Негдје сам прочитао да је ове године предвиђено да се једна од фрегата припреми за упућивање у међународну мисију.
Printable View
Pa mislim da ce najvjerovatnije biti to nadzor izmedje afrike i evrope,somalija je nekako daleko.
Nalećeh na ovu ,,Strategiju Odbrane Crne Gore 2015-2030'' koju je pravila ,,Alternativa Crne Gore'' (oni smatraju da je greška članstvo u NATO) đe predlažu ovakav sastav vojske
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...173642527c.jpg
Pri tom kažu da je ovo ostvarivo u datom periodu (15 godina) sa godišnjim budžetom od 130 miliona eura. Na stranu to što je plan, u najmanju ruku, nerealan (za taj novac), ali mi bi interesantno jer je ovo jedino što sam uspio da iskopam kakva je alternativa odbrane naše zemlje bez članstva u NATO.
Sent from my Motorola 8400
I pola od toga kad bi se nabavilo bilo bi naše dok članstvom u NATO mi predajemo suverenitet odlučivanja u ruke nekom drugom a koliko su u NATO jedinstveni pokazuju podaci da se i u tom savezu svako bori za svoje intrese pa npr. Njemačka demonstrativno napušta NATO baze u Turskoj, Madjarska koristi vojsku za blokadu izbjeglica a partneri joj uvode sankcije i.t.d. !!! U takvom ambijentu ne vjerujem u modernizaciju vojske već više kao što smo jedno vrijeme služili da Italija plasira kozmetičke proizvode pri isteku upotrebe kod nas ili kao što smo od Njemaca kupovali gume koje se tamo mijenjaju posle obaveznog servisa pa da nam uvale ( kao što to rade Hrvatskoj ) nekakav škart koji nijesu mogli poslat ni pobunjenicima u Siriju jer je pokvareno !!! Zbog toga vlast i ne priča o modernizaciji vojske već pričaju o članu 5 da bi nas drugi branili a naše je da plaćamo članarinu od 2 % budzeta !!! Hipotetički ako nemamo makar neki vid odvraćanja to zamišljam kao savezničko bombardovanje Podgorice dje su nas odbranili od Hitlera ali su nam i preorali grad i nije mi nešto primamljivo ...
Ово је у рангу дјечије игре, и Ризика.Јединица може бити чета, а може бити бригада.О финансијској страни треба рећи да би нам само ловачко-бомбардерска ескадрила трошила тај новац годишње који су они предвидјели.
Не треба бити велики познавалац система одбране да би се знало како би исти требало да изгледа када би Црне Гора правила сопствени систем одбране, већ само треба читати постојећу литературу.
Наиме послије распада СФРЈ, генералштаб ВЈ је кренуо у реконструкцију војске па је тако што се тиче КоВ-а (копнене војске) предвидио три армије, РМ и РВ.Да не дужим свака армија је имала свој штаб, и била војска за себе, односно имала могућност да дјелује независно од остатка војске.
Тако је за територију Црне Горе била надлежна Друга Армија и Ратна морнарица, као и јединице РВ-а које су биле распоређене на територији ЦГ.
Друга Армија је у свом саставу имала Подгорички и Ужички корпус, као и једну самосталну артиљеријску бригаду и ракетни пук (ПВО).Ако би елиминисали Ужички корпус и самосталну ариљеријску бригаду (јер је Погорички корпус у свом саставу имао такву јединицу) а додали јединице копнене војске које биле под надлежношћу Морнарице, КоВ Војске Црне Горе би требао да изгледа овако:
Генералштаб:
Штаб КоВ
Инжењерски пук
Моторизована бригада
Моторизована бригада
Моторизована бригада
Моторизована бригада
Моторизована бригада
Бригада лаке пјешадије
Бригада лаке пјешадије
Бригада лаке пјешадије
Бригада лаке брдске пјешадије
Мјешовита ариљеријска бригада
Гранични батаљон
Гранични батаљон
Ракетни пук (ПВО - могао би да се нађе у саставу ваздухопловства)
Чета АБХО
И ја бих додао Батаљон специјалних снага, Батаљон војне полиције, Батаљон војне полиције, Бригада везе, Центар за обуку са средњим војним школама и академијом, Гардијски батаљон.
Наравно ове јединице се не би попуњавале искључиво кроз професионални састав, већ би добар дио батаљона у овим бригадама био попуњаван регрутима и активном резервом, али би за све јединице морало да постоји оружје, опрема и логистика.
Све у свему говоримо о броју од око 25.000 људи, од чега би око 35% чинио професионални састав.
Што се морнарице тиче, ту би требало рачунати на:
Команду Морнарице:
Одред патролних бродова (четири ракетне корвете)
Одред помоћних бродова
Обалска ракетна бригада
Батаљон везе
Одред обалског осматрања и јављања
Техничко-ремонтна база
Поморски центар
Ваздухопловство би у свом саставу морало имати:
Команду:
Мјешовиту ловачко бомбардерску ескардилу (12 до 16 апарата)
Транспортну хеликоптерску ескадрилу (12 апарата)
Извиђачку ескадрилу (12 апарата)
Ескадрилу за обуку (6+6 апарата)
Центар за техничко одржавање
Центар за ваздушно осматрање и јављање.
Јединице за обезбјеђење објеката
Треба напоменути да сам код Морнарице одузео њима потчињене пјешадијске јединице и вратио их у КоВ, а да сам од Ваздухопловства одузео ПВО бригаду и такође пребацио у КоВ.
Морнарицу сам драстично смањио обзиром да је она за ВЈ била само наслијеђе од СФРЈ, настала у хаосу и без јасне визије.Сличан случај је и са Ваздухопловством гдје сам такође смањио број апарата.
Из приложеног Генералштаб ВЈ је направио план одбране Црне Горе и територијалних вода, и у почетно вијеме, како је повукао скоро сву технику ЈНА, могао је да опреми ове јединице.Али временом је техника која је још у ЈНА била зрела за мијењање и модернизацију одумрла, новца за одржавање није било, тако да је још за вријеме СЦГ, постало јасно колико да је самосталан систем одбране уствари скуп и недостижан, и та се војска до 2006. претворила у тотални распад система и руину.
Članarina nije 2% budžeta već je 75.000 eura + plate za određeno osoblje koje će boraviti u Briselu. Preporuka je da budžet za vojsku bude 2%. Ne znam kako ne uspjevate da razlučite te dvije stavke.
Sent from my Motorola 8400
Tako i im ispada da je članarina 50+ miliona godišnje :D Valjda će sad shvatiti.
Ja napisah da će nam uvalit neki škart pravdajući tih 2% GDP a to je zvanično oko 80 miliona godišnje !!! Hrvatska je članica NATO evo skoro 10 god. i daju oko milijardu godišnje ( ako je sudeći o 2% GDP ) pa evo na šta im liči vazduhoplovstvo:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvats...C4%8Dna_obrana
Da ne bude kako sam nešto ponešen za naoružanjem jer sigurno ima prečih stvari od toga ali ako već moramo da dajemo ( za naše prilike ) ogroman novac onda treba kupovat nešto što je funkcionalno kod vremenskih nepogoda a to su definitivno transportni helikopteri !!! Kad je u pitanju odnos kvalitet/cijena onda su najpoželjniji iz Rusije kao što je mi 26 ali ako mora NATO standard onda može i CH47 Chinook ( oba na slici )
http://www.aerospaceweb.org/question...ze/mi26_01.jpg
Milijardu godišnje :shock: Kome daju, NATO-u ? Ili za svoju odbranu ?
Хрватска не издваја 2%, већ мнгого мање, мислим да им је воjни буџет око 550 милиона еура.Њихово ваздухопловство у свом саставу има 25 транспортних хеликоптера, 16 јуришних хеликоптера, 10так хеликоптера за обуку, 20так клипних школских авиона, 6 ертрактрора и 6 канадера.Све оперативно и редовно сервисирано.Све купљено од 1991. на овамо.
Поред тога имају једну ескадрилу МиГ21 који планирају да у наредних неколико година замијене највјероватније шведским Грипенима.
Неутрална Србија има буџет од око 475 милиона еура, Њихово ваздухоловство има 4 и по транспортна хеликоптера, двадесетак оперативних Газела, десетак Гама (које су смијешне при хрватским Кајовама), не више од 2-3 оперативна Орла, 5-6 оперативних школских Супергалебова, и 3 и по МиГ-а 29.Осим три транспортна хеликоптера све наслијеђено од ЈНА.
Планира се набавка још шест МиГ-29 из Русије.
Па ти сад види ђе је ко и коме је боље.
Хеликоптери које си ти приказао на слици су тешки транспортни хеликоптери какве није имала ни ЈНА, и какви нису потребни Црној Гори.Нама су потребни средњи транспортни хеликоптери, а такво је вријеме дошло да руски производ Ми117, у пакету опреме за западно тржиште, није ништа јефтинији од рецимо h215m.
E ovo se zove gaženje argumentima.
Usput, izvukoše li naš kanader iz Skadarskog ?
PS.
Hrvatska je do prošle godine izdvajala 1,17 % sa planom da u toku ove godine povećaju na 1,21 %. Taman 550 miliona Jura
PPS.
Pošto ste poredili neutralnost sa NATO članstvom vojni budžet zvanično neutralne Srbije je 1,39%, znači dobar komad veći od hrvatskog a Hrvati su im žestoko odmakli
Planira se nabavka valjda još 6 mig 29
https://www.youtube.com/watch?v=Oze1i4IQHMU
jes prosle godine nisu imali akumulatore za njih da ne pricam kako ce odrzavati,nazalost to ti je uglavno prica za izbore ka nama fabrika cokolade na cetinje.Sacu vam rec moj komsija je rus koji je direktor vojnog-hemijskog instituta lik je retard za normalnu pricu ali u svojoj struci je genije prica ruska ekonomija jedva izdrzava finasiranje vojske,da im avioni padaju cesto .Vidjeli ste njihov promasaj sa Kuznjecovim pa ovi nasi krsevi bi ga digli u vazduh kad bi im bile aktivno raketno naoruzanje.Koliko puta im na helihopterima crkne navigacija po mora da ide iznad puta imate tonu klipova na youtube.Realno nama helihopteri trebaju koji se mogu koristit u humanitarne slucajeve jer ovima aktivnima isticu resursi.
Наше Газеле на вјежби Adriatic Strike 17 у Словенији:
извор: NATO/SHAPE
http://www.ac.nato.int/resources/int...1_IMG_5770.jpg
У Котору је данас одржана здружена вјежба више органа, гдје је увјежбавано реаговање у случају еколошког хазарда.Испред Војске ЦГ је учествовао Одред помоћних бродова МВЦГ, и хеликоптери.
извор:vijesti.me
http://www.vijesti.me/media/cache/26...493944a418.jpg
http://www.vijesti.me/media/cache/56...84badba8ea.jpg
Свеже ремонтована "Орада":
http://www.vijesti.me/media/cache/9e...aa810da039.jpg
Da li ce se ulaskom CG u Nato poboljsat nasa vojska,ima li kakvih planova?
Da valjalo bi to,jos kad bismo nabavili raketni sistem,al ima li kakve sanse da nam drazve Nato-a doniraju nesto malo vece?Volio bih da nam drzava ima raketni sistem.
Једини ракетни системи који Црној Гори требају су они земља-земља невођени (ВБР) за подршку пјешадије, противоклопни ракетни системи као и лаки ракетни ПВО системи до 8км.
Средњи или зенитни ПВО ракетни системи, противборске ракете, или какве балистичке ракете, су нешто за што у ЦГ нема финансија.
Trebaju nama protivgradne rakete za pojedina sela - za početak, pa sve ostalo...
Trebaju nam i ljudi žabe :)
Поморски одред МВЦГ са састоји из Комадне, два бординг тима, и једног специјализованог ронилачког тима.Укупно око 50 формацијских мјеста, и ради се о специјалној јединици, са врло способним професоналцима, добро опремљеној, која се обучава за све оно што су изазови на мору, од подводног минирања и разминирања, преко непосредног објезбјеђивања пловила МВЦГ до борбе против тероризма или пиратства на мору.
Осам припадника МВЦГ, од којих су већина из ове јединице, непосредно обезбјеђују шведски брод, који доставља храну угроженом становништву Сомалије.Мисија траје по три мјесеца, а у њој поред ЦГ, на смјену, учествују и припадници сличних јединица из Хрватске и Литваније, као и припадници специјалних једница ОС Србије.
http://eunavfor.eu/wp-content/upload...d-1024x683.jpg