Nije nedefinisana. Nije cak ni komplikovana. Saudijska Arabija hoce da gradi gasovod kroz Siriju za evropsko trziste. Zasto mislis da Rusiju toliko zanima Sirija? Ko trenutno snabdijeva Evropu prirodnim gasom?
Printable View
Znaci tako stoje stvari...
Ovo znaci da ce tamo biti ratova sve dok je zivota.
Nije pomenuto da je punjenje tih fregata prije polaska prema Siriji bilo u priličnoj mjeri sa torpedima koja služe za uništavanje podmornica koje po pravilu prate nosač aviona ... ako se sjetimo gadjanja aerodoma golubovci kod nas sa nekoliko tomahavka on je praktično bio neupotrebljiv dok su aerodom u Siriji navodno pogodili sa 59 tomahavk raketa a posle 2 sata je nastavljeno da se polijeće što znači da je dobar dio raketa oboren u letu iako npr. s-400 nije korišćen po svim podacima sa lica mjesta a tamo ima dopisnika ( špijuna ) sa svih strana ... ima dosta informacija koje bisu toliko bitne jer većinu ljudi po pravilu ne privlače detalji vezani za vojsku nego razmišljaju na način ko su suprostavljene strane i šta se želi postići u konačnom a svakome normalnom je cilj neki mir i prosperitet ... zbog toga je Asad kog običnog naroda jedino rješenje krize jer ljudi razmišljaju da je nemoguće kako su zvanična vojska i policija u bilo kojoj državi na pogrešnoj strani ( posebno ako se zna da Sirija ne okupira djelove druge države i nema tih agresorskih ambicija ) ...
Ljudi jednostavno znaju da je taj savez agresivan i neće da stvaraju problem sami sebi a ljubav prema NATO u Crnoj Gori je recipročna ljubavi Japana sa USA iako se zna da su im počinili najveći genocid u istoriji !!! Ono što Japan ima iz tog saveza je enormna ekonomska korist dok mi iz cijele te priče imamo samo štetu ali to je tragedija malih država ...
Mogli smo koristit status neutralne zemlje za privlačenje investicija kao što je to i radjeno od 2003 do početka priče o NATO ali sad se moramo rukovodit intresima glavnih članica tog saveza ( ili glavne članice ) !!! Mi sad razglabat o tome što je moglo bit i što je faktičko stanje je izlišno ali ukoliko izgubimo i ovo malo ozbiljnih investitora koji nisu iz NATO priče slobodno možemo proglasit bankrot države !!!
Neutralan status ? Možda sam tu trebao da prestanem da čitam. Ili ti ne pričaš o Crnoj Gori, nego o nekoj prebogatoj zemlji, sa razvijenim sistemom odbrane ?
Nego da ne idemo off topic ođe, ima tema za ovo.
Sto jes jes, pomeo si ih argumentima :lolblue:
Pogotovo onim o mercedesu i koznim sjedistima ,izuzetni argumenti u korist nato bajke.
Haha tesko da imas muda one redove kopirat odje i izjavit da stvarno vjerujes u napisano ,posto bi bio neki pad foruma od preintenzivnog tempa gorevine
Nisam nisam ,ne pisem tamo ,al pratim raspravu.
Mogu ti rec da briljiras . Razloge zbog kojih bi usao u nato si poslozio od mercedesa ,koznih sjedista pa do broja traka na autoputevima i tako 'potkovan' si uletio u vrtesku da me blam pomalo bio sto smo iz istog grada :)
Al dobro si proša, miči :lolblue:
Ја сам на том форуму понешто и писао прије више од десет година, углавном на стручним темама, и онда сам се повукао негдје када сам почео да пишем на овом форуму из једноставног разлога.
То је форум који доминантно посјећују Срби и стварима прилазе из угла интереса Србије и српског народа.Они искренији кажу то је наш интерес, и то потпуно поштујем и уважавам, док они мање искрени лупетају по матрици добри Руси и зли Запад.
Дебатовати са таквима из перспективе интереса Црне Горе и црногорског народа је узалудно, јер су интереси наша два народа по ових неколико актуелних тема у колизији.
Нити ћеш ти њима промијенити мишљење нити они теби.
Da ti je znat ?! Pa valjda znas sto ti se nalazi u mozak,i bez toga da ja upadam tamo , kako bi ti saznao kako izgleda ,nije fer :D
@BAR. Naravno da svaki forum svoju politiku vodi i u tome nema nista strasno . Ako je odje dozvoljeno da se druga strana naziva lajavcima , sisama ,govnima, cetnicima i sto vec ne zasto se cudit i ogradjivat i pravdat od toga kad na drugom forumu ispreskacu nekog kao sto su npr safru na tom forumu. On je barem imao hrabrosti da se upusti u harakiri
Da smo u nekoj zabiti poput Afrike, jugoistočne Azije ili da smo ostvo pored Novog Zelanda, ajde, ta neutralnost bi se po prirodi nametnula kao realna opcija.
U okruženju smo u kojem se lome ineteresi (a da preskočim basic istorijske lekcije) - kako tu ostati neutralan molim te?
Mislim da nikad povoljnije nismo ušli u neki savez, evo priča se da će članarina biti oko 400k eura, evo ako griješim ispravite me slobodno. Dalje, sve i da ta članarina poraste na 2 miliona koliko je bila prva cifra koja se pominjala čini mi se, to je za nas povoljno. Koliko bi koštalo da mi imamo 5k+ vojnika? Da ne govorim o mašineriji, oružju, logistici i svime ostalim koje bi tu brojku moralo da isprati? Ili, da parafraziram, misliš li da bi naše sadašnje ili buduće vođstvo uspjelo da sprovede tu ''politiku neutralnosti'' u recimo naredno 10-20 godina a da ih to ne bude koštalo? I to debelo?
Ne kažem da treba ćutke da prihvatimo sve što nam se servira ali u ovom i nekom budućem periodu Nato je po meni prirodno rešenje. Na kraju krajeva, uvijek se iz istog može istupiti.
Pojedini događaji se dešavaju mnogo brže nego što se moglo i predpostaviti, Bliski istok (tradicionalno) svaki dan sve više čeka momenat da prsne, da ne govorim o Evropi koja se lomi.. Upravo zbog toga što su hiljadama kilometara od nas udaljeni a i sami oko sebe nisu skupili neke moćnije i nama fizički bliže države (u bliskom graničnom pojasu) Rusi nisu rešenje.
Neutralnost je priča za blese poput Marka Milačića.
Nemoj da misliš da ja sve koji su protiv tog saveza stavljam u isti koš, ne, ljudi koji mi argumentuju činjenicama: nisam za to i to jer je to i to u pitanju, ne mogu biti u isti koš sa osobom kojoj se sve tvrdnje o Nato-u svode na ''demonski savez''.
Živio.
Krenuh da ti odgovorim i ispisah poduži teks ali ove verifikacije čuda pa se sve izbrisa !!! Ukratko ne izlazi se iz NATO kako kome ćefne nego isključivo se neka država može žalit na uslugu koju plaća ako je okupirana od strane druge države ( do tada mora plaća reket i izvršavat sva upustva iz centrale po kratkom postupku ) !!! Neka država može izać iz EU jer je to ekonomski savez i ko je nezadovoljan ( uz naravno isplatu obaveza ) može izać a to potvrdjuje Britanija !!! Drugo NATO služi ( a to se vidjelo na primjeru Turske ) i za instaliranje poželjnih vlasti i ako to ne uspije izborima nema problem da izvede i aivone kojima je cilj da ubijaju narod neke države !!! To sve kažem zbog toga da je blesavija priča kako iz NATO može izać nego priča o neutralnosti !!!
Samo si malo kiksao...taj sto je prozivao,nije lajao na mene licno ,no kolektivno na suprotno misljenje pa mi dobro dodje da na konto toga provucem bez posledica da si obican koristoljubivko koji bi zbog vise traka na autoputu usao u nato tako da dobijas autorska prava na onu poznatu krilaticu- vjeru za veceru , kojom te inace ispreskakase na brzinu :)
Pratim i ne ucestvujem ? Ili ucestvujem i brukam se ? Izbor je poprilicno lak :D poyy
Izvinjavam se administraciji na malo ostrijem tonu, ali administratorski kriterijum je blazi pa da iskoristim dok ne zategnu :)
Trolovi ? Ako ne volimo Nato zbog vise traka i koznih sjedista u mercedesa ? :D par trolova svega ? Prije bih rekao da je tvoje misljenje u manjini,kako odje,tako i u drzavu ,tako da ulogu trola nosis bez ikakve sanse da budes ugrozen ,jer tesko da ce iko ikad vise u ozbiljnoj raspravi potegnit kao argument za nato veci broj traka na autoputu i kozna sjedista u mercedesa ,prije svega jer je grdilo ljudi vidjelo koliko si minoran bio sa takvim argumentom da nisi zavrijedio nikakav odgovor no se rasplamsala prica o tezini bombe (eto koliko su ti stavovi poentirali)
Kad naucis da postoji misljenje suprotno od tvog, doces na nivo koji se zove razgovor i u kojem ces moci i da razumijes napisano . A to sto ti izvlacis iz konteksta jednu recenicu nekog tamo forumasa i odje likujes nad njom ,bez mogucnosti da te covjek ispreskace jos jednom ,u tvoj lokal ,govori o tome kako si prosao tamo , a ukrasio si mnogo signatura hahahha
Ostaje ti da se koprcas do neke nove etikete vjeru za veceru ,na nekom novom forumu . Advokatura ti slabo ide , taman toliko slabo da se i BAR pita branis li njega, ili medju stative .
Prvo zapadne države obuče i naouružaju pobunjenike da krenu u gradjanski rat pa prime izbjeglice ( ljude koji imaju dovoljno pameti i novca da bježe od oružanog konflikta ) kako bi oslabili vlast u Siriji a sad kad su ti ljudi potrošili pare i nakačili se na socijalu sad bi da ih vrate odakle su došli !!! Asad , naravno , ima želju da primi ljude koji imaju po svim medjunarodnim standardima tretman dezertera jer mu je potrebna svježa radna snaga da radi na gradjevini kako bi se država rekonstruisala ali intresantno to zapadu ne odgovara iako oni iz cijelog posla izlaze sa priličnim profitom od prodaje naoružanja !!! Sad oće da se Asad makne sa vlasti što je van svake pameti pa se postavlja pitanje jel njima cilj zapravo da i te izbjeglice vrate u rat kako bi još više ljudi poginulo !!! Ovo što rade je medjunarodni ratni zločin prema jednoj državi i njenom narodu ...
Hahahah nemoc je kad pohvale iz drugih rasprava,visegodisnjih, preneses odje kao dokaz da te nisu ispreskakali na temi o kojoj vodimo raspravu od sinoc . Ako su te toliko zaboljeli moji redovi o tvojoj inferiornosti na zadatu temi, mogao si da kazes a ne da se bavis ovakvim prevarama i podmeces pohvale za neke druge teme o kojima i ne pricamo :D
Vjerujem da je pritisak bio veliki , nije da ce ti i ovo pomoc da se operes ali svaka cast na pokusaju (dovoljno je da se pogledaju datumi pohvala pa da se vidi da si kiksao )
Ali realno, bar si stao na crtu i udario cinjenicama, a ne kao neki sto se kriju iza ignore liste i zaborave da postojim (znaci trajalo je ? Jel si prebolio? ) a i dalje prate kako 'pricam sam sa sobom, a ovamo u inbox traze copy-paste postova ,vjerovatno zato da bi ih stavili na ignore,dupli ,ili da bi se nekad hvalili kako su iskoristili ignore opciju,ni ne sluteci da tako stavljaju do znanja da i dalje prate sto pisem. Ili jednostavmo i dalje pokusava da zaboravi . Pozdrav za Vanju,koji je dao novo znacenje rijeci ignore :lolblue:
Safra,ostale price koje vodis na tom forumu su kvalitet iznad vecine.
Ipak si ti mozda student fpn u podgorici :D
Svaka vam cast objema, prave ste profesionalke, nemojte se odje citirati sa kojekakvih foruma i ako imate kakvu analizu o Siriji odje je napisite !
Doduše, Avganistan je u pitanju ali predpostavljam da je ovo još jedna demonstracija ko ima ''duži štap'', baš kao prije par dana u Siriji
http://insider.foxnews.com/2017/04/1...mb-afghanistan
11 tona TNT-a, sa zonom udara od 1milje..
prica se i da je isticao rok trajanja i da je morala bit bacena
Nema to veze kad je ona pukla. Sad koliko će ona zapravo uništiti tunela ili jednostavno uporišta ISIL-a je u ovom momentu zapravo nebitno. Sad je interesantnije tumačenje ovog poteza od strane Rusije, S.Koreje itd..
Što se Rusije tiče nju taj dio previše ne zanima jer su rekli da ukoliko u Siriju Amerika napravi još jedan incident sličan onom dobiće odgovor ... to što ostale države u tom regionu nisu bile dovoljno pametne da se osiguraju kao Sirija od agresija to je njihov problem ...
A sta S. Koreja sme da uradi? Da nisu prikljesteni izmedju Kine i Rusije davno bi ih izbombardovali da ne bi kamen na kamenu ostao, oni jos nose naoruzanje iz Korejskog rata (u kojem ih je Kina spasila), rakete su im u poredjenju sa SAD i Rusijom kao da se porede pracka i pistolj. Jedino sto imaju ljudstvo. A niko u dinastiji Dzong nije toliko poremecen da uradi ista konkretno osim praznih pretnji, vojska im sluzi samo kao licna garda da se kontrolise osiromasen i izolovan narod. Sto se tice Rusije, bice izmedju njih i SAD jos dosta igri i igrica ali prosla su vremena kada su vojne sile bezglavo ulazile u ratove, rat sa Rusijom znaci i unistenje civilizacije kakvu poznajemo i to Ameri ne bi nikada rizikovali, oni jos od Vijetnama ulaze u rat samo ako su sigurni da ce pobede. Naravno da bi ako mogu na sve ostale nacine gledali da oslabe Rusiju ali rat ne dolazi nikako u obzir. A i Rusi su jos kako oprezni i proracunati ali nakon sto su izgubili pola Evrope, predali Libiju, odrekli se Iraka i Afganistana ne smeju jos da izgube i Siriju. U odnosu na SAD mali je broj drzava u kojima Rusija ima vojne baze a Sirija im je kljucna u tom bliskoistocnom regionu.
A ova "majka svih bombi" je jos jedna Trumpova predstava za javnost u svom nastojanju da se predstavi kao cvrst lider. A posto je bomba bila u upotrebi jos 2003 moguce da su i morali da je bace gde bilo pa ajde u nekoj afganistanskoj zapizdini. Trump jeste neiskusan u politici i nepogodan za predsednika ali ni on nije toliki idiot da se ozbiljnije zameri Rusima. Moguce da oni igraju neke svoje igre u oba smera, da i Trump i Putin ispadnu kao neki alfa muzjaci pred svojim narodom, samo sto Trumpa mediji nikada nece prigrliti a Putinu je i tako svejedno.
Pa ja i kažem da im je mandat u Siriji da štite SAA kao regularnu armiju a kad bi objektivno gledali oni pod svojom ( makar većinskom osim Idliba i Rake koji su omanji ) kontrolom imaju svaki iole veći grad ... sad što je pustinja pod kontrolom Kurda i Isil-a a to je priličan dio teritorije je druga priča ali ono što će morat da osvoje ili se dogovore oko explatacije je prilično bogat plodnom zemljom region Idlib ...
Ne znam jeste li pročitali cijeli tekst koji sam linkovao (doduše ne znam šta da osjećam prema FOX-u) ali u njemu se navodi kako US sumnja da su Rusi pomagali Talibane. Slažem se da je ovo još jedna medijski ispraćeno pokazivanje ''velikog štapa'' ali poruka je usmjerena i prema Rusiji i prema S.K.
Što se tiče rata između Rusije i US, to nije naučna fantastika, ali ako se i bude vodio, vodiće su trećim državama i to isključivo konvencionalnim sredstvima.. Možda je nesposoban čika Donald, ali mislim da mu je dio administracije koji se tiče ministarstva odbrane vrlo sposoban.
Baš me zanima odgovor Putina ili njegova observacija na ovaj događaj.
Evo svi kažu da je ovo što je bombardovano u Afganistan uporište ISIL-a i tačno se zna dje su Talibani a što se njih tiče oni su imali i zvanične susrete sa predstavnicima Kine jer iako nisu zvanična vojska ( koje realno i nema u nekoj mjeri već su to sve misije stranih država medju kojima su naši vojnici ) teško se može ( ili vjerovatno danas može ) osporit da imaju kredibilitet obzirom da si ih naoružavali Ameri kad su napadali trupe SSSR prije 30 god ...
No, kakvi su komentari na reakciju Kine na američki napad na Siriju? Osuđujemo, ali i treba se usprotiviti svima koji koriste hemijsko oružje. Ni tamo ni vamo, ili to ima veze što je kineski predsjednik bio na Floridi u vrijeme napada?
Sent from my Motorola 8400
Pa takav stav da osudjuju napad na suverenu državu i da se treba suprostavim svima koji koriste hemijsko oružje ima i Asad jer po njihovoj verziji pobunjenici su ili koristili gas na sopstveni narod ili je to prouzrokovano tako što je pogodjeno neko skladište raketom ... što se toga tiče i jedni i drugi traže istragu dok samo US i UK tvrde da istraga nije potrebna već da se njima mora vjerovati na riječ kao u slučaju Iraka ...
http://www.vijesti.me/forum/je-li-ru...-sa-sad-933618
E sad, bila je kuknjava kako je Obama vrlo malo učinio na spoljnom planu i bila je kuknjava kod većine kako se Amerika povlači sa te funkcije ''globalne policije'', a sad opet ni ovakve (ajde da ne kažem da su ishitrene) reakcije čika Donalda opet ne valjaju.Quote:
Demonstracija globalnih ambicija Putinovog režima bila je moguća dok se tome nije ozbiljno protivila administracija Baracka Obame. Njegov odlazak ruska politička elita dočekala je aplauzom. Sada bi to svi željeli zaboraviti.
__________________________________________________ ____________
Jeste da se konkretno ne tiče Sirije, ali opet, sve je povezano:
http://www.vijesti.me/svijet/moguca-...uostrvo-933642
Ranije sam linkovao tekst koji se tiče razmještanja oko 150.000 Kineskih vojnika na granici sa S.Korejom, koje uglavnom čine rezervisti i medicinski timovi - znači ništa za napad/odbranu S.Koreje, nego čisto kao pomoć eventualnim izbjeglicama..
Ne znam, sam sukob je vrlo moguć i predpostavljam da će rezultirati u konvencionalnom napadu.. Kako u tekstu stoji, Kina očekuje napad ali poziva na diplomatsko rešenje - što je samo po sebi znak da se neće ni miješati previše u slučaju tog preventivnog napada.
Danas bila razmjena civila i vojnika u opkoljenim mjestima i pošto se to radi da autobusi u približno isto vrijeme napušte teritorije suprostavljenih strana ipak u dijelu koji kontrolišu moderna i umjerena opozicija je ubijeno 25 i nestalo 18 civila medju kojima je bilo i djece !!! Taman kad se pomislilo da će "životinja" Asad učiniti istu stvar on je zadržao konvoj i nedugo zatim obezbijedio da svi bez problema dodju do odredišta što nije ni malo jednostavna operacija kad se sve sagleda !!! Eh da , umalo da zaboravim , to je ista ona opozicija koja je u našem parlamentu dekretom dobila status legitimnih predstavnika vlasti u Siriji ...
Danas je bio užasan napad. Gledah neke slike, bukvalno pakao. Leševi beba i djece na sve strane. Ne zna se tačno ko je izveo napad ali ,,bijeli šljemovi" su izjavili da su odnjeli preko 100 leševa sa mjesta zločina.
Inače opozicija je sastavljena iz nekoliko organizacija. Ratuju zajedno ali samo jedna je umjerena, Slobodna sirijska vojska. Ostale su dzihadističke i označene kao terorističke organizacije kao na primjer Organizacija za oslobođenje Levanta (Tahrir al-Sham) i Islamski pokret slobodnih ljudi Levanta (Ahrar al-Sham)
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
5-6 godina su bili opkoljeni u 2 sela u sred Idliba, i konačno sklopljen neki sporazum da se evakuišu na teritoriju koju kontroliše SAA, i kad su se spakovali u autobuse "umjerena" opozicija ih je digla u vazduh, u pitanju su civili.
Evo i CNN prenosi da je preko 100 civila ubijeno
http://edition.cnn.com/2017/04/15/mi...tions-bombing/
Kao da njih interesuje to-njih zanima da postave tzv demokratsku vlast u Siriji koja ce da radi za njih,da uspostave kontrolu nad resursima te zemlje i da budu na korak blize od glavnog cilja a to je Iran sa budzetom od 100 milijardi dolara od koga zapadnim kolonijalistima idu bale na usta.
Sve drugo je mlacenje prazne slame.