u samom naslovu imaš
— but not for long
Printable View
Pa nema nista smisla i u tome i jeste problem. Jedno je ocigledno, definitivno pomazu u ublazivanju simptoma, koliko-toliko i to je samo po sebi ok ali nije razlog da se svijet lagano dijeli na one sa pravima i one bez prava. Pogotovo nije razlog za dijeljenje svijeta u dvije grupe kada se jos nisu ni usaglasili koje vakcine odgovaraju, koje ne odgovaraju, te tako imamo nebulozne situacije kao sto je cinjenica da u HR mozemo uci sa potvrdom o vakcinaciji iako smo primili Sinofarm, dok vec u Njemacku ne mozemo, kao i situaciju da vakcinisani mogu lagano da "izbjegnu" izolaciju iako su u kontaktu sa pozitivnim, dok nevakcinisani ne mogu (logicno da ne mogu, al' isto tako bi trebalo biti i za vakcinisane).
O ugovorima pojedinih proizvodjaca vakcina ne treba ni pricati, te teme se vec uvelike potezu po EU i postavlja se pitanje kako jedna ili dvije korporacije mogu da budu "jace" od cijele EU. No, nebitno, kad-tad ce sve to da izadje na vidjelo, nadajmo se samo da do tada ovo *ranje zavrsi al' kako je krenulo nece, sa vakcinom ili bez nje (dovoljno je pogledati charts za veci dio sjeverne hemisfere i vidjeti sta nam se sprema ove zime).
---
Nama ljudi umiru prvenstveno radi nestrucnosti i nemarnosti nadleznih, dzabe vakcine i sve ostalo, dovoljno je pogledati brojeve i uporediti ih sa proslom godinom i sve je jasno kao dan. Dal' bi veci procenat vakcinisanih smanjio i broj preminulih? Definitivno da, al' bi i dalje bili u gadnom problemu i to je najgore od svega.
U Norvesku ukinute sve zabrane. Pretpistavljam da je preko 80% stanovnistva vakcinisano.
U Holandiji ponovo mjere zbog novog skoka, nivo 84% od svih 18+, postavih link ranije.
U Norveskoj suprotno, ko bi znao sta je razlog za takve oscilacije u iskustvima.
Obzirom na to, kad se racuna da se stice imunitet krda, na koliko je to procijenila Norveska, zna li iko?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sve u svemu najviše me nervir sto se u opšte dovodi u pitanje da vakcinisanje nije dobro. Na žalost do toga su doveli bas ti koji furaju vakcine (države i prizvodjaci).
To je neko opšte dobro i ne vidim jedan jedini razlog da se kriju informacije. Treba njih zakonski obavezati da ne mogu da prodaju ni jedna lijek ako nor vakcine nisu transparente. Zašto ne okrenemo priču?
Zašto osoba koja nien vakcinisana ne može nedje da udje, koja je razlika izmedju mene i nje?
Opet ponavljam, vakcinisan sam i mišljenja sam da vakcine trebaju da se prime ali opet je diskriminacija je diskriminacija.
Šta ako sjutra bude nekome palo na pamet da moramo svi da nešto nosimo/primimo sto npr nećemo?
Ne može da prodje prica “a to se ne može desiti” posto se npr nama desilo da majke sa 3 djece mogu da prime neka primanja, a majka jednog, dvoje ne dobijaju ništa. Zašto njaka sa 8 djece ne doboja duplo više.
To mi je druga diskriminacija koja mi pada na pamet.
Izvinjavam se skrenib sa teme.
Ps.
Evo je opet temp 37.4.
Da li ima ljudi koji su imali koronu, nakon toga se vakcinisali i poslije svega ponovo zarazili koronom ?
Citam da ljudi koji su imali koronu, pa se vakcinisali su zasticeni tipa 98%, pa reko da ne znate nekoga ko je bio u ovih 2%.
Moram od početka.Ona radi u firmi(većina ih je visokoškolaca elektro struke) gdje preovladava antivax lobi,preciznije, u početku je to bio anticovid lobi(korona ne postoji),posle su postali zapadnacivilizacijaprotivslovena lobi,posle su se neki(pragmatičniji) vakcinisali(kao morali su da bi putovali,išli u Institut Igalo...) a sad su antifarmaceutski lobi(oće zapad da nas obespari tako što ćemo trošiti pare na ljekove za liječenje).Davno su mi njene kolege objašnjavale raznorazne mistične teorije o Tesli.
Takođe,žena mi je po prirodi tvrdoglava,da ne rečem kontraš.Ja joj još(već je 18.dan na antibiotskoj+urbazon terapiji) nisam spočitavao da je MOŽDA bilo bolje da se vakcinisala,ali okolina jeste i već je nastupio kontraefekat...još je više protiv vakcine.
Plašim se trenutka ako taj lobi sa posla evoluira u vax lobi da će mene,đecu i komšiluk lično ona vakcinisati svaka 2 mjeseca.Metodom "prekokoljena".Takva je[emoji23].
Rezime svega,a već sam to pisao:
I ja(vakcinisani) i ona(nevakcinisana) se u virusologiju,farmakologiju,imunologiju...razumijem o ka Marica u krivi .....
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Bio kod pulmologa, sve čisto, ispipkao mi cijelu glavu, boli li ovo, boli li ono. Preslusoa srce i pluća.
“Sve školski” kaže, takodje da se ne opustam i da nastavim sa vitaminima o uključio antibiotik. Kao ne bih da je obična neka upala ali posto se radi o covid-u ne želimo da rizikujemo.
Da nisi bio kod dr Milačić u Moj lab?
Pitam zbog izraza "školski".Tako je rekla i mojoj ženi za nalaze,koji su se stvarno vratili svi u normalu posle 10 dana(full) terapije.Odlična doktorica.Isto se pripazi prvih 10-tak dana.Pod pripazi,mislim da se ponašaš kao da si bolestan(čajevi u velikim količinama,supice,mirovanje...) iako se osjećaš super i kao da je sve prošlo.
Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk
Mislim da ni u jednom trenutku ni za jednu vakcinu nije pominjan taj procenat zaštite. Fajzer je bio blizu, ali prije pojave novih sojeva. Sinofarm je bio na 85-88%, ali opet prije pojave novih sojeva. Kasnije se za Sinofarm pričalo da joj je efikasnost svega oko 50% za ljude starije od 65 godina, ali ne mogu da se sjetim da li se to odnosi na period poslije pojave novih sojeva. Mislim da je poslije. Istraživači tvrde da će biti u stanju da prilagode postojeće vakcine u relativno kratkom roku kako bi bile efikasne protiv potencijalnih novih sojeva.
Necu da ulazim previse u procente koji se pominju ali mi se cini da mnogi ne shvataju osnovno, kada se pominje procenat zastite ne prica se o apsolutnom procentu, vec relativnom, te samim tim je razlika nebo i zemlja. Samim tim bi se trebalo postaviti samo par pitanja...
1. Zasto se vakcinisemo sa vakcinama koje trenutno pruzaju mizernu zastitu protiv "novih sojeva" uzevsi u obzir, po vrh svega, da se radi o relativnim procentima zastite a ne apsolutnim.
2. Ne vidim nesto da je iti jedna vakcina modifikovana da bi se borila protiv "novih sojeva". Zasto?
PS
Kada su vakcine stavljene u "upromet" svi "NOVI SOJEVI" o kojima se "masovno prica" su vec postojali. Ako cemo o cuvenom delta soju, evo vise informacija ovdje (mislim da sherujem ovaj sajt po ko zna koji put od Aprila 2020.) > https://nextstrain.org/community/ban...is/COVID-India .
Samo sam naveo informacije iz vremena kad su vakcine tek nastale, nijesam tvrdio da su ti procenti ikad bili tačni niti to mogu da znam. Novih sojeva jeste bilo, ali su vakcine bile već spremne ili skoro spremne. Do delte nije bilo ne znam kakvih razlika u sojevima. Pretpostavljam da je lakše prilagoditi postojeću vakcinu jer je proces izrade sa svim elementima već razrađen. Jedan od razloga zbog kojih je vakcina razvijena za samo godinu i kusur jeste taj što su korišćene tehnologije i saznanja iz zadnjih 30 godina, do kojih se došlo kroz borbu sa ebolom. Nije se počelo od nule.
Ne mora sutra sistem da uvodi ništa novo, jer ono što je juče uvedeno i čemu ste olako dali legitimitet, danas je poprimilo obrise zvijeri čiju moć ćeš tek osjetiti. U prvom redu, covid propusnice ili preciznije - green pass - tj. pasoš za zeleno doba. Koliko si danas puta čuo, vidio, pročitao neku info o klimi? Jesu li sve vijesti bile apokaliptične i pozivi na hitno djelovanje? Tragom toga, kako ti se sviđa ideja da se tvoj pristup dobrima, robama, uslugama.... osim vakcinalnim statusom ubuduće odobrava / mjeri i tvojim karbonskim otiskom (mjera tvog uticaja na životnu sredinu i klimatske promjene) odnosno koliko ti se sviđa stvarnost u kojoj sistem proširuje ideju kontrole (digitalni ID) na sve aspekte tvog života i u konačnom dovede do a la kineskog social credita?
Osobe ažurirane na nove narative i definicije ne shvataju svrhu tvog pitanja niti razumiju izraz tvoje zabrinutosti. Pojam diskriminacije je redefinisan, a ljuska prava imaju ograničen vijek trajanja (produžavanje na polugodišnjem nivou).
Poenta je u tome da su nevakcinisani glavni izvor sirenja zaraze. Sto je vise nevakcinisanih to je i virus u vecoj mjeri van kontrole. Meni je drago sto JOS UVIJEK nisi zakacio koronu, ali nemoj da mislis da ce tako ostati. Podaci o vakcinama su davno trebali da te osvijeste da se vakcinises, umjesto sto se kockas sa sopstvenim zivotom i racunas na to da bas tebe nece tesko pogoditi kad se budes zarazio. Mnogi su tako mislili. Nije smrt jedini nezeljeni ishod. Korona moze trajno da ti osteti zdravlje. Zasto rizikujes bez potrebe kad imas besplatan nacin da sebi maltene osiguras laksu klinicku sliku?
koronu sam imao u oktobru prošle godine, antitijela kontrolisao u martu i krajem avgusta i opet ću za jedno mjesec dana, u međuvremenu imao nekih par običnih prehlada (u martu i septembru, svojom krivicom) koje su mi teže pale od te korone, moraš malo dublje da "zaroniš" u način funkcionisanja vakcina i generalno imuniteta organizma da bi svhatio zašto stvari nisu baš crnobijele kako ti misliš da jesu, kačio sam sa sajta britanske vlade link gdje se vidi da nevakcinisani koji preleže virus imaju postojaniji imunitet od vakcinisanih koji preleže, baš iz razloga što vakcina sprečava potpunu imunu reakciju organizma odnosno organizam stekne samo djelimični imunitet (jedna malo glupava analogija, ako svoje dijete držiš u staklenom zvonu i ne daš mu da se igra sa ostalom djecom da ne bi palo i povrijedilo se smanjićeš šansu da mu se nešto desi ali će zato kasnije biti prilično nesposobno za život)
evo oca nagovorismo da se vakciniše kome su AT opala prilično, trebao je kineza ali uzeo je Pfizer(iako bi svaka reakcija za njega mogla da bude vrlo nezgodna) jer nisam ja pošao sa njim već prijatelj iz kafane, evo srećom 2 dana samo neka blaga malaksalost
Zdravko, til li si?!
Posto imamo razlicita iskustva po drzavama (Norveska ukida mjere, Holandija uvodi ponovo a preko 84% punoljetnih vakcinisanih, Izrael isto u nekakvim problemima i slicno) i ocigledno ne vazi princip jedne teorije za sve drzave (zavisi i od zdravstvenih sistema i odlika ponasanja odredjenih zajednica), postoje ki neki uporedivi zvanicni podaci na nivou Crne Gore o tome koliko vakcinisanih je oporavljeno, koliko je vakcinisanih na lijecenju, kojim vakcinama, da li je registrovano i koliko smrtnih slucajeva i slicni podaci kako bi se gradjanima Crne Gore priblizila mogucnost orijentacije i konacnog odlucivanja.
Ovakvi naslovi i oprecni podaci o iskustvima drugih sistema djeluju nekonzistentno i uvode dodatnu zabunu u pogledu odlucivanja.
Mislim, razumijem ja neke od vas koji barataju obimnim rezultatima na stranim jezicima i uporednim podacima sa puno grafikona ali imate li vi podatke sta se zaista desava ovdje, u Crnoj Gori - toliko i toliko primilo tu, ovu drugu toliko, od ove registrovana zaraza u toliko, procenat, u bolnici se lijecilo toliko, najmanje od ove, najvise od ove, pa i poneki grafikon uporedni da se ubaci, zasto da ne, i slicna pitanja koja pretpostavljam spadaju u epidemiolosko istrazivanje. Jer oostavljaju ova pitanja prilikom lijecenja svakako pa ne vidim razlog zasto makar i preliminarni podaci ne bi bili dostupni pa da ljudi ako imaju sumnje mozda ucvrste neke stavove.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Nigjde nisam ni rekao da tvrdis kako su procenti tacni/netacni, vec naveo na cinjenicno stanje koje mnogi propustaju, radi se o relativnim procentima a ne o apsolutnim. Kladim se da ni 90% populacije nije svjesno ovog malog detalja, jer da jeste ne bi kao vakcinisani trckarali naokolo bez potrebe za izolacijom (iako su imali kontakt sa zarazenima) sa simptomima bivajuci ubijedjeni da je "samo gripa" i da "pravila ne vaze za njih jer su prakticno imuni". Ovo je sve vise i vise prisutno kod nas btw.
Opet zvucis isprepadano.
nego, ima li vakcinisanih koji su to zavrsili prije 5-6 mjeseci a razmisljaju o novoj dozi takozvanim busterima, koja je procedura? Moram izguglati, mislim da ni u svijetu nije definisano vec je moguce pronaci podatke da su vakcine efikasne 6 mjeseci.
sta dalje?
Moze li treca da se bira ili mora biti Pfizerova...?
Mislim da ne smije da se mijesa, ako su prve dvije bile fajzer onda fajzer…ali koliko shvatih trecu dozu selektivno davaju samo starijim osobama (za sad), vjerovatno ce moci i ostali vremenom ali ne postoji istrazivanje koliko bi se vremenski produzila ‘zastita’, sve je tako novo i neispitano, ako znam sto je primih… :D
Ne, covjek je maja v2
Mistican i neznaven
Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk
Ne, rekao sam da su me pitali koju cu a ja trazio Modernu, pa te nema ali ima fajzer, jos nesto i Sputnjik za koju se pravi rezervacija. Nakon cega sam rekao da cu fajzer, doktor je prokomentarisao da je to samo ime, u smislu da je nebitno koja je koja vakcina.
nisam gledao sta su mi dali mada teoretski postoji sansa da pogrijese prilikom davanja vakcine kao sto postoji sansa da su vakcine ostecene zbog nepravilnog skladistenja.
svakako je bilo nekih radova jer su mi se misici grcili sinoc a danas sam kao nakon pijanstva, mozda imam blagu temperaturu, ne znam.
Pfizer prakticno svugdje daju kao trecu dozu i "OK je da se mijesa" (oficijalna prica, ne ulazim u to jel' ok ili nije), dok za one koji su primili Pfizer nije ok da prime neku drugu vakcinu kao trecu. Logicno? Il' mozda nije? :)
Kod nas, oficijalno, moze da se primi bilo koja vakcina kao treca doza ukoliko je ta vakcina primljena ranije, a pfizer moze da se primi kao treca doza nezavisno sa cime je osoba vakcinisana u slucaju prve dvije doze. Pfizer se preporucuje kao treca doza za starije od 60 god. (ako se ne varam) nezavisno koju vakcinu su primili ranije.
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/...cid=mm7044e1_wQuote:
Among COVID-19–like illness hospitalizations among adults aged ≥18 years whose previous infection or vaccination occurred 90–179 days earlier, the adjusted odds of laboratory-confirmed COVID-19 among unvaccinated adults with previous SARS-CoV-2 infection were 5.49-fold higher than the odds among fully vaccinated recipients of an mRNA COVID-19 vaccine who had no previous documented infection (95% confidence interval = 2.75–10.99).
Čitam vijest da je Zrenjaninska biskupija donijela odluku da službu od sada mogu služiti samo vakcinisani sveštenici. Nadaju se da će time da povećaju savjest oko vakcine i da je to u skladu sa Hristom ,,ljubi bližnjeg svog".
Sent from my moto e5 using Tapatalk
Postaje pateticno koliko si smijesan, do tih granica ides da ces naci bilo sta, procitati PRVI pasus i ako odgovara onome sto propagiras zapljunuti na forum kao dokaz da si u pravu.
Samo cu ti dva pasusa da uokvirim ispod a ti pokusaj da shvatis i izvuces zakljucak.
Quote:
During January 1–September 2, 2021, a total of 201,269 hospitalizations for COVID-19–like illness were identified; 139,655 (69.4%) patients were hospitalized after COVID-19 vaccines were generally available to persons in their age group within their geographic region. Molecular testing for SARS-CoV-2 was performed for 94,264 (67.5%) patients with COVID-19–like illness hospitalizations. Among these patients, 7,348 (7.8%) had at least one other SARS-CoV-2 test result ≥14 days before hospitalization and met criteria for either of the two exposure categories: 1,020 hospitalizations were among previously infected and unvaccinated persons, and 6,328 were among fully vaccinated and previously uninfected patients (Table 1).
Laboratory-confirmed SARS-CoV-2 infection was identified among 324 (5.1%) of 6,328 fully vaccinated persons and among 89 of 1,020 (8.7%) unvaccinated, previously infected persons. A higher proportion of previously infected than vaccinated patients were aged 18–49 years (31% versus 9%), Black (10% versus 7%), and Hispanic (19% versus 12%).
Znaci uzeo si "istrazivanje" koje je uporedilo koliko je pozitivnih bilo medju ljudima koji su se vec nasli u bolnici (sa COVID like simptomima) a da su bili vakcinisani, ili ranije COVID19 pozitivni kao relevantnim da dokazes kako je VECA vjerovatnoca da se neko zarazi sa COVID19 ponovo iako ga je prelezano, nego neko ko je vakcinisan?
Smijesan si druze, al' u potpunosti. Imam jednu osobnu na ignore listi na ovom forumu ali ovakve neboluzoe poput tvojih ce me izgleda natjerati da je dopunim.
Ne kapiras i dalje. Kad pricamo o nevakcinisanima koji nisu imali koronu, prvo moramo da pricamo o ljudima koji nisu bolovali koronu jer za njih postoji daleko veci rizik od razvijanja tezeg oblika korone koji moze da se zavrsi smrtnim ishodom ili trajnim ostecenjem organizma. Vakcinisani ljudi koji nisu imali koronu su u mnogo boljoj poziciji. Apsolutno je iracionalno razmisljati o tome da li prelezana korona pruza bolju zastitu od vakcinacije ako ne mozes da znas da li ces prezivjeti infekciju ili koliku stetu ce da izazove. Vec su neki pricali o slucajevima dijabetesa poslije korone, a da ne pricamo o krvnim ugruscima, slogovima, srcanim napadaima, ostecenju stitne zlijezde itd.
Isto tako nevakcinisani koji su prelezali koronu nemaju sta da izgube vakcinacijom. Ne radi se samo o tebi nego i o drugim ljudima. Ako vakcinacija ljudi koji su prelezali koronu dovodi do toga da te osobe imaju manju sansu za reinfekciju, onda bi trebalo zbog ostalih ljudi da se vakcinisu jer na taj nacin doprinose sprjecavanju sirenja virusa. Valjda je neki cilj i zelja svih da se posljedice ove pandemije otklone.