Kakav mag. Sisao kao sin boziji medju tu olos. Dodirom takve moze da izlijeci.
Printable View
Neka je on dosao, eto da bude vidjen i kao da se aprda... i Fico obecao da ce policija ponekad obilaziti skole.
Imamo dovoljno policajaca da po jedan moze u svakoj skoli da radi.
Bilo bi manje dilera oko skola, manje nasilja, a i manje pedofila.
Ali tu nema para pa ajmo svu policiju na saobracaj.
Neka epcg postavi po 3-4 tabadžije po školi, ionako im je to preporuka bila za uglavljivanje u epcg.
Neđe prije sam rekao da nemam izbora osim da zaključim da je Dritan glup. Sad slobodno mogu da tvrdim i da je debil.
https://www.google.com/amp/s/www.nov...ska-kopenhagen
Doktori sa bliskog istoka pih
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Spajić nije uzeo kredit, nego je emitovao obveznice. Velika je razlika.
Za obveznice se plaća kamata, a glavnica će da se plati kad dospiju 2027. Pretpostavljam da ćemo do tada kao država sakupit 700 miliona u budžetu da to otplatimo. Naravno da nećemo.
Damjanović je uzeo kredit, sa varijabilnom kamatnom stopom, grejs periodom pola godine i polugodišnjim anuitetima. Ako sam dobro sračunao tamo neđe u septembar nakon sezone za ovu tranšu treba da se plati 4.5 miliona kamate, a onda u toku marta 2024 ide puni anuitet (i glavnica i kamata) 19,4 miliona, pa u septembar opet 19.4 miliona itako još dvije godine.
Sveukupno sa prozivijom za odobernje ovaj kredit će da košta osim 100 miliona glavnice 22.5 miliona. Ovo sve pod prtpostavkom da EURIBOR se neće mijenjati, a svi znamo da hoće nego se nadamo da su dogovorili neku klauzulu koja ih štiti od toga.
I to nije najgore - ovih 100 miliona će dominantno koristiti za plaćanje kratkoročnih državnih zapisa koje su uzeli u oktobru i novembru prošle godine na pola godine kod lokalnih banaka.
A zapisi su zjebana stvar - mora da se plati sve kad dospije. I naravno za plate javnog sektora.
Ovaj kredit je uzet za finansiranje budžetskog deficita, odnosno troškovi su bili veći nego prihodi. Prihodi nisu % podbacili u odnosu na prošlu godinu, ali su troškovi skočili jer je neko odlučio da poveća plate državnim službenicima po drugi put u 12 mjeseci. Sve to bez realnog uporišta odnosno stvorene nove vrijednosti.
Što je Spajić započeo programom Evropa sad - povećanje plata finansirano defiticitom tj ostatkom od 350 miliona od emisije obveznica i dodatnim zaduživanjem, to je 43 Vlada samo nastavila da radi.
Kamata je takva jer nam je rejting BBB minus. DPS zadužio do 80%, stigla i korona, apostoli su se morali zadužit minimum 400 za vraćanje sarih kredita, dodali još 350 za razvojne projekte i zaduženost izašla na preko 100%
Razvojni prjekat je bio Evropa sad, a kako nismo Japanci da imzišljamo nešto novo i stvaramo dodatu vrijednost pa da nam investitori vjeruju i finansiraju nas do 200% GPDa imamo to što imamo - kredite po kamati 9% i više.
Nema previše informacija o direktnoj ogodbi, ali bih prije rekao da niko drugi od banaka nije ni bio spreman da Damjanoviću da pare, već je bilo daj što daš. Ovo će ostati kao jedan od rijetkih primjera u praksi da se drćžava zadužuje skuplje nego pravna i fizička lica te iste države.
Vidim i da se dobar dio forumaša čudi na poteze Damjanovića i naziva ga neznalicom i slično. On je samo očajan, jer ne može da pliva u ovom što je zatekao, a lakše je bilo pričati sa govornice nego nešto sprovesti u djelo.
Inače priprema uvođenje zakona sa retroaktivnom primjenom pa je tako u najavi zakon o oporezivanju ekstra profita.
To će inače da stimuliše kompanije da generišu što veće profite, a što je najbitnije privući će strane investitore da dođu u CG jer im je investicija zagarantovana i zaštićna. (neće i nije naravno).
Inče na linku koji sam ostavio imate primjer kako će da se računa porez na esktra profit:
Pa onda slikoviti primjer:Quote:
obaveza solidarnog doprinosa uvodi se kao izuzetna i privremena mjera koja će se primjenjivati za 2023. i 2024. godinu. Obveznik solidarnog doprinosa je pravno lice definisano kao poreski obveznik na osnovu odredbi Zakona o porezu na dobit pravnih lica, koji je u godinama 2022. i 2023. ostvario prihode veće od 5.000.000,00 eura. Osnovicu solidarnog doprinosa za 2023. godinu i 2024. godinu, čini oporeziva dobit obveznika za 2022. godinu, odnosno 2023. godinu, utvrđena u poreskom bilansu u skladu sa odredbama Zakona o porezu na dobit pravnih lica umanjena za iznos uprosječene oporezive dobiti obveznika utvrđene u poreskim bilansima za 2018, 2019, 2020. i 2021. godinu, uvećane za 20%. Poreski period za koji se obračunava i plaća solidarni doprinos su kalendarska 2023. godina i 2024. godina. Stopa solidarnog doprinosa je proporcionalna i iznosi 33%. Obavezu utvrđuje i plaća obveznik podnošenjem prijave do 30. juna 2023. i 2024. godine.
Uvođenje ovog zakona na konkretnom primjeru generiše 26.400 eura dodatnog priliva u budžet.Quote:
Primjer:
(a) oporeziva dobit 2018 godina – 100.000 eura
(b) oporeziva dobit 2019 godina – 120.000 eura
(c) oporeziva dobit 2020 godina – 80.000 eura
(d) oporeziva dobit 2021 godina – 100.000 eura
(e) oporeziva dobit 2022 godina – 200.000 eura
(f) prosječna oporeziva dobit referentnog perioda: [(a) + (b) + (c) + (d)] : 4 = 100.000 eura
(g) osnovica solidarnog doprinosa za 2023. godinu: (e) – [(f) + 20%] = 80.000 eura
Poreski dug za 2023. godinu: (g) : 33% = 26.400 eura
Ovako na brzinu sam bacio pogled, od Crnogorskog Telekoma će dobiti nekih možda milion. Od Elektroprivrede 10.5 miliona. Naravno još uvijek nema rezultata za 2022 a kako je rok 31.3 za predaju bilansa ima dovoljno vremena da se koriguju bilansi i smanji dobit i plaćanje svede ne minimum.
Sjajan posao Damjanovića. Taman kao naknade za majke koji su podsjećam njegova kreacija.
Svakako nam aranžman sa MMFom ne gine, a 43ća Vlada se baš trudi da nekom ko dođe nakon njih ne ostavi ni promil šanse da nešto sredi.
Kad sam to pisao prije pola godine nije bilo baš popularno. Dobih svakakvih negativnih epiteta.
A evo izgleda sve potrefih. Nego dobro.
Može Crna Gora.
https://www.vijesti.me/vijesti/crna-...ten-na-slobodu
Koja smo mi banana drzava.
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
https://m.cdm.me/hronika/zekovic-pri...-da-se-oglasi/
sto se desilo ovo?
poznajuci karaktere sa tih nadmorskih visina vjerovatno dezurni Mangupi naleceli na vece mangupe... :)
Bio sam jednom prilikom na kopaoniku kad su njihovi ptj ili saj isto imali zimsku obuku.
Uglavnom spustili su se napaljeni na tucu u grad i mrstenje i bukanje put svakoga u lokal, ima li problema i ajmo napolje da ih rijesimo.
Srecom starjesina je brzo dosao i pocerao ih u smjestaj.
Sent from my phone
Mozda je prikladnije u temi Ekonomija Crne Gore ali je mene odusevila izjava
https://www.in4s.net/andrija-mandic-...iji-crne-gore/
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...bdb23b67b1.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ili Lopov
https://m.cdm.me/zabava/zanimljivost...e-prestrujnik/
Ovako se cuva jezik a ko kod nas ne daj boze sinhronizaciju filmova na crnogorski nema budzeta za sinhronizaciju crtanih, doslo je do toga da sjevernjacima je poštapalica Meen umjesto eneee
Malo realnosti o kojoj vam neće pričati oni koji su vam nekada pričali o tome...
Gorivo, mlijeko i meso u Crnoj Gori skuplje nego u Hrvatskoj
https://www.rtcg.me/vijesti/ekonomij...rvatskoj-.html
https://pbs.twimg.com/media/FrAZJ1dX...jpg&name=small
Sve je skupo moj mneonly. Javi mi se na pm da ti dam par fora kako mozes da se pobunis ostalo nam od prije dok si ti cuta kao zaliven. Sad te pozivam da se pridruzis da dignemo glas protiv svih.
Uh jesi vala, kad ti odeš na brod baš razmišlajš o tome. Tako da nema potrebe. Ja sam i tada i sada izjedna prozivao neznalice! I uvijek ću! A te tvoje fore ne vrijede ništa i neće promijeniti ništa. Kao ni moje pisanje, ali komentarišemo...
Nego i tada sam govorio derite ovce, možda bi valjalo da nastavimo i sada. Derite ovce jer će već noćas ovo da se zaboravi...
Nastavite da žmurite dok je lampa upaljena, a kada se lampa konačno ugasi neće više biti: samo ljeraksirano.
Otvorite oči!
Da se vrati DPS pa da vrate plate na 250 i penzije na 130 pa da vidis kako bi nam dobro bilo, no dovedose ove neznalice i pasa sve u krasni k.
A to sto Prijeki i jos neki idu na brod i po inostranstvu, ne idu sa velikom voljom ne boj se, no ne vide sebe u bulji nekog na vlasti, a ni da rade za 250 eura odje, a i ima nas koji nismo imali srece da nam djedovi ostave 100000 kvadrata pored mora da prodamo Rusima.
Ti rece prije nekoliko da imas vise od pola miliona u nekretninama na sebe, na forum ih sigurno nisi zaradio, jer ne vjerujem da toliko placaju piskaranje, ali s obzirom koliko branis depes sve je moguce. :)
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Od toga se ne živi... ;)
Da ode potrošačka korpa na 1500€ onda slobodno ako vam ne smeta i ako nemate šta protiv...
https://pbs.twimg.com/media/FrAZJ1eW...jpg&name=small
Kao što vidiš ja ne branim DPS, nego ti braniš PES. A mene zabolje i za PES i za DePeES.
https://www.dan.co.me/srbija/danas-2...indica-5166311
https://www.vijesti.me/kolumne/64741...rana-djindjica
Danas 20. godišnjica ubistva Zorana Đinđića
Predsjednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine
Onima koji su nalogodavci,a i ovima koji su ga ubili...zelim da crkavaju u najgorim mogucim mukama,ali ne danima,ne mjesecima,no godinama.
UNICEF suspendovao angažman sa Rambom Amadeusom
https://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/...amadeusom.html
UNICEF je do daljnjeg susprendovao angažman sa umjetnikom Antonijem Pušićem poznatijim kao Rambo Amadeus, nakon što ga je voditeljka i producentkinja emisije "Dnevnica" koja se emituje na Javnom servisu, Lejla Kašić, optužila za seksualno uznemiravanje.
Iz UNICEF-a su večeras reagovali i u saopštenju napisali da su upoznati sa navodima protiv Pušića.
"UNICEF ima politiku nulte tolerancije prema bilo kojem obliku seksualno neprimjerenog ponašanja, jer je ono u suprotnosti sa ključnim vrijednostima UNICEF-a", naveli su u saopštenju.
Pušić je bio angažovan kao UNICEF-ov ambasador dobre volje i učestvovao je u kampanji Medijska pismenost u Crnoj Gori.
Kašić je danas javno na društvenoj mreži Instagram optužila Antonija Pušića za seksualno uznemiravanje.
"Juče sam na snimanju epizode “Dnevnica” doživjela seksualno uznemiravanje od strane našeg gosta, velikog intelektualca, regionalno prepoznate i uticajne ličnosti, UNICEF-ovog ambasadora dobre volje Antonija Pušića, poznatijeg pod pseudonimom Rambo Amadeus", navela je Kašić u svojoj objavi.
Kašić navodi da je o cijelom slučaju obavjestila UNICEF te da će “biti obavješteni i nadležni organi”.
Kako je na svom profilu navela Kašić neprijatnost je doživjela u Herceg Novom, gdje je ekipa RTCG snimala epizodu emisije “Dnevnice” sa Rambom Amadeusom.
Kašić je u svojoj objavi na Instagramu napisala i da je “strašno, opasno, problematično što neko sklon devijantnom ponašanju kroz angažman u UNICEF-u ima pristup najranjivijim kategorijama društva.”
"To je nedopustivo. Naravno da sam nazvana ludačom i glupačom. Poslije verbalnog sukoba i završetka svega dobila sam poruku koja je bila samo još jedan pokušaj manipulacije, u kojoj govori da sam ja loše doživjela njegov utisak da možemo da budemo dobri drugari", napisala je Kašić.
Apelovala je na sve žene da ne ćute na seksualno uznemiravanje, kao i da se ne plaše onih koji žele da iskoriste svoj položaj moći.
"Malo kada sam se kao sinoć osjećala zbunjeno, nemoćno i nezaštićeno. A onda je preraslo u ljutnju i bijes. Na kraju gađenje i nervni slom. Šta treba da se desi da bismo se osjećale bezbjedno dok obavljamo svoje svakodnevne aktivnosti? Koliko posramljenih žrtava je potrebno da bi nam bilo jasno da opravdanje ne postoji? Do kad da slušamo šta je trebalo MI da uradimo? Do kad će muškarci misliti da poštuju žene, ako bi reagovali samo na uznemiravanje i nasilje nad njihovim ćerkama/sestrama/majkama? Dokle, dokle, dokle više?", napisala je Kašić.
Autor i urednik emisije "Dnevnica" Vladan Otašević, medijima je kazao da je neprijatno iznenađenjen ponašanjem Ramba Amadeusa i da osuđuje sve vrste socijalno devijantnih ponašanja, nevaspitanje i nepoštovanje.
- Na kraju snimanja smo svi iz ekipe saznali šta se desilo. Neprijatno sam iznenađen Rambovim ponašanjem. Takvi postupci ne priliče osobi njegovih godina i renomea. Razumijem koleginicu Lejlu i jako mi je žao što joj se to dogodilo. Osuđujem sve vrste socijalno devijantnih ponašanja, nevaspitanje i nepoštovanje. Posebno prema ženama. Svako treba da odgovara za svoje postupke, a javne ličnosti imaju posebnu javnu odgovornost", kazao je Otašević.
On je rekao da kao urednik i autor emisije koja je prepoznata kao crnogorski brend od značaja za javno dobro, ima obavezu da javno kaže da to što se dogodilo osuđuje i smatra da nijednoj ženi nešto slično ne smije da se dogodi.
"Nadam se da se i Rambo pokajao zbog svog postupka i za početak iskreno izvinio Lejli. Za dalje postoje institucije i sud javnosti", zaključio je Otašević.
Logicno bi bilo da je poslije prve uvrede prekinula snimanje i pozalila se uredniku. Znajuci Otasevica, sigurno bi reagovao kako treba. Pa i da mu je zavarila samarcinu poslije prvog "glupaco" nikakve stete. I ispratit ga pa i ako se emisija ne bi snimila. E sad, ova naknadna pamet mi je maloc udna....Posto se osjecala nemocna i nezasticena, meni to govori onda da njene kolege ama bas nije briga za nju kao koleginicu, u sto tesko mogu vjerovat, al ajd...
Ma klosari. Svi osudise niko da saceka da cojek da svoju verziju. Izmedju ostalog se ona i njena familija sokirase a danas izbacaju ovo. Kako okarakterisat ovo ako je "glupaco" seksualno uznemiravanje.
https://i.postimg.cc/14FCPtfT/fb-img-1678656670527.jpg