Da. 4 kirije dodju. Jeste dosta ali je covjek makar miran od nekih stresova kasnije i cuda a i nije da si bacio pare, platio si unaprijed 3 mjeseca ali si se koliko toliko zastitio.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Printable View
Jeste OK ko ima para cak mu i odgovara sto ti kazes ali ko nema tesko da mu se svidja ova opcija. Ovakva opcija je najnomarnija npr u Barseloni, prijateljica zivjela tamo 8 godina (znaci ima i 10-12 godina od tada) i kada mi je rekla bio mi je sok. Eto ga sada kod nas, mada mislim da je i uBeoradu ovo normalna pojava.
Ja ovo opet pricam da naglasim za strance.
4 kirije za nase ljude je vjerovatno nemoguca misija, ali oni dodju sa lovom, 4 kirije ne osjete.
Inace kad smo kod Bg-a mozda ce Niksicani znat' o kome je rijec. Ima momak iz Niksica koji je u Bg dosao kao student i poceo rentom da se bavi, sad drzi preko 100 stanova u Bg, agencija Belano, ozbiljna firma. :) Uvijek kad idem u Bg kod njih uzimam stan.
Ozbiljne pare covjek napravio. :)
[mention]GaD [/mention] I zaboravih da naznacim da jedna od ove 3 kirije ide agenciji. :) Svakako ne preporucujem izdavanje strancima sem preko agencije jer ti odgovaraju za sve zivo. Ta jedna kirija ne znaci puno a donosi mnogo. Bukvalno nemas kontakta sa krajnjim korisnikom, svaki problem ti regulisu oni.
U PG ide isto prva kirija, mada agencija za nista ne odgovara...To je vise da "preplasi" podstanara, kao potpisao ugovor. Znas li sta ti kaze agencija, "mozes na sud da rijesis", da ga vodim na sud sto mi je slomio TV od 400 eur, nema smisla.
Istina. Zato depozit u dzep i kad izadju se pocastit skupljim. :)
Mi smo male mace sto rade Ukrajinci i Rusi. Da vidis kako oni izdaju svojima i kako pomazu svoje po primorju. Hahahaahaha. Ima na fejs par stranica. Te cijene su nerealne. I opet tvrdim da su i oni jedan od faktora skoka.
Jer ako je dosao Ukrajinac u Cg i kupio 6 stanova u jednu zgradu i izdaje jednosobne po 1000€ a garsonjere po 500/600 na godinu a sto ne bi nas covjek onda ? Pa nisu nasi ljudi gubavi na pare. :)
Kako su odvratno bahati..
Opet se vracamo na jednu stvar koju sam spominjao ranije, ima povljnih stanova u Niksicu, Mojkovcu, Beranama, Plavu, Danilovgradu, Spuzu, Gusinju, Rozajama. Niko nece tamo, svi bi da NE RADE (pricam za ove Ruse i Ukrajince) i baskare se po primorju ili Podgorici.
Za nase ljude je lose ali opet ima opcija, ne mozemo svi u City kvart i centar. Isto tako mozda se desi ovo sto pricaju neki "da pukne balon" pa ce mozda pasti cijene. Uglavnom trziste je neumoljivo i ne pita imas li ili nemas. Niko ne pita nekoga sto izdaje stan je li mu skocila varijabilna kamata.
Tako je. Sto ne skoci renta u Nk, Dg itd ?
Zato sto braca napacena i pobegulje od rata i drzavnih udara ( Rusi, Ukrajinci i Turci ) oce na more i u glavni grad bogme.
U nk je cijena dobrih stana već odavno preko 1000e.
Kašem dobrog na dobroj lokaciji.
Inače ima i za 600e
Poslato sa kompaktne pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
Ja placam. Ako je kirija za godinu dana recimo 2000 eura, porez se
placa na 70% te sume, 1400 eura je osnovica, porez je 15%, placas
1400*0.15=210 eura. Osnovicu 1400 eura mozes dodatno da smanjis ako
imas dokumentovane troskove za izdavanje. Recimo platio si te godine
Agenciji jednu kiriju 200 eura, agencija ti izda racun, to je tvoj trosak
koji je nastao u vezi sa izdavanjem stana, dokumentovan je, i osnovica
ti je 1400-200=1200 eura, a porez 1200*0.15=180 eura.
Ne znam gdje sam čuo ali čini mi se da je neki ukrajinac ili rus u izgradnji kupio sprat ili dva u Central Pointu.
Ja zvah nedavno da pitam za cijenu u izgradnji, 1800€ ni centa ispod. Parking mjesta su sad 12k a bili su 10k. Da smo znali kuda ovo vodi pa da se kupilo i preprodalo ozbiljan keš bi se zaradio.
Što se tiče balona, dešavaju se neke promjene u Americi i Evropi, poskupljale su kamate pa su krenule cijene nekretnina ka dolje. Dosta ljudi je vratilo auta npr. jer ne mogu da plaćaju obaveze. Pa su i polovna auta na najvećem minimumu u posljednjih godinu dana. Dosta je otkaza palo u posljednjih mjesec dana u Americi. Samo u ITu je oko 100k dobilo otkaz.
Međutim,mislim da se pad cijena ovog puta kod nas neće preliti jer je specifična situacija.
Prvo, izgradnja je mnogo skuplja nego prije dvije tri godine. Materijal skočio, ruke skočile.
Drugo, masu stanova su kupili ukrajinci, rusi i turci. A situacija sa ratom tamo se izgleda neće rješavati skorije.
Treće, rast plata pa su ljudi kreditno sposobniji. Jeste da su ti krediti skuplji ali su ljudi kreditni sposobniji.
Ja sam mlad i srećom ne pamtim inflacije kao što su moji roditelji gledali, ali definitivno je čudno vrijeme.
Za ljude koji ne rješavaju stambeno pitanje, ja se sad ne bih zaletio da kupujem stan. Mislim da je veća vjerovatnoća da će ove cijene ostati nego da će dalje rasti u narednom periodu. Treba sačekat još jedno godinu, godinu i po.
Za ljude koji rješavaju stambeno pitanje, moj stav je bolje plaćat i skup kredit ali riješit tu stvar. Pa se kredit može zamijeniti povoljnijim kad bude situacija bolja. Ponovo je kamata manja nego mjesečni zakup a sloboda je mnogo veća.
Nije to dasho forma nego stavka u ugovoru o zakupu da godisnji porez na dobit fizickog lica ( ovdje zakuppdavca) placa zakupac.
Nije forma. Stavka u ugovoru.
Do koje se i dolazi jer oni bez toga ugovora ne mogu da dobiju prebivaliste.
A prebivaliste ce dobit' jedino preko ugovora ovjerenog kod notara.
A ugovor ovjeren kod notara automatski dize porez.
I tako lancana reakcija ...
Mogu na izjavu, koja se sve više koristi od kada je porez 15%
Izjava stanodavca o stanovanju na toj adresi vjerovatno?
Sent from my RMX2202 using Tapatalk
Tako je, ne napisah kompletno, brzam.
Glat ti to u Budvu odbijaju. Ali ono lagano. To je bila fora na pocetak koja je prosla pojedincima zbog poznanstava nekih, inace to odbijaju kao od sale.
Prije 15 dana mi to nudlili u Pg kao opciju, kažu postala praksa...
to nije moguce. stranac boraviste ne moze dobiti samo na osnovu zakupa.
drugo, te izjave jedino ako neko koristi da izbjegne placanje poreza i prireza. cus das izjavu da neko dzabe zivi kod tebe.
Viza za duži boravak (viza D) može se izdati ako stranac posjeduje garantno, odnosno pozivno pismo fizičkog ili pravnog lica ili drugi dokaz da će to fizičko ili pravno lice snositi troškove njegovog boravka u Crnoj Gori, uključujući i troškove smještaja i izdržavanja, kao i troškove napuštanja Crne Gore.
Mi u zgradi imamo stan koji je u katastru zaveden kao "VLASNIK: NEPOZNAT". Nemamo sta dalje da idemo od toga.
Ugovor o zakupu ili "snosenju troskova izdrzavanja/smjestaja kod nekoga iz CG" je preduslov za sve ostalo, ne mogu bez toga ni biti zaposleni (ako vec igramo na kartu da na tu osnovu dobijaju boravak). I da, ima ljudi koji daju izjavu da osoba XYZ zivi kod tebe i da ce da snose troskove, sta vise, neki su uzeli i solidnu lovu radi toga. Balkan, sta da se radi. :)
Prije 20 dana iliti 31.10.2022 bila je AKCIJA 1499€ m˛
Trenutno danas slikano AKCIJA 1599€ m˛
https://i.postimg.cc/HYPMK9dP/20221124-173853.jpg
Dzabe
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
Iskreno, da je 1000€ razmislio bih dobro na onoj lokaciji (Bulevar ispred, šine iza)
https://i.postimg.cc/c0d9H5xD/Screen...-Instagram.png
Zagorič - 2159€ m˛
Zna li ko koliko se krece kvadrat u centar Pg ?
Tacnije, ulica Marka Miljanova, od bivse kino kulture pravo put Gorice, pa ona zgrada na semafore, sa desne strane.
U Momišiće blizu Vezirovog 1650€ m˛ u izgradnji. Kad se završi ide na 2000€ +
https://i.postimg.cc/RmybZ769/Screen...-Instagram.png
Prije bi dao pare ovdje nego kod krivog mosta u one dvije zgrade tik uz ništa manje prometniju ulicu, u kojima je kvadrat 1950 i 2400... Za te pare garantujem da neće biti kvalitet ničega, pa ni betona u rangu bemaxa
Inače, kako nerijetko prođem pored Kipsovih zgrada kod Central Pointa, uh ne bi se bunio da imam stan u onim zgradama
Proda moj prvi komsija (a da nijesam ni znao da prodaje, jer bih ga odma uzeo) stan oko75kv za 36000!!! u centar grada, aaaaaaa... Bilo je da se gletuje, kreci, podovi i kupatilo se se renovira, ali brate dzabe dzabe. 3 balkona, ostava, dvije sobe, u ovo vrijeme poklon. Kakava je steta kad cojek nema info
Evo imat' cu i ja brzo jedan u centar samo da se uknjizi u katastar na mene.
58kv + 6 kv terasa - 64 000€.
Marka Miljanova 20, prvi sprat, pored one prodaavnice ribolovacke opreme.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...01502d698d.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...970ceddac5.jpg
Na cosak. Prvi sprat.
Ne znam kakvo je stanje, nisam ga ulazio jos u njega, ali zive ljudi, ne bi trebalo da je los. [emoji23]
Mislim da je na ove cijene u kakvom god da je stanju za 1000€ za kvadrat u centar ok. [emoji23]