Originally Posted by
El Re
Svrha koalicije SDP-a i Pozitivne jeste da se kroz politički blok prezentira nešto što će biti viđeno kao "nova ponuda" i tako animira što veći broj birača da toj koaliciji da glas.
Postoji pristojan broj glasača koji ne bi glasali ni SDP, ni PCG samostalno, no spremni su koaliciji dati glas. Pogotovo koaliciji na čijem je čelu čovjek kojeg bi ličnom biografijom (uglednog profesora i čovjeka bez mrlje) poželjela svaka partija.
Da su SDP i PCG izašli samostalno, najmanje jedna partija od njih nalazila se u riziku da ne prođe i tako prospe glasove. No, mnogo gore po nju bio bi politički šamar zbog činjenice da nema odbornike (pa ni težinu) u glavnom gradu. Jer ako ne postojite u glavnom gradu, vi i nijeste relevantna politička partija.
Dakle, odluka dvije partije da nastupe u koaliciji bila je, strateški gledano - odličan potez.
To je win-win situacija za obije članice i bez političkih štetnih nus efekata.
Međutim, iako očekujem da će partneri nakon izbora ostati zajedno i voditi (makar u početku) usaglašenu politiku, ubijeđen sam da ove partije na ovu koaliciju gledaju samo kao na prevozno sredstvo do cilja i na kratak rok.
Uopšte ne bi trebalo biti iznenađenje ukoliko nakon izbora (kada koalicija obavi svoju svrhu zbog koje je i nastala) svako nastavi svojim putem.
Zapravo, koalicija će se produbiti samo ukoliko dva subjekta budu u poziciji da odlučuju o novoj vlasti u PG.
Toliko o tome - zašto koalicija SDP-a i PCG?
Što se tiče mogućeg osjećanja prevarenosti birača (zbog postizbornog izbora ovog ili onog partnera), o tome nema ni govora. Svaki birač SDP-PCG već sada je jasno upoznat sa mogućnošću da koalicija za partnera odabere i srpske partije i DPS.
Ko te (vrlo jasne) poruke iz SDP-a i PCG ne želi da čuje, taj ima neki ozbiljan problem sam sa sobom.
Druga je stvar što ja smatram da platforma "svi dolaze u obzir" uskoro neće biti ni mudra, ni moguća, ali, da ne trčimo...Idemo u korak s vremenom i vrlo brzo će se i to pitanje nametnuti...