Kakav je "hajp" vladao ovim stranicama i uopšte prije mjesec dva za vakcinacijom, slavila se buster ko rođendan maltene.
Printable View
Kakav je "hajp" vladao ovim stranicama i uopšte prije mjesec dva za vakcinacijom, slavila se buster ko rođendan maltene.
Koji period je potrebno da prođe od treće doze zna li se, bih da probam ovu rusku.
Nula
Zato sto se jos maltene nista sa sigurnoscu ne zna, sve mozda moze ali nista nije sigurno niti se moze provjeriti. Sta je vazilo juce danas ne vazi, danas moze da vazi sasvim suprotno ili kontradiktorno.
I pored toga, vecina ljudi odlucuje da vjeruje vecem i snaznijem autoritetu, i to je potpuno razumljivo jer to je ono sto ljudi i inace rade. Vremenom postane nova zbilja i normalnost.
A kolentivno vjerovanje se ne smije ugroziti pa suprotno misljenje postaje neprijateljsko. Poznato, ha?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b51edb1adc.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
Kapiram li ispravno, ti si sad za onaj zloglasni švedski model? :thinking:
Zna, 4 mjeseca nakon booster doze (prema izraelskoj med struci, iako premijer Bennett ohrabruje da se taj interval znatno skrati).
Ako je prošli booster bio mRNA, niko ti neće ispuniti tu želju.
Moj neki stav je da zakon treba postovati. Nisam se slagao sa odlukama koje je donosio NKT a odluke koje donosi sadasnje tijelo su, za moj pojam, gore od NKT-ovih. Gore, zato sto je i situacija bila (neka bude i ostala) daleko gora od one iz 2020. godine. Ovaj moj stav znaci da ukoliko se uvede vakcinacija kao obavezna - u nekom trenutku vakcinisacu se. Ukoliko na poslu bude uvedena obavezna vakcinacija - vakcinisacu se.
Mozda ovakav stav djeluje kontradiktorno, ali ipak smatram da se odredjeni zakoni moraju ispostovati, poput onog o izolaciji. S tim da se treba pobuniti protiv nebuloza koje forisraju Austalija i Austrija.
Naprotiv, slazemo se oko vakcinacije i njene eventualne obaveznosti. Ali stavovi koji se mijenjaju i koji se nakon nekog vremena derogiraju drugim stavovima i mjerama nikako ne doprinose povjerenju u procese upravljanja ovom krizom. Mislim da to dovodi do evidentnog razilazenja u pristupima ali i narativa da jedna grupa prijeti drugoj grupi. Zato bi mozda najbolje i bilo propisati obaveznu vakcinaciju samo sto ocigledno postoji neki razlog zasto se to ne desava ali ga mi ne uvidjamo.
Italija je uvela obaveznu vakcinaciju za stanovnistvo preko 50 godina starosti. Nedje sam i spominjao da bih se slozio sa takvim sistemom, mozda bih granicu povecao na 55 ili 60, mada opet bi ta cifr zavisila od zemlje do zemlje.
https://www.euronews.com/2022/01/06/...r-the-over-50s
Zasto kod nas to ne uvedu, niko ne zna.
pošto vakcine više nemaju skoro nikakve veze sa zaražavanjem i prenošenjem virusa samo treba uvesti da ko zaglavi bolnicu a nije vakcinisan snosi troškove liječenja uz prijetnju izvršiocem, dvojica kad iskukaju na TV kako su morali da prodaju auto da bi platili liječenje imao bi sjutra još 50.000 vakcinisanih
Zato što negdje u ustavu piše da ako je vakcina dokazano efikasna onda se može propisati kao obavezna što neke vakcine i jesu. Efikasnost vakcine za koronu je krajnje diskutabilna. Ja sam se vakcinisao kinezom u maju, sad sam zakačio koronu i prošao relativno lagano. Ko može sa sigurnošću da kaže da mi je lako palo zbog vakcine? Ko može da kaže da mi je lagano palo jer je takav soj? Ko može da kaže da mi je lagano palo jer imam jak imunitet? Je ne mogu tvrditi ništa od ovoga.
Sent from my 2109119DG using Tapatalk
Ne može da se uvede jer su takve odluke u trenutnim korona okolnostima na klimavim pravnim nogama.
U prilog tome ide i aktuelna definicija vakcine:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/2022...935cdc4e90.jpg
Zemlje koje su najavile, poput Austrije, će najvjerovatnije to i odložiti.
pa to se ne utvrđuje na pojedinačnom slučaju, ali od desetoro hospitalizovanih koji nisu primili vakcinu osmoro ne bi bilo hospitalizovano da jesu, otprilike
Polako, momci, neki su za obaveznu vakcinaciju, ali ne sebe?
Pominju li se u Ustavu baš vakcine?
Evo i zakon o zastiti stanovnistva od zaraznih bolesti koji daje eksplicitnu mogucnost da se uvede obavezna vakcina, naravno mora biti efektivna tj. djelotvorna:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...deccb62eb5.jpg
U vezi sa obaveznom vakcinacijom:
Sajid Javid, britanski ministar zdravstva, pitao je bolničko osoblje jedne bolnice šta misle o najavljenoj obavezi vakcinacije: VIDEO sa prevodom.
Vrijedi pogledati
To su bas radikalne mjere koje svakako kod nas ne mogu zazivjeti jer od plate jos uvijek odvajamo za zdravstveno osiguranje.
Vjerovatno hoce. Nego ovo je na konto price o obaveznoj vakcinaciji i da li bi mogli da uvedu to - spomenuh par putakroz forum = da mladji ne trebaju da se vakcinisu, ali stariji su kriticni i njima vakcinacija moze da pomogne u borbi sa virusom.
Nema garancije naravno, ali to je bio tvoj izbor, imao si razlog zasto si odabrao vakcinaciju.
Odje, cini mi se, svi podrzavaju vakcinaciju, a jedini ja za obaveznu, uz odredjene uslove.
Naravno da je bio samo moj izbor i po meni samo tako i treba da bude makar dok je stanje sa vakcinama ovakvo kakvo jeste.
Sent from my 2109119DG using Tapatalk
Preopterecenje zdravstvenog sistema bi se rijesilo u velikoj mjeri obaveznom vakcinacijom onih najkriticnijih. Uostalom, treba uzeti prosjek godista osoba kojima se zakomplikovala situacija - puka pretpostavka ali vjerujem da je uglavnom 50+ godiste tog naroda, sa izuzecima poput naseg Bugija, jer nije sve ravna linija.
Edit: pravilnije je "se moglo rijestiti u velikoj mjeri" - jer bas ne znam kako ce ovaj soj da utice na zdravstveni sistem.
Covjek iz videa govori potpuno logično. Od početka je nametnuta priča da antitijela stecena preboljenjem traju kratko, o njima se ne priča, ne analiziraju se. Procijenjena na 6 mjeseci i ćuti o tome.Bukvalno tabu tema.
Zavod je skoro iznio info da je oko 1% medju inficiranim onih koji su vec imali koronu. Ne pominju dal je neko umro od naknadnog zarazavanja .Ako bismo ih npr. izuzeli od ovih na danasnji dan 20ak hiljada , to bi bilo 200tinjak. A ne bi se niko obrtao na njih.
Zato,omikrona da se igramo.Za kolektivni imunitet.
S tim da omikron probija i prirodni imunitet. Ali zato što jeste dosta drugačiji od prethodnih sojeva, što nam ide na ruku.
Prije omikrona najbolji vid zašitite je bila preležana infekcija, tu ne smije biti nikakve dileme.
Nego se nigdje ne postavlja pitanje da li je bolje biti nevakcinisan ili vakcinisan prije 6 i više mjeseci? Da li vakcina u tom slučaju "smeta"?
Sent from my SM-G985F using Tapatalk
Na vijestima hrvatskog RTL-a doktorica iz njihovog stožera veli OVO.
Interesantno. [emoji4]
Već smo u 2022, a još uvijek se ne postavlja dovoljno pravih pitanja.
Mada, ruku na srce, pritisak je dosta popustio, nema više fact check-era da iskaču na svakom ćošku. Možda je to znak da se pandemiji stvarno bliži kraj.
Fektčekeri su na vanrednom apdejtu narativa, izgmizaće čim se omikron zvanično proglasi varijantom visokog rizika. To nažalost znači da se pandemiji nikako ne bliži kraj i da pravi pritisak tek dolazi, kako na nevakcinisane tako i na neažurirane. Tim slijedom očekujmo i de facto poništenje neposlušnima statusa građanina, prvo u perjanicama demokratije a potom i u ovim nedemokratskim pripizdinama. ;)
Mnogi su ti sad za takav model, a kad sam prije godinu ja pisao o tome da treba svi da se cuvaju kako misle da trebaju, sa maskama ako hoce i u more...onda su me odje napadali kako sam neodgovoran, kako se pravim pametniji od struke, sta sve ne... Sad i doktori predlazu takav model NEcuvanja od zaraze, nego svi kud koji mili moji.
Otvorite sve, dopustite sve, neka se vakcinise ko god hoce 3x dnevno, neka se nevakcinise onaj ko misli da mu to nije potrebno, masku nosite ako mislite da vam necemu sluzi...
koronavirusa je uvijek bilo i biće, možda neki opasniji soj ne dođe odmah iza omikrona ali dođe za 5,6 godina itd.
Minimalno sam čitao o korona virusima. Valjda ima 4 vrste korona virusa koji su karakteristični za ljude, ostali korona virusi obitavaju u životinjskom svijetu. Dosad su 3 od tih životinjskih korona virusa preskočili na ljude: SARS, MERS i sad SARS-CoV-2, odnosno današnji COVID19. Ko zna šta bi sve u budućnosti moglo da pređe sa životinja na čovjeka. Upravo zbog toga što je prenošenje sa životinje na čovjeka vrlo rijetko, postoje realne sumnje da se to nije desilo prirodno.
ja dnas procitah da ce u martu ili aprilu biti vakcine protiv omikrona?! Fajzerove :D
do tad će omikron proć bar kod nas, broj zaraženih i oporavljenih nam se skoro izjednačio već
Svako malo ćemo da se bockamo. Divota.
Ovo što si sada napisala nadražilo bi prije par godina jedan dio stanovništva [emoji1787]
Poslato sa kornjo komunikatora Z Fold 3
Sve dok su namijenjene za ljude, može koliko god kažu.
Samo nemojte slučajno za životinje nešto uzimati, daleko bilo.
Ima li vecih zivotinja od ljudi?
Nije sad to tema, bitno je samo razgraničiti jasno šta je za ljude a šta za životinje.
Postaviti jasnu granicu.
I onda ovoga za ljude konzumirati u što većim količinama i u raznim oblicima (vakcine, tablete), jer je to sve super za nas.
Women’s Periods May Be Late After Coronavirus Vaccination, Study Suggests
Shortly after coronavirus vaccines were rolled out about a year ago, women started reporting erratic menstrual cycles after receiving the shots.
Some said their periods were late. Others reported heavier bleeding than usual or painful bleeding. Some postmenopausal women who hadn’t had a period in years even said they had menstruated again.
A study published on Thursday found that women’s menstrual cycles did indeed change following vaccination against the coronavirus. The authors reported that women who were inoculated had slightly longer menstrual cycles after receiving the vaccine than those who were not vaccinated.
Ove gospođe nijesu čule za perimenopauzu izgleda
To su neke gospodje od 60+ godina pa se cude sto im kasni ili nema ciklusa, nista strasno.