (takođe su bitne iste godine kao i u gornjem primjeri):
2005 - 276.697
2006 - 405.952
2007 - 574.127
2008 - 661.996
2009 - 174.832
2010 - 175.417
2011 - 235.717
2012 - 232.184
2013 - 216.170
2014 - 99.313
2015 - 50.932
2016 - 70.303
2017 - 87.634
2018 - 86.613
2019 - 97.608
2020 - 95.493
Kada se uporedi sa najboljim godinama (Rusija 2012 god., Ukrajina 2008 god.) u Rusiji je pala prodaja za 45,55%, a u Ukrajini za čak 85,57%. Brojke su jasne.
Jao, povraća mi se od "argumentacije" koja dovodi u pitanje i nečije samo pravo da postoji. Znači implicira se da je Ukrajina vještačka tvorevina, slijedi da bi tu nazovi istorijsku nepravdu trebalo ispraviti. Zaključak, zahvalite nam što smo toliko dobri i ljubazni da vam cijelu državu ne uzmemo nego samo mali dio.
Sikter, more!
Pisah već jutros , priznanjem ove dvije "države" mogu "legalno" pod plaštom ODKB-a da uđu u Ukrajinu , a evo vidimo sad i da pozivaju Ukrajince da napuste ove dvije teritorije jer u ovoj percepciji su okupatori.
Po meni , moguća su tri scenarija - da Ukrajinci odbiju to i da Rusi brane "okupiranu" teritoriju , da Ukrajinci prihvate ovo i da Rusi dobiju "bez metka" ove teritorije i ne bih odbacio ni ovu mogućnost , da bez obzira na to koji od prva dva scenarija se desi , sa tih teritorija Rusi krenu u osvajanje cijele Ukraine.
Послато са SM-A505FN помоћу Тапатока
Rat je vjesnik proljeća kao i laste i u ovom slučaju kraja pandemije. Takođe, EU i NATO nikad nisu bili slabiji nego sad. Savršen momenat za invaziju. Dugo je zapad bockao i šikanirao meda i sad eo ga medo budan. Tu je i Kosovo kao opasan presedan. Ovo je sve rezultat "pametnog" djelovanja Zapada od WWII. Al nije to ništa čudno. Kao i u finansijskim krizama svi posle krize kenjaju o rizicima i malo po malo se opuštaju i ponovo u rizike idu. Tako je i sa ratovima. Klasika. Nikad ništa ne naučimo kao čovječansto/društvo. I ko je kriv? Ada mi jer smo ljudi.
Ne zanima me apsolutno nijedan drugi konflikt u ovom slucaju i da se on koristi kao opravdanje, ovo sto je Putin uradio niko ko je pre svega covek ne moze da podrzava. Pa on je Ukrajinu nazvao tvorevinom Lenjina i rekao da Ukrajina nikada nije imala tradiciju prave drzavnosti. I najveci Putinovi ljubitelji bi se morali sloziti da mu to balkaninfoisanje nije trebalo i da je time pokazao da su njegovi potezi prema Ukrajini primarno motivisani njegovim shvatanjem da je to vestacka drzava nastala na istorijski ruskim teritorijama koja ne bi trebala da postoji.
Sada se moze samo nadati da ce Putin stati na DNR i LNR i da nece dalje komadati Ukrajinu mada s obzirom na to kako dozivljava Ukrajinu kao drzavu to je ogromno pitanje.